twingo

Valensija

150 poruka u ovoj temi

@maštalica Hvala na divnom opisu i fantasticnim fotografijama koje ste podelili sa nama! Sada imam utisak kao da sam vec bila u Valensiji :)

Zao mi je sto zbog wizzovog pomeranja ne stigoste da posetite sve sto ste planirali.

Izmenjeno (mimi28)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@mimi28 Preporučio bih ipak odlazak u klasičnoj letnjoj sezoni i obilazak plaža u celoj regiji Costa Blanca jer su tu najbolje plaže u kontinentalnoj Španiji,naročito Cullera,Gandia ili Benidorm kod Alikantea,da ne zapostavim još neke sjajne lokacije... Ok je i obilazak samog grada ali mislim da je preko leta najbolje uživanje u onome što se tamo može dobiti od putovanja.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala @Leicester na savetu i svim prethodnim postovima. Znacice mi prilikom pripreme :)

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i mene ponovo posle dosta vremena :)

Bili smo u Valensiji za prvomajske praznike i totalno se zaljubili u nju. 

Za sledeću je godinu plan da probaom da provedemo minimum mesec dana tamo, pa me interesuje da li je iko iznajmljivao stan u Valensiji? Ja sam našao https://www.spotahome.com/ ali se nadam da mogu da nadjem sajt gde su provizije niže. Može i direktan kontakt ukoliko imate nekog ko iznajmljuje stan tamo :)

Ko ima mogućnosti da ode na duži period, neće proći mnogo skuplje nego u Grčkoj, tako da mislite o tome :)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Najbolje je da se učlaniš u fb grupe kojih ima nekoliko, Valencia expats i sličnih naziva ,i tu ostavi post da tražiš stan na mesec dana. Velika je šansa da se jave mnogi pošto su stanodavci aktivni na tim grupama. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala, nisam na facebooku jako dugo, ali ću naći neki način, možda se isplati :)))) 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ima li neko preporuku za smestaj u Valensiji?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi smo se vratili iz Valensije. Bili smo u hotelu Bestprice. Sve pohvale. Par stanica je od centra, a ni peske nije daleko. Cene u Valensiji jeftinije nego kod nas. U Muzej lepih umetnosti se ne placa ulaz, u Llotja de la Seda (Loza svile) 2e. Katedralu Valesije sa svetim gralom 9e, u Crkvu Sant nicolau de bari i sant pere màrtir  10e. Pojedinacna karta za prevoz je 1,5e. Deset karata smo placali 5e. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav. Suprug i ja planiramo letovanje u Valensiju, kraj juna na 10 dana, sa bebom od 2 godine. Tražimo smeštaj u blizini plaže. Ove godine hoćemo malo da promenimo, da pored "klasičnog" odmora obilazimo, a Valensija nam je oboma želja, tako da je odluka pala :)

Kakva su vam iskustva sa temperaturom mora u drugoj polovini juna? Ovo nam je jako bitno zbog bebe, obožava brčkanje :) Pročitah negde da ume da bude vetrovito...

I ako imate preporuku za smeštaj u blizini plaže, Booking i Airbnb sam pregledala ima baš svega...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zavisi koja plaža vas zanima, da li su to gradske plaže Malvarrosa ili Patacona? Sa druge strane luke imate Pinedo i El Saler koja je nudistička, tamo je već ruralno okruženje. Imajte u vidu da su najbolje plaže izvan grada a to su Cullera i Gandia, 

Nemate brige sa temperaturom mora, toplo je i u junu i budu vrućine. Nisam primetio da vetar pravi neke velike probleme, bude normalnog vetra,

Preporuka za smeštaj zavisi od budžeta i tipa smeštaja. Centar Valensije je na nekih 6 km od mora i gradske plaže, tako da se mora napraviti izbor, Pošto ste sa bebom, možda bi Cullera bila optimalan izbor, problem je jedino što je izvan grada, Konfiguracija terena je takva da se mora izabrati nešto što je prioritetno a odreći se nekog drugog parametra.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pre par dana smo se vratili sa putovanja Madrid, Toledo i Valensija a pošto je tema 'vrlo živa' da nešto napišem. U Valensiji smo bili 3 puna dana (ne računam I dan prepodne dolazaka i poslednji dan odlazak). Iz Madrida smo stigli vozom. Svaka preporuka za korišćenje, 360km voz pređe za manje od 2 sata. Cena karte je 15e po osobi+10e veliki kofer. Ovo za prtljag mi se čini da ne treba kupovati jer nas niko nije ništa pitao niti gledao.

Što se tiče Valensije da krenem od lepih stvari. Centar grada je prelep, ne zna čovek gde bi pre gledao od toliko lepih zgrada. Obišli smo po centru veliku većinu znamenitosti i trgove koje se spominju. Prelepo je što sa jednog trga idući uskim uličicama za par minuta ste na drugom. U katedrali je kapela sa onim što kažu da je Sveti gral bila zatvorena jer su bila venčanja. Katedrala u odnosu na onu u Toledu je dosta manja. Grad umetnosti i nauke je neverovatan.  Obišli smo Muzej nauke i Hemisferu. Do Oceanografic smo samo prošetali.

Tih dana je bio neki festival pa je kod Muzeja nauke bila postavljena i velika bina. Jedno pre podne smo otišli i do plaže, velika je, dosta ljudi je bilo a more je toplo ali nema lepu boju zbog peska koji je nešto braon. Centralna pijaca je fenomenalna, samo treba videti morska stvorenja koja se tamo prodaju i voće i povrće za koje nismo znali šta je.

Ljudi su fenomenalni, nasmejani, iako ne baš vični sa engleskim spremni uvek da pomognu.

Parkovi i stari tok reke Turije je toliko lepo sređen da je milina samo njime šetati i sesti na klupu i posmatrati okolinu.

Cene po prodavniucama, kafićima i restoranima su kao kod nas, par % gore ili dole.

E sad ima i stvari koje nam se nisu dopale. Pošto brzi vozovi ne staju na glavnu stanicu, poslali su nas na nju jer u okolini nema nigde da se kupe dnevne karte za prevoz. Pešačenje od 1km po upekloj zvezdi nije baš prijatno.

Prevoz je jako čudno organizovan. Tri metro linije idu istim kolosekom i većim delom im se poklapaju stanice. Delovalo mi je da metro ne ide tako često kako je u gradovima gde smo bili. Do mesta gde smo prelazili na tramvaj su nam odgovarale 2 linije ali smo čekali skoro 15minuta.  Metroom nije pokriven ceo grad pa smo većinom koristili autobuse i tramvaje. Ima zaista dosta linija ali ni one ne idu nešto često.

Bili smo smešteni nekih 900m od plaže Malvarosa i puno linija je išlo prema gradu pa smo menjali. Jednom prilikom smo autobus čekali više od pola sata i kada je Google ponovo pomerio njegov nailazak otišli smo na drugi. U autobusima je prilična gužva.

Deo grada prema plaži mi je bio čudan. Ima novijih zgrada, ima dosta oronulih ali mi je najčudnije bilo što sve deluje jako prljavo jer se često oseća jak smrad mokraće. Dal se noću ovuda vraćaju ljudi pa se olakšavaju ne znam.

Malo smo prolazili i kroz novije delove grada i to me nije dojmilo, Gomila dosta visokih zgrada nabijenih jedna u drugu. Kao naša nova naselja koja se sada prave samo što ovo nije pravljeno tako skoro.

Ovde je spominjana prijatna klima. Naše iskustvo je suprotno. Predhodnih dana je u Madridu bilo 35 stepeni ali je vlažnost 30-40% i ne oseća se tolika vrućina. U Valensiji je bilo oko 25-26 ali je vlašnost blizu 80% što čini i ovu temperaturu teže podnošljivom.

Verovatno je za ovako kratko vreme teško dobro sagledati kvalitete jednog grada a verovatno je i to što smo došli već umorni od tabananja po Madridu pa su nam neke stvari zasmetale koje možda u drugim okolnostima ne bi.

Ako zanemarim ove neke stvari koje su možda i subjektivne, grad je lep i sigruno ga treba posetiti.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da se malo nadovezem na prethodni post i malo dopunim sa nekim iskustvima vezanim za Valensiju. Moje putovanje je bilo u januaru ali procitavsi prethodnu poruku uvideo sam da sam dosta slicnih stvari obisao pa da malo dopunim temu. 

Boravio sam u Valensiji 7 nocenja u prvoj polovini januara tj od 03.01-10.01, porodicno sa detetom od 6 godina i sa jos jednom porodicom sa decom. Nase putovanje je bilo fokusirano na boravak sa detetom samim tim i obilasci. Ovo je moj drugi boravak u Valensiji, prethodni je bio pre 10-tak godina ali bez malog paketica vec samo sa suprugom i u letnjem periodu.  

Smesteni smo bili u starom gradu, blizu Colon metro stanice kod Porte de Alcala. za kretnju po gradu koristili smo javni prevoz autobuse, tramvaje i metrooe, (suma card). Nemam zamerke na javni prevoz, aerodrom je povezan sa gradom, jeste linije metroa su malo cudne i poklapaju se ali ok je.  Generalno javni prevoz za sam centar ni ne treba,  koristili smo ga za Bioparc, grad nauke i umetnosti, plazu i aerodrom.  

Vreme u januaru je bilo sjajno. Svaki dan suncano, sa tempraturom ne manjom od 10 stepeni nocu a preko dana je islo do 25. Kisu nismo videli, jedan dan je bilo nesto oblacno. Jedan smo proveli u Madridu e tu je temperatura bila osetno niza 0d 5 do 10 stepeni. 

Posto smo bili sa decom planirali smo da tamo budemo 5-tog januara kada se sirom Spanije odrzava parada Tri kralja. Bukvalno ceo grad je na paradi koja traje par sati i pracena je deljenjem slatkisa i bombona (bacanje iz auta, kamiona...). 2024 godine smo bili prvi put na Tri Kralja u Barseloni i odusevili se, 2026 smo bukirali da budemo 5-tog u Malagi gde cemo provesti tri dana pre odlaska na Tenerife. Ogromna preporuka za paradu, gde god da se nadjete u Spaniji 5.01. ne propustite Tri Kralja, naravno sto veci grad to veca parada, deci je bilo fantasticno(nakupili se bombona) a nama odraslima vrlo interesantno. 

Jedno prepodne smo bili u Bioparcu,specificnom zoo vrtu gde su zivotinje smestene u prirodnom okruzenju. Lepo je, cisto i uredno interesantno sa dosta tematskih atrakcija tipa hranjenje kitova ili nekih ptica. 

U gradu nauke i umetnosti smo bili u Naucnom muzeju i Okeanograficu. Ogromna prepororuka za Okeanografic, fantasticno i ogromno. Pored soua delfina veliki utisak su ostavile na nas Beluge tj beli kitovi koji su jedna od najvecih atrakcija. U okeanograficu smo proveli 6 sati i vreme nam je proletelo.   

Dan smo izdvojili za sam centar i kulturno-istorijske atrakcije. Bili smo u muzeju svile, katedrali, muzej keramike, serano i quart towers, central Mercat,placa de Ayuntamiento....Savet ici nedeljom jer se ne placa ulaz na vecinu ovih atrakcija u centru, nisu skupe ali zasto ne ustedeti koji evro. 

Obisli smo parkove Turije, most cveca, Guliverovo igraliste (dva puta zbog dece), palatu muzike, pont de la mar....Guliverovo igraliste je besplatno ali ima radno vreme i ogradjeno je, u periodu sieste ne radi. 

Jedno vece otisli smo na Flamenco u Flamenco pozoriste - Tablao Flamenco El Toro y La Luna. Ogromna preporuka, show traje jedan sat i deca kao i mi smo bili odusevljeni. 

Jedno popodne smo otisli na Malvarosu, obilsli luku i malo uzivali na pesku u kratkim rukavima, zajedno sa mnostvom ljudi koji su koristili lep dan. Plaze u Valensiju nisu lepe, pisao sam davno u nekom postu da ne preporucujem letovanje u Valensiji.

Posetili smo i stadion Mestallu, vredi, vrlo interesantna tura. 

Jedan dan smo proveli u Madridu. Uhvatili smo jutarnji voz u 6.40h a vratili se vecernjim u 21.00h. U pitanju je niskotarifna AVLO spanska zeljeznica, za dva sata smo bili u Madridu. Max brzina bila 305km na sat, 390 km udaljenost, vrlo udobno, tacno, cisto. Karte smo kupili par meseci unapred, 7e po pravcu za odrasle a 5e za decu. Kao sto je pisalo u prethodnom postu stanica odakle krece brzi voz se nalazi malo van centra Valensije. Rano ujutro je jako nezgodno javnim prevozom doci do nje, mi smo bili na 25minuta hoda tako da smo racunali na to. 

Za kraj generalno utisak o cenama. Nama licno Spanija je vrlo povoljna, restorani, prevoz, marketi...  Grubo bih rekao bih po prehrambenim prodavnicama  za 1/3 jeftinije nego kod nas. Mercadona npr slikao sam i uporedjivao sam cene sa nasim marketima i to je posebna tema za neku drugu priliku. U Mercadoni se moze vrlo jeftino rucati, svaka veca Mercadona ima na ulazu ili izlazu deo za jelo. Besplatni ubrusi, escajg, toalet, mikrotalasna...Nekoliko puta smo tako jeli u kupili tamo gotova jela i kulturno jeli u tom malopre pomenutom delu. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27049
    Ukupno tema
    906382
    Ukupno poruka