Kale80

Peking, Kina

48 poruka u ovoj temi

nije me lako uplasiti, ali pisem na osnovu iskustva zene koja je isla sama u kinu i to kod prijateljice koja radi tamo, ali nije sve vreme bila sa njom, nego je obilazila i sama i imala je par jako neprijatnih iskustava. ujedno ovo je moje prvo potpuno solo putovanje...jedno je ici individualno sa nekim, a drugo apsolutno solo putovanje bez ikoga da s eoslonis ako krene nesto naopako....samim tim je petrograd bolja destinacija, s obzirom da sma bila u moskvi i moskvu bih uvek preporucila solo putnicama kao destinaciju, jer je potpuno bezbedna za zene. zeni dlaka s glave nece faliti u moskvi makar isla poslednjim nocnim metrom u hotel sama.

drugo, s obzirom da kinezi ne govore engleski potrebno bi bilo vrlo precizno isplanirati svaki detalj puta, bez improvizacije, sto ja nisam raspolozena da radim za svoje prvo solo putovanje, a u rusiji je ipak mnogo lakse sporazumeti se..ako nista drugo lako je procitati osnovne stvari na njihovoj cirilici.

za solo putnicu je svako putovanje veci izazov, nego za solo putnika. 

Грешиш. Био сам у Москви и тамо сам виђао пијанце и неке инциденте, док у Пекингу сам видео само једног пијаног Кинеза и то је био туриста у нашем хотелу, јер многим Кинезима је Пекинг туристичка дестинација број 1.

Све је из главе. Неки су опуштенији у Русији, јер мисле да смо ми сличан народ, мада нисмо, јер они су као Скандинавци и Кинези, хладан народ ... и у физичком и у емотивном смислу, јер рецимо они се слабо облаче на +10, док ми медитеранци или полумедитеранци одмах улазимо у јакне. Значи смрзотине  смо. 

Кинези су генерално повучене особе, Руси су такође сличнији њима, али нису баш толико интровертни, док смо ми тотално другачији од Кинеза и Руса, дакле екстровертне особе и зато имамо гласно причање, цику вриску, свађање, псовање, инциденте, туче и на наравно криминал и небезбедност.

Кинези се чак и не поздрављају, дакле избегавају контакт, док Руси се поздрављају и ту поставе баријеру, а ми Балканци се поздрављамо, додирујемо, тапшемо по раменима, грлимо, љубимо.

Бразилци су још топлији, отворенији, темпераментнији народ него ми. Клима је чудо. Али ја се рецимо плашим да одем у Бразил, чак и у друшту, а камоли да препоручим некоме да иде соло.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Definitivno se mnogo promenilo u Kini od nase posete kada smo sve placali kesom.:neznam:

@Markes Kako si ti placao osim sto si povremeno razmenjivao sitne novcanice eur. Gde si menjao eur /mi smo mogli menjati samo u Bank of China pa me intereseije da li se i to promenilo/. Internet-kako si koristio?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Definitivno se mnogo promenilo u Kini od nase posete kada smo sve placali kesom.:neznam:

@Markes Kako si ti placao osim sto si povremeno razmenjivao sitne novcanice eur. Gde si menjao eur /mi smo mogli menjati samo u Bank of China pa me intereseije da li se i to promenilo/. Internet-kako si koristio?

Нисам уопште мењао новац, само сам једном променио чим сам дошао на аеродром и то свега 10е, чисто из неке предострожности, да имамо за аеродомски воз, ако апликација не буде радила.  Курс је био криминално ужасан на аеродрому (3,2 јуна за 1е, односно добили смо 32 јуана за 10е), а на нету кажу да је исти курс и у Bank of China.

На сву срећу нама је wechat феноменално радио и ми смо приликом сваке куповине имали курс од 7,4 јуана за 1е, што значи да су нас на аеродрому одрали дупло.

Имали смо само два проблема са плаћањем.

Први проблем је био у једном супермаркету у Тhe Place, тамо су нам први пут дозволили да купимо преко wechata, a онда други пут нису хтели, него су тражили само Alipay, a нама Alipay није радио код њих, док на другим местима јесте.

Врло је могуће да њихов систем тражи само апликације које су повезане са кинеском кредитном картицом.

Други проблем нам је направио један шалтер у метроу, где смо хтели да купимо карте на допуну, ту није радио ни wechat ни alipay.

Захваљујући овим апликацијама, уштедели смо много времена, јер знаш да они немају мењачнице, а тражити банке које смо ретко виђали је баш досадно и велико губљење времена, јер процедура на аеродрому је била као да купујемо злато, а не папир, морали смо да дамо пасош и да нам фотокопирају пасош, па онда дају признаницу и дају ти кеш који као да је изашао из штампарије.

Што се тиче интернета, ја сам бацио паре када је у питању еxpressVNP, jeр се испоставило да за мобилни интернет ми није уопште потребан, док за WIFI ми није уопште радио.

Нисам куповао њихову картицу, зато што сам МТСов корисник, а они имају потписане уговоре са два кинеска оператера, тако да су ми два пакета од 3 гигабајта била довољна и они се зову Планета МТС, углавном предвиђен пакет за неке државе ван Европе.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27027
    Ukupno tema
    906044
    Ukupno poruka