Miskomoj

AERODROMSKE TAKSE

89 poruka u ovoj temi

Ja mislim da smo mi magarci time sto placamo skupe carter letove a ne aerodromske takse. Jedino da avioni polecu sa poljana:)

http://www.minttu.sr.gov.yu/

Kad smo kod ovoga, bas me interesuje da li ce od septembra, kad nasa prva tzv. low cost kompanija pocne sa jeftinim letovima (medju kojima je i Egipat), biti jeftinije letovanje s obzirom da ce njene usluge uglavnom da koriste turisticke agencije za prevoz svojih putnika... cisto sumnjam. Sto se tice taksi mozda i jeste pljacka ali gde god imaju priliku oni uzimaju pare od turista.

Mene su pre 2 godine zvali iz jedne nase agencije (da je ne imenujem) da mi kazu da treba da uplatim 50 evra (dinarski naravno) zbog toga sto sam odustao od letovanja. A pola sata pre tog poziva ja sam bio kod njihovog tur agenta i raspitivao se za letovanje u Tunisu oni su mi pokazali cenovnik ja sam video i rekao da cu razmisliti kad obidjem ostale agencije i vidim ostale ponude, znaci nikakav ugovor, vaucer nista nismo potpisivali ili popunjavali samo smo proverili da li jos ima mesta za taj hotel i oni su nam rekli da ce pozvati centralu da pitaju i da ce nam javiti telefonom za mesto... kad su se javili i rekli da mesta ima ja sam u medjuvremenu vec nasao drugu ponudu i rekao im da nisam zainteresovan na sta su mi oni rekli da u tom slucaju moram da platim onaj iznos... na sta sam se ja samo nasmejao i nisam mogao da verujem da i to rade... ali eto mozda kod mene nije uspelo mozda nece uspeti na sledecih 5 turista ali jednu ovcu da uspeti da tako oshishaju... btw. agencija je jedna od renomiranijih kod nas.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U pravu ste sto se tice kupih avio karata carter letova,a i taksi bogami.Evo suprug i ja ove godine necemo na ljetovanje bas zbog astronomskih cijena prevoza i nameta,a onda na sve to ti agencije nude aranzman na 10 ili 11 dana,pa hotelski smjestaj dodje bagatela naspram ovi drugih nameta,pa kada vec platimo tolike namete,a hotelski smjestaj jeftin de me onda kao covijeka pusti da uzivzam bar 14 dana.Pa sve svjetske agencije rade na 1,2 ili 3 sedmice.Nase agencije isto tako i kupuju aranzmane,ali da bi zaradili kros prevoz i namete oni su stvorili nekakve aranzmane na 10 ,11 dana.Pa mi sebi ne mozemo priustiti da putujemo nekoliko puta godisnje na odmore,vec jednom godisnje,platimo put skupo i onda te ne puste da se odmoris,a usput da bar nesto i obidjes u toj zemlji u koju si otisao na odmor.Sta mozes obici u aranzmanu 10 dana,a usput da se okupas i odmoris.Evo mi smo 2004 bili u Turskoj 14 dana i vjerujte da je i to na neki nacin malo,a jedva smo nasli agenciju da uopste radi aranzmane na 14 dana.A da nepricam da je tada taksa za Tursku,bar sa Sarajevskog aerodroma bila simbolicna u odnosu na danas.Te radije necu ni ici.A 2006 godine smo isli u Egipat.Mozete zamisliti u jednu takvu zemlju gdje stvarno ima sta da se vidi i dozivi,agencije prave aranzmane na 11 i 12 dana,za ljetovaliste u Hurgadi,a usput organizuju i izlete za Luksor,Kairo.Saharu,ma jesu li oni uopste normalni,mi smo i tada jedva nasli agenciju koja je bila voljna da nam spoji dva aranzmana,a da ne naplati dva puta kartu.Jedino je Spirittravel imao sluha za tako nesto i onda smo otisli sa njima,a inace da nisu nebismo ni isli.A ovi ljudi sto su isli sa nama jednu tu turu od 11 dana,oni su bili smoreni.Prava rijec smoreni.Odoh ja daleko od teme,ali u svemu je poenta u zaradi na prevozu i nametima,jer zasto bi inace i pravili ovako vremenski kratke aranzmane.A nama turistima ostaje samo odustanemo od putovanja i cekamo bolje i povoljnije dane.Kako rece neko ispred dok ima ovaca za sisanje bit ce majstora,a nazalost jedini nacin da se putnici bore protiv majstora je da budu nezainteresovani jednu dvije godine,pa da vidis kako ce se stanje mijenjati.A instrumenti koji bi trbali raditi svoj posao da zastite nas putnike da rade svoj posao vjerovatno mi o ovome nebismo ni diskutovali,jer sve sto mi platimo po nekoj cijeni,putnici sa zapada placaju pola od toga,ali zato instrumenti zastite sluze svrsi i turisti se ne zamaraju oko diskusja naseg tipa vec razmjenjuju iskustva.uspomene,odusevljenja i planiraju gdje ce da skoknu sledeci put,pa bar na 1 sedmicu jer im je jeftinije nego nama i putuju po nekoliko puta godisnje,te sebi mogu onda i priustiti luksuz 1 sedmice ili 2 ako manje puta godisnje putuju.Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prenosim Vam tekst nedavno objavljen u jednom dnevnom listu...

Pojedine cene aranžmana za predstojeće letovanje mnogima će na prvi pogled izgledati dostupne, međutim ukoliko aranžman obuhvata i avio-karte, obavezno odmah treba pogledati koliki je iznos aerodromskih taksa. Naime, turističke agencije, pa ni „Jat ervejz“, u prvi plan, niti objedinjeno, ne objavljuju kolike su i aerodromske takse, kao i usluga prodaje karata.

Agencije prvo naznače dinarski deo koji predstavlja cenu avio-karte, a zatim i devizni deo za plaćanje hotela. Istini za volju, agencije cene aerodromskih taksa na svojim propagandnim materijalima ili na veb stranicama prikazuju, ali uglavnom kao posebnu stavku, sitnim i neupadljivim slovima, i često pod naslovom „aranžman ne obuhvata“. A baš takse cenu aranžmana često uvećavaju i za 50 do 100 evra.

Kako običnog putnika zanima ukupna cena karte, sa svim taksama, jer to je ono što na kraju plati, Evropski parlament doneo je uredbu po kojoj agencije moraju da prikazuju ukupnu cenu karte sa svim taksama. Ipak, iako je bilo najavljeno da će ova uredba stupiti na snagu krajem januara, to se nije dogodilo jer se uvidelo da bi primena svih propisa poremetila planirani tržišni i komercijalni nastup avio-prevoznika EU koji je već tada bio definisan. Očekuje se da će uredba stupiti na snagu po isteku turističke sezone.

Nezvanično, u „Jatu“ kažu da što se tiče Srbije, a i regiona, gde vladaju specifični uslovi (zemlje u tranziciji, strog vizni režim i nepostojanje zakona koji se primenjuju u EU), svi avio-prevoznici prisutni na našem tržištu i dalje koriste prednosti nepostojanja zakonske regulative koja reguliše ovu oblast, pa i dalje u domaćim medijima „reklamiraju“ cene avio-karata bez tarifa. Primećeno je da i drugi avio-prevoznici registrovani u EU, a koji saobraćaju do Beograda, takođe ne poštuju zakone svojih zemalja i promovišu cene koje nemaju uključene takse i dodatne naplate.

- „Jat“ će takve propise primeniti kad se to zakonski reguliše u Srbiji i kad svi iz branše budu u istoj obavezi. Treba napomenuti da novac od taksa ne ide „Jatu“, kao i da mi uvek jasno naznačavamo njihovo postojanje kroz bitan detalj da „cene idu od...“ - kaže Zoran Hudak iz „Jata“.

Do primene takvih propisa EU i kod nas, građanima jedino preostaje da otvore širom oči.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ali - u Srbiji smo, pa ko nije navikao na ovakve stvari?!?

S druge strane, bojim se da kada se cene objedine, necemo da znamo koji deo cene je karta a koji (misteriozno sracunata) aerodromska taksa. A kada se pojavi razlika u cenama izmedju kompanija, onda ce to da pravdavaju NAVODNO boljom uslogom prevoznika...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ono sto je sigurno jeste da se necemo mi tako lako ( i brzo) resiti navednih stvari.Zivele takse! :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa ne samo mi...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako nam je to za utehu....

Ispravljam gresku-Zivele najskuplje takse na svetu!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tuzni smo mi bili i ostali, a i ostacemo doveka verovatno :(

Sramota je da taksa dostize skoro cenu avio karte...josh malo pa ce taksa premashiti avio kartu...

iskreno me zanima da li mi neko moze reci na sta odlazi 5700 dinara (taksa za egipat)...nisam upucena pa bih da mi neko objasni u chemu je fora. Nisam upucena u taj deo priche??!!

jedino sto znam je da svi dele izmedju sebe, Jat, avio kompanije blablabla...sta to onda znachi, ako ih dogodine bude duplo vishe na aerodromu taksa ce biti 10.000 ????!!! WTF???

