codemaker

Aitoliko, na putu do Preveze od Patre

18 poruka u ovoj temi

Putujući prema Prevezi od Patre, prošao sam kroz malo ribarsko mesto Aitiliko.

aitoliko.jpg

Zanimljivo je da je povezano sa kopnom samo sa dva nasipa na kom je put

IMG_3510.jpg

Iako je bilo podne, živost na ulicama je bila primetna, svi su negde jurili a međusobno se pozdravljali sa "kala ise?"

IMG_3471.jpg

Najviše me je fascinirala arhitektura mnogih kuća, koje mada renovirane i dalje pokazuju svoju nekadašnju lepotu i ponosno držanje na ulici. Mnoga vrata sa zvekirima, govore o strim vremenima..

IMG_3474.jpg

IMG_3475.jpg

IMG_3476.jpg

IMG_3502.jpg

IMG_3500.jpg

IMG_3499.jpg

IMG_3496.jpg

IMG_3494.jpg

Uvek su me fascinirale male, uzane ulice u grčkim gradovima i mestima. Uvek poželim da živim u jednoj od njih, u hladovini i tišini...

IMG_3501.jpg

IMG_3498.jpg

IMG_3485.jpg

IMG_3473.jpg

Jedan mali sasvim privatni i sasvim tih trg, u kojem grmi tišina a zamišljam ga predveče kad se komšije okupše ili u noći punog meseca kakav je ovih dana...

IMG_3495.jpg

Mada je bilo podne, mesto je delovalo užurbano, ljudi prolaze, zdrave se "kala ise?" i poznaju se od ko zna kada...

IMG_3471.jpg

Trgovi sa kafićima su sada prazni, predveče primaju prve posetioce..

IMG_3471.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ono što me je začudilo je veliki broj crkava i crkvica u tako malom mestu.

IMG_3484.jpg

IMG_3486.jpg

IMG_3488.jpg

IMG_3490.jpg

IMG_3481.jpg

IMG_3477.jpg

IMG_3491.jpg

Posle podužeg bazanja gradićem nastavili smo put obalom predivno plavog Jonskog mora

IMG_3517.jpg

Slučajnosam skrenuo u malo mesto Paleros i zaprepastiop se kako je prijatno.Odmah smo se smestili u taverni uz samu obalu mora, uživali u ručku ikupanju i naravno sunčanju, kao što je moja ćerka to učinila, svepokušavajući da nakupi što više grčkog sunca za buduće zimske dane preodlaska u Jutu

IMG_3536.jpg

Izmenjeno (codemaker)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Lepo, lepo...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Videli smo usput i igru delfina srce.jpg

prelepo mestasce, pravo Grcko :)

Putnice, slika li ti tu igru...ako jesi...sta cekas :) :srce:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Putnice, slika li ti tu igru...ako jesi...sta cekas smajl.jpgsrce.jpg

Ma taj put ide tik uz obalu, mi videli neko se kupa u moru iz kola, dok smo shvatili da su to delfini, dok je muz stao na prikladno mesto, dok smo izvadili opremu ... uspela cera da usnimi filmic sa jednim skokom delfina. Uzasno su brzi, bacakaju se na sve strane, pa ih nije lako usnimiti ... a narocito kad ih ne ocekujes biggrin.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nego Code, jel ste za ručak uzeli neku ribu? Imam neku prastaru brošuri, ne znam, s kraja sedamdesetih uj kojoj kažu da je Etoliko poznat po jeguljama, jer ih valjda u nekoj obližnjoj laguni ima u velikom broju.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ma taj put ide tik uz obalu, mi videli neko se kupa u moru iz kola, dok smo shvatili da su to delfini, dok je muz stao na prikladno mesto, dok smo izvadili opremu ... uspela cera da usnimi filmic sa jednim skokom delfina. Uzasno su brzi, bacakaju se na sve strane, pa ih nije lako usnimiti ... a narocito kad ih ne ocekujes biggrin.jpg

eh ...to je maler...a moze se reci i sreca u nesreci... :)

steta...al dobro...ostalo vam je zapisano gde najvishe treba... :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nego Code, mali off ...

Posto si ti ovde najveci poznavalac Grcke, jesi li ti nekad bio u Osios Lukasu, ja tek skoro saznala za njega i ziva se pojedoh, dva puta smo bili blizu, mogli smo svratiti rasplakani.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nego Code, mali off ...

Posto si ti ovde najveci poznavalac Grcke, jesi li ti nekad bio u Osios Lukasu, ja tek skoro saznala za njega i ziva se pojedoh, dva puta smo bili blizu, mogli smo svratiti rasplakani.jpg

Evo mogu ja da ti iznesem moje utiske o ovom manastiru. Vredi posete i te kako, to je jedan od nekoliko najznačajnijih vizantijskih manastira u Grčkoj. Manastirski kompleks je po dimenzijama priličan i okružen je zidinama (sa unutrašnje strane zida su uobičajene monaške prostorije). Unutra se nalaze dve crkve. Starija i manja je Panagija, a veća je Hosius Lukas. One su sada spojene, tako da jedan eksterijeran zid starije crkve u stvari čini unutrašnji zid mlađe crkve. Upravo na tom zidu nalazi se čuvena freska iz raznih istorija vizantijskih umetnosti, tzv Isus Navi. Crkva Hosius Lukas je prepuna sjajnih mozaika. U okviru manastira nalaze se i kripta, kapela, cisterna itd. Mislim da je od trpezarije napravljen mali muzejčić u kojoj se može kupiti i fina brošura o ovom manastiru. Hosius Lukas se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. U okviru kompleksa nalazi se i mala kafeterija, a sa jednog dela manastira pruža se lep pogled na Beotiju.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nego Code, jel ste za ručak uzeli neku ribu? Imam neku prastaru brošuri, ne znam, s kraja sedamdesetih uj kojoj kažu da je Etoliko poznat po jeguljama, jer ih valjda u nekoj obližnjoj laguni ima u velikom broju.

Nažalost, ne volim ribu, osim "Gavros marinatos" ponekad (male ribice u ulju, sirćetu i raznoraznim začinima se drže u marinatu neko vreme pre služenja), odlična zatrka za glavno jelo...

A nismo ni planirali da ručamo u Etoliko, nego kasnije malo..

Nego Code, mali off ...

Daleko od toga da sam ja "najveći poznavalac Grčke", samo volim da pišem gde sve bazam pa ispade ja neki poznavalac. Bio na mnogim mestima ali pre bih sebe mogao definisati kao "zaljubljenika u Grčku"

I ne, nisam bio u Osios Lukasu ali sad kad imamo opis i tog mesta, verovatno ću svratiti jednom... ne znam gde se nalazi (toliko o "najboljem" pooznavaocu Grčke) a nemam nešto strpljenja da tražim gde je to, pa ako neko hoće, možda malo definiše gde je to i što više informacija...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Daleko od toga da sam ja "najveći poznavalac Grčke", samo volim da pišem gde sve bazam pa ispade ja neki poznavalac. Bio na mnogim mestima ali pre bih sebe mogao definisati kao "zaljubljenika u Grčku"

I ne, nisam bio u Osios Lukasu ali sad kad imamo opis i tog mesta, verovatno ću svratiti jednom... ne znam gde se nalazi (toliko o "najboljem" pooznavaocu Grčke) a nemam nešto strpljenja da tražim gde je to, pa ako neko hoće, možda malo definiše gde je to i što više informacija...

Kada se recimo iz pravca Delfa ide putem 48 prođe se Arahovo, zatim se skrene desno u mesto Distomo. Posle Distomo ide se kroz Stirio i malo dalje je Hosius Lukas

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I ne, nisam bio u Osios Lukasu ali sad kad imamo opis i tog mesta, verovatno ću svratiti jednom... ne znam gde se nalazi (toliko o "najboljem" pooznavaocu Grčke)

Aha, sad smo te uhvatili u neznanju, sedi jedan biggrin.jpg ...

Mala sala, evo ni ja nisam znala do pre koji dan, a i prosle i ove godine isli pored Delfa, mogli smo svratiti. Gledala sam na mapi, to ti je "desno od Delfa" kod mesta Distomo ...

To je jedan od 3 manastira pod zastitom Uneska.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hosios_Loukas

Ali, na svu srecu, ima ko zna, Baki nas je lepo informisao smajl.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uvek je sjajno kad se dopunjujemo informacijama i predlozima.

Svake godine bukvalno, zbog informacija ljudi sa foruma, obiđem nešto što bi ki svakako promaklo. Ovo mestašce Aitoliko sam na primer spazio tek nakon tvog opisa rute Patra-Preveza....

Ovog "keca k'o vrata" ću pokušati da popravim već u januaru kad idem ponovo u GR, pa ću tada rahat i natenane da obiđem krajeve koje do sada nisam.

Izmenjeno (codemaker)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovog "keca k'o vrata" ću pokušati da popravim već u januaru kad idem ponovo u GR, pa ću tada rahat i natenane da obiđem krajeve koje do sada nisam.

Aaa, da bi popravio keca moraces jos malo da se potrudis biggrin.jpg ...

Saznala sam za jos neka interesantna mesta za koja nisam znala ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Vergina

http://www.greeceathensaegeaninfo.com/p_ilia_ancient_vasses_basses.htm

Svasta obilazimo, al eto uvek nesto promakne ....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27105
    Ukupno tema
    907228
    Ukupno poruka