Napisano: 02. Apr 2008 - 16:00
Napisano: 02. Apr 2008 - 16:26
Napisano: 02. Apr 2008 - 23:16
I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.
When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.
Napisano: 02. Apr 2008 - 23:29
Napisano: 03. Apr 2008 - 02:01
S obzirom da spavalice odspavaju otprilike do 9-10h, iz apartmana ne krećemo pre 11...Zato na plaži (ili plažama) provodimo čitav dan, a vraćamo se tek oko 6h popodne. Opremimo se sendvičima, sokovima i keksom i to je sasvim dovoljno da prezalogajimo kad osetimo glad... Veče je rezervisano za restorane, najčešće neka picerija ili neka tavernica u gradu
Meni i to snalaženje oko hrane ima posebnu draž, brzo bi mi dosadila ishrana u jednom hotelu, ma koliko dobar švedski sto bio na raspolaganuu. Vezanost za mesto ubija duh avanture. Do sada smo svega 2 puta letovali u hotelu po principu polupansiona - jednom u Grčkoj, drugi put u Turskoj i oba puta smo se pokajali. Ali to svakako zavisi i od životnog stila i navika u ishrani, a svakako i od starosti dece. Mi nikad nismo bili jasno "uobročeni", naprotiv, čak smo možda i previše ležerni
Napisano: 03. Apr 2008 - 08:34
Napisano: 03. Apr 2008 - 09:29
Pre svega Vam savetujem da ponesete 10 kesica supe. U Grckoj se leti nigde (ili gotovo nigde) ne sluzi supa ili corba, zbog visokih temperatura, a supa (nikako vruca jer deca nece hteti da je jedu zvog vrucine) moze biti vrlo bitna zbog velikog gubitka tecnosti.
Vecera je u principu glavni obrok porodice na letovanju, pa tu treba dobrano isplanirati sta spremiti. U vecim mestima Grcke po pravilu imate i mega-markete i nije bas tako skupo da se uzme piletina ili kremenadle (4-6 evra po kg). Krompir, paradajz, krastavci,hleb,..., sve to imate po prodavnicama i to nemojte nositi jer nije neki trosak.
Problem moze biti mleko (imate dosta dece) i dorucak. Mozete od kuce poneti dosta sira i suhomesnatih proizvoda, pastete, margarina, meda, pekmeza,..., a to Vam moze biti osnova i za sendvice koje mozete spremiti pre plaze. Pored sendvica mozete planirati i Giros, koji je u proseku svuda izmedju 1,8-2 evra, ali nemojte se bas previse uzbudjivati oko rucka jer obicno je toliko toplo da nikom nije do jela.
Sve u svemu obavezno planirajtu jednu tasnu za hranu, kao "dodatni prtljag"!!!
Pa to svi rade i nikad nije problem da se unese u Grcku.
P.S.
Posto vodite decu planirajte i vodu na plazi. Danas u gotovo svakom vecem marketu u Srbiji imate one plasticne futrole-termose za flase od 1,5 litara vode.
Moje iskustvo kaze da ako taj "termos" ne drzite na suncu (ispod suncobrana ili makar u rancu koji prekrijete svetlom majicom), imacete hladnu vodu citavog dana.
Ovu poruku je izmenio volodja: 03. Apr 2008 - 09:34
Napisano: 03. Apr 2008 - 09:33
Pre svega Vam savetujem da ponesete 10 kesica supe. U Grckoj se leti nigde (ili gotovo nigde) ne sluzi supa ili corba, zbog visokih temperatura, a supa (nikako vruca jer deca nece hteti da je jedu zvog vrucine) moze biti vrlo bitna zbog velikog gubitka tecnosti.
Vecera je u principu glavni obrok porodice na letovanju, pa tu treba dobrano isplanirati sta spremiti. U vecim mestima Grcke po pravilu imate i mega-markete i nije bas tako skupo da se uzme piletina ili kremenadle (4-6 evra po kg). Krompir, paradajz, krastavci,hleb,..., sve to imate po prodavnicama i to nemojte nositi jer nije neki trosak.
Problem moze biti mleko (imate dosta dece) i dorucak. Mozete od kuce poneti dosta sira i suhomesnatih proizvoda, pastete, margarina, meda, pekmeza,..., a to Vam moze biti osnova i za sendvice koje mozete spremiti pre plaze.
Sve u svemu obavezno planirajtu jednu tasnu za hranu, kao "dodatni prtljag"!!!
Pa to svi rade i nikad nije problem da se unese u Grcku.
Meni su još i ova sa 18 i 20 deca, mada je mnogo lakše sa njima
Idemo u manje mesto, pa sam zato malo oprezna...
Napisano: 03. Apr 2008 - 11:06
Tu je naravno moj muz krenuo sa slatkim prozivkama kako nisam prava domacica, itd....
