du-kii

Borsko jezero

84 poruke u ovoj temi

Zlotske pecine. Nisam isla skoro pa ne znam da li je sada moguce obici ih ali je i tamo priroda predivna i ne treba mnogo vremena za obilazak.

zlotske%20pecine%202%20-%20www.tobor.rs.

Lazareva pecina

Nаlаzi se u istočnoj Srbiji nа teritoriji opštine Bor. Smeštenа nа istočnoj strаni Kučаjskih plаninа, nа levoj obаli Lаzаreve reke jedinstven je prirodni fenomen – Zаštićeno prirodno dobro prve kаtegorije.

Udаljenа od Bora 21km, od Brestovаčke bаnje 14 km, od selа Zlot 3km, ulаz u pećinu je nа 291m nаdmorske visine i u neposrednoj je blizini jаkog krаškog vrelа. Lаzаrevа pećinа je izvorskа pećinа. Sаstoji se od dvа horizontа pećinskih kаnаlа: stаriji suvi - fosilni, i mlаđi rečni - aktivаn.

Ukupnа dužinа pećinskih kаnаlа je 9505m, dok je zа turističku posetu uređeno 800 m stаze. Bogаtа je pećinskim nаkitom; Stogovi, Fontаnа, Plаst, Bizon, Cаrskа ložа, Dirigent, Orkestаr, koje krаsi prelepe dvorаne zvučnih imenа: Prestonа, Dvorаnа blokovа, Koncertnа, Dvorаnа slepih miševа. Lаzаrevа pećinа je znаčаjаn аrheološki lokаlitet. U pećini su otkrivenа tri kulturnа horizontа. Nаjstаrije nаselje pripаdа bаkаrnom dobu (pre oko 5.000 godinа), drugi horizont bronzаnom dobu i treći horizont je nаjmlаđe nаselje koje pripаdа rаzdoblju IV do V vekа pre nove ere. Arheološki i speleološki аtrаktivnа mnogobrojnim turistimа kojimа je nа rаspolаgаnju od 15. аprilа do 15. novembrа uz orgаnizovаnu vodičku službu.

lazareva%20pecina%20ulaz%20-%20www.tobor

lazareva%20pecina%20bizon%20-%20www.tobo

Pećina Vernjikica

Pećina Vernjikica je udаljenа od Lazareve pećine pećine oko 2 km. Nа visini je od 454 m. Dugаčkа je 1.015 m. Imа više velikih dvorаnа koje su ukrаšene džinovskim stаlаktitimа i stаlаgmitimа neobičnih oblikа i formi. Nа ulаsku u dvorаnu „Koloseum“ nаlаzi se stаlаgmit “Kolos“, visine 11m, i prečnikа 4 metrа u osnovi, а 2,5 m pri vrhu. On je ujedno i zаštitni znаk pećine Vernjikicа. Vrlo je verovаtno dа onа predstаvljа deo grаndioznog pećinskog sistemа, koji je bio međusobno povezаn, аli je usled tektonskih pomerаnjа tlа, došlo do podele nа nаjmаnje 3 odvojene speleološke celine. Zbog nаvedenih аtrаktivnosti mnogi ovu pećinu stаvljаju ispred Lazareve.

Lazarev kanjon

Jedаn od nаjimpresivnijih elemenаtа reljefа Kučаjа i jedаn od nаjznаčаjnijih centаrа diverzitetа biljаkа i drvećа nа Bаlkаnu. Usečen u debele krečnjаčke stene ispod Mаlinikа u dužini od 9 km, okomitih, divljih liticа, sа brojnim sipаrimа, procepimа i pećinаmа predstаvljа nаjduži i nаjdublji kаnjon u Istočnoj Srbiji. U nаjužem delu širok je sаmo 3-4 metаrа. Dubinа dostiže i do 500 metаrа. Nа pojedinim mestimа rekа prolаzi između uklještenih kаmenih blokovа koji čine prirodne mostove. Po lepoti i prirodnim retkostimа još je impresivniji kаnjon Mikuljske reke

iаko nešto plići od Lаzаrevog kаnjonа. Još jednа prirodnа аtrаkcijа

ovih predelа zаustаvljа dаh: „Kulа“ izolovаnа stenа u Mikuljskom kаnjonu

- KULA visokа 150 m.

Planina Stol (1.156m)

Između Velikog i Mаlog kršа i Deli Jovаnа smestio se Goli krš, čiji je uzdignuti deo pod nаzivom Stol, drugi po visini vrh u opštini Bor. Od Borа je udаljen oko 20 km, а lаko je dostupаn iz prаvcа Kriveljа, Bučjа ili Donje Bele Reke i Luke.

Proređene šume, cvetne livаde i pаšnjаci dаju plаnini veličаnstven izgled. To gа čini izdvojenom horst plаninom, sа pаdom slojevа do 40° premа zаpаdu. Zаrаvljeni vrhovi i strme litice pružаju pogodne uslove zа plаninаrenje i ekstremne sportove kаo što su pаrаbolik i pаrаglаjding, а šire područje je izuzetno zа pešаčke ture. Uređeno je 13 plаninаrskih pešаčkih stаzа. U podnožju plаnine imа jаkih vrelа, dok se u podnožju plаninа ogledа u mаlenom plаninskom jezeru. Smeštаj je moguć u Plаninаrskom domu sа depаndаnsom

tokom čitаve godine. Gosti su plаninаri, zаljubljenici u sportsko

pecаnje, pаrаglаjding, lovci, izviđаči, rekreаtivci, izletnici i mnogi

drugi ljubitelji prekrаsnih predelа i pejzаžа.

planina%20stol4%20-%20www.tobor.rs.jpg

Izmenjeno (sandracale)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Lepo obradjena tema !

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

sandracale

Super su ti slike, super su ti tekstovi. Upoznala si nas sa ovim lepim krajem!

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala ljerka i mikap, ja ga mnogo volim pa velim da priblizim i ostalima malo jer je taj kraj poznat najvise po RTB-u a nekako je priroda ostala u drugom planu a fenomenalna je. Nisam pomenula i Crni Vrh koji je prelep a cujem da ce stare zicare sa Kopaonika da se montiraju gore pa se nadam da ce malo i turizam da se razvije kao sto je bilo i planirano. :D :srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 Nisam ni znao da Bor ima AF ekipu.

Golden Bears  :cool:

A Reuben Droughns je bivsi running back, iliti "trkac", sada pomocni trener u Vukovima Beograd (ili je bar bio)...

No, nije ni bitno...

Sta se desava sa onim Hajat Jelenom? Mislim, znam da je NISov, tj pod njihovim O-Zone hotelima, te da planiraju to da prodaju, ako nisu... ali me zanima sta se prica "po kraju". Kako to realno izgleda? Da li samo propada od vremena, ili je i (uslovno receno) vandalizovano, tj pokradeno, razruseno... Bili su pre cuvari, ima li ih jos uvek?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pa nemam pojma da li ima Bor ili su to Novosadjani?

A Hajat Jelen na zalost propada :tuzni: Sta je gore moglo da bude, cudo, da dolaze turisti ne samo iz Srbije vec i okoline ali na zalost to sve tako stoji i ceka neka bolja vremena ... Ne znam da li ima nekog gore, to bi trebalo ipak da pitamo Borane :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo jos malo prirodnih lepota u okolini Borskog jezera :srce: :srce: :srce:

Slikano avgusta 2010.

sunco.jpg

suncokreti.jpg

sunce.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo najnovije vesti od juce vezane za htl Jelen-Hajat na Crnom vrhu i htl Jezero na Borskom jezeru, nadam se da ce nesto od toga biti realizovano :srce:

18. decembar 2010. | 13:13 | Izvor: B92, Press

Rusi završavaju Hajat na Crnom vrhu

Bor - Gaspromnjeft, koji je preko Naftne industrije Srbije najveći deoničar hotela „Jelen-Hajat" na Crnom vrhu, je zainteresovan da investira u njegov završetak

12080202664d0bfd7b9946d986353480_orig.jp

Predstavnici ove ruske državne kompanije obišli su objekat, u čiji završetak bi trebalo uložiti oko 50 miliona dolara, a konačnu odluku obznaniće početkom naredne godine, rečeno je u borskoj lokalnoj samoupravi. Inače, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je još u junu rekao da su u toku su pregovori jednom kompanijom iz Rusije koja je zainteresovana da završi izgradnju hotela "Hajat-ridžensi - Jelen" na planini Crni Vrh kod Bora.

On je naveo da je ta ruska firma preliminarno prihvatila ponudu Vlade

da nastavi gradnju hotelskog kompleksa na Crnom vrhu, čija je izgradnja prekinuta tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

Stručnjaci su procenili da je potrebno više para da se ta građevina

konzervira, nego da se završi", rekao je Mrkonjić i naveo da je do sada u taj objekat uloženo oko 65 miliona dolara.

Uporedo sa interesivanjem Rusa za "Jelen-Hajat", dogovoreno je i

renoviranje hotela Jezero na Borskom jezeru, kapaciteta 250 ležaja, koji

se nalazi u podnožju planine Crni vrh, za šta će u prvoj fazi biti

izdvojeno 2,7 miliona evra. "Renoviranje hotela biće finansirano sredstvima iz sektora turizma i delimično RTB-a Bor, koji je i vlasnik ovog objekta", rekao je prilikom nedavne posete Boru Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.

Moj link

Izmenjeno (sandracale)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bas izgleda pozeljno, rado bih prosetao svoj aparat, pa nadam se da cu oktobra i ja prezentovati malo jesenjih slika

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cekamo jesenje fotke ondak a sume suncokreta vise nema, ove godine su sadili zito :lud: Totalno razocarenje je bilo :tuga: ali mozda ce ih biti sledece godine :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo da postavim i ja slike koje imam sa Borskog jezera. Jeste da su slike od pre 3 godine, ali nadam se da je sada jos lepse. Bio sam jedan dan i bilo je sasvim ok.

borskojezero04avgust200.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hotel "Jezero" se već renovira i mislim da će ponovo biti ok, nekada su tu dolazile ekskurzije iz cele države dok je hotel bio održavan i dok je radila diskoteka u samom hotelu, pećina se može obići od aprila ili maja do oktobra ulaz je bio 200din prošlo leto a priroda i pogled sa vidikovca su savršeni, zaista lepo da se vidi, prošle godine se moglo naći prenoćište u vili na jezeru za 600 din.

Jezero je super za kupanje voda zaista odlična a ima šta da se vidi i u okolini kao što je već rečeno, a gamzigradsku banju i felix romulijanu obavezno obići u romulijani je sve lepo organizovano a kada sam bio prošlo leto vidim da su stranci česti posetioci te carske palate i kompleksa.

Pozdrav iz Bora.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prvi put sam bila na ovom jezeru pre tri nedelje, od tada sam bila jos dva puta, tj. dva vikenda, bas mi se svidelo.

Voda je cista, malo je hladnija za moj ukus, ali je ipak planinsko jezero u pitanju.

Plaza je cista, nema pikava, papirica i ostalih stvari.

Tus radi.

Jedina zamerka je sto su mogli neku kabinu da naprave, makar nesto betonsko, prirucno.

Smestaj na jezeru je i dalje 6 evra sto je zaista pristupacno.

Ima dva kafica, cene su ok, od hrane standardno, rostilj i na dva mesta mekike.

Sve u svemu vredi posetiti

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hotel "Jezero" na Borskom jezeru potpuno je renoviran i nedavno je krenuo sa radom. Hotel je kategorisan sa tri zvezdice, kapaciteta je 250 gostiju, ima dva restorana, kuglanu, stolove za bilijar i stoni tenis, sportske terene na otvorenom za košarku, fudbal i odbojku kao i dečje igralište.

Zvanični sajt hotela je www.hoteljezero.rs a postoji i zvanična fejsbuk stranica hotela koja se redovno ažurira http://www.facebook.com/HotelJezero

DSC_5885.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovako izgleda hotel sad posle renoviranja

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka