Nikola1985

Putovanje kroz Madjarsku: vinjete, pumpe, propisi...

196 poruka u ovoj temi

1. osim pasoša neće ti ništa više tražiti. Mogu te pitati samo gde igeš, kojim povodom. Pošto je očigledno da idete tamo za Novu godinu neće vas peviše cimati. Osiguranje je dobro imati ali neće ti ga tražiti. Dobro je imati ga zbog sebe, ako ti se nešto ne desi (nije previše skupo -100 din po danu).

2. hranu možežeš da poneseš, neće ti niko gledati kofer. Mada ti ja preporučujem da kupiš tamo. Bitno im je samo da se ne švercuju cigarete.

3. seda bukvalno ko gde stigne, ne treba ti rezervacija za taj voz. Ako ulaziš u Novom Sadu može ti se desiti da nema mesta, ali već od Vrbasa bude uvek slobodnih mesta.

4. kad uđeš u Mađarsku, nemaš više nikave carine.

Izmenjeno (marco polo)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U Mađarskoj cu cene hrane kao i kod nas. Ponešto je i jeftinije. Što se tiče Austrije, kada sam bio u Beču, za večeru sam "mako" 2 carnex gulaša i redovno se najeo za 4E. E to neće moći u Austriji.

Izmenjeno (koldar)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala ljudi ;). Jedino mi se ne bacaju pare za rezervacije, a biće nova, krećem iz Bg-a...valjda će biti mesta.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jos nesto za vinjetu , neznam sto bi isao dalje auto putem kada mozes da se iskljucis odmah na prvom iskljucenju (pre OMV pumpe) i nastavis ka Segedinu.Put nije los .NIsam samo proveravao kilometrazu .

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Što se Segedina tiče. Kada idem u Metro, Coru, Praktiker, uvek idem do treće petlje, i tu silazim. Na ovaj način izbegavam prolazak kroz grad i uštedim na vremenu. Ako sam pak šoping u pomenutim hipermarketima ostavio za kraj, onda se vraćam do granice preko ove putanje na autoputu. Ovde možeš cepati 130 i za "minut" stižeš do granice. Ovde sam prošao mnogo, mnogo puta i nikada me niko nije zaustavio da bi proveravao putarinu. Pa znaju i oni da to ne važi na ovoj relaciji. Ako vas i kojim slučejem zaustave na ovoj ralaciji i pitaju odakle idete, normalno da če te reći da idete iz Segedina.

A što se naše carine tiče, od vajkada je pravilo bilo - da nema pravila. Koga kako zakači.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jos nesto za vinjetu , neznam sto bi isao dalje auto putem kada mozes da se iskljucis odmah na prvom iskljucenju (pre OMV pumpe) i nastavis ka Segedinu.Put nije los .NIsam samo proveravao kilometrazu .

Sve je to OK kada ides U Szeged, ali sam ja pisao o situaciji povratka iz istog, pa ako se neko IZ Szegeda uključi na autoput prema Srbiji na delu puta koji je 15-ak kilometara u teritoriji Mađarske.

Što kažeš, uvek se to meni desi!

U svakom najsigurnije je u povratku ići sporednim putem koji prolazi pored autoputa.

Mislim da razlika u km nije velika.;)

Izmenjeno (smicic)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Za sve one "neverne tome" koji još uvek nisu razčistili sa sobom gde se u mađarskoj plaća putarina, a gde ne.

Zvaničan sajt njihovih autoputeva (engleska verzija):

http://www.motorway.hu/02Ematrica/02DijmentesSzakaszok

verzija na srpskom:

http://www.autopalya.hu/Root/Autopalya-HU/Letoltheto_Doksik/SZOROLAPOK2011/SZERB_BookFlip/index.html

Ama ljudi, tamo gde se ne plaća - ne plaće se, i tačka. Ne može vas niko kazniti na tim deonicama. Ni policija ni predsednik..........niko. Ovde pre svaga govorim o onima koji se kreću autoputem na relaciji granica - Segedin. Da bi vas kaznili, moraju dokazati da ste se kretali autoputem bez plaćene putarine (znači neki video zapis ili fotka kamerom), ali da vas zaustave sa samom putu na kojem se plaća putarina.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li neko moze tacno da mi kaze sta je sve potrebno od dokumentacije za ulazak u Madjarsku ako putujem kolima?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Planiram da idem u subotu i zanima me da li madjari traze zeleni karton na granici? Svi znamo da od nove godine vise nece trebati. Vi koji ste isli proteklih dana molim vas napisite sta su vam trazili prilikom ulaska i izlaska iz zemlje? Imam registracionu nalepnicu( ako to nesto znaci).

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li neko moze tacno da mi kaze sta je sve potrebno od dokumentacije za ulazak u Madjarsku ako putujem kolima?

Nama su juče prvi put tražili saobraćajnu i zeleni karton na granici kada smo prelazili granicu, žuti karton nisu tražili ali mislim da treba kao i medjunarodna vozačka dozvola.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sta je to žuti karton?

Dozvola za upravljanje tudjim vozilom u inostranstvu je žuta i od kartona, da li je to to?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ukidanje zelene karte za 33 zemlje

Od 1. januara 2012. godine, vozačima iz naše zemlje neće biti potrebna "zelena karta" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 27 zemalja članica Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru, rekao je Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije (UOS)

Više

:)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

RTS je danas na svom sajtu objavio ovakav tekst:

"petak, 03. avg 2012, 09:32 -> 12:41

Filmske pljačke u Mađarskoj

Na auto-putu kroz Mađarsku pojedine bande iz Bugarske i Rumunije pljačkaju putnike na neverovatne načine. Policija je nemoćna, a jedini savet jeste da se putuje danju i staje na stajalištima gde ima autobusa i ljudi.

Gusari u 21. veku, moderni u skladu sa trendom, sada ne pljačkaju karavane, ali haraju po auto-putu kroz Mađarsku između naše granice i Austrije. Najviše napada ima na pravcu Budimpešta–Beč, gde je za godinu dana više od 200 osoba prijavilo pljačku, razbojništvo ili napad. Tehnike su različite, dosta su napredovale i stalno se usavršavaju.

Policija je nemoćna da takve pljačke spreči, jer bande koje to rade dolaze iz susednih zemalja Rumunije i Bugarske. Zbog učestalih pljački, mađarska policija prinuđena je da deli letke na granici.

Pljačke izgledaju potpuno neverovatno, gotovo filmski.

Naoružane bande sa luksuznim kolima simuliraju udese u kojima učestvuju dva automobila, a često i paralelnom vožnjom primoravaju vozače da skrenu sa puta. Nekada isceniraju kvar na putu, mašu ljudima da stanu, a čim se neko zaustavi da pomogne, munjevito ih oslepe sprejom.

Dešava se i da ih pištoljem nateraju da predaju novac i dokumenta. Mnogi koji su opljačkani u poslednje dve godine, ne žele da pričaju o tome.

Jedna od žrtava pljačke na auto-putu kroz Mađarsku je i Jasmina Dragutinović, koja često putuje u Beč, a preživela je već dva takva napada.

"Da im gore kola, ja ne bih stala. Naročito su na udaru ljudi koji imaju decu", kaže Jasmina Dragutinović.

Odgovor na to što se malo ko zadržava na benzinskim stanicama i parkinzima treba tražiti u još jednoj tehnici ove automafije.

Dok plaćate gorivo ili ulazite u pumpu ispod gume vam mogu postaviti ekser, tako da ćete veoma brzo morati da stanete. Zatim se pojavljuje čovek na biciklu ili motoru koji želi da vam pomogne, menja vam gumu, a za to vreme njegov saučesnik otvara suvozačeva vrata i uzima dokumenta i novac.

Preko dve stotine pljački u poslednje dve godine govori da je taj putni pravac izuzetno rizičan za putovanje.

Ako želite da budete sigurni treba da putujete danju i da stajete samo na pumpama i prakinzima gde ima dosta autobusa ili kamiona. Posle stajanja obavezno prekontrolišite gume, ne menjajte novac po povoljnom kursu sa nepoznatim osobama i gledajte da novac i dokumenta budu uvek uz vas."

________________________________________________________________________________

Dobro je znati šta se i kako radi. Ne dozvolimo da se nešto slično desi i nama.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

.

to u Madjarskoj rade vec 10 godina...sta mislite zasto vec davno na svakom stajalistu kao i pumpi,stoji znak gde se vidi silueta coveka kako menja tocak,a drugi mu krade torbu iz auta s druge strane...

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jel imam kakvih promena u vezi zimske opreme u Madjarskoj? Planiram da idem do Budimpeste i Segedina 1. aprila pa rekoh da pitam.

Namontirane su mi 4 zimske gume ali sam mislio sutra/prekosutra da stavim letnje gume (koje su nove).

Izmenjeno (Stevang)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26962
    Ukupno tema
    904680
    Ukupno poruka