Kale80

Peking, Kina

42 poruke u ovoj temi

Pa, da, sunčan dan bez sunca. Da mi je neko ranije rekao da je to moguće, ne bih mu verovala. :)

Izmenjeno (Lula)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Lula Kako si se snalazila s obzirom na natpise na kineskom? Nisam siguran kako bih se uopšte snašao u javnom prevozu ili bilo gdje drugo.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mapu nisam vadila iz ruku, a od javnog prevoza sam koristila samo metro u kome su svi natpisi i na engleskom i vrlo je lak za snalaženje. Jedino sam do aerodroma koristila taksi, odnosno kombi, pošto nas je bilo pet.

Inače, napisala sam par reportaža o Pekingu. Nisu baš korisne kada je snalaženje u pitanju, ali mogu poslužiti, ili makar vas motivisati da se otisnete u ovaj deo sveta: https://jugoslava.wordpress.com/2016/01/01/%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%86%D0%B8-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%82-%D1%83-%D0%BF%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3-i-%D0%B4%D0%B5%D0%BE/

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo za pet veselih zena, reportaze sam procitala sa zadovoljstvom, cekam jos... Bilo bi lepo da ih objavis i ovde.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Pre 7 sati, Teogonija je rekao/la:

Bravo za pet veselih zena, reportaze sam procitala sa zadovoljstvom, cekam jos... Bilo bi lepo da ih objavis i ovde.

:) Hvala! NIsam razmišljala o tome. Gde tačno se objavljuju putopisne reportaže? Da Da nije ovo malo podugačko za to? Nije baš korisno u smislu snalaženja, šta, gde itd...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Mozes na delu putopisi a mozes i na ovoj temi podeljeno u par postova.

Samo da te upozorim da cu imati pregrst pitanja iz prostog razloga- karte su kupljene BGD-Doha-Peking

Sangaj-Doha-BGD

:D

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Pre 6 sati, DraganV je rekao/la:

Mozes na delu putopisi a mozes i na ovoj temi podeljeno u par postova.

Samo da te upozorim da cu imati pregrst pitanja iz prostog razloga- karte su kupljene BGD-Doha-Peking

Sangaj-Doha-BGD

:D

Super! Najviše ti želim da te u Pekingu dočeka sunce. Sve je drugačije kada ga ima. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, tu primedbu skoro svi navode. Stvarno  sve lepse izgleda obasjano suncem, da ne pricam o dnevnim fotografijama. Zato ja sa sobom vodim "sunce moje" :D:D

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
Pre 14 sati, DraganV je rekao/la:

 Zato ja sa sobom vodim "sunce moje" :D:D

A, zato ti ne koristiš blic :D

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
U 15.12.2015. at 14:00, Lula je rekao/la:

Obišle smo i Kineski zid (Mutianyu), međutim smog je dopro i do tamo, tako da nismo imale nikakav pogled sa njega. No, i pored toga bilo je uzbudljivo. Osećaj je moćan. Ono što ne preporučujem je da se koristite uslugama lokalnih agencija, jer ćete dobiti nervni slom. Ili se dobro raspitajte, pre svega u hotelu. Do Badalinga koji je najbliži Pekingu, možete komotno metroom. Do ovih daljih je malo komplikovanije doći, ali i tu se može kombinacijom javnog prevoza i taksijem.

 

 

@Lula,

1.Da li ste u  obilazak ove deonice Kineskog zida isle  u sopstvenoj organizaciji, ili ste se opredelile preko agencije koje cesto ubacuju u program i šoping ture :D, pa se izlet poprilicno vremenski razvuce. Više sam za opciju samostalne organizacije, jer volim da raspolazem vremenom. Može li malo više detalja?

2. Da li si koristila  platne kartice, jer sam  citala iskustva putnika da ima problema sa njima, narocito u unutrasnjosti Kine, ili  samo menjas keš u Bank of China? Dolari ili euri, koju  valutu je bolje poneti ? Da li  promena valute u bankama dugo traje ?

Bice još pitanja,...:hello:     

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Draga Ljerka, odgovor na prvo pitanje je DA, i meni je to bilo užasno iskustvo. Nas je bilo 5, jedna se izletela i ugovorila kombi sa nekakvom agencijom koja se nalazi na jednom od izalaza iz Zabranjenog grada (čak je potpisala i nekakv ugovor). Momentalno sam dobila nervni slom kada sam čula šta je uradila, ali sam se solidarisala, moleći boga da ne bude onako kako sam pretpostavila (a i čitala) da će da bude. I bilo je upravo tako. Put se razvukao. Posetile smo 3 nekakve prodavnice (čaja, svile, i ne znam šta je treće bilo). Morale smo pored ugovorene cene da doplatimo za nekakve putarine i za parking. Dobar deo dana nam je propao. Na Zidu smo bile oko 3 sata, što je s obzirom na vidljivost, bilo dovoljno, ali smo zato u Letnju palatu došli u sumrak, pred zatvaranje i nismo imale ni sat vremena za obilazak. Ugl. besna sam i dok se prisećam. Jedina mi je satisfakcija što sam uspela da rasplačem devojku vodiča koja je htela da joj damo napojnicu. Koliko su oni nas cimali sa tim šopovima, toliko sam ja nju za napojnicu, tražeći da je zasluži. Na kraju se rasplakala. Nisam surova, ali stvarno sam bila ludo ljuta sve vreme. Osećala sam se kao neki američki turista koga vucaju kojekuda za pare, s tom razlikom što moj džep ne trpi zezanje.

S druge strane, u restoranu u kome smo ručali, devojka koja nas je usluživala, nije htela ni da čuje za napojnicu, jer je to kod njih sramota. Kao da sam bila u dve Kine. 

Što se tiče platnih kartica, nismo ih koristile. Ja sam ponela dolare, mislim da oni bolje prolaze na istoku (u Rusiji sam imala jako loše iskustvo sa evrima, jer bukvalno u par banaka nisu hteli da iz ramene, ako su i najmanje izgužvani, pa sam odlučila da se držim dobrog starog zelenka).  Menjala sam isključivo u banci. Bio je jedan šalter posebno za razmenu deviza, tako da nisam dugo čekala da dođem na red, ali procedura ume da potraje. Ugl. fotokopiraju pasoš i sve vize u njemu, zatim računaju i računaju, pa kuckaju, pa pišu neke silne potvrde i onda te isplate. Kurs je super, tu su korektni. MI smo se opekli na aerodromu, tj. nismo se opekli, već smo morali razmeniti novac kako bismo imali za taksi. To su kao neke manjačnice; uzimaju veliku proviziju koja se kao smanjuje kada menjaš veću svotu deviza. I što je najluđe, i tu možeš da se cenkaš. U banci nema cenkanja i to mi je odgovoralalo. :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Lula

Znaci, osecaj me nije prevario :D, uzdam se u sopstvenu organizaciju, malo cu se namuciti oko priprema, ali ipak najvise volim da se sama organizujem. Nisam jos sigurna koji deo zida cemo posetiti, to ostavljam dragom da proceni, pored Badalinga do koga je najlakse doci, jos dva su u uzem izboru.:rolleyes:. U letnju palatu svakako idemo, krecemo ujutro, dok se snadjemo i stignemo bice podne.:hahaha:

Inace, za svaki slucaj, rezervisala sam tvoj hotel u Pekingu, jer koliko mogu da ocenim, zaista je na dobrom mestu, ukoliko ne pronadjem nesto bolje, jer ovaj hotel nema internet.Kada sam kod intereneta, procitala sam da google ne funkcionise, da li ste koristile internet? Malo sam pozurila oko rezervacije hotela kada sam videla da je vec skoro rasprodat za maj mesec.

Da li u blizini ovog hotela ima banka za razmenu novcanica? Da li je tacno  da sve novcanice moraju biti nove, da nije preporucljivo da budu savijene, da jako pazljivo gledaju takve detalje i da ako ima i minimalnih ostecenja u smislu boje usled presavijanja, nece novcanicu da prihvate za razmenu?

Da li si za metro kupila neku dnevnu kartu, ili svaku voznju placas pojedinacno? Sta je bolje, molim te malo " tehnickih detalja" oko koriscenja metroa i vozova.

Nadam se da ces uskoro nastaviti da pises gde si sve bila, molim te postavi linkove oko smestaja sa komentarom da li su dobri  pozicionirani u odnosu na  atrakcije.

Pripremamo prilicno zahtevno obilazenje i znace nam informacije, narocito ako su isla i u unutrasnjost Kine. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@ljerka Što se hotela tiče, mislim da se nećeš pokajati. Lokacija je stvrno super. Tjenanmen trg i Zabranjeni grad su jako blizu, bukvalno iza ćoška. Peške se može otići i do Hrama neba - nekih pola sata šetnje na drugu stranu od hotela i do Wangfujing ulice koja je malo dalje od Zabranjenog grada. Blizu je i banka (izađeš iz hotela i kreneš desno, ideš pravo do raskrsnice, zatim ponovo desno i pravo dok je ne ugledaš sa desne strane - nekih 10 minuta hoda). Do Letnje palate se mora taksijem ili metroom (mi smo išli posle Kineskog zida, pa ne znam koliko je udaljena od hotela, niti kojim metroom se ide). Blizu hotela je i metro stanica (Quinmen), tu staje linija broj 2 koja je kružna. Mi smo ovom linijom išli do Silk marketa, jer za ostalo nismo imali potrebe da se vozamo. Metro im je super, lako se snaći. Karta je 3 juana što je smešno malo. Mi smo kupovale kartu posebno za svaku vožnju (uzima se na automatu, na kome sve piše i na engleskom), mada sam negde čitala da postoji kartica nešto poput Smarttrip kartice koju sam dopunjuješ po potrebi. Problem je u tim karticama  što se ostavlja depozit (i u hotelu ostavljaš depozit za ključ, bez obzira što sve platiš prilikom čekina), a depozit ti vrate tek kad vratiš karticu i kada ti juani više ne trebaju.

U hotelu inače imaš internet, ali nažalost, nema Gugla i nema Fejsbuka. Za pretragu možeš koristi Yahoo, a i Viber funkcioniše. Nadam se da si bukirala preko Booking.com, jer onda dobiješ i oflajn vodič kroz grad koji je sasvim dobar.

Na recepciji hotela govore neki čudan engleski i nisu baš super ljubazni, ali imaju dobrog menadžera, on bude skoro uvek (barem pre podne) u lobiju i voljan je da pomogne.

E, da, što se tiče novčanica, zagledaju ih, proveravaju, ali nijedna od nas nije imala problem sa tim što su presavijene (naravno da su presavijene, kako bih ih inače stavila u novčanik). Meni su u Rusiji pravili problem sa evrima i to neviđen tako da sam tamo koristila kartice. Ja u Pekingu nisam koristila svoje kartice, ali je jedna moja saputnica karticom platila hotel (plaća se čim dođete) i nije bilo nikakvih problema.

Ovo je link ka hotelu u kome smo mi boravili (Kings Joy Hotel): http://www.booking.com/hotel/cn/kings-joy-hotel.en-gb.html?label=gen173nr-15CAsoMUIPa2luZ3Mtam95LWhvdGVsSDNiBW5vcmVmaMEBiAEBmAEuuAEEyAEE2AED6AEB;sid=7f44efec4b92f8491715674c13535a34;dcid=4;dist=0&sb_price_type=total&type=total&

Još jednom naglašavam da je lokacija super, u starom delu grada, tu se nalaze najstariji hutonzi i zaista je živopisno i lepo, Dashilan ulica koja je udaljena ok 2 - 3 minuta je prelepa.

Sobe u hotelu nisu neke, malo su skučene, ali sasvim pristojne. Hotel ima i svoj restoran, ali smo mi ručavali u restoranima po gradu kojih ima zaista puno. Blizu hotela je i Quanjude Roast Duck restoran u kome serviraju pekinšku patku na tradicionalan način (on se otvara tek predveče i bude gužva), i još mnogo lepih manjih restorana.

U blizini hotela staju i gradski autobusi, više linija, ali mi se nismo vozili njima, pa ne znam detalje. Samo mi je bilo zanimljivo da posmatram redare koji su zaduženi  za organizovanje  redova - iscrtano je gde se čeka za koju liniju.

Nisam išla dalje od Pekinga, pa ti ne mogu ništa reći za unutrašnjost, ali Peking sigurno ima sve što imaju i druge metropole i dobro je organizovan kao i sve druge metropole, s tim što je mnogo sigurniji od njih.

Izmenjeno (Lula)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ako nekog zanima priča o hutonzima i uopšte okruženju oko našeg hotela, može više pročitati u ovoj reportažici.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Lula

hvala na opširnom odgovoru:cvetic:.Hotel sam izabrala preko bookinga na tvoju preporuku jer mi je vazno da ima dobru poziciju, grad je ogroman, a vreme boravka u njemu ograničeno.Koliko  iznosi depozit?

Može li malo informacija u vezi cena u restoranima,iskustva na silk marketu ( da li je daleko od hotela)  i sl. Osim pomenutog, da li imas jos neku preporuku sta ne bi trebalo propustiti, neki muzej npr ? 

Bas me interesuje ta pekinška patka, da li je stvarno tako ukusna koliko se o tome prica :D?  

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka