volodja

Les 2 Alpes, Francuska

37 poruka u ovoj temi

Iskren da budem nemam pojma kako se zove ta agencija preko koje idem al znam da oni dosta rade sa studentima...tu mi radi dobar drugar pa on to organizuje...dosta mojih prijatelja je islo sa njim i prezadovoljni su,meni je ovo prva godina...al kako mi on rece pored nas iz Srbije bice i Hrvata i Slovenaca, cena je 280 e prevoz, ski pas, apartman, a ja odoh u Bugarsku 23.jan

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Les Deux Alpes - Francuska (15.-24.01.2010)

Put Francuske i ski centra "Les 2 Alpes"krenuli smo iz Beograda oko 15.30 časova, a stigli smo sutradan oko 15 časova.Put nas je vodio preko Hrvatske, Slovenije (gde smo primili grupu slovenačkihputnika), Italije i uz par obaveznih pauza stigli smo u Francusku i "Les 2Alpes", mestašce udaljeno nekih 60km od Grenobla. Sam put i nije tolikonaporan jer se veći deo puta (preko 90%) putuje modernim auto-putevima, vodičisu ljubazni, šoferi sjajni, ali ponašanje slovenačkih turista u autobusu jekriminalno. Pored toga što su kasnili tako da smo ih u Ljubljani čekali punadva sata, uneli su enormnu količinu "cujke i cvičeka" i u autobusu jezavladala dernjava koja baš i nije bila po ukusu većine putnika, čak i slovenačkih.Ljubazne molbe da se malo utišaju nisu pomagale sve dok nije ustao neki dasa od190cm i jedno 110kg i uputio ljubaznu molbu grupi pijanih slovenaca i slovenkida se "ugase i izvade baterije" sto je na opšte odobravanje celogautobusa urodilo plodom. Očigledno je da su naša bivša braća "pobegla saBalkana, ali Balkan nije pobegao iz njih".

No, posle ove neprijatne epizode, put je protekao bezproblema i u prepodnevnim satima stižemo u mesto Briancon (Francuska) gde jebilo predviđeno snabdevanje sa hranom u lokalnom hiper-marketu. Potpunobespotrebno jer u "Les 2 Alpes" postoje dva marketa ("Spar"i "Marche" koji je naša preporuka), a "Marche" ima čak ipovoljnije cene od onog u Brianconu. Dakle, svi koji planiraju snabdevanje ulokalnim marketima "Les 2 Alpesa" neka obrate pažnju da je"Marche" povoljniji od "Spara", nešto skuplji od našihhiper-marketa u Srbiji, ali su cene pristupačne. Izbor hrane i pića je enorman,a jedino su sirevi dosta skuplji nego kod nas tako da treba imati na umu ovuinformaciju.

"Les 2 Alpes" (1650m) je klasično alpsko mestosmešteno između "dva brda" gde arhitekturom preovladava drvo, ali imai par hotela koji odudaraju od ovog ambijenta. Primetili smo da mnogi hoteliimaju čak previše staklenih površina, kako neko reče: "Kao da je građenoza morski, a ne za zimski ambijent".

Mesto ima dve paralelne jednosmerne ulice (glavnu"Avenue de la Muzelle" i "Rue des Sagnes"), a u glavnojulici se nalazi gro restorana, pabova, kafića, prodavnica suvenjira iski-opreme, butika,..., prosto rečeno tu su sva dešavanja, dok je druga ulica mirnijai u njoj je centralna turistička agencija, autobuska stanica, izlazi naskijališta, klizalište, otvoren bazen,... Cene su šarolike, a oni kojiplaniraju kupovinu ski-opreme - neka zaborave. Sve to isto je daleko jeftinijeu Srbiji. Nas je još zatekao i onaj novogodišnje-božićni ambijent saosvetljenim jelkama, ukrasima, svetlećim lampionima i ostalim prazničnimkoloritom, tako da je svaki naš večernji izlazak bio dodatno vizuelno obogaćen.

Bilo je malo čudno da su nas po prijemu bukvalno"razbacali" po hotelima tako da gotovo niko od putnika iz Srbije nijebio u istom objektu. Verovatno imaju loša iskustva sa grupama turista pa želeda spreče okupljanja i žurke. Mi smo u svemu ovome sjajno prošli, uplatili smodvokrevetni studio koji je trebao biti veličine 13m2 ("Les Residences1650"), a dobili smo ogroman moderno opremljen četvorokrevetni apartman uhotelu "Les Quirlies" sasvim na kraju mesta, a "crvena"gondola "Telecabine du Diable" nam je bila na par koraka od hotelske skijašnicešto je bilo idealno kako za polazak tako i za povratak posle celodnevnogskijanja.

Ovom gondolom smo se penjali na 2400m, a onda smokoristili četvorosed koji "diže" na 2813m, tačnije na vrh "TeteMoute". Sa ove tačke izbor staze za skijanje je višestruk, dakle može seskijati odmah tu dole na klasičnoj "crnoj" stazi Diabli ili se možespustiti prema "La Touru" (2600m) što je neki centar događanja iodatle se može praviti izbor da li ići na "Glacier" (3400m) pa dalje"metroom" ispod zemlje na 3421m i ratracima na 3669m. Može seizabrati jedina "crna" staza na ovim visinama "La Fee", atu je i "Snowpark" sa raznoraznim sadržajima za one koji žele maloviše adrenalina u krvi.

Rekao sam jedina "crna" staza, jer ih gore višenema već preovladavaju prave "livade" , ali nemojte se zavaravati danema padina i za one koji vole nešto strmije staze. Prave "crne"staze ("Diabla" i "Valentin") se nalaze na brdu odmah iznadmesta, dakle na visini od 1650 do 2100m, što može razočarati ljubiteljeextremno strmih staza jer neće biti i na glečeru i na svojim omiljenim stazama.Inače, celo brdo iznad mesta je prepuno kratkih "tanjira" i blagihstaza za decu i početnike, ali spuštanje sa 2100m (vrha brda) do hotela možebiti samo stazama Valentin i Diabla. Ostatak se ne sređuje ratracima pa trebabiti baš oprezan na ovim dvema stazama, posebno kada noge postaju teške poslecelodnevnih napora. Za one koji slabije skijaju Francuzi su ipak napravilirešenje u vidu pravih ski-puteva kojima su ispresecali čitavo skijalište. Tiski-putevi su blagi i vode cik-cak putanjama duž planine da bi se završilo u samom"Les 2 Alpesu", ali ne zaboravite da Vas na par mesta čeka i malo"veslanja", pa ko voli ili mora...

Organizacija ski-centra je dovedena do savršenstva. Stazesu perfektne (tvrde i ravne bez leda, a ovaj kvalitet zadržavaju čitavog dana),žičare rade između 09-17 časova, infrastruktura odlična,..., jednom rečju"Les 2 Alpes" je idealno mesto za svakog skijaša, a posebno bihistakao ljubaznost domaćina koji baš nešto i ne barataju engleskim jezikom, aline propuštaju da Vas pozdrave na francuskom jeziku čak i kad sedate na "žicu".Gorska služba je bila poprilično aktivna jer je bilo dosta povreda na stazama. Povređenise gotovo trenutno "pakuje" u korito iza ski-sanki kojima ga prevozedo mini-heliodroma, a onda helikopterom do bolnice. Na stazama ima više malihograđenih heliodroma, a ova nezgoda košta: 760 evra helikopter, 160 evrapregled i 160 evra intervencija (manja). Ali "ne brinite", ako ne dajBože dođe do toga, sve pokriva osiguranje koje Vam obezbeđuje agencija!?! Takonam je rekla povređena (koleno) slovenka iz naše grupe.

Na celom skijalištu ima nekih 5 restorana, a cene supoređane baš kao i visine na kojima se nalaze. Pivo je na 2100m 2.7 evra, na2600 7 evra,... Mi smo pauzu uglavnom pravili na 2600m (nosili smo u rancimasendviče, pivo i sokove koje smo kupovali u "Marcheu"), a u restoranusmo uzimali uglavnom pomfri i neki od kolača (lepša polovina). Izbor hrane jevelik, ali posle pauze treba i skijati, tako da smo uzimali uvek nešto lagano.

Povratak u hotel je bio obično oko 16.30 časova (osimsrede kada se vreme pogoršalo već negde oko 13.00 časova), a vraćali smo segondolom "Jandri Express" koja vozi sa "La Toura" (2600m) usamo mesto "Les 2 Alpes" na 1650m. Išli smo gondolom jer noge poslecelodnevnog skijanja nismo više osećali, premda smo primetili da oni koji idu"ski-putem" imaju jednu deonicu od 100-nak metara"veslanja" što može biti pravo mučenje. Ovako je elegantnije, naglečeru skijamo dok "ne popadamo", a onda se dovezemo do hotela bezbespotrebnig napora i gužve.

Ono što nas je posebno fasciniralo je pravi prirodni sneg(za razliku od onog veštačkog leda na našim skijalištima) i sunčano vreme kojeje dalo posebnu lepotu alpskim vrhovima koji okružuju ceo ski-centar.

Na kraju hteo bih da se zahvalim našem najvećemski-portalu (www.skijanje.rs) preko kojeg smo došli do informacije o akciji "FRANCE SKI EXPRESS",vozačima "Laste" koji su ovaj veliki put odradili kao vrhunskiprofesionalci i naravno agenciji "Eurojet" (posebno poslovnici uNovom Sadu) koji su jednostavno pokazali - KAKO SE TO RADI!

Do sledeće godine i nekog novog "ski-ludila"!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Volođi na prenešenim utiscima i korisnim informacijama!Za godinu-dve (da dete još malo poraste,putovanje je dugo),možda se i mi zaputimo u "Les 2 Alpes".

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Molim i drugi put!

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posto idem 13 marta u Les 2 Alps dali moze neko da mi kaze koliko tamo kosta iznajmljivanje skija ili mi je to bolje da uradim u Beogradu?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U svakom slucaju ti je bolje da to ucinis u Bg-u jer je jeftinije sigurno za 30% ako ne i vise.Ako te zanima gde mozes da iznajmis skije po dobroj ceni pisi preko privatne poruke!

Pozzz

I lepo se provedi 13 og,ja sam takodje trebala tada da idem ali nazalost zbog obaveza sam odustala,ide sjajna ekipa iz Srbije,bice extra skijanje to je sigurno!smajl.jpg

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

http://www.2alpes.co...-snowboard.html

Kao sto koleginica rece mislim da ti je bolje da to uradis kod nas.

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

За све заљубљенике у "право скијање" један поглед на тренутно стање преко веб-камере на 3400м:

http://www.webcam-ski.com/webcams/interfaces/2alpes_glacier/interface.php?pk_interface=184&m=images&r=panoramique#depart

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

SKI 2010-2011

Evo da se pohvalim!

Upravo sam za mene i zenu rezervisao termin od 14.01.2011. u Les Menuiresu (tri doline- Les 3 Valleeys) preko EUROJETA!

Kada se vrnem sledi veliki ski-report!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ove godine planiramo zimovanje u Francuskoj, interesuje me da li je neko bio u Val Meinier u prvoj polovini januara? Koja su iskustva? Koliko ima snega? Kakve su staze? Sve me interesuje, navalite...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kad se vratim 14.01. prenecu ti utiske :D :D :D

Izmenjeno (Bojo)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cao,

nas 4 bilo u Les 2 Alpes, u jan 2011. a u ddecembru iste godine u Val D Allos FR,

i mogu da kazem da je dva alpa savrseno skijaliste, savrsen gradis i savrseno sve ostalo,

isli smo preko Ski Fun, imamo par primedbi ali ne bih o tome... i idemo opet sa njima po treci put ove god u FR.

SVAKOME PREPORUCUJEM LES DEUX ALPES U SVAKOM SMISLU.

Dodajem da smo za isti ski pas isli jedan dan da skijamo i u Alpe d Huez (250kms) koji je isto prelep ali mi je ipa bolje u 2 alpa (220kms).

....imaju metro koji te vodi na 3400m eeeeeeeeeeeeeee!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Koju agenciju biste mi preporučili za skijanje u Francuskoj,da li je uopšte neko bio preko agencije i šta uključuju takvi aranžmani?Čuo sam da se nekim aranžmanima dobija ski-karta,valjda za ceo boravak...Koje su cene iznajmljivanja opreme u Francuskoj,pancerica,skija i štapova zajedno?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Postoje minimum 2 agencije koje su specijalizovane za ski-aranzmane iz Srbije.

Da ne reklamiram(o) nikog, Google moze da pomogne ;). Prva (srpska) u nazivu ima bus a druga (slovenacka) fun..prefiks je isti za obe ;).

Princip je isti. U cenu aranzmana je ukljuceno: put, spavanje i ski-pass.

Cene iznajmljivanja opreme u Fr (ili bilo gde na zapadu) su vece nego ovde, tako da je preporuka da se (i) to ponese odavde.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka