ljubce

Filipini, Malezija (Borneo), Tajland, Singapur,Kambodza

213 poruka u ovoj temi

ljupce u pravu si za nac park,a sad sam zainteresovan vasom rasparavom pogledao google earth i stvarno postoji pulau gaya blizu semporne,izgleda da imaju ostrva sa istim imenima.jos jednom pozdrav,korisne su ti informacije za sve putnike.

Moguce, ali on pise o Turum Abdul Rahman nacionalnom parku sa kojim je " odusevljen" i njegov link je postavio iz koga se vidi na koje Pulau Gaya misli...

Puno ti hvala na pohvalama :) .

Voleo bih da te informacije nekome pomognu i potrudicu se da odgovaram na sva pitanja sto znam, a sta ne znam...

pa tu su ostali ljubitelji putovanja :D

Puno pozdrava Supermene :excl:

Izmenjeno (ljubce)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala svima na veoma korisnim informacijama.

Pal express ima solidne cene (hvala Cejlonu)! postoji li još neka low budget kompanija koja leti unutar Filipina?

posle tiger-om letim za singapur pa dalje istom .....

FILIPINI

Moja misljenje je da ti je 11 dana na Filipinima taman za Boracay(6 dana) , Busuangu(3 dana) i 1-2 dana u Manili(zavisno od zadrzavanja).

Nemoj da juris jos destinacija vec kvalitetno provedi vreme sto imas, bez trke frke... uzivaj. smajl.jpg

Od aviokompanija koje lete unutar Filipina (a neke i izvan) imas:

http://www.asianspirit.com/

http://www.cebupacificair.com/

http://www.philippin...m/home/home.jsp

http://www.airphils.com/

Avioni su uglavnom mali propelerci "smrznuces" se kad sednes u njih biggrin.jpg , po ostrvima su piste male pa uglavnom ne lete veci.

Sto se tice aerodroma u Manili dobro pazi, za domace letove sa jednog lete "Asian Spirit" i "Cebu Pacific(i jos jedna kojoj sam zaboravio ime)", a sa drugog koji je novij i modernij "Air Philippines" i "Philipine Airlines".

Sto se tice medjunarodnih aerodroma i tu koliko ja znam postoje dva- jedan u gradu , a drugi oko 3 sata voznje od grada u Clarku sa kojeg uglavnom lete niskobudgetne avio kompanije medju kojima je i "Air Asia". Za dolazak na Filipine iz Tajlanda( i jos nekih zemalja u okruzenju) preporucujemo "Cebu Pacific Air" zbog vrlo povoljnih cena i zato sto koristi aerodrom u gradu pa ne morate da se cimate, a i blizu je aerodrom za domace letove( ima i satl bus) pa mozete isplanirati da odmah krenete na neku od destinacija ne zadrzavajuci se u Manili. Tako smo mi uradili.

Cuvajte se taxista u Manili ( recicete tako je svuda ) i trazite da ukljuci taximetar u suprotnom trazite da zaustavi vozilo i nadjite drugi, a ima ih na svakom koraku. Voznja je inace veoma povoljna.

Bus od grada do Clarka kosta 350 php(5-6 eura) i ide sa autobuske stanice "PHILTRANCO".

Ako zurite na let u Clark i ne mozete da trazite autobus (nije tako jednostavno i koliko ja znam NEMA polazaka popodne) taxi necete moci naci ispod 60 eura(tamo ne voze na taximetar).

U Manili inace budite pazljivi i izbegavajte slikanje, snimanje pa cak i upotrebu mobilnog telefona. Taj savet smo i mi dobili pre puta, a verujte da je na mestu jer je Manila puna kriminala. Sto se tice ostalih delova Filipina bez brige opusteno je i bezbedno.

Za smestaj u Manili preporucujemo extra hotel sa 4 zvezdice za 30 eura po osobi(ukljucen dorucak), a zove se "City State Tower hotel" koji je na dobroj lokaciji , a na 5 min. hoda je veliki trzni centar "Robinson". Naravno postoji i puno povoljnij smestaj, ali ako negde planirate da uzmete "bolji" onda je to svakako Manila.

Imate i vise ogromnih shoping centara( kazu da su najveci u Aziji) po imenu SM MOL.

Mislim da ih je 3 u Manili.

Toliko za sada smajl.jpg

pozdrav

Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ljubce ,hvala na info o Borneu,a mislim da pravi odgovor na pitanje Boracay ili Palawan mozes samo ti dati,mene zivo interesuje?E ,da,na tvoj opis da je Boracay naj-plaze i more koje se ne mogu videti ni na jednom mestu kugle

FILIPINI

Boracay ili Busuanga, jako je tesko porediti ih. Kao sto sam vec napisao Boracay je mesto za uzivanje sa prelepim plazama i koliko god da ostanete bice vam malo, a Busuanga (Coron) je cudo prirode i ima neverovatne izlete, dok je sto se tice plaza u gradu "mrsava" i po meni je sasvim dovoljno 3-4 dana boravka tamo. Na Palawanu imate i El Nido i Puerto Princesu na kojima nisam bio ali sam cuo da su predivne destinacije pa kad se nacudite Busuangi ukoliko vam dozvoli vreme mozete da krenete dalje... smajl.jpg

Sto se tice Bornea ovih dana cu da napisem malo duzi post sa jos informacija.

Verujem da na svetu ima i lepsih plaza nego na Boracayu ali ja na njih nisam naisao biggrin.jpg

Ne mogu da ti pomognem u poredjenju Sipadana i Maldiva jer nazalost na Maldivima nisam bio.

Veliki pozdrav

Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala LJubce na odgovoru,ipak meni je najvise zao sto nisam imao vremena za ona terasasta pirincana polja 300 km severno od Manile,gledao sam u katalogu Tiger airways i odusevljen sam prirodnim lepotama tog kraja.Inace za Manilu nije problem za slikanje,snimanje ako ste uzeli hotel u Melatiju ili Makatiju,cak se moze i peske obici turisticke atrakcije grada ako ste u hotelu preko puta A mericke ambasade;).To sam ranije u odeljku za Filipine napisao i to je najvaznija stvar sto se tice sigurnosti Manile,kao i nacin prevoza iz Clarka do Manile.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pitanje u vezi Sipadana i Maldiva sam postavio M.K :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

BORNEO (Sabah)

Da krenem od Kota Kinabalua koji je glavni grad i mogu reci "baza" na Sabahu.

Sto se tice aerodroma ima 2 terminala, terminal 1 sa kojeg leti "Malesyan airlines" i terminal 2 sa kojeg leti" Air Asia". Sa terminala 2 do grada vozi bus i kosta 1RM, a u slucaju da kao mi stignete posle 19 sati moracete da uzmete taxi i on je 20RM ( oko 4 eura). Grad je inace udaljen oko 7km.

Posto nismo imali rezervisan smestaj obisli smo 4-5 guesthouseva i uzel i najpoviljnij sto smo mogli da nadjemo, a da pristojno izgleda "The Town Inn" (ul. Jalan Pantal 31-33 tel.088 225823). Placali smo ga 50RM ( oko 10 eura).

Taxi voznja za gradske relacije je oko 10 RM.

Od izleta imate:

1. Turum Abdul Rahman nacionalni park koji se sastoji iz 5 ostrva. Nemojte tamo ici preko agencije ili guesthousa, vec sami prosetajte do pristanista koje je udaljeno oko 20 min od centra.

Tamo bi trebali da budete oko 9 ujutru koliko se secam jer otprilike tada krecu gliseru na ostrva.

Na pristanistu imate mogucnoet da odaberete koliko ostrva zelite da obidjete i od toga zavisi cena koja se krece od 15 do 40(RM). Po meni vam je dovoljno 3, jer su uglavnom sva priblizno ista i nemate potrebe da idete na svih 5 necete videti nista sto vec niste videli.

Gliser vas ostavi na prvo ostrvo gde imate oko 3 sata za obilazak i kupanje, pa onda idete na sledece.

Na nekim od ostrva imate i smestaj ali dosta je skuplji nego u gradu pa nije za preporuku.

Ostrva su inace udaljena od 3 do 8 km od grada i tamo vrlo brzo stizete.

Placa se taxa za fotoaparat oko 5RM.

Lep nacionalni park sa finim plazama ali po meni nista spektakularno.

p7150594kg2.jpg

p7150602ir6.jpg

p7150599tc7.jpg

p7150593kn1.jpg

p7150600cw4.jpg

U pozadini se vidi Kota Kinabalu.

2. Mogucnost da odete koji dan na Bruneje :D

Mi nismo stigli da odemo jer smo bili ograniceni vremenom.

Do tamo imate brod koji je oko 50RM , a polazak je prepodne.Mislim da se preseda u Labuanu.

Nemam informacije sto se tioce vize. Imate mogucnost da odete do tamo i autobusom.

http://www.tourismbrunei.com/

3. Za ljubitelje planina i penjanja(mi nismo od tih...) imate odlazak na " Mont Kinabalu" najvecu planinu na Borneu koja je veoma bogata florom. Cak 800 vrsti orhideja tamo cveta.

http://travelmalaysiaguide.com/mount-kinabalu/

4. ... i jos dosta mogucnosti za aktivan odmor ( odlazak na rafting, tople izvore..)

http://www.impression.com.my/sabah/kk/padas/padas.htm

Sto se tice odlazaka u Sandakan, Tawau ili Sempornu iz Kota Kinabalua stvari stoje ovako:

imate dve autobuske stanice (severnu i juznu), a za odlazak na pomenuta mesta sluzi severna koja se jos zove "Inanam".Ona je od grada udaljena oko 10 km. i do nje stizete ili taxiem ili da uzmete gradski bus koji polazi sa stajalista "Jalang Padang". Cena 1,5 RM a polasci su relativno cesti.

Za Sandakan imate 4 polazaka u toku prepodneva i jedan uvece u 8 sa kojim smo izmedju ostalog i mi isli.Cena karte je 30RM, a voznja traje oko 6 sati. Imate i mogucnost da ako zelite u Sepilok kazete to soferu i on ce vam stati 30 km pre Sandakana na jednoj krivini odakle nastavljate pesaka. To smo i mi uradili sto vam ne bih preporucio ako idete onim busom od 20h(bili smo jedini turisti u busu :D ), jer nije bas prijatno u 2-3 ujutru traziti smestaj i ici putem a oko vas sama priroda...

Za Sempornu imate 2 busa dnevno, ujutru oko 8 i uvece oko 8. Cena je oko 55RM(11 EURA), a voznja traje 9 sati.

toliko za sada...

Veliki pozdrav :D

Izmenjeno (ljubce)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

BORNEO (Sabah)

Sabah vam je idealan izbor ako volite aktivan odmor. Najbolji i najpoviljnij nacin da ga istrazite je da iz vec opisanog Kota Kinabalua busom krenete za Sandakan, tamo obidjete sve vama interesantno i opet busom krenete za Sempornu.

Ta tri grada su polaziste za mnogobrojne izlete, dok sa druge strane u njima nemate po meni niceg zanimljivog za raditi. U Sandakanu i Semporni mi nismo naisli niti smo culi da postoji plaza na kojoj se mozete okupati.

Na relaciji K.K - Sandakan, K.K - Tawau i Sandakan - Tawau leti i Air Asia po povoljnim cenama.

Tawau je inace grad udaljen od Semporne nekih sat i po vremena voznje, i ima aerodrom. Iz njega vam je najbolje da posle Semporne letite za Kuala Lumpur.

U Sandakanu od izleta imate

1. Sepilok, to je rehabilitacioni centar za povredjene i bolesne orangutane i njihovu mladuncad smesten u dzungli. Posle oporavka ih vracaju nazad u dzunglu.

Setate a orangutani na sve strane... predivno

p7160625hi7.jpg

p7160612gb8.jpg

p7160621si3.jpg

Naredne fotografije su iz fotoalbuma centra:

p7160640wa5.jpg

p7160638ma1.jpg

p7160637di1.jpg

p7160641oi1.jpg

Najbolje vreme za posetu je u 10 h ili 15 h zato sto je to vreme hranjenja, posle cega mozete da pogledate film o centru.

Ullaz je 30RM, a placa se i taxa za fotoaparat 10RM.

Imate par smestaja u blizini centra a po nama je Jungle Resort (80RM)u kojem smo se mi smestili pravi izbor. Okruzen je dzunglom a i sam resort je uradjen u tom stilu, predivno mesto.

Mozete se smestiti i u Sandakanu koji je 30 km od Sepiloka pa busom koji cesto saobraca doci do orangutan centra i posle obilaska se vratiti u grad.

Mi smo sutradan otisli u Sandakan i smestili se u hotelu Nak koji se nalazi u centru, a placali smo ga 60MR(oko 12 eura). Dobra stvar je sto se preko puta njega nalazi autobuska stanica za gradski prevoz sa koje idete i vracate se iz Sepiloka, kao i sa koje idete na medjugradsku autobusku koja se nalazi van grada. Hotel je vrlo dobar, sobe imaju klimu, tv, mini bar... , a u prizemlju imate internet.

Od izleta imate jos zanimljivih na koje mi nazalost nismo isli zbog ogranicenog vremena.

- Kinabatangan river vam je odlican izlet, plovite rekom kroz divljinu i nailazite na razne zivotinje izmedju kojih je najzanimljivija nos monky koji moze da se vidi samo na Borneu.

http://www.downbelow.co.uk/kinabatangan.html

-Turtle island na kojem mozete da vidite puno ogromnih kornjaca i kako one polazu jaja.

Za odlazak tamo vam je potrebna posebna dozvola.

http://www.malaysiasite.nl/turtle.htm

U Sabahu imate i prasumu Danum Valey koju koju takodje mozete da obidjete

http://www.annmei.com/tour/SoutheastAsia/danum.htm

Bus Sandakan- Semporna ide oko 8 ujutru i kosta 40RM(oko 8 eura), a voznja traje oko 5 sati.

U Semporni vam je najatraktivnij odlazak na Sipadan, ostrvo oko kjeg plivaju ajkule, ogromne kornjace i ribe... ma neverovatan podvodni svet :)

Evo koja slika sa Bornea-Sipadan :D

ostrvo

p7180690oe3.jpg

plaza

p7180677ui7.jpg

prilaz

p7180670hj9.jpg

i malo podvodnih...

lastscannu6.jpg

lastscan3gh4.jpg

jjjjjjjjjss4.jpg

lastscan4oa3.jpg

Diving tamo je moguc samo ako vec imate padi, a ako nemate morate se zadovoljiti snorklingom.

Mi smo snorkling platili 200RM po osobi (ukljucen rucak i pice), i vredi svaku paru ... nama je ovo bio najbolji izlet na Borneu a kasnije i u drugom delu Malezije :D .

Samo da napomenem da je broj ljudi za posetu u jednom danu ogranicen, tako da postoji mogucnost da odete u Sempornu a da slobodnih mesta za odlazak na Sipadan ima tek za nekoliko dana.

U blizini Semporne imate jos dva predivna ostrva Mabul i Kapalai na kojima smo mi hteli da uzmemo kurs padi open water koji traje 4 dana a cena mu je oko 200 eura. Na ovim ostrvima je snorkling oko 80RM.

Mini bus do aerodroma u Tawau rezervisite dan pre polaska, a cena mu je 20RM.

Pogledajte jos koje ostrvo koje nudi Sabah:

na ovom je sniman "Survivor"

http://www.sabahtravelguide.com/mapguide/d...t.asp?page=tiga

http://www.sabahtravelguide.com/mapguide/d...p?page=lankayan

http://www.sabahtravelguide.com/mapguide/d...ge=layanglayang

Izmenjeno (ljubce)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jel to tirkizna boja mora na Sipadonu,il sad ja daltonista :D .U svakom slucaju slike su lepe i hvala ti sto to delis sa nama(to ja u moje ime kazem :D ).Mogli bi se nekad i negde skupiti i poneti slike sa svojih putovanja i razmeniti iskustva,informacije,u vezi nasih destinacija.Konkretno,poziv upucujem onima sto treba sad da idu(Sirkepa,Ninana,Miroslav),da se okupimo pre nego sto odete.Ja bih voleo da se svi ljubitelji putovanja nadju na jednom mestu u zakazano vreme :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo jos koja slika sa Sipadana pa ti proceni biggrin.jpg

grabbedframe9rj1.png

grabbedframe12oi6.png

Ideja ti je odlicna i ja se slazem smajl.jpg

Bilo bi lepo da se skupimo i razmenimo iskustva sa prethodnih putovanja biggrin.gif

Mislim da je to najbolji nacin da drugari "sloze kockice" i sto spremnij krenu na put... plezko.jpg

Sigurno i ti imas u planu neku destinaciju pa mozemo da pricamo i o buducim putovanjima.

Verovatno svi mi cele godine radimo i stedimo za putovanja... ali sta da radimo kad smo se navukli biggrin.jpg

Svi su pozvani u nas "mali klub ljubitelja putovanja" cij je osnivac Cejlon biggrin.jpg

Pozdrav wink.gif

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja bih voleo da se svi ljubitelji putovanja nadju na jednom mestu u zakazano vreme biggrin.jpg

evo ja pozdravljam i podrzavam ideju... javite samo mesto i vreme smajl.jpg

Izmenjeno (DraganV)
skracen citat
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I ja sam "za"!

Neka neko odredi datum....

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako smo ovih dana na putu,predlazem da se vidimo od sredine januara.Prvi krece Miroslav krajem januara pa se vidimo dotad :D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kako smo ovih dana na putu,predlazem da se vidimo od sredine januara.Prvi krece Miroslav krajem januara pa se vidimo dotad :D

e kod mene ima mala izmena... odustao sam od Turkisha tako da ipak idem sa Air France a da sad ne bi objasnjavao detalje koji inace i nisu vazni...poenta je da u stvari polazim ranije... 26.01. mislim da je to cak i pre Miroslava :) ... kako god nadam se da cemo se sresti u medjuvremenu... pozdrav !

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sad sam trenutno u Svedskoj,jel vam odgovara da se vidimo 13 januara u kasnim vecernjim satima,tad prolazim kroz prestonicu?Pozdrav

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

13.01. je Pravoslavna N.G. i ja cu po svemu sudeci tu noc da provedem radno tako da i pored moje najbolje volje... aj videcemo jos, ima vremena ali... ma da, postoji opcija da se vidimo i negde na pola puta da se izorganizujemo... Nego imam jedno pitanje za tebe a i za ostale koji su mozda imali slican problem... Naime, kupio sam jedan deo karti koji mi je neophodan i sada sam u fazi kupovine karata za lokalne transfere i tu sam naisao na problem koji mi deluje neresiv! Cebu Pacifik Air. a i Asianspirit na svojim sajtovima za on line prodaju karti jednostavno nemaju Srbiju ponudjenu kao zemlju odakle placas kartu, a nemaju ni opciju "ostalo"... sa Asianspirit nisam pokusavao ali kod Cebu sam probao da stavim neku zemlju iz okruzenja i to nema pojma da prodje tako da je prakticno nemoguce platiti karte i ja sad nemam ideju kako da resim ovaj slucaj... aj pomagajte!

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka