Skoči na sadržaj

putovanja.info logo

Radovi i podešavanja na forumu su u toku. Može se desiti da vam neke od funkcija ne rade. Verujemo da vam je važnije da je forum dostupan nego da sve funkcije rade. Izvinjavamo se na čekanju i zahvaljujemo vam na strpljenju. Potrudićemo se da u najkraćem roku osposobimo i ostale funkcije.

Nositi hranu u Grčku, da ili ne?

861 odgovora na temu

#1 Prisila

turista

• Član
  • Poruka:84

Napisano: 02. Apr 2008 - 16:00

Da li neko nosi u Grčku hranu, ako da šta? Možda zvuči kao glupo pitanje, ali bih želela da čujem mišljenja naših iskusnih putnika.

#2 mirtsche

turista

• Član
  • Poruka:95
  • ženski

Napisano: 02. Apr 2008 - 16:26

MOzes ona gotova jela koja se samo gurnu u toplu vodu 10ak minuta i imas ceo obrok. Ima ljudi koji secaju sve i svasta, virsle, salame, kackavalje, sireve.. ali mislim da je to bezveze jer su cene gore dole iste kao u Srbiji. Ne znam da li ides porodicno ili ne i da li mozda tvoja deca prate neki specijalni rezim ishrane, ali ako ne, onda vrlo jeftino mozes da prodjes jeduci girose i sendvice :D

#3 tantal71

svetski putnik

• Moderator
  • Poruka:3600
  • muški

Napisano: 02. Apr 2008 - 23:16

Da se ne lažemo dobar deo naših turista koji iznajmljuje apartmane nosi hranu naravno ne krompir i koje kakve gluposti (mada sam viđao da pojedinci i to spakuju ) ali se nosi . Lakše je ovde uzeti na odloženo nego dole (niko ne daje :smorilo: ) a i u pojedinim mestima cene znaju da budu oho ho posebno mleko . Naravno niko ne nosi i ne sprema doručak jer to klinci obično maznu pecivo a večera je giros ili nešto poput toga. Znači samo neki lak ručak supa obavezno jer nisu kao naše a ostalo šta kao minut za pire , viršlica carneksova, čajna zlatiborac , paceta( e toga nema tamo) . Šta god nosili uštedećeš bar malo Halkidiki zna da bude skup.
putopis Tasos i ja

I am a thousand winds that blow.
I am the diamond glint on snow.
I am the sunlight on ripened grain.
I am the gentle autumn rain.

When you wake in the morning hush,
I am the swift, uplifting rush
Of quiet birds in circling flight.
I am the soft starlight at night.

#4 Vesna Ks

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1533
  • ženski

Napisano: 02. Apr 2008 - 23:29

Ja to radim ovako(ako ne ulovim neki povoljan polupansion kao sto me "strefilo"jedne godine na Halkidikiju).Za dorucak razne zezalice,mleka,peciva,mazalice,suhomesnato-kupujem tamo.Vecera u gradu(nekad prava sedeljka u restoranu,nekad girosi itd).Glavni deo obroka za rucak tj.mesnati deo-spremim kuci(npr.kremenadle,snicle razne itd)i zamrznem dnevne porcije,prenesem u frizider torbi i ubacim u ledaru frizidera.Ujutru iznesem sta cemo za taj dan,a posle dodam supicu,salate,pire,pomfri....Dakle-tamo mi je posao nikakav,ne dangubim spremajuci,a usteda poprilicna za 5 osoba! Znam da neki pljuju ovaj sistem letovanja,narocito oni koji mnoze cenu aranzmana sa 1 ili najvise 2,ali kad budu mnozili sa 4 ili 5 :) ...Ni fazon sa uplacenom hranom nije pun pogodak-ne svidja ti se ili skitas pa preskaces uplacene obroke..najbolje je imati puno para i sesti kad i gde ti se svidja,ali.... :ljutko:

#5 dejzi99

svetski putnik

• Član
  • Poruka:508

Napisano: 03. Apr 2008 - 02:01

Pa, evo kao doprinos temi i mog iskustva... Mi smo tročlana prodica, dvoje spavalica i jedan ranoranilac (na svu sreću, to je moj muž). Dakle, ranoranilac ustaje svako jutro u šetnju ili jutarnji džoging - prema raspoloženju i kondiciji, a nakon ove rekreacije se orno zaputi u najbližu prodavnicu i obavi jutarnje snabdevanje. To takoreći spada u ritual. Probali smo mi i da nosimo nešto od klope, takodje čajnu, pršutu, pančetu, kačkavalj, sir i sl, ali sve izgleda interesantnije spakovano u šarenoj ambalaži u grčkim marketima, iako često zaostaje po kvalitetu za onim što smo poneli od kuće. Rezultat je da se na kraju baci ono što se tako marljvo tegli u gepeku, pa smo izveli zaključak da se nosi samo razumna količina hrane (uglavnom kvalitetni materijal za sendviče) kako ne bismo istog dana morali da trčimo u kupovinu.
S obzirom da spavalice odspavaju otprilike do 9-10h, iz apartmana ne krećemo pre 11...Zato na plaži (ili plažama) provodimo čitav dan, a vraćamo se tek oko 6h popodne. Opremimo se sendvičima, sokovima i keksom i to je sasvim dovoljno da prezalogajimo kad osetimo glad... Veče je rezervisano za restorane, najčešće neka picerija ili neka tavernica u gradu :D ... Naravno desi se da napravimo i izuzetak pa ručamo u nekoj taverni ukoliko je u blizini plaže i nudi nešto od svežih plodova mora, ali to se redje dešava. Nekada smo za večeru primenjivali takodje delotvoran sistem - bacimo nešto na električni roštilj, dok se paralelno pravi salatica, ispija pivce i obavlja tuširanje "na smenu", ali i to je sada redje :) :) ...
Meni i to snalaženje oko hrane ima posebnu draž, brzo bi mi dosadila ishrana u jednom hotelu, ma koliko dobar švedski sto bio na raspolaganuu. Vezanost za mesto ubija duh avanture. Do sada smo svega 2 puta letovali u hotelu po principu polupansiona - jednom u Grčkoj, drugi put u Turskoj i oba puta smo se pokajali. Ali to svakako zavisi i od životnog stila i navika u ishrani, a svakako i od starosti dece. Mi nikad nismo bili jasno "uobročeni", naprotiv, čak smo možda i previše ležerni :bez-zuba: ...

#6 Prisila

turista

• Član

Napisano: 03. Apr 2008 - 08:34

Hvala Vam za odgovore. Putnici su sledeći: ja + 4 dece (7,9,18,20 – objašnjenje: prva tri su moja, a najstariji je ćerkin dečko). Pa sam malo zato zabrinuta za klopu. Prvi put idemo u Grčku. Stvarno bih se želela odmoriti, ali deca će biti gladna... Razmišljala sam i o uplati na neko mesto, ali rekli su da je skupo + nećeš uvek dobiti ono što voliš. Deca ko deca najviše vole džank fud, ali za ručak ne odbijaju meso. Neki su mi rekli da ćak i nose zamrznuto meso, jer je skupo...

#7 volodja

svetski putnik

• Član
  • Poruka:1932
  • muški

Napisano: 03. Apr 2008 - 09:29

Pogledaj porukuPrisila @ 3. 04. 2008 - 07:34

Hvala Vam za odgovore. Putnici su sledeći: ja + 4 dece (7,9,18,20 – objašnjenje: prva tri su moja, a najstariji je ćerkin dečko). Pa sam malo zato zabrinuta za klopu. Prvi put idemo u Grčku. Stvarno bih se želela odmoriti, ali deca će biti gladna... Razmišljala sam i o uplati na neko mesto, ali rekli su da je skupo + nećeš uvek dobiti ono što voliš. Deca ko deca najviše vole džank fud, ali za ručak ne odbijaju meso. Neki su mi rekli da ćak i nose zamrznuto meso, jer je skupo...
Pa, ovi od 18 i 20 godina bas i nisu deca, zar ne?
Pre svega Vam savetujem da ponesete 10 kesica supe. U Grckoj se leti nigde (ili gotovo nigde) ne sluzi supa ili corba, zbog visokih temperatura, a supa (nikako vruca jer deca nece hteti da je jedu zvog vrucine) moze biti vrlo bitna zbog velikog gubitka tecnosti.
Vecera je u principu glavni obrok porodice na letovanju, pa tu treba dobrano isplanirati sta spremiti. U vecim mestima Grcke po pravilu imate i mega-markete i nije bas tako skupo da se uzme piletina ili kremenadle (4-6 evra po kg). Krompir, paradajz, krastavci,hleb,..., sve to imate po prodavnicama i to nemojte nositi jer nije neki trosak.
Problem moze biti mleko (imate dosta dece) i dorucak. Mozete od kuce poneti dosta sira i suhomesnatih proizvoda, pastete, margarina, meda, pekmeza,..., a to Vam moze biti osnova i za sendvice koje mozete spremiti pre plaze. Pored sendvica mozete planirati i Giros, koji je u proseku svuda izmedju 1,8-2 evra, ali nemojte se bas previse uzbudjivati oko rucka jer obicno je toliko toplo da nikom nije do jela.
Sve u svemu obavezno planirajtu jednu tasnu za hranu, kao "dodatni prtljag"!!!
Pa to svi rade i nikad nije problem da se unese u Grcku.

P.S.
Posto vodite decu planirajte i vodu na plazi. Danas u gotovo svakom vecem marketu u Srbiji imate one plasticne futrole-termose za flase od 1,5 litara vode.
Moje iskustvo kaze da ako taj "termos" ne drzite na suncu (ispod suncobrana ili makar u rancu koji prekrijete svetlom majicom), imacete hladnu vodu citavog dana.

Ovu poruku je izmenio volodja: 03. Apr 2008 - 09:34

#8 Prisila

turista

• Član

Napisano: 03. Apr 2008 - 09:33

Pogledaj porukuvolodja @ 3. 04. 2008 - 09:29

Pa, ovi od 18 i 20 godina bas i nisu deca, zar ne?
Pre svega Vam savetujem da ponesete 10 kesica supe. U Grckoj se leti nigde (ili gotovo nigde) ne sluzi supa ili corba, zbog visokih temperatura, a supa (nikako vruca jer deca nece hteti da je jedu zvog vrucine) moze biti vrlo bitna zbog velikog gubitka tecnosti.
Vecera je u principu glavni obrok porodice na letovanju, pa tu treba dobrano isplanirati sta spremiti. U vecim mestima Grcke po pravilu imate i mega-markete i nije bas tako skupo da se uzme piletina ili kremenadle (4-6 evra po kg). Krompir, paradajz, krastavci,hleb,..., sve to imate po prodavnicama i to nemojte nositi jer nije neki trosak.
Problem moze biti mleko (imate dosta dece) i dorucak. Mozete od kuce poneti dosta sira i suhomesnatih proizvoda, pastete, margarina, meda, pekmeza,..., a to Vam moze biti osnova i za sendvice koje mozete spremiti pre plaze.
Sve u svemu obavezno planirajtu jednu tasnu za hranu, kao "dodatni prtljag"!!!
Pa to svi rade i nikad nije problem da se unese u Grcku.

Meni su još i ova sa 18 i 20 deca, mada je mnogo lakše sa njima :))
Idemo u manje mesto, pa sam zato malo oprezna...

#9 twixy

svetski putnik

• Član
  • Poruka:554
  • ženski

Napisano: 03. Apr 2008 - 11:06

Prisila, pre nekoliko godina na Tasosu u apartmanu do nas je bila porodica sa dvoje matore dece tj. tinejdzera. Cesto smo se vidjali po istim plazama. Razlika je bila u tome sto smo mi isli u restorane na plazi za rucak kako bi naravno jeli a i sklonili se od najaceg sunca, dok su oni svaki dan napustali plaze po nekad i 20-ak km daleko od smestaja isli u apt na klopu i vracali se nazad :)
Tu je naravno moj muz krenuo sa slatkim prozivkama kako nisam prava domacica, itd.... :bez-zuba: Na kraju se upoznasmo sa tim ljudima, zblizismo i popricasmo malo o toj temi.
PRAVA domacica mi je otkrila da je njoj svekrva spremila rucakove za 10 dana (sarmice od zelja, sosevi za spagete, i druga lako kuvana jela), zamrzla i ponela u rucnom zamrzivacu. Znaci cela umetnost se svodila na podgrevanje jela. Za veceru je i nama i njima uvek bio giros.

Sledece godine, posto smo isli u apartman, smo primenili njihov recept. Rezultat porazavajuci. Posto volimo da se smucamo po razlicitim plazama, a spagete i pasulj nisu bas prikladni za nosenje i jelo na plazi :bez-zuba: , a uvece nam se uvek jeo giros ili pizza, vise od pola hrane smo bacili.
Zakljucak, u zavisnosti od vaseg tempa i blizine smestaja tj. plaze, organizuj sebi boravak onako da vam najvise odgovara. Ne mislim da je hrana, posebno suhomesnato, nesto posebno skuplje u Grckoj, samo je pitanje sporazumevanja i naravno toga ko sta voli. Sta ti vredi da kupis nesto sto ti stvarno ne volis.
Naravno, pitanje je i prevoznog sredstva kojim idete. Ako idete busom ne mozete povuci istu kolicinu hrane kao oni koji idu autom.

Mi iz godine u godinu sve manje stvari nosimo. Snabdevamo se u Lidlu ili nekom mega marketu kad odemo u Solun, doduse vec tri godine smo u hotelu na polupansionu sto nam najvise odgovara (dvoje sitne dece), ali naravno i malo vise kosta.

#10 Prisila

turista

• Član

Napisano: 03. Apr 2008 - 11:31

Idemo autobusom, i tako ne mogu da tegli puno hrane. I ja sam čula za ovaj štos za kuvanje, ono što mislim da bi deca pojeli to je sos za špagete, inače baš nisu neki obožavatlji sarmi, pasulja... Rekli su mi da obavezno kupujem grožđe, cena je oko 1-1.5 evra, ali da su breskve mnogo skuplje u tom terminu (juni).

#11 milenaidaki

svetski putnik

• Član
  • Poruka:2623
  • ženski

Napisano: 03. Apr 2008 - 12:55

Mi smo mala tročlana porodica i mogu vam reći da i za nas malo stalno moram da razmišljam o jelu. Prisila skidam ti kapu za to što vodiš četvoro dece na more! Jeste najlakše kada odeš u hotel i o tome hrani razmišlja neko drugi, ali mi tradicionalno idemo u apartman i tako smo navikli. Živela sloboda. Sa druge strane, kao što neko reče stvarno može da bude dosadno kada čovek mora da jede stalno na istom mestu.
Mi ne nosimo suhomesnato, jer kao što reče dejzi 99 voli čovek da proba nešto drugačije, pa šareno upakovano a i ne izgleda nam skupo, samo par evrića :smorilo: (nikada ne prebacujem u dinare) , tako da te stvarčice kupujemo u Grčkoj. Isto važi za grickalice, slatkiše. Jedino što nosim jeste neka konzerva kuvene hrane zbog deteta koje je imalo izvesne stomačne problemčiće.... Naravno, supa iz kese je neizbežna. Ručak obavljamo u restoranima ili kupimo neko pečeno mesance ili sličnu gotovu hranu.
Ne nosim ni zamrznutu hranu, jer to nam se sigurno ne bi jelo tamo, a i postoji mogućnost da se otopi u puti a to nevalja.

Ove godine smo uplatili noćenje za doručkom, da bar ujutru ne razmišljam "šta će da se jede" :smorilo: , mada može da se desi da moje dvoje dece (tu ubrajam i muža) pošto su izbirljivi odluče da im se ne sviđa doručak.... :ljutko:

Ovu poruku je izmenio milenaidaki: 03. Apr 2008 - 12:57

#12 Prisila

turista

• Član

Napisano: 03. Apr 2008 - 13:52

Hvala, eto život mi je to dao :))
Ja najviše brinem za ručak, jer ne ustajemo jako rano + poneću suhomesnate (ipak), večerati napulju: giros.

#13 Draganica

putnik

• Član
  • Poruka:192
  • ženski

Napisano: 03. Apr 2008 - 14:55

Ja otvorih temu više iz radoznalosti, nego da bih nešto pisala, ali kad pročitah sve, stvarno moram da prokomentarišem......(po cenu da se pojedinci zgranu i uvrede) :besan:

Kao prvo, ŽENEEEE, zaboga, zar ne mogu muževi i sitna deca 10 dana bez supica, sosića, sarmica, itd. Idete na odmooor ! Da uživate, da se sunčate i plivate, ne da seckate,pržite i pohujete !!!!

Drugo, u Grčkoj svarno ima svega, a i ako je i skuplje, pa kupi manje,al budi gospodin čovek !!!! Ako nemaš za 15 dana, ostani 10, ako nemaš za 10 ostani 7 !

Povrh svega, zaboraviste, Grčka je u EU ! Raspitajte se malo o pravilima, ograničenjima i zabranama unošenja hrane ! Kakvo meso!!!!???? Kakve sarme!!!????
Pa na šta biste ličili na granici, da počnu da vam vade pakete i kese!!!????

Ovu poruku je izmenio Draganica: 03. Apr 2008 - 18:52

#14 twixy

svetski putnik

• Član
  • Poruka:554
  • ženski

Napisano: 03. Apr 2008 - 15:24

Draganice, slazem se sa tobom, ali ukusi i poimanje godisnjeg odmora se zaista razlikuju. A i razlicite novcane mogucnosti. A i navike su cudo. Znam ljude koji imaju mnogo vise od mene, i ponovo letuju u studijima (cak ne i apartmanima), kuvaju svaki dan. Kazu ljudi vole.
Volim da idem u hotele jer mi je hrana servirana u odredjeno vreme posto imam sitnu decu. Kad odem u restoran, oni podivljaju jos pre nego hrana stigne, pa onda nastaje jurnjava, svi te gledaju popreko... i sve sto pojedes ko kamenje da si jeo.
I vrlo je interesantno da obicno nasim ljudima hrana po hotelima ne odgovara, ali je zato strancima sve super :bez-zuba:

#15 Prisila

turista

• Član

Napisano: 03. Apr 2008 - 15:26

Pogledaj porukuDraganica @ 3. 04. 2008 - 14:55

Ja otvorih temu više iz radoznalosti, nego da bih nešto pisala, ali kad pročitah sve, stvarno moram da prokomentarišem......(po cenu da se pojedinci zgranu i uvrede) :besan:

Kao prvo, ŽENEEEE, zaboga, zar ne mogu muževi i sitna deca 10 dana bez supica, sosića, sarmica, itd. Idete na odmooor ! Da uživate, da se sunčate i plivate, ne da seckate,pržite i pohujete !!!!

Drugo, u Grčkoj svarno ima svega, a i ako je i skuplje, pa kupi manje,al budi gospodin čovek !!!! Ako nemaš za 15 dana, ostani 10, ako nemaš za 10 ostani 7 !

Povrh svega, zaboraviste, Grčka je u EU ! Raspitajte se malo o pravilima, ograničenjima i zabranama unošenja hrane ! Kakvo meso!!!!???? Kakve sarme!!!????
Pa na šta biste ličili na granci, da počnu da vam vade pakete i kese!!!????

Ovaj forum baš postiji zato da svako kaže svoje mišljenje. I ti imaš pravo. Kao i mi koji pakujemo. Point of view – kako bi reko englez.

Broj korisnika koji čitaju temu: 3

Članovi: 0, gosti: 3, skriveni članovi: 0