PRAVA domacica mi je otkrila da je njoj svekrva spremila rucakove za 10 dana (sarmice od zelja, sosevi za spagete, i druga lako kuvana jela), zamrzla i ponela u rucnom zamrzivacu. Znaci cela umetnost se svodila na podgrevanje jela. Za veceru je i nama i njima uvek bio giros.
Sledece godine, posto smo isli u apartman, smo primenili njihov recept. Rezultat porazavajuci. Posto volimo da se smucamo po razlicitim plazama, a spagete i pasulj nisu bas prikladni za nosenje i jelo na plazi
Zakljucak, u zavisnosti od vaseg tempa i blizine smestaja tj. plaze, organizuj sebi boravak onako da vam najvise odgovara. Ne mislim da je hrana, posebno suhomesnato, nesto posebno skuplje u Grckoj, samo je pitanje sporazumevanja i naravno toga ko sta voli. Sta ti vredi da kupis nesto sto ti stvarno ne volis.
Naravno, pitanje je i prevoznog sredstva kojim idete. Ako idete busom ne mozete povuci istu kolicinu hrane kao oni koji idu autom.
Mi iz godine u godinu sve manje stvari nosimo. Snabdevamo se u Lidlu ili nekom mega marketu kad odemo u Solun, doduse vec tri godine smo u hotelu na polupansionu sto nam najvise odgovara (dvoje sitne dece), ali naravno i malo vise kosta.
Napisano: 03. Apr 2008 - 11:31
Napisano: 03. Apr 2008 - 12:55
Mi ne nosimo suhomesnato, jer kao što reče dejzi 99 voli čovek da proba nešto drugačije, pa šareno upakovano a i ne izgleda nam skupo, samo par evrića
Ne nosim ni zamrznutu hranu, jer to nam se sigurno ne bi jelo tamo, a i postoji mogućnost da se otopi u puti a to nevalja.
Ove godine smo uplatili noćenje za doručkom, da bar ujutru ne razmišljam "šta će da se jede"
Ovu poruku je izmenio milenaidaki: 03. Apr 2008 - 12:57
Napisano: 03. Apr 2008 - 13:52
Ja najviše brinem za ručak, jer ne ustajemo jako rano + poneću suhomesnate (ipak), večerati napulju: giros.
Napisano: 03. Apr 2008 - 14:55
Kao prvo, ŽENEEEE, zaboga, zar ne mogu muževi i sitna deca 10 dana bez supica, sosića, sarmica, itd. Idete na odmooor ! Da uživate, da se sunčate i plivate, ne da seckate,pržite i pohujete !!!!
Drugo, u Grčkoj svarno ima svega, a i ako je i skuplje, pa kupi manje,al budi gospodin čovek !!!! Ako nemaš za 15 dana, ostani 10, ako nemaš za 10 ostani 7 !
Povrh svega, zaboraviste, Grčka je u EU ! Raspitajte se malo o pravilima, ograničenjima i zabranama unošenja hrane ! Kakvo meso!!!!???? Kakve sarme!!!????
Pa na šta biste ličili na granici, da počnu da vam vade pakete i kese!!!????
Ovu poruku je izmenio Draganica: 03. Apr 2008 - 18:52
Napisano: 03. Apr 2008 - 15:24
Volim da idem u hotele jer mi je hrana servirana u odredjeno vreme posto imam sitnu decu. Kad odem u restoran, oni podivljaju jos pre nego hrana stigne, pa onda nastaje jurnjava, svi te gledaju popreko... i sve sto pojedes ko kamenje da si jeo.
I vrlo je interesantno da obicno nasim ljudima hrana po hotelima ne odgovara, ali je zato strancima sve super
Napisano: 03. Apr 2008 - 15:26
Draganica @ 3. 04. 2008 - 14:55
Kao prvo, ŽENEEEE, zaboga, zar ne mogu muževi i sitna deca 10 dana bez supica, sosića, sarmica, itd. Idete na odmooor ! Da uživate, da se sunčate i plivate, ne da seckate,pržite i pohujete !!!!
Drugo, u Grčkoj svarno ima svega, a i ako je i skuplje, pa kupi manje,al budi gospodin čovek !!!! Ako nemaš za 15 dana, ostani 10, ako nemaš za 10 ostani 7 !
Povrh svega, zaboraviste, Grčka je u EU ! Raspitajte se malo o pravilima, ograničenjima i zabranama unošenja hrane ! Kakvo meso!!!!???? Kakve sarme!!!????
Pa na šta biste ličili na granci, da počnu da vam vade pakete i kese!!!????
Ovaj forum baš postiji zato da svako kaže svoje mišljenje. I ti imaš pravo. Kao i mi koji pakujemo. Point of view – kako bi reko englez.
Broj korisnika koji čitaju temu: 3
Članovi: 0, gosti: 3, skriveni članovi: 0