BojanMak

Sta sve posetiti u Makedoniji:)

60 poruka u ovoj temi

Pozdrav,

vidim da Srbe su stvarno vole Ohrid, i njegovo jezero, pa sam pomislio kako bi bilo da vam upoznam sa neke druge,mozda za Vas neotkrivene lepote nashe zemlje. Za pocetak mozete posetiti ovaj sajt 360macedonia.com . Tu imate prelepe 360' panoramske slike!

Veliki pozdrav iz Skoplje

Ja sam tu ako imate neka pitanja, pa cu vam mozda moci pomoci

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vodopad Duf, kod sela Rostuše npr.

vodopad-gjenevica.jpg

3496231089_b8fe29b78e.jpg?v=0

Izmenjeno (Arja)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Debarski manastir i debarsko jezero ispod njega

Manastir%20vo%20Debar.jpg

normal_NearDebar_Macedoni_2003.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kocino observatorija kod Kumanova

29830.jpg

Kokino.jpgKokino_sl04.jpgKokino_sl10.jpg

normal_Kokino_sl07.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ево сајт на коме имате све велике манастире у Македонију

http://www.makedonskimanastiri.mk/

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

још се ради и на OFF ROAD turizmom

ja sam bio u prvu turu ,zadnjih 3 dana

evo slike

2uy64nd.jpg

4i0wew.jpg

2cqzg93.jpg

2a8j50g.jpg

qn5wk5.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Eve ushte nekolku korisni web strani:

macedonialovesyou.eu - vredi da se poseti, ako nishto drugo, togash radi prekrasnite umetniciki sliki. Eden od moite omileni sajtovi!

kralemarko.org.mk - prepolna so razni informacii za Makedonija, od nekoi nepoznati interesni mesta, legendi , pa se do recepti za vo kujna:)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Smolarski vodopadi - Strumica

strumica-smolarski.jpg

Izmenjeno (kapetanalfa)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Preporučujem da obiđete kanjon Matka, nekih pola sata vožnje od Skoplja!

Prelepa priroda, crkvice, manastiri.. restoran u kome možete fino klopati i probati manastirsko vino smile.gif

fa9-01.jpg

day-02.jpg

k7v-03.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moj favorit u Makedoniji je ranovizantijski lokalitet Stobi, a vredi videti i Herakleju Linkestis (Bitolj).

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da malo razdrmam temu. Utisci sa putovanja iz Grčke:

Bili smo na letovanju u Grčkoj, Sarti, klasika. U povratku smo planirali da spavamo u Skoplju, da stignemo popodne, prošetamo po gradu, prenoćimo, ujutru opet prošetamo, odemo do kanjona Matke i tamo provedemo najtopliji deo dana a onda kasno popodne krenemo za Srbiju. Kao što to često biva, plan je jedno a život drugo. Plan smo promenili pošto smo odlučili da petak kada smo napustili apartman odemo na krstarenje brodom od Ormos Panagiasa do Atosa, preko Uranopolisa i nazad. Trajalo do 17h. Umorni od celodnevnog boravka na suncu nekako smo se dovukli do Kosmosa gde je, zamislite, počela rasprodaja! Iz mola su nas izbacili oko 21h i tada već nije bila prilika da se vozi do Skoplja. Plan je još ranije promenjen, od Kosmosa (Solun) uključujemo se na ring road, isključujemo se prema Kavali a zatim vrlo brzo odvajamo na sever (bez gps-a bilo bi komplikovano, bar noću) i pored Kilkisa idemo do Dojrana. Put od Kosmosa do Dojrana dugačak je nepunih 100km ali je vrlo čudan, posebno kada noću putujete. Mislim na logiku glavnih i sporednih puteva. Ako nemate gps pratite prvo putokaze za Kilkis a zatim za Dojran, kada se pojave.

Granicu prelazimo prilično brzo, u free shopu kupujemo bake rolls i seven days za večeru što se pokazalo nepotrebno pošto u Dojranu rade i prodavnice i restorani a i vratili su nam onaj jedan sat pa stižemo ne u 23:30 nego u 22:30. Unapred smo rezervisali spavanje u apartmanima Dan-Dar u Novom Dojranu. Ljubazni domaćini i sasvim solidan smeštaj. Ima i internet. Ujutru ustajem pre ostalih i pravim šetnju Novim Dojranom, samo da se uverim da naš smeštaj odudara od svega ostalog što ima da se vidi u ovom mestu. Imaju i apartmani Istatov, namenjeni pre svega priprema sportista a ono što zaista odudara od ovog sumornog mesta su dva više nego dobra teniska terena. Ispod škole, prema jezeru, u sred pustoši. Ograđeni naravno. Jutarnju kafu pijemo u restoranu apartmana dok se mlađe dete brčka u bazenu pored nas. Odlučujemo da tu i doručkujemo. Potpuno odmorni krećemo nazad do Starog Dojrana da vidimo kako tamo izgleda. Tamo je već turističko mesto, ima i plaža pored jezera ali kada se vraćate sa Sitonije sve to bledo izgleda.

Dalje nastavljamo ka Strumici. Nepunih 10km od Dojrana odvaja se put na levo kojim možete da se vratite na glavnu makedonsku džadu Gevgelija – Kumanovo. Po nagovoru prijatelja iz Skoplja, koje smo upoznali u Sartiju, idemo da vidimo Smolarski vodopad. Put od Dojrana u početku je ravan i prolazi kroz polja uglavnom pokrivena vinogradima. Preovlađuje zelena boja koju će kasnije zameniti žuta. Onda sledi uspon, jedini veći na celom putu. Penjemo se uz obronke Belasice. Pogled nazad ka dolini i jezeru je fenomenalan. Kada završite uspon put je malo lošiji, ima malo krivina ali samo do Strumice i završili ste i sa usponima i sa krivinama do Beograda. Prolazimo obodom grada i skrećemo na istok, ka Bugarskoj. Predeo kroz koji prolazimo izuzetno je lep. Plodna dolina zasejana naizmenično lubenicama, žitom i čime već, ograničena je sa južne strane Belasicom i sa severne strane nešto nižim Ograždenom. Na putu nema gužve tako da uživamo u vožnji.

Neposredno iza Novog Sela (i malo ispred bugarske granice) skrećemo desno i asfaltnim putem stižemo u selo Smolari, gde se nalazi glavni cilj današnjeg dana. Smolari leže na padinama Belasice. Selo ko selo ali na sred sela stari javor, star 300 godina, oko njega mali trg sa prodavnicom, da me pitate što nisam fotografisao – ne znam... Do vodopada postoje putokazi tako da ne morate da testirate svoje znanje makedonskog i znanje srpskog sada već samo starijeg dela stanovništva. Kolima idete do kraja asfalta a onda nastavite obeleženom i markiranom stazom kroz prijatnu šumsku hladovinu. Do vodopada ima nešto više od 700m, nije naporno... ako baš niste u japankama... Ima i česma na sredini puta. Vodopad je priča za sebe, to morate pogledati na fotografijama. Visok je 39,5m, voda je savršeno čista, malo hladnija kao u svakom planinskom potoku. Napravljena je galerija odakle ga možete posmatrati i fotografisati a ako želite ima i konopac koji vam pomaže da se spustite do vode. Ako ste pametniji od mene ponećete kupaći i peškir. Vraćamo se do kola, osvežavamo se na potoku (isti onaj sa vodopada) i nastavljamo dalje.

Već je dva sata, gladni smo ali ručak je predviđen u Štipu a do Štipa ima još 95 km. Ponovo prolazimo pored Strumice a onda nastavljamo severozapadno, prolazimo pored Radoviša i dalje ka Štipu. Tu sam planirao pre svega da vidim zgradu Narodnog muzeja, ima je na fotografijama, i naravno da jedemo. Nismo mnogo ulazili u grad, parkirali smo preko puta crkve Svetog Spasa, pred nje je Narodni muzej pa univerzitet Goce Delčev. Ovaj deo grada izgleda prilično lepo. Jedino što mi nije jasno, a što ćete videti na slikama, je prazno rečno korito, uredno ozidano. Nije problem što je prazno nego što je u njemu trava toliko visoka kao da voda nije godinama tekla. Nedaleko odatle pronašli smo mali i fini restoran i pojeli lagani ručak po cenama koje posle grčkih izgledaju smešno. I to je to, već je bilo 17h a imali smo još 500 km do Gornjeg Milanovca.

Izlazimo iz Štipa i krećemo ka Velesu. Tu bi trebalo da se uključimo na autoput. Onda nailazimo na raskrsnicu gde se pravo ide ka Kumanovu a levo ka Velesu pa onda ka Kumanovu. Vadimo kartu, procenjujemo dužinu oba pravca, cenimo da ne može biti nekih iznenađenja ala Peć – Kula – Rožaje, i ispravno biramo sporedni put. Bez problema stižemo do Kumanova i prolazimo kroz grad da bi natankovali rezervoar i time svesno smanjili priliv u već istrošeni budžet republike Srbije. Na autoput uključujemo se tek iza Kumanova. Celu Makedoniju prošli smo alternativnim pravcem Dojran – Strumica – Radoviš – Štip – Sveti Nikole – Kumanovo. Put je ravan svo vreme, sem onog uspona ispred Strumice. Kvalitet puta je sasvim solidan izuzev jednog dela ispred Štipa gde je još uvek kaldrma. Gužve nigde nije bilo tako da sam svo vreme vozio 90-100. Predeli kroz koje smo prolazili su prelepi, uglavnom idete kroz doline oivičene manjim ili većim planinama sa obe strane. Na delu oko Štipa ceo predeo dobija nestvarno lepu zlatnu boju, nešto od popodnevnog sunca a mnogo više od sasušene trave. Da skratim, zaista sam uživao u vožnji. Naravno, ovaj pravac je samo alternativa glavnom putu, ako hoćete da promenite ili nešto da vidite. Dobra alternativa.

Onda smo stigli na granicu i tu je negde čarolija počela da isparava. Kratka pauza kod motela Predejane i još jedna na pumpi oko Jagodine. U Milanovac stižemo ispred 23h. Pivo se potpuno ohladilo, ceo dan nas je čekalo... Grčku ne mislimo da menjamo a verovatno ćemo nastaviti da obilazimo Makedoniju u povratku. Vrlo blizu Smolarskog ima još jedan vodopad – Koleški. Nisam se istuširao ispod Smolarskog. Možda produžimo taj povratak na tri dana.

Naravno, slike govore više nego reči. Fotografije iz Makedonije. Više fotki sa letovanja na mom Picasa nalogu, imate link u potpisu.

Zoran

Izmenjeno (gMilanovac)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlicno Zoki dobro je kad malo prosetas po MKD na povratka iz Grcke zato sto ima i kod nas sto da se vidi i po daleko niskim cenama nego u Grcku :)

Inace samo da ti napomenem da drugi vodopad nalazi se tu u blizini u selo Kolesino i naravno zove se Kolesinski Vodopad :)

Evo i slika od mene :)

43901787.jpg?redirect_counter=2

Izmenjeno (BojanMKD)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, Bojane! :)

Znam i za ovaj vodopad ali morali smo ga ostaviti za neku drugu priliku, možda već ove godine. Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Zna li neko kako se dolazi do memorijalne kapele i crkvenog doma na vrhu Prorok Ilija na Kajmakčalanu? Jel može da se dođe automobilom ili samo terencem? Jel postoji nešto organizovano?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Koliko znam ne postoji nesto organizovano, auto je nemoguce stic, mozda za terencem. Raspitacu se kod jednih prijatelja oni idu tamo cesce nego mene pa pisacu ti kasnije :)

Mislis na Vrh Kajmakcalan, a planina zove se Nidje :)

Izmenjeno (BojanMKD)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26993
  Ukupno tema
  905508
  Ukupno poruka