i da napravim mali OFF (sorry)...ali da lupim paralelu...kako reche korisnik iznad mene..."zivele najskuplje takse" ( i tu je skrooz u pravu)...neverovtano da u ovoj drzavi svi (oni koji odluchuju) gledaju kako da zarade (ukradu, ili sta god vec)...zbog TIH taksi i drumarina koje su daleko NAJSKUPLJE u celom regionu nama se tranzit kroz zemlju smanjio za preko 60% i svi politichari to komentarishu, ali nista ne preduzimaju!? :angry:

Izmenjeno (gemini)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prošle godine sredinom leta, kad je bila i ona frka oko pitanja zašto svi čarteri idu kasno u toku dana - dali su objašnjenje na šta se sve odnosi aerodromska taksa. Sve je to bilo do te mere blesavo da ja nisam uspeo da zamapmtim: tipa osiguranje na aerodromu, ili troškovi tankiranja aviona gorivom i slično. U svakom slučaju i bolje da se ne zna.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A da mi sa foruma osnujemo jednu low cost avio kompaniju i napravimo aerodrom ?Mi cemo ici svuda a svi ce ici sa nama! Svima lepo :D Sve dok se jednog dana nesto misteriozno ne desi nasoj avio-kompaniji...Ne bismo bili prvi....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

pa u ageniciji rekli da je taksa 65e..a sad cujem 75e???!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ali i u svim opisima putovanja stoji takodje da su takse podložne promenama.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja tu aerodromsku taksu shvatam kao kupovinu žetona na međugradskoj autobuskoj stanici, da bi ušao na peron. Nije mi jasno zašto se to kod neke agencije plaća prilikom uplate aranžmana a kod neke na aerodromu, kako je kod neke 69e a kod neke 71e... a inače već ima jeftinijih avio karata od takse...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ja sam chula da su takse namenjene za troshkove jata e sad koji su to konkretno nisam sigurna verovatno je tu negde urachunata i plata direktora jata od 400 000 dinara mesechno :angry:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja se izvinjavam,postavio sam pogresan tekst.Molim moderatora da izbrise gore ponovljeni clanak.Hvala.

Ovo sam hteo da vam kazem....

Direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Nebojša Nedeljković je nedavno izjavio da su aerodromske takse svega 16,5 evra, ali mnogi građani koji su ovih dana putovali to demantuju.

Naime, dosta čitalaca se obratilo redakciji „Blica“ s tvrdnjom da aerodromske takse iznose između 60 i 70 evra. Pored toga, mnogi od njih se pitaju šta sve ulazi u samu cenu karte, jer jedno je kad „Jat“ reklamira da su karte 99 evra, a drugo kad se ode na lice mesta ili u agenciju, pa se umesto 99 evra karta plati i više od 200 evra.

U „Jat ervejzu“ potvrđuju da su aerodromske takse u Beogradu zaista 16,5 evra, ali i dodaju da se u cenu aerodromske takse ne uračunavaju samo takse na Aerodromu „Nikola Tesla“ već i takse na inostranom aerodromu gde su one znatno veće.

Inače, avionska karta ima pet delova. Pored cene karte, tu su i osiguranje leta, dve aerodromske takse, pa čak i taksa na izdavanje karte koju naplaćuje turistička agencija. Naime, od ove godine „Jat ervejz“ turističkim agencijama ne odobrava rabat na karte, zbog čega one same po svom nahođenju naplaćuju dodatnu taksu za izdavanje karte, što je u stvari njihova čista zarada. Tako, pojedine agencije uz svoje aranžmane ili ne naplaćuju dodatne takse za izdatu kartu ili naplaćuju i do 40 evra, što zavisi i od samih destinacija gde se ide na letovanje. U svakom slučaju, osnovna cena „Jatove“ karte zbog svih dodatnih taksi, na kraju bude uvećana za više od sto evra.

Građanima se preporučuje da se dobro raspitaju koje agencije imaju najniže takse na izdavanje karte i da obavezno od turističkog operatera zatraže da im kaže punu cenu karte sa svim taksama i dodacima, jer, na kraju, korisniku je jedino važno koliko će platiti kartu. Takođe, prilikom biranja aranžmana, treba dobro pogledati i kolike su aerodromske takse (koje mogu biti i do 100 evra), a što je često napisano malim slovima na kraju propagandnog materijala i obično ne ulaze u reklamnu cenu aranžmana.

Primer povratne karte Beograd - Atina u „Jatu“:

1. Avio-prevoz od 99 do 300 evra (cena zavisi od klase i perioda na koji je kupljena)

2. Osiguranje na letu je 36 evra

3. Aerodromska taksa u Beogradu je 16,5 evra

4. Aerodromska taksa u Atini je 38 evra

5. Izdavanje karte je 15 evra

Napomena: Takse pod tačkama 2, 3, 4 i 5 su iste bez obzira na cenu karte i na njih avio-kompanije ne utiču.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka