Izvinjavam se unapred na predugom odgovoru, ali moram

Meni se Berlin prvo nije svideo, ali onda par dana kasnije mi se promenilo mišljenje i gledam kako da ugrabim priliku ponovo da odem
1. Najjeftiniji autobus, ali puno vremena. Avion dosta skuplji, cak i low cost varijante jer su sa presedanjem, pa potrosis i ceo dan i puno para. Možda ako ima neka kombinacija do Rumunije pa od tamo, ili do Zagreba.
2. 4-5 dana sasvim dovoljno. Da se ne lazemo, nema Berlin toliko toga od kulture/spomenika da pokaze jer je grad 90% unisten tokom drugog svetskog rata pa je istorija izbrisana. Prakticno sve vazno sto imas da vidis nalazi se u jednoj dugackoj ulici koja se zove Unter den Linden Strasse ako se dobro secam. Must see -
* Alexander Platz koji je glavni trg i gde je obicno izlozba o podeljenom Berlinu i kako je kroz godine tekao proces pada zida. U okolini ima 2-3 crkve i lepa fontana
* Tu ti je i TV toranj, plaća se ulaz
* Tu blizu pocinje gore pomenuta ulica, kad njom krenes nailazis na Berlinsku Katedralu (plaća se ulaz) koja izgleda kao da je vekovima stara ali nema ni 100 godina. Katedrala je prakticno na ostrvu i na tom ostrvu je muzej (vise zgrada). Muzej je lepo videti jer su u njemu ostaci vavilonske tvrdjave (jednog od starih svetskih cuda). Hića dovukao u Berlin

* Malo dalje je istorijski muzej, ništa specijalno nije, sem što je primetno da vazda su ratovali sa Francuzima i gazili se, a da onaj ko ne zna istoriju pomisli da su oni srušili Napoleona a ne Rusi, itd itd, da ne tupim

* U nastavku desno ti je spomenik koji više ni ja ne znam čemu je

valjda svim nemačkim žrtvama u ratovima (ako se dobro sećam priče, majka je izgubila decu i muža u prvom i drugom svetskom ratu), besplatan ulaz. Tu je i Humbolt univerzitet. Preko puta su opera i mesto gde je započela mržnja prema jevrejima kada su studenti 1800 i neke spaljivali knjige jevrejskih autora. Sa te strane su i tzv francuska crkva (katolička, digli je francuzi), a pored nje i nemačka crkva (protestantska), praktično identična francuskoj iz inata
* Dalje ulicom stižeš do Brandemburške kapije iliti 'Victory over Paris' (taj trg se zove Pariser i kad uključiš u priču i skulpturu na kapiji dolaziš do te fraze pobede nad francuzima, mala igra imenima i značenjima, jer je Napoleon odneo tu skulpturu u Pariz, a ovi je kasnije vratili)
* Sa desne strane od kapije ti je parlament, besplatan ulaz na vrh ali je uvek gužva, ali vredi videti
* Sa leve strane kapije je spomenik stradalim jevrejima i muzej gde je besplatan ulaz, samo te pretresaju kao da si terorista

Procedura je kao na aerodromu za ulazak u avion
* Iza muzeja je mesto gde se nalazio Hitlerov bunker i gde je navodno okončao život
* Dalje na toj strani imaš lepote zapadnog Berlina, savremeni kompleks Sony-ja i sl
* Tu negde je i Checkpoint Charlie, na šta ameri sv...... Najgluplja atrakcija, no dobro.
* Tu u blizini je i jedan od par ostataka zida, kao i zgrada Nazi Luftvafe-a sa slikom života u komunizmu
* Pravo od kapije, ima dosta da se tabana ili busom, je Victory ili ne znam kako se na nemačkom kaže

To treba videti, a pored je i park sa spomenikom Bizmarku
* Mnogo dalje u tom smeru (moraš metroom da se klackaš jedno pola sata) su dvorac, i još dalje citadela. Dvorac nisam video i žao mi je baš, a citadela je ništa specijalno.
Ako te je zanimalo od kulture nešto, to je manje više sve što bi trebalo da vidiš

Što se tiče klubova, toga ima na pretek i to se raspitaš tamo. Ima mali milion klubova koji se sastoje iz više prostorija, pa u jednoj recimo tehno, u drugoj tvrđi tehno, u trećoj punk živa svirka, itd, itd. Ima i klubova sa tematskim večerima i sl. Ulaz u klubove je uz prevoz najskuplji deo Berlina. Cene idu od 5e pa naviše. Neretko se tamo vidi slično što i kod nas, a to je da se ekipa okupi ispred prodavnice gde cirkaju pivo (zidarske flajke naravno, a cene oko 70-90 centi), pa posle masovno uđu u klub. Isto, svaki nemac petkom i subotom nosi flajku piva, svuda

Karta je 2,30e i ne mogu da se setim da li važi sat ili dva. Moja preporuka je da ako si tamo više dana, kupiš 72časovnu kartu koja je oko 20e i sa njom dobijaš i neki vodič uz koji dobijaš 15-20% popusta na muzeje, TV toranj, vožnju brodom i sl. Cene hrane su kao u BG-u, možda i jeftinije, imaju mnoooooogo Turaka
Obrati pažnju da je radno vreme svih muzeja od 9 do 5/6, pa tako iskombinuj vreme.
Oko podneva imaš organizovane besplatne ture po Berlinu (ameri su vodiči uglavnom), daš im na kraju 2-3 evra i svi zadovoljni. Ali ako ti je drugarica tamo, onda može i ona da te provede
3. Isto što i 2.
4. EasyJet ako leti na toj relaciji. Mi smo povratnu kartu Brisel-Berlin plaćali 60ak evra
5. U Amsterdamu sam bio samo jedan dan, treba uskoro poslovno da idem pa ću da nadoknadim

Amsterdam nije toliko velik, ali ima dosta za videti
6. Kroz Roterdam sam samo prošao busom, ne znam ništa :(
7. Amsterdam-Roterdam, voz najbolje. Benelux ima najveću mrežu pruga, tako da je uživancija koristiti vozove ali su oni vikendom prepuni
8. Navedoh samo za Berlin, Amsterdam verovatno Van Gogov muzej, kuću Ane Frank, Dam skver, eventualno tura brodićem (nadam se da nisi baksuz kao ja pa da u jednom danu koliko sam bio u Amsterdamu uspeš da budeš u brodu kome crkne motor i udari u most

). Amsterdam je vikend izlazak za Engleze pa u tom smislu očekuj ih gomilu na svakom ćošku i u svakom klubu. I da, otvori četvoro oči kad prelaziš ulicu jer bicikliste boli uvo za sve, oni su tamo bogovi
Pozdrav i lepo se provedi