sneza021

Pečuj

145 poruka u ovoj temi

Ako je neko bio nek napise koju rec! Dali vredi otici tamo na vikend?U Pesti sam bila puno puta pa bi malo da menjam destinaciju.Zazvucalo mi je interesantno kada sam procitala da je grad Pecuj proglasen za Evropsku prstonicu kulture za 2010 god.

POzz

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I ja sam htela tamo da idem na neki koncert, na kraju, nazalost nisam mogla.Da, grad je prelep, ali je najbolje da ides sopstvenim automobilom. Preko neta verujem da mozes naci neki smestaj, zavisi sta te zanima. Sigurno ima pristojnih hostela za 10-15 evra, ili nekih apartmana i slicno. Ako nadjem neki link, saljem ti na ovu temu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Planiramo svojim prevozom,cak mi ni smestaj nije problem jer vec dugo pravim rezervacije preko neta nego samo dali tamo vredi ici,dali ima sta interesantno da se vidi..necije iskustvo bi pomoglo..

Tebi hvala u svakom slucaju a ako odem javicu utiske!!

Pozz

Izmenjeno (DraganV)
nema potrebe za citiranjem ako se odgovara na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bio sa zenom u HU produzeni vikend posle Bozica, proveli 1 dan u Pecuju. Grad je predivan, osecao sam se kao da sam se vratio 2 veka unazad - sve je umiveno, sredjeno, jedino sto mi je zasmetalo je veliki broj klosara na ulicama - nisu bili napadni, ali ih je bas puno, i to u pesackoj zoni.

Svaka preporuka, uz savet da se uzme hotel u Harkanju (oko 30 km juzno) - em je jeftinije, a tu je i poznata banja pa mozete da se relaksirate za produzeni vikend.

Koga zanimaju detalji, neka pita !

Nadam se da cu uskoro srediti i fotke, pa ce biti i foto tura.

Izmenjeno (Vookela)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sve preporuke za Pečuj.

Prelepo jezgro omanjeg grada u kome se mešaju vekovi, katedrale, crkve, dzamija sa krstom na vrhu.

Sve se može obići peške.

Biste poznatih Pečujaca medju kojim a se nalaze i naši ljudi, puno zelenila, park u centru je tako koncipiran da možeš da doneseš svoju hranu i piće i sediš za drvenim stolovima i uživaš. Prošle godine je bilo puno besplatnih koncerata i izložbi. U podrumu prelepe katedrale koja se odmah uoči se nalazi extra podrum vina, vernici se mole malo iznad a ti sediš i pijuckaš.

Muzeji su posebna priča i svakako preporučujem da se obidje Žolnai muzej keramike koja je svetski čuvena i u Pečuju je bio centar do kraja 2. svetskog rata. Ta keramika ima posebnu eozin glazuru čiji recept do danas nije provaljen i zahvaljujući noj su stvarani umetnički predmeti neverovatne lepote i trajnosti.

Jedno vreme su gradom vladali i Srbi što se medju Pečujcima ne pamti kao lep period ;).

Grad okružuje brdo Mačkat sa prelepim stazama za šetnju i biciklo.

Takodje, svi veliki marketi su u blizini pa je i za šoping zgodno.

Pod obavezno probati i naravno kupiti njihova vina ( Tokaj i ostali ) koja su bar duplo jeftinija nego kod nas.

Sve u svemu, nečeš se pokajati, samo čekam lepše vreme i idem opet.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Juče smo se supruga i ja vratili iz Pečuja. Zbog onih koji planiraju put napisaću par "tehničkih" informacija.

Krenuli smo iz Zrenjanina oko 9.00, resetovali kilometražu, napunili rezervoar i krenuli put Sombora.

U Somboru smo prošetali centrom grada, sve u svemu zadržali se oko 1h.

Na granici (granični prelaz Bački Breg/Hercegszanto) smo bili prvi (i jedini :) )!

Granične formalnosti: pasoš, otvori gepek, zatvori gepek, reci kuda putujete, bla, bla, Srećan put. Sve u svemu 10min.

Posle 23km eto nas na Dunavu. Ali nema mosta!!! Izvadili smo čamac i vesla iz gepeka i otisnuli se preko, ka Mohaču. :)

Srećom nije bilo ovako. Trajekt kreće u pun sat ka Mohaču a u suprotnom smeru u sat i po. Cena je 2€ za automobil a 1€ za putnika. Putovanje preko Dunava traje par minuta, taman toliko da napravite par fotografija Mohača s reke.

Malo vožnje kroz Mohač, uglavnom pored Dunava (hvala GPS-u) i eto nas na putu br.57! Možete od Mohača do Pečuja i autoputem ali za to stvarno nema potrebe. Oba puta su skoro paralelna ali je put 57 zato džabe.

Do Pečuja smo imali 46km, uživali smo u brežuljkastom terenu i prostranim oranicama. A onda smo ugledali brdo Mačkat i naš cilj putovanja. Bilo je oko 14h kada smo stigli do našeg odredišta.

Pečuj je moderan grad sa dobrom saobraćajnom infrastrukturom i dovoljno putokaza da ne zalutate (ha, ali ja sam se ipak oslonio na GPS :)).

Smeštaj smo prethodno rezervisali preko booking.com. Toplo svima preporučujem "Hungaria apartments". Privatni studiji u dvorištu sa suvim ulazom koja se zaključava, video nadzor i parking u avliji, ispred prozora. Smeštaj u prostranim sobama sa kupatilom i dobro opremljenom čajnom kuhinjom (rešo, frižider, mikro talasna, aparat za kafu), fen, TV, internet, centralno grejanje i uvek topla voda u kupatilu. Dvokrevetni studio nas je koštao, tu jednu noć, 37€ + 2x1.5€ (boravišna taksa). Ljubazna g-đa Judit (gazdarica) nam je dala plan grada, preporučila dobre restorane i obradovala nas informacijom da svoj apartman ne moramo da napustimo sutradan do 10h već da ga možemo zadržati koliko želimo jer nije imala goste posle nas.

Do centra smo bili udaljeni manje od 5min hoda tako da smo automobil parkirali u dvorištu i krenuli u obilazak.

Neću pisati o istorijskom nasleđu i o bitnim zgradama već ću izneti samo par svojih ličnih utisaka. Grad (ili bar to uže istorijsko jezgro grada koje smo imali priliku da vidimo) je PRELEPO!!! Sve je pod konac, nigde grafita i đubreta. Engleski baš i ne divane ali se zato odlično služe osmehom :)

Puno trgova, tek izbačenih bašti kafića (sredina marta!) i ne previše turista. Moja supruga je izabrala 15 muzeja u tom "krugu dvojke"! Mi smo stigli da obiđemo dva - izložbu posvećenu osmorici mađarskih slikara s početka XX veka (kojima su uzor bili Matis i Sezan) i muzej Žolnaji keramike. Ulaznice su za oba muzeja po osobi bile po 1200 forinti (1€=259forinti), znači oko 4.5€. Vredi!

Što se drugih cena tiče, veliko pivo Soproni, na centralnom trgu, smo platili 350 a mali Heineken 420forinti, pecivo u pekari je oko 160forinti. Ručak u restoranu u centu grada vas može koštati od 1500 - 2500 forinti po osobi, što i nije tako puno.

U centru grada postoji veliki tržni centar ARKAD, sa dosta fast food restorana i puno brendiranih butika. Pa ko voli ...

Dva dana su nam proletela. Proveli smo divan vikend, ukupno prešli oko 480km i putovali oko 5 sati u jednom pravcu, potrošili manje od 80€ za transport i smeštaj (za dvoje).

Toplo preporučujem Pečuj kao vikend varijantu!

Fotografije ću zakačiti naknadno, ako nekog bude zanimalo...

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je, po mojim kriterijumima, fantasticna vikend varijanta. Doduse, meni je mnogo dalje, ali cesto sam, cetir-pet puta godisnje u Vojvodini, pa vec sada pokusavam da razradim jedan kraci godisnji odmor u Madjarskoj, u sopstvenoj reziji.

Prvo pitanje je da li stvarno postoji 15 muzeja u Pecuju (pretpostavljam da su tu uracunate i galerije za koje mislim da se ne placaju ulaznice, osim ako je nesto bas specijalno?). Drugo, da li je jeftinije prenociste u Harkanj banji (to sam, cini mi se, procitala ovde na forumu)? I trece, koliko je tacno kilometara od Zrenjanina do Pecuja?

Zamolila bih vas da mi na privatni mail posaljete adresu tih apartmana u kojima ste bili (uzgred, na kojem jeziku ste se sporazumevali?)

Ne planiram ovo putovanje pre septembra (tj. ako uopste budem isla ove godine ici cu u septembru) ali da na vreme razradim ceo plan i do Balatona i do Pecuja, mozda do Harkanj banje, nekih nedelju dana...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bubice,

Na zvaničnom sajtu Pečuja (koji ima i svoju hrvatsku varijantu) http://hr.pecs.hu/ nabrojani su svi muzeji i stavrno ih ima 15. Da li se za sve njih plaća ulaz stvarno ne znam.

Što se tiče smeštaja nisam siguran da li je Harkani banja jeftinija. Nama je prioritet bila lokacija što bliža užem gradskom jezgru s obzirom da nisam želeo da gubim vreme tražeći parking mesto u nepoznatom gradu.

Od Zrenjanina do Pečuja ima 224km ukoliko putujete rutom sa slike.

Link do našeg smeštaja je : Hungaria apartments

Sa gazdaricom smo se sporazumevali na engleskom jeziku a u gradu su nam se par puta prodavci obratili i na srpskom (hrvatskom) kada su nas čuli kako među sobom razgovaramo (Hrvatska je na samo 40km od Pečuja). Naravno, uglavnom svi govore engleski bar toliko da mogu da vas usluže wink.gif

Inače, za svoja putovanja uglavnom koristim Via Michelin, dok za rezervacije krećem od Booking-a.

Booking će Vam tražiti kreditnu karticu za rezervaciju. Da ne bi bilo problema mi koristimo Intesinu Internet karticu na koju, pre rezervacije, uplatimo potrebnu (i dovoljnu) količinu novca. Konkretno, za smeštaj u Pečuju su tražili da na računu imamo tačan iznos ali smo kompletan račun platili u kešu na licu mesta a novac sa kartice ćemo skinuti danas-sutra.

Pečuj Vas sigurno neće razočarati! Nemojte ga zaobići jer je prelep.

Ukoliko budete imali još pitanja slobodno me kontaktirajte.

Pozdrav

Oica

post-22822-1301315502,04_thumb.jpg

Izmenjeno (oica72)
ne citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Proslog novembra smo imali vikend izlet u Pecuj.

Oni kao pevaci u horu Akademac i ja kao njihov fotograf.

Klopa-uglavnom odlicna osim u Mc-u gde je svivecznate kakva.

Izlazak-jos bolji.Pivnice i diskaci.Grad je super uredjen i bas mi se dopalo sve(osim severca koji je sibao celog vikenda :lud:)

Za smestaj ne mogu da kazem jer smo bili u hotelu o tudjem trosku :P ali ko planira u taj hotel bice vise nego zadovoljan.Hotel Palatinus u centru centra

Nemam slike u ovom racunaru,al mozda ce nekom znaciti ovih par:

162998_1531849729010_1017752764_2136925_150262_1531849288999_1017752764_2136924_156702_1531847128945_1017752764_2136919_ U pitanju su bili Dani srpske kulture u Pecuju.

Topla preporuka all in all.

tip:mnogo krace ici preko Hrvatske na Osijek.Belim Manastir itd

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prelepo!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovo je, po mojim kriterijumima, fantasticna vikend varijanta. Doduse, meni je mnogo dalje, ali cesto sam, cetir-pet puta godisnje u Vojvodini, pa vec sada pokusavam da razradim jedan kraci godisnji odmor u Madjarskoj, u sopstvenoj reziji.

Prvo pitanje je da li stvarno postoji 15 muzeja u Pecuju (pretpostavljam da su tu uracunate i galerije za koje mislim da se ne placaju ulaznice, osim ako je nesto bas specijalno?). Drugo, da li je jeftinije prenociste u Harkanj banji (to sam, cini mi se, procitala ovde na forumu)? I trece, koliko je tacno kilometara od Zrenjanina do Pecuja?

Zamolila bih vas da mi na privatni mail posaljete adresu tih apartmana u kojima ste bili (uzgred, na kojem jeziku ste se sporazumevali?)

Ne planiram ovo putovanje pre septembra (tj. ako uopste budem isla ove godine ici cu u septembru) ali da na vreme razradim ceo plan i do Balatona i do Pecuja, mozda do Harkanj banje, nekih nedelju dana...

Pecuj je predivan grad, sve moze i peske. Mi smo nasli i akvarijum/terarijum u centru (u podrumu, temp 30C,vlaznost 90%), koji egzistira u okviru gradskog ZOO vrta koji je takodje u Pecuju (nismo stigli da ga obidjemo, van grada je).

Mi smo bili ovde:

http://www.booking.c...5794974;srpos=1

rezervisali preko booking.com (i to na Visa electron karticu, obicnu - nisam nista placao).

Jos jedna preporuka - koga zanima vino, obavezno obici selo Vilanj (poznati vinski region, pored Tokaji regiona itd.) i Šipoš (dvorac se renovira, treba u aprilu da je poceo da radi). Sve je u radijusu od 50km, pa kad ste vec tamo...

Koga zanima jos detalja, tu sam.

Izmenjeno (Vookela)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Biljana 2302

Moj predlog:

- obe dzamije

- akvarijum / terarijum

- ogradu sa katancima (fora kao most ljubavi u V. banji)

- vinski podrum u podrumu Katedrale (nisam bio, mnogo mi je zao zbog toga)

- neki interesantan muzej - nemam preporuku, ja nisam bio narocito zainteresovan

- Zsolnay muzej - Pecuj je sediste firme

- Magashaz - najveca zgrada u Madjarskoj (jedno vreme evakuisana zbog lose statike...)

- Biskupov dvorac, sa kulom Barbikan

- Kalvarija - brdo iznad Pecuja, nesto kao Dedinje u BGD

Kome je puno da pesaci, ima i vozic ali ne znam detalje oko cene, polazaka itd.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tu ogradu ni u Pragu nisam znala šta je !!! :blush:

Gde se nalazi i kakav je Žolnai muzej ??? Znam da je sedište u Pečuju !!! :cvetak:

Hvala puuuuno Vookela :thankyou2::thankyou2::thankyou2:

Ograda se nalazi tako da kad gledas na dzamiju u centru prodjes sa njene leve strane (izmedju gimnazije i dzamije) i skrene se levo, pa tom malom ulicom prema Barbikanu (Janus Pannonius u.). Sa desne strane se nalazi ta ograda:

dsc05820resize.jpg

Zsolnay muzej se nalazi na uglu Hunyadi ut i Kaptalan ulice, ukoso od Esperanto parka. Kaptalan ut je paralelna od J. Pannonius ulice dalje od Gazi Kasim pasine dzamije. Ako mogu jos nesto da pomognem, pisite.

Izmenjeno (Vookela)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

evo mali doprinos i od mene, donja strelica pokazuje gde su katanci. Ima ih na dva mesta u gradu.

post-14541-1328292973,63_thumb.jpg

Izmenjeno (marco polo)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka