codemaker @ 21. Mar 2010 - 19:05
Danas je drugi dan otkad bazam Olimpijom i ponovo posećujem staruOlimpiju, mesto gde su nekadašnji Grci, nedeljama putovali da bi se uolimpiji takmičili, ne za bogatstvo već čast i slavu, za mali,neugledni a toliko vredni i značajan lovorov venac.
Najmanje jednom u dve godine posetim Olimpiju. Meni je značajna i radujem se svakoj poseti.
Mesto kao mesto, jedna uličica i to je to. Ali, za mene je Olimpija velegrad duha i vere u bolje.
Ove godine sam ovde u martu pa evo prenosim neke impresije kroz fotoaparat.
Siguran sam, kad jednom sednete u hladovinu drveta stare Olimpije, ponovo ćete doći na isto mesto.
Ja se uvek vraćam.
Codemaker
Veliko hvala sto si nas sve uputio na Olimpiju jer to je zaista velicanstven lokalitet koji je prava steta ne obici ako je covek na Peloponezu.
Hvala i Putnici i Frodu sto su dodatno uticali na ne tako laku odluku da se iz Tola krene put Olimpije, brdovitim predelima Argolide, Arkadije i Ilije.
Za sve one koji iz Tola ili Nafplija zele da obidju ovu vrhunsku istorijsku destinaciju reci cu kojim putevima smo se kretali, posto postoji vise pravaca da se do Olimpije stigne.
U dolasku do Olimpije isli smo sledecom trasom: Nafplio, Nea Kios, Mili, put vodi uz more a zatim ide odvajanje od puta uz more i veliki uspon oko 1000 m nadmorske visine nekih 19,5 kilometara do blizu mesta Ahladokabos, nekoliko klometara nakon toga prelazi se u Arkadiju i put do Tripolija je laksi i ravniji. Iz Tripolija u kojem je bila velika guzva smo se kretali pravcem Slimna, Davia, Alonistena odakle ponovo krece nesto jaci uspon do glavnog puta blizu mesta Vitina (interesantno u tim krajevima je skijaski centar Menalo, oko 1800 m nadmorske visine). Posle Vitine dolazi se do mesta Karkalou gde se skrece desno ka Lagadiji. Iako ima mnogo lepih mesta od Tola do Olimpije, Lagadija je ono koje ostavlja najjaci utisak, impresivno u svakom pogledu ali put je u tom delu suzen, posto je prosto usadjen medju stene i treba paziti i imati malo srece da ne bude puno vozila iz suprotnog smera zbog mimoilazenja. Posle Lagadije prolaze se mesta: Lefkohori, Melidoni, Livadi i dr. gde se jos nekoliko kilometara zavrsava Arkadija i pocinje Ilija. Nakon prolaska kroz mesta Vasiliki, Louvra, Livaria stize se do Olimpije.
U povratku smo se vracali istim putem do skretanja za Vitinu a onda put produzava ka Vlaherni i Levidiju, zaobilazeci Tripoli. Nakon toga oko cetiri kilometara posle mesta Kapsas skrece se i jos nekoliko kilometara je autoput Tripoli, Korint, Atina, autoputem se ide sve do Sterne odakle se skrece ka Argosu i Tirinti, koji je vec blizu Nafplija i Tola.
Svaka cast Frodu sto je uspeo da nadje vremena da iz Olimpije ode na plazu Zaharo, arheolosko nalaziste i muzeji ushicuju i traze dosta vremena, zeleli smo bukvalno sve da vidimo i ponesto snimimo, provrteli smo se i kroz mesto, i dok smo dosli do Tola vec je bio mrak, mozda treba poci mnogo ranije da bi se pored Olimpije, stiglo jos i do Jonskog mora.