malaBG

Bejrut

79 poruka u ovoj temi

Posto sam dobio dobronamernu kritiku da sam skrt na recima :) napisacu svoje utiske.

Sve lepe zgrade koje vidite na slikama su izgradjene posle rata, nijedna nije starija od 20 godina. Jedna kompanija (Solidere) je radila rekonstrukciju citavog centra Bejruta. Oni su ratom razvaljene zgrade rusili do temelja, pa su zidale nove zgrade, uglavnom vodeci racuna da se sacuva prethodni izgled zgrade. Prilikom iskopavanja terena nailazili su na arheoloska nalazista, neka su sacuvana, ali je vecina predmeta zavrsila u Nacionalnom muzeja. U ulazima nekih zgrada, u posebnim staklenima vitrinama, mogu da se vide amfore ili drugi predmeti nadjeni na mestu na kome je zgrada sagradjena. Naravno, i dalje postoje brojne zgrade sa ostacima razaranja. I to je jedna od specificnosti Bejruta - pored fantasticno moderne poslovne zgrade stoji kostur nekadasnje stambene zgrade, sa vidljivim rupama od metaka.

Najlepsi deo, osim Downtown-a, je Achrafieh. To je hriscanski deo, u kome se nalaze dve glavne ulice nocnog zivota - Monot i Gemmayze. Setaliste pored mora je predivno, siroko i vodi pravo do Pigeon rocks-a. U gradu ne postoji park tipa Kalemegdan ili Tasmajdan, jedina zelena oaza je u kampusu Americkog Univerziteta u Bejrutu, u njega moze svako da udje, a ceo kompleks je ogroman - imaju cak i fudbalski teren!

Skrenuo bih paznju na zanimljiv detalj. Na jednoj od slika vidi se spomenik na Trgu mucenika. Ako pogledate bolje, na spomeniku cete videti rupe. Spomenik je postavljen pre mnogo decenija, u znak secanja na Libance koje su od turskog Sultana trazili autonomiju, a ovaj ih je, za primer, povesao na tom trgu. Rupe su nastale tokom gradjanskog rata, tj. ironijom istorije, spomenik nacionalnim herojima je ostecen tokom gradjanskog rata u okviru te iste nacije, jer se Trg, pa i spomenik, nalazio na liniji fronta.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ginter :thankyou: ! Konacno malo vise reci o ovoj destinaciji koja i mene interesuje. Ako moze, napisi jos koju recenicu o izletima koje si nabrojao, o smestaju, cenama u restoranima sl.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nakhal je agencija preko koje sam isao na dva izleta. Na njihovom sajtu mozete da vidite sta sve imaju u ponudi. Prvi izlet na koji sam isao je bilo razgledanje Bejruta "nogama", poseta Nacionalnom muzeju, pa odlazak u Beiteddin i Deir El-Kamar. Cena izleta je 80$, ukljucuje pick-up u hotelu, povratak u hotel nakon izleta, kao i obilan i kvalitetan rucak u tipicnom libanskom restoranu. To znaci da dobijete toplo i hladno meze koje je dovoljno da se zasitite, jagnjetinu, piletinu, razne salate, kolace i voce - prava gozba. O samom izletu: tokom obilaska Bejruta cuo sam edosta novih informacija o obnovi Bejruta, o ratu, o posleratnom zivotu. Deo obilaska je i poseta memorijalnom centru ubijenog premijera Rafika Haririja (bejrutski aerodrom se zove po njemu), koji se nalazi pored glavne dzamije. Nije mi bas jasno zasto bi to bilo zanimljivo turistima, ali ajde... Posle toga se autobusom ide do palate Beitedin. Nju malo pretenciozno zovu "Alhambra du Liban", ne mogu ni u ludilu da se porede. Zanimljivo je da se vidi, ali nista spektakularno. Isto vazi i za maronitsku crkvu u Deir al-Kamaru - zanimljivo da se vidi, nista specijalno.

Drugi izlet je bio mnogo zanimljiviji. Prvo se ide do pecine Jeita koja je zaista predivna. Zicarom se penje do gornjeg nivoa, gde se ulazi u pecinu i hoda stazom od oko 700m, a zatim, po izlasku, spusta do ulaza u donji deo koji se obilazi camcem!! Vrlo zanimljivo iskustvo i veoma ispunjujuci susret sa prirodom i njenim remek-delima koje je stvarala milionima godina. Sledeca stanica je arheolosko nalaziste u Biblosu, o kome nema potrebe da mnogo govorim, svakako treba videti. Izlet se zavrsava voznjom zicarom do brda Harisa, na kome je statua Marije i modernisticka maronitska crkva, sva u staklu. Sa brda puca pogled na zaliv Zunije. Ovaj izlet kosta 90$ po osobi, rucak je takodje ukljucen.

Na sve ove izlete mozete da odete i u sopstvenoj organizaciji, narocito ako vas je 3-4. Dogovorite se sa taksistom oko prevoza, a karte kupite na licu mesta. Karta za pecinu je 12$, to je jedino sto znam. Meni je ovo bila najlaksa varijanta, jer sam solo traveler.

S obzirom da AirSerbia od juna uvodi direktne letove do Bejruta, Bejrut bi mogao da bude baza za obilazak regiona. Mislim da je za Bejrut i izlete dovoljno 5-7 dana, a posle toga moze da se ode avionom u Jordan ili, jednog dana, do Damaska, koji je par sati automobilom od Bejruta.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, zbog uvodjenja nove direktne linije, ovaj grad postaje jos interesantniji. Hvala ti na opsirnim informacijama, mnogo znace jer u ovu zemlju se ne putuje cesto. Jos samo da se pronadje povoljan smestaj.... Imas li neki predlog ?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam ovde u specificnom aranzmanu :zvizduk: , tako da nisam mnogo od pomoci za klasican turisticki smestaj.

Kao sto neko rece na prethodnoj strani, smestaja ima za svaki dzep. Ono sto mnogi preporucuju je http://www.hayete-guesthouse.com/ Ima ukupno cetiri sobe (kao u filmu :) ), dve imaju svoje kupatilo, a dve dele zajednicko. Dorucak i non-stop internet su ukljuceni u cenu. Druga, skuplja varijanta je boravak u tzv. service hotelu, npr. http://www.beiruthome.com/Home tu imate hotelsku sobu sa kompletnom kuhinjom. Ako imate avanturistickog duha, mozete da se ukljucite u FB grupu "apartments in Beirut", na kojoj mozete da oglasite da trazite smestaj u Bejrutu. Moze da se desi da neko hoce da izda stan na kraci period ili da budete cimeri sa studentima. Ovde su stanovi nenormalno veliki za nase pojmove, od 120m2 pa navise. Na aerodromu sam video reklamu za zgradu koja se gradi, pise "mali stanovi, od 100m2"!! Cene u restoranima su poprilicno visoke. Medjutim, ima puno restorancica i pekara francuskog tipa (Boulangerie) koji nude dnevne menije za 10-11$ (jelo, salata, dezert). Libanci su veliki hedonisti, tako da nigde necete lose jesti. Falafel na ulici je 2$, hlepcic kaak 0.6$, pola litre cedjene pomorandze 2$ - brojao sam, 10 pomoradzi je iscedio na nekoj primitivnoj presi. Prodavnice su odlicno snabdevene, u centru grada ne postoji klasicna orijentalna pijaca, mnogo je to primitivno za nobles koji tu zivi :) Generalno, skuplje je nego u Beogradu. to ne znaci da je preskupo i da ce put kostati kao svetog Petra kajgana, ali ne treba ocekivati bagatelu. Domace pivo u prodavnici je 1$, litar soka o pomorandze 100% je 1.7$, samo kao ilustracija. Gram srebrnog nakita je 4$, ako ima dragi kamen 6$. Taksi prevoz u normalnom taksiju je 8$, bilo koja destinacija u okviru grada. Nije preporucljivo uzimati "serveess" taksije, a kamoli linijski minibus.

Izmenjeno (Ginter)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Informacija preuzeta iz Travel Magazina

Objavljeno 19. maj 2014.

Vesti-Iz-Beograda-do-Bejruta-300x282.jpg

Air Serbia od 1. juna uvodi novu liniju između Beograda i libanske prestonice. Letovi na ovoj liniji biće obavljani pet puta nedeljno. Prodaja karata po promotivnim cenama obeležiće otvaranje nove rute. Promotivne cene za povratne letove počinju već od 269 eura (sve takse su uključene), odnosno od 389 dolara (Bejrut – Beograd) i važiće za putovanja započeta do kraja 2014. godine. Karte po promotivnim cenama mogu se kupiti do 29. maja 2014. Počevši od 1. jula, letovi na liniji Beograd – Bejrut će biti obavljani svakodnevno avionom Airbus A319.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav dragi ljudi!

Interesantno je sto ima ljudi koji zele da vide ovaj grad:)

Ovde sam poslovno par meseci, i ono sto vam ja mogu reci je da se pripremite za ono sto cete videti.

Zemlja je siromasna, prljava generalno, nema nikakvog reda i propisa, pogotovo u saobracaju... Imaju nekoliko semafora, i sve to cirkulise uglavnom sviranjem... Kada sam dosla bilo mi je sve jako neobicno,i pitala sam se gde sam ja to dosla! Izronule zgrade, smece na ulici, lom na sve strane. Nema nicega kao u Evropi.

A onda se i na to naviknes, krenes da istrazujes neka mesta, i naletis na svasta nesto... ljudi su uzasno kulturni i ljubazni, svi govore engleski i francuski...

Ima divnih mesta pored plaze, nocni zivot je ludilo...

Verovatno se ovde nikada vise necu vratiti, ali pored svega, ovaj grad ima sta da pokaze ukoliko volite luksuz i mozete sebi da priustite... U suprotnom, smoricete se kao pas. :dosada:

Sto se bezbednosti tice, kao zena ne smem da vam tacno odgvororim, s obzirom da mi kretanje nije potpuno dozvoljeno.

To se tice delova grada. Nema nemira u zemlji, jedino sto morate obratiti paznju na oblacenje, ukoliko ste zena...kako biste izbegle fanove na ulici:))

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zasto ti kretanje nije potpuno dozvoljeno? Ako si u Tripoliju ili Bekaa dolini, to mi je jasno. Ali, u Bejrutu? Zna se da ne treba ici u juzna predgradja, tamo turista i nema sta da trazi ili vidi.

Takodje, dovoljno je koristiti zdrav razum. Liban nije Egipat. Ne moze se setati po ulici u izazovnoj garderobi (tipa splavovi Beograda). Ne zato sto ce vas neka moralna policija isibati ako vam sevne glezanj, vec zato sto nije pristojno, a potencijalno je i opasno zbog "fanova" koje pominje SecretYou.

Najvaznije pravilo je da pazite sa slikate, tj. da vam u kadar ne upadnu uniformisana lica. Pre svakog skljocanja pogledajte pazljivo oko sebe. Nece vam niko razbiti aparat ili vas uhapsiti, trazice samo da pogledaju sta ste slikali i da obrisete fotografije ako ste uslikali nesto sto ne treba.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam na severu Bejruta, ali u samom Bejrutu veruj mi malo se ljudi normalno krecu, moram otici na posebna mesta da bih bila slobodna i opustena.

I da napomenem, nocni zivot je ludilo! To kako se Libanci vesele uz muziku i nacin na koji igraju ludo, nigde nisam videla!:)

A za slikanje, da to je istina, samo ako uslikate neki tenk ili policiju.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Malo si preostra sa recima, a to moze da izazove zabunu ili da cak odvrati ljude od odlaska tamo. Prvo, ljudi (turisti) se u vecem delu Bejruta sasvim normalno krecu. Ponavljam, u delovima grada koji su zanimljivi za turiste: Downtown, Achrafieh, Saifi, Sodeco, Trg mucenika, setaliste pored mora, Hamra Street itd. Ako mislis da se pesaci tesko krecu zbog saobracaja, tu se slazemo. Ali, centar grada je velika pesacka zona i cim se dotle dodje, nema brige oko saobracaja. Ne sporim da kao zena mozda imas drugacija iskustva, pa bi bilo dobro da das neke savete na sta da turistkinja obrati paznju.

Ja za sve vreme svog boravka nisam video nijedan tenk u gradu, samo par bornih kola i to ispred staba njihove sluzbe bezbednosti. Da, prolaze konvoji, dzipovi, hameri, ali nije bas da tenkovi idu ulicama.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ima ima tenkova. Nema sada stalno i na svakom koraku, mozda ih i ne vidis ako dodjes na 10 dana, ali ako si stalno tu, vidis i to.

Naravno, naviknes se, ne obracas paznju posle nekog vremena na takve stvari, oni ne sluze nicemu,ali malo je creepy kada prvi put vidis. I policija sto drzi pusku u rukama, a ne u dzepu kao kod nas, pa po potrebi je izvadi...

Jeste centar je slobodaniji i opusteniji, u vreme kada sam prvi post pisala, jos uvek nistam stigla da obidjem sve.

Nije mi namera uopste da bilo koga odvratim od putovanja, samo zelim da docaram pravu sliku, kako se ljudi ne bi istreumirali i kako bi znali sta da ocekuju.

Bejrut ima divne plaze, sjajne luksuzne resorte na plazi, lepo cisto more, dobre klubove...

Ali ja recimo se ovde nikada vise ne bih vratila. Sve ovo imas, i u Italiji, Spaniji, Portugalu,svuda ima luksuza ako imas da platis... a pritom si okruzen drugacijim ljudima, ne brines ni malo o svojoj bezbednosti ni u jednom delu grada,sve ide opustenije, i da ne pricam dalje... Ipak je ovo Arabic zemlja, koliko god bio urban Bejrut, i netipicana arapska zemlja... Evropski mentalitet je drugaciji, pa kome kako odgovara.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko bio u Bejrutu u poslednjih godinu dana i kakvi su utisci?

U poslednje vreme letovi za Bejrut su cesto na akciji te se 2 povratne karte iz BG mogu naci za oko 400e (+-30e).

Koliko vidim i smestaj je povoljan, vanpansionske cene nize od Evrope.

Bejrut, vecita inspiracija za spijunske filmove, odatle i pitanje vezano za bezbednost evropskih turista tamo.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Trenutno je idealno otići u Bejrut sa garderobom koja ima neke američke oznake ili zastavu posle priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.Ako si war hunter onda je sada pravo vreme.Šalu na stranu,ja bih dobro razmislio o odlasku čak i u slučaju ozbiljne novčane ponude jer je ipak život u pitanju.Mada,naši turisti važe za hrabrije i opušteno idu u Egipat,Tunis,pa zašto ne i u Liban.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U svakom slučaju adrenalinska destinacija,ima ljudi koji to vole.Treba da se javi neko ko je tamo bio u skorije vreme,i mene baš zanima kako je tamo.Da li bi neko prošao kao huligani na derbiju na atletskoj stazi u slučaju da pokaže prozapadni i proamerički stav?Najgore od svega su njihovi zatvori i uopšte sve situacije kada se neko nadje sa druge strane njihovih zakona.Evropljani su za njih nevernici i najgori mogući ljudi,a ipak im ne smeta da se naseljavaju širom majke Evrope.Ne putujem u te krajeve ali moram da reagujem jer nailazim na građane tih država širom EU,moje mišljenje o njima je krajnje negativno.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906110
    Ukupno poruka