dvnitycker

Zapadna Lefkada - Kathisma, Porto Katsiki i ostale plaze-putopis

151 poruka u ovoj temi

Devojka i ja smo od 5. – 15. juna letovali na zapadnoj obali Lefkade, i za to vreme smo uspeli da obiđemo skoro sve veće plaže na toj strani. Šta reći, sve što ste čuli je više nego tačno, a plaže su uživo još lepše nego na slikama :) Podelio sam ovaj pregled na nekoliko delova, radi lakšeg čitanja. Uživajte :)

Dolazak i smeštaj

Bukirali smo hotel još u januaru. Hotel Sirios nalazi se na Kathisma plaži, 100m od same obale. Hotel je vrlo dobar, sve sobe imaju pogled na more, a u sklopu hotela nalazi se i bazen i mali kafić. Soba u kojoj smo bili ima malu kuhinju, kupatilo, veliki krevet za sve osobe, i malu slatku terasu. Hotel je imao internet samo na recepciji, ali su mi rekli da rade na tome da ga prošire na ceo objekat. Pošto smo rezervisali tako rano, smeštaj (bez doručka) smo platili 50€ po danu. Inače, regularne cene su 70€ van sezone (jun, septembar) i 140€ u julu i avgustu. Evo par slika samog objekta.

smestaj1.jpg

smestaj2.jpg

smestaj3.jpg

smestaj4.jpg

Što se tiče dolaska, sa Eta tursom smo došli autobusom do Lefkasa (najvećeg grada na ostvru, ~20km od Katizme), odakle smo uzeli taksi do hotela. Put do Lefkasa smo plaćali 80€ po osobi, a trajao je 20 sati u dolasku i 18 sati u odlasku (mnogi će se složiti da se ovaj put može prebiti i za manje sati, no česte pauze, autobus koji teško vuče uzbrdo i par drugih stvari su učinili svoje). Taksi do hotela smo platili 20€.

Infrastruktura i cene

Na samoj Kathismi nalaze se možda 3 manja hotela i par vila. Na plaži ima mnogo kafića-restorana (od kojih neki imaju bazene) i jedna mala prodavnica tričarija (suveniri, papuče, pribor za ronjenje, voda, losioni za sunčanje..). Od ovih kafića ni jedan nije klupskog tipa (sa noćnim akcijama), ili bar nije van sezone, tako da ako vam je noćni provod bitna stvar u toku letovanja, ovaj deo ostrva slobodno otpišite.

Prva prava prodavnica, sa hlebom i mlekom, nalazi se u najbližem naselju, Agios Nikitas, na 2.5 km od plaže. Agios Nikitas je očaravajuće malo naselje sa prelepim zgradama i glavnom (a može se reći i jedinom) ulicom. U naselju možete naći sve najbitnije infrastrukturne stvari – veliki market, ambulantu, poštu, restorane, butike, poslastičarne, prodavnice suvenira i slično. Takođe, u Agios Nikitasu možete iznajmiti i kola i skutere. Cena skutera od 50cc je 10€ na dan (+2€ za opciono osiguranje), 100cc je 15€ na dan, a iznajmljivanje Fiat Punta je 35€ na dan. Sve što vam je potrebno da iznajmite vozilo je vozačka dozvola (mada imajući u vidu da su srpska zvanična dokumenta na ćirilici, možete da prođete i sa ličnom kartom za koju ste prethodno rekli da je dozvola).

Slede prosečne cene nekih uobičajenih namirnica:

· Pivo: 2.5€

· Grčka salata: 5€

· Sladoled: 2€

· Večera (glavno jelo + salata): 10 - 15€

· Voda 0.5l: 0.5€

· Kafe i sokići: 2 – 3€

· Domaće vino 0.5l: 3.5€

· Hleb: ~1€

· Mleko: čini mi se ~1.5€

Kuhinja im je, vredi napomenuti, fantastična. Najviše su mi se dopali njihovi sirevi i salate, a pojeo sam i neko sjajno rolovano meso sa jagnjećom džigericom. Slede slike Agios Nikitasa.

agiosnikitas1.jpg

agiosnikitas2.jpg

agiosnikitas3.jpg

More i priroda

Samo more na zapadnoj Lefkadi je boje neba, izuzetno čisto, toplo i bistro. Talasi su u proseku 20-30cm, sem u slučajevima jakih vetrova kad mogu da dostignu i visinu čoveka. Plaže su dominantno od sitnog šljunka, dovoljno krupnog da ne muti vodu i ne pravi blato, a opet dovoljno sitnog i rastresitog da se po njemu može hodati i na njemu ležati. Zbog ovakvih plaža i obala je more veoma bistro i čisto. Ipak, loša strana je ta da možete zaboraviti na šetnje po obali i plićaku. Šetanje po ovakvom materijalu je prilično naporno jer stopalo propada pri svakom koraku. Razlog za ovako čisto more je i naravno očuvana priroda i ni jedno veće naselje uz obalu.

Priroda ostrva je takođe prelepa, dominiraju četinarska područja te je stoga vazduh prepun mirisa bora i ruzmarina. Uz put se često nalaze razni žbunovi sa lepim ružičastim cvetovima. Ipak, ono što je najimpresivnije su pogledi i panorame, kad se recimo sa severa ostrva zaputite ka jugu, zapadnom stranom. Neretko su prizori na koje nailazite istinski zadivljujući. Ostrvo je u prošlosti proizvodilo masline, vino i med, te ćete stoga često nailaziti na napuštene voćnjake i maslinjake, košnice i vinograde, koji baš tako zapušteni imaju neku posebnu mističnu draž i nose slikoviti dah istorije sa sobom. Od životinjskog sveta, nailazićete na zelene leptire i neke jako čudne neagresivne ose, a ubedljivo najdosadniji insekt je neka super velika muva. Za 10 dana koliko sam bio tamo nisam video ni jednog jedinog komarca.

pejzaz1.jpg

pejzaz2.jpg

pejzaz3.jpg

Plaže

Kathisma

Kathisma je "glavna" plaža zapadne obale. Čini mi se da je površinski najveća, i ima najrazvijeniju infrastrukturu. Dovoljno je prostrana i za ležaljke i za peškire, a ležaljke se plaćaju 7€ ako se dobro sećam. Cela plaža je u sitnom šljunku sa jednim malim pojasom krupnijeg kamenja (možda 1m u širini). Plićak je takođe sitnog dna, tako da ulazak i izlazak iz vode ne predstavlja problem. Do nje se dolazi glavnim putem iz Lefkasa i Agios Nikitasa, i ceo put do plaže je asfaltiran. Na početku plaže nalaze se dva velika kamena, nekih 7-8 metara udaljenih jedan od drugog, koji prave utisak male lagune, a video sam i da se lokalci pentraju na njih i skaču sa vrha, pa ko voli, ima mogućnost. Gužve nisu velike (pogotovo na krajevima), a sve i da jesu, plaža je dovoljno prostrana da podrži veliki broj kupača.

kathismaI_1.jpg

kathismaI_2.jpg

kathismaI_3.jpg

kathismaI_4.jpg

kathismaI_5.jpg

kathismaI_6.jpg

kathismaI_7.jpg

Na Kathismu se nastavlja lanac drugih, manjih plaža, međusobno odvojenih stenama. One su nešto stenovitije i kamenitijeg dna, tako da ako vam privatnost i odvojenost ne igra ulogu, nema razloga da napuštate Kathismu, sem onog turističkog. Ono što je zanimljivo na nekim od ovih plaža jesu male stene pobacane po plaži, koje takvim svojim rasporedom prave male separee za sunčanje, što će vam značiti ako ste stidljivi, a želite da osunčate celo telo. Nekih 100 metara niz obalu nalazi se i nudistička plaža, koja doduše baš i ne obiluje kupačima. Ona se nastavlja na još jednu, manju plažu na kojoj sam video nekolicinu gej i lezbejskih parova, a posle nje nalazi se još jedna velika plaža opšteg tipa, na kojoj je bilo posle Kathisme najviše ljudi. Treba imati u vidu da sam ja Lefkadu posetio u prvoj polovini juna, tako da je u sezoni broj kupača verovatno veći. Do svih ovih plaža stiže se prateći obalu, a pri kraju mog obilaska video sam i asfaltiran put iza plaža, koji ne znam gde počinje.

kathismaII_1.jpg

kathismaII_2.jpg

kathismaII_3.jpg

sledi drugi deo..

Izmenjeno (dvnitycker)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Agios Nikitas

Ovaj mali gradić ima sopstvenu plažu, koja, istini na volju, ne može da se poredi sa ostalim plažama zapadne Lefkade, ali zato na 10 metara od nje imate kafiće, restorane, prodavnice i sve druge civilizacijske tekovine. Plaža je prilično mala, i uglavnom popunjena porodicama sa decom.

agiosnikitasplaza1.jpg

agiosnikitasplaza.jpg

Mylos

Mylos plaža je bila definitivno razočarenje, ne zbog same plaže, koja izgleda prelepo, nego zbog nemogućnosti dolaska do nje. Jedini način da se do nje spustite je da siđete strmom kozijom stazicom sa visine 20. sprata (nemojte zaboraviti da istim putem treba i da se vratite). Postoji još jedan putić, stepenicama, koji je u vlasništvu privatnog hotela i "zatvoren" za javnost, ali čak i ako se odlučite za ignorisanje te zatvorenosti, čeka vas dug put od vrha brda do plaže i nazad. Reklo bi se da je dolazak brodićem takođe opcija, ali ja u toku svog boravka nisam video nikakve brodiće i nisam siguran koliko je ova opcija pouzdana. Po mom skromnom mišljenju, nije vredno cimanja.

mylos.jpg

mylos_1.JPG

mylos_2.JPG

mylos_3.JPG

Kalamitsi

Kalamitsi je drugo veće naselje (veće u smislu 500 ljudi) na zapadnoj obali. U relativnoj blizini naselja (morate mnogo da se spuštate vijugavim putevima) nalazi se još jedna velika plaža. Ono što odlikuje ovu plažu i izdvaja je od ostalih jesu peščani pojasi. Sam vrh plaže načinjen je od izuzetno sitnog šljunka (odlično mesto za peškir i sunčanje), sledi pojas peska, a sam plićak je sačinjen od malo krupnijeg šljunka. Na plaži se nalazi i jedan manji kafić koji prodaje i sendviče. Definitivno vredno posete.

vasiliki1.jpg

vasiliki2.jpg

Porto Katsiki

Najlepše za kraj. Ova plaža definitivno izgleda još bolje uživo nego na slikama. Udaljena je oko 40km od Kathisme, s tim što je put do nje prilično zavojit i pun penjanja i spuštanja. Ipak, putujući možete da uživate u prelepim pejzažima ostrva. U vrhu plaže nalaze se dva snek bara i parking, a do same plaže se stiže stepenicama koje nisu ni izbliza toliko visoke kao što se čine na slikama :). Podloga je slična Kathismi, sitan šljunak sa uskim kamenitim pojasom. Ono što je drugačije od ostalih plaža je temperatura mora, koja je bila sigurno par stepeni manja nego na ostalim plažama kad smo je mi posetili. Na samoj plaži nalazi se improvizovani kafić u kom možete da kupite kafu, pivo i slična osveženja. Izbegavajte frape doduše, očajan je. Kad smo mi bili, nije bila gužva, što se verovatno promeni u jeku sezone. Ne vredi puno trošiti reči, prelepa plaža koju treba doživeti.

portokatsiki1.jpg

portokatsiki2.jpg

portokatsiki3.jpg

portokatsiki4.jpg

portokatsiki5.jpg

portokatsiki6.jpg

portokatsiki7.jpg

Dve veće plaže mi fale u kolekciji, to su Egremni i Gialos. Prvu jednostavno nisam stigao da posetim, a do druge se stiže strmim i vijugavim neasfaltiranim, šljunkovitim putem, na koji se sa skuterom od 50cc i devojkom na zadnjem sedištu, nisam odvažio.

skuter.jpg

za vece slike dodajte /velike/ u adresu slike. znaci, ako bi adresa slike isla www.netismine.com/ups/lefkada/slika.jpg , za vecu rezoluciju ukucajte www.netismine.com/ups/lefkada/velike/slika.jpg

na kraju bih hteo da se zahvalim forumasu Jerotiju, koji nam je i predlozio zapadnu Lefkadu :)

Izmenjeno (dvnitycker)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

dvnitycker,

hvala na opisu, ja sam uzivala citajuci. Slike su predivne, da mi je da bucnem u more. :zaljubiska:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dvnitycker,

svaka čast na iscrpnom izveštaju i na slikama koje su verni odraz neopisive lepote...

Pravo si rekao da ćemo uživati :P ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo! Odlican opis.

Samo me jedna stvar ovde zanima, kako ste bukirali hotel, preko net-a ? A sa Eta tursom ste samo putovali, to moze ? Kako ste pogodili da bukirate isti dan kad Eta ima bus ? Takodje, kako je islo sa vizama, da li ste bili prikljuceni Etinoj kolektivnoj ili ste vadili individualne vize ?

Hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sta reci sem predivno!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo! Odlican opis.

Samo me jedna stvar ovde zanima, kako ste bukirali hotel, preko net-a ? A sa Eta tursom ste samo putovali, to moze ? Kako ste pogodili da bukirate isti dan kad Eta ima bus ? Takodje, kako je islo sa vizama, da li ste bili prikljuceni Etinoj kolektivnoj ili ste vadili individualne vize ?

Hvala!

hotel smo nasli preko neta, i preko email-a ih kontaktirali. Srecom, Eta turs je vec krajem januara znala termin za Lefkadu, tako da smo u dogovoru s njima bukirali hotel za 5. jun. Eta turs nam je sredila i grupnu vizu, na cemu im zahvaljujem :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ah, zaista divno!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast na opširnom i dobrom opisu.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

koja su kola jos u opticaju za renta-car i da li znas mozda po kojoj ceni, i da li znas koliko je iznajmljivanje bagija?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

sva kola su 35e, i sva su u klasi fiat punta. a bugi nisam video, mozda su ga sakrili negde :smajl:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kratko i jasno. Približio si mi ostrvo za kratko vreme! :)

Odlično!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sta reci osim PERFEKTNO

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dve veće plaže mi fale u kolekciji, to su Egremni i Gialos. Prvu jednostavno nisam stigao da posetim, a do druge se stiže strmim i vijugavim neasfaltiranim, šljunkovitim putem, na koji se sa skuterom od 50cc i devojkom na zadnjem sedištu, nisam odvažio.

moracu da te demantujem za Gialos jer sam na njoj skoro svaki dan zavrsavao jer mi je bila ispod kuce...........put jeste strm ali duplo manje nego do Kalamitsi plaze, ako ti je do tamo bilo super ovo je upola bolje, do kalamitsija imas deset ostrih krivina samo kroz maslinjake a nakon njih imas jos toliko sa pogledom koji zavrsava u ponor :D ..........drugo put je skroz asfaltiran do same plaze i skoro celom duzinom je dovoljan za mimoilazenje osim na krivinama koje su pod 180 stepeni.......asfalt vodi skoro do same plaze jedino nekih 50-tak metara nema asfalta..........i gore na pocetku ima par rupa ali takva ostecenja mozes sresti od odrona ponegde kad ides i za druge plaze

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

da dam doprinos temi........evo nekih slika iz moje kolekcije

egremni

img3690.jpg

img3691.jpg

img3695i.jpg

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905029
    Ukupno poruka