jelmar

Selters banja

27 poruka u ovoj temi

MLADENOVAC je grad mladih ...

SELTERS BANJA [ Srpski Selters]

Hotel "Selters" Mladenovac

INSTITUT ZA REHABILITACIJU

Turističko - banjsko mesto Selters banja, Mladenovac

Preporučuje se za:Oboljenja i oštećenja lokomotornog sistema, reumatska degenerativna i zapaljenska obljenja kicmenog stuba i zglobova, posttraumatska stanja, oboljenja izazvana vibracijom, hronična oboljenja respiratornog sistema, oboljenja perifernih krvih sudova i perifernog nervnog sistema i posledica oštećenja centralnog nervnog sistema vaskularnog porekla.

------------------------------------------------------------------------------------

- Mladenovac is a city located in Serbia [ Belgrade ] at 44.43 North, 20.70 East. Its name stems from word "youth" in Serbian language. In 2002 the city has total population of 55.076

Selters Spa is 1 km away from Mladenovac, 46 km away from Belgrade, at the foot of Mount Kosmaj (136 m above sea level). The climate of the spa is moderate continental, with a lot of sunny days throughout the year and dominant winds from Mounts Kosmaj, Bukulja and Vencac.

You can reach Selters by the Belgrade-Nis motorway and the Belgrade-Nis railway

-------------------------------------------------------------------------------------

Mnogobrojni posetioci kažu da je u Mladenovcu najbolji noćni život i provod. I zaista, mnogobrojni kafići i bašte raštrkani po celom gradu pravi su dokaz te tvrdnje.

Po popisu MLADENOVAC ima ukupno 55.079 stanovnika. Zauzima površinu od 33.900 ha. Dan opštine je 2. avgust, dan kada je Mladenovac 1893. godine proglašen za varoš. U sastavu beogradskih opština Mladenovac je od 1971. god. Prvi zvanični podaci o naselju na ovom području datiraju još iz 1528 godine. Mladenovac se nalazi u severnom delu Šumadije, na oko 46 kilometara od Beograda i jedna je od 17 opština glavnog grada. Leži na istočnim obroncima planine Kosmaj, u plitkoj dolini pored pruge Beograd-Niš-Skoplje-Atina i magistralnog puta Beograd-Kragujevac. Igrom slucaja, ime Mladenovca se slaze sa činjenicom da se radi o veoma mladom gradu, a upravo položaj i saobraćajne veze bili su presudni za njegov nastanak. Ukazom kralja Aleksandra Obrenovića zvanično je proglašen za varoš 1893. god., samo desetak godina od osnivanja naselja

-------------------------------------------------------------------------------------

Selters banja se nalazi na prostranom, šumovitom terenu u podnožju planine Kosmaj; 1 km od Mladenovca, odnosno 46 km. jugoistočno od Beograda. Nadmorska visina banje je 136 m. Opština Mladenovac ima orijentaciju i ka razvoju grada kao banjskog mesta razvojem turizma. Od Selters banje južno magistralnim putem za Kragujevac se nalazi selo Orašac, srce Šumadije gde je 1804. god. podignut prvi srpski ustanak. U neposrednoj blizini se nalaze gradovi Aranđelovac i Topola, severno od nas je najbliža beogradska opština Sopot

mladenovac_centar.jpg

-------------------------------------------------------------------------------------

Tako reći u predgradju Mladenovca nalazi se Kosmaj (vrh 629 metara nadmorske visine)Ko voli da šeta šumom, otkriva lepa mesta i retke biljke - na pravom je mestu. Na ovoj planini, po podacima Ekoloskog društva „Kosmaj", postoji 95 izvora, 551 vrsta biljaka, čak 300 vrsta gljiva. Zbog toga se već godinama na njoj, krajem septembra, organizuje izložba gljiva. Bilo u obližnjem selu Koraćica, bilo u dečijem letovalištu u blizini manastira Tresije.

-------------------------------------------------------------------------------------

Manastir Pavlovac posvecen je Sv. Nikoli. Nalazi se u Koraćici u dolini Pavlovičkog potoka koji teče sa Kosmaja. Star je preko pet i po vekova. Podignut je za vreme vladavine despota Stevana Lazarevića. U ruševinama je bio 280 godina. Obnovljen je u drugoj polovini XVI veka. Potom je ponovo razoren posle seobe Srba pod Arsenijem Čarnojevićem. Ponovo je obnovljen 1967. godine. Manastirski kompleks građen od lomljenog kamena i zivog kreča sastoji se od crkve, manastirskog konaka na južnoj strani i verovatno konaka letnjikovca despota Stevana Lazarevića na severnoj strani od crkve. Iznad manastira pored puta nalazi se kameni sarkofag i česma.

-------------------------------------------------------------------------------------

Crkva u Mladenovcu, posvećena "Uspeniju presvete Bogorodice", je izgrađena 1910. godine u vizantijskom stilu. Hram ima jedinstven ikonostas od belog mermera, koji je uradio Mihailo Milovanović, inače autor spomenika Srpskom vojniku u centru grada.

Spomenik u centru grada predstavlja simbol Mladenovca. Sagrađen je u slavu ratnicima palim u ratovima od 1912 - 1918. godine, a svečano je otkriven 24. oktobra 1926. godine pred nekoliko hiljada žitelja iz cele Šumadije. Otkrivanju spomenika prisustvovali su kralj Aleksandar, srpski patrijarh Dimitrije, veliki postovalac srpskog naroda dr Arčibald Rajs, brojni ratnici iz balkanskih i Prvog svetskog rata.

Spomen česma "Crkvenac" je sagrađena 1915. godine kada je u Mladenovcu bila skotska misija žena predvođena doktorkom Elzom Inglis. Poljska bolnica bila je za obolele od pegavog tifusa i ranjenike. Česmu su sagradili vojnici Moravske divizije kojih je najviše bilo u bolnici. Spomen park je obnovljen 1985. godine, a ove godine je ispod česme napravljen teren za mali fudbal.

DECA - SELTERS BANJA - MLADENOVAC grad mladih - [deca i skola] :D

Izmenjeno (jelmar)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

lepo odradjeno, bilo bi lepo da postoji vise ovakvih opisa;

jedino ne bi bilo lose da se uz tekst dodaju i linkovi ka intenet prezentacijama Mladenovca, Selters banje, smestaja....

mada ima toga na ovom sajtu verovatno?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlicno odlicno,

kazi mi samo jedno kako otici, gde se smestiti sta i gde dobro jesti da li odabrati privatnan smestaj ili u okviru banjskog kompleksa. kakvi su bazeni, da li su obelezene staze za setnju ima li nekakvih karti koje mogu da pomognu i tome slicno.

Unapred hvala

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mnogo vise informacija o SELTERSU [ Selters banji] i Mladenovcu

Institut za rehabilitaciju Banja ''SELTERS''- MLADENOVAC

Sajt turisticke organizacije Mladenovac

Sajt o Mladenovcu - MLADENOVAC INFO

Sajt o Mladenovcu - MLADENOVAC COM

Mozda ce Vam ovi sajtovi pomoci da saznate nesto vise o Selters Banji i opstini Mladenovac [grad Beograd]

Deca iz Mladenovca :rolleyes:

--------------------------------------------------------------------------------

Dodato 04. 10 . 2007

Za pisanje posta korisceni podaci sa sledecih sajtova u vezi Selters banje:

Yuta - Selters banja

Turizam.co.yu

Serbia-tourism.org

Vecernje Novosti Online

Udruzenje banja

Travel - zdrastveni turizam

i itd...

Izmenjeno (jelmar)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ja eto idem..mora se..rehabilitacija..dal ide neko slucajno polovinom jula ,a da nema 70god?...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

e eto,nek vam sad bude zao....kako je lepo bilo...a niste me slusali...

sledece godine ja moram opet,a vi vidite...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

e,da sam znao da dolazis u mlad.ja bi te posetio...

kako ti se svidja voda???ima malo ukus pokvarenih jaja,ali ok

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

eto ti ga sad!!!voda je super,sta fali malo mirisa kad je zdravo,a kupala se i u bazenu hotelskom..u mladenovac isla na klopu..ma meni dobro bilo,a ovi gore ljubomorni,bre!!!!ajde dagava i nikola,kad budete odlucili,da se javite meni jer bez mene tamo nema ulaza!jok!sta vi ima tamo da radite bez mene?lepo 3krevetnu sobu uzmemo,i banjaaaaa!!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nikola cus li ti ovo.....pokvarena jaja.... :lol: pa ja stvarno Jelice ne znam,kako si se mogla brckati :lol: ,u vodi koja smrdi na pokvarena jajaaaaaa :lol: :lol: :lol: ,ali ipak si fer pozvala si nas za iducu godinu,stvarno lep gest od tebe :rolleyes: :P :lol: ????

Sport Bilijaaaaaaaaaa prepustite meniiiiiiiiiiiiiiii :wacko::wacko::wacko::wacko: !!!!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

da banja je ok.ali su uglavnom matorci tamo.imao sam 2 puta prelome pa sam isao kod njih na terapije.nisam lezao u hotelu jer sam iz mladenovca vec sam dolazio na terapije!sada su nesto renovirali bazene,mislim da u novom delu u bazenu nije mineralna voda!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovaaaaj... hmmmm...

Ma mene samo zanima.... KAKO JE BANJA DOBILA IME?

E, da, Jelice-odkud takvo ime banji, mislim, podseća me na SELTIKS...

Ništa se meni drugo ne mota po glavi,, ništa, ništa, ništa...

:D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

stvarno ne znam za poreklo imena `selters`..e,sad,polomljeni..pa ,zato je banja..i nisu bas svi toliko polomljeni,oli da kazes da sam ja polomljena toliko??!!!e,pa nisam...zavisi i u koju smenu naletis,nekad stvarno se zadesi puno matoraca,95%.nekad ima i mladjih..dovoljno da se okruzis sa 3-4 i moze da ti bude lepo,a sa drugima komuniciras..ja pricam i sa bakama,ima sta da cujes i naucis,onako opusteno..a mladjih sve vise,jer se placa danak ludim glavama u saobracajkama itd.sad ima manje jer je vecina na moru(mladjih,mislim),al ko mora da ide-mora..pogotovu ako dobijes preko socijalnog-ides kad ti odrede..tako sam ja prosle god.bila u septembru,a sad posto su me odbili preko socijalnog i placala iz svog dzepa,idem kad hocu..

u svakom slucaju banja nije privatizovana,tako da je daleko od vrnjacke,kanjize,koviljace itd.al mi nije ni jasno,slusam komentare mladjih,kao vrnjacka ovo -ono ima,te koncerti ,te turisti..al ako ides,prva stvar ti je oporavak ,a ne provod...a pametan covek se snadje i za ovo drugo..malo otvorenog duha,i svuda moze dobro da ti bude..ako nista drugo,radis nesto za sebe,svoje zdravlje i telo..takodje i beg od civilizacije ima tu ulogu,makar meni..

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo zbog cega nas turizam odlazi putem beznadja...

Zbog toga sto ovde postoji tendencija da se svaka rupcaga predstavi kao raj na zemlji.

Mladenovac je jedno manje mesto koje ima nekih dve tri ulice sa tim letnjim kaficima i eventualno dve folkoteke... Jednostavno sta reci... Obicna drumska palanka. U tim vam se kaficima skuplja lokalna omladina koja pije jedno da pica u roku 4 sata sedenja. pustaju novu jecu ili novu selmu, zvezde granda i tome slicno... A u tim diskotekama zivi duh 93-ce samo je muzika losija. znaci tuce,zategnuta atmosfera, likovi koji se mrste i sl...

Sto se same banje tice, tu ima jedan hotel i jedan park. Banja ima izvesna lekovita svojstva to stoji, ali se recimo ne moze porediti sa nekim vecim banjama po Srbiji... Hotel je pristojan ali nista posebno...

Nemam nista protiv da svako mesto razvija turizam koliko mu to prirodni i drustveni faktori dozvoljavaju, ali ovakve prezentacije su kontraproduktivne. U turistickom marketingu ne sme da se iznese nista sto nema veze sa realnim. Turisti ce mozda doci jednom ali ako primete da ih je neko obmanuo, kaznice vas dozivotnim zaobilazenjem tog mesta.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E, GEOGRAF, bas si lepo ovo rekao i sve tacno!!! :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo zbog cega nas turizam odlazi putem beznadja...

Zbog toga sto ovde postoji tendencija da se svaka rupcaga predstavi kao raj na zemlji.

Geograf, nemoj biti tako surov. Sticajem okolnosti citala sam u novinama o devojcici koja uredjuje sajt svoje skole, dete ima 13-14 godina i bavi se web dizajnom. Tako da verujem da je sve ovo uradjeno iz najbolje decje namere. Ovo nije nikakva reklama turisticke agencije nego rezultat decjeg truda. U svakom slucaju, cak iako su malo ulepsali Mladenovac, za svaku pohvalu je njihov entuzijazam!

Pozdrav mladoj administratorki i sve pohvale za ulozeni trud :) !

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka