moreplovac

KOS

297 poruka u ovoj temi

Bio sam na sajmu turizma i u par brosura sam pronasao KOS kao moju ovo-sezonsku destinaciju.

E jos kada bi neko imao nesto da napise o Kos-u....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I ja sam resio da leto 2006. provedem na Kos-u, ali malo stvari znam o tom grckom ostrvu, pa ako je neko bio tamo neka napise koju rec. Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moji drugari su bili na praksi tamo par meseci...Kao i sva grcka ostrva dosta stranaca...Engleza najvise i skandinavaca... Nocni zivot je super ( video sam slike njihove iz provoda )...Plaze su velike i siroke, more lepo...Klima je kazu ekstra...dosta toplo, ali stalno neki vetar duva...tako da nije sparno...Ako odes na bilo koje ostrvo ne mozes da pogresis...ja se dvoumim ove godine izmedju Rodosa i Krit-a...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ostrvo Kos pripada ostrvskoj grupi Dodekaneze, nalazi se južno od ostrva Kalimnos i severno od ostrva Nisiros. Treće je po veličini ostrvo ove grupacije, ima oko 29.000 stanovnika. Najveći grad je Kos sa ukupno oko 17.000 stanovnika. Udaljen je 7 km od Turske obale tačno preko puta Bodruma, ostrvo je dugačko 45 km, siroko u razmacima od 2-11 km, a dužina obale je 112 km.

Kos, grad sa dve luke je centar turizma, kulturnog i zabavnog života ostrva i prepun je divnih parkova i visokih palmi.

MESTA ZA IZLAZAK

DIPORTO – Mitropoleos and Korali corner

STADIUM – 26, Vas Georgiou Str.

THE CLUB HEAVEN – 5, Zouroudi, Bar Street

EASY BUSY CAFE – Akti Zouroudi, Bar Street

MYLOS – Lambi beach

EN PLO – 46, Vassileos Georgiou Av.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Razmisljam da ovog leta posetim ostrvo Kos?

Putujem sa malim detetom, tako da mi je jako bitno da li ima vetra, kakvo je more i sl...

Takodje me zanima kakav je sadrzaj, nepodnosim klasicna turisticka mesta, da li ima nesto da se obidje?

Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svim forumasima, doslo je vreme za prikupljanje informacija o novoj destinaciji tj. Kosu. Pozdravljam posebno Dragana koji nam je prosle godine dosta pomogao savetima o severnim Sporadima, tj. Skijatosu, Skopelosu . . . pa Dragance, ako imas informacija o ostrvu Kosu tastaturu u sake i kreni sa kucanjem . . . Takodje, bilo ko da ima bilo kakve informacije o Dodekanezima i Kosu dobrodosao je na forum sajta putovanja.info . . . Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja uplatih Kos za 30.07. hotel Niriides, preko Relax-a . . . pa cemo videti kako je!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo nesto o Kosu, skinuto sa net-a . . .

Uputili smo se u luku gdje smo hvatali jutarnji katamaran za Kos. Ovaj se dio puta nećemo voziti u velikom trajektu već u ovom brzom brodiću. Treba napomenuti i da je karta za katamaran duplo skuplja od karte za trajekt na istoj ruti (25 € za katamaran). Pri polasku je jedan mornar grčku zastavu na brodu svezao u čvor. Kasnije ćemo shvatiti da je to zato što ćemo, da skratimo put do Kosa, proći kroz turske teritorijalne vode tek par stotina metara udaljeni od turskog kopna. Dakako, nema nikakve carinske kontrole turske policije, mi samo jurimo direktno na Kos. Tek je zastava u čvoru.

I dok si okom trepnuo evo nas u mjestu Kos na Kosu, drugoj velikoj mas-turističkoj destinaciji u ovom dijelu Grčke. Otok Kos je udaljen samo 5 km od poluotoka Bodrum u Turskoj, a kako ni mjesto Bodrum nije daleko svaki dan brojni grčki izletnički brodovi polaze na jednodnevni izlet u Bodrum, a turski u suprotnom smjeru. Kad se radi o biznisu, Grci i Turci se brzo dogovore. Napravili smo krug po ovom ulickanom gradu tražeći auto za unajmiti, jer otok je dug nekih 50 km a planirali smo ostati dva dana. Na naše čuđenje nitko nam nije htio iznajmiti auto na 24 sata (jedan dan), već su svi tražili da auto drugi dan vratimo u 9 ujutro (iako je trenutno već bilo prošlo podne). I svi iznajmljivači isto. Očito su im glavni biznis jednodnevni posjetitelji iz Bodruma. Tako da smo pristali i na taj uvjet i još se dogovorili da ćemo se javiti telefonom agenciji ako budemo htjeli produžiti na još jedan dan. Sjeli smo u uobičajenog Matiza i zaputili se glavnom cestom prema jugu, gdje se nalaze najveće plaže.

Malo pred mjestom Agios Stefanos na jugu otoka, stali smo uz nekoliko apartmana na vrhu brda s prekrasnim pogledom na plažu i more, ali su se tu cijene noćenja vrtjele oko astronomskih 50 € pa smo sreću našli u nekakvim neoznačenim zgradama u kojima su boravili, kako smo čuli po govoru, Britanci. Iako nigdje ne vidjesmo oznaku "hotel" ni išta slično, ovo je vjerojatno bio nekakav apartmanski smještaj kakve britanske turističke agencije. Na vratima sobe smo vidjeli nešto što liči na upute gostima, sa paragrafima u stilu "kad potrošite rolu WC papira koju ste zatekli pri dolasku, novu nećete dobiti". To mi zvuči na sheme tipa "let + apartman za 99 funti". Ali dobro, soba je izgledala OK pa smo ju uzeli.

Vrućina nas je potjerala niz brijeg do zaljeva Kefalos, zaljeva s brojnim plažama bombastičnih imena. Sve te plaže više-manje čine jednu cjelinu, 5 km dosta atraktivnog pijeska. Pošumljenog suncobranima, naravno. Bez nekog posebnog razloga odabrali smo Rajsku plažu (nismo na Rabu, na Kosu smo!) i bućnuli se u more. Iznenađenje, iznenađenje! Voda ovdje više nije tako ljetno topla kao dole na Kreti, OK tek za 10-15 minuta plivanja i zatim trkom van po ručnik! No kako je bilo stvarno vruće to nam nije nimalo smetalo.

Nakon popodneva ne plaži odvezli smo se do Kefalosa, mjesta na drugoj strani zaljeva, na brdu s pogledom što seže sve do obližnjeg vulkanskog otoka Nisyrosa. Zatim smo se vratili u Agios Stefanos gdje smo na plaži našli dobru tavernu. Šta smo bili jeli, ne sjećam se više, no otišli smo vrlo zadovoljni. Navečer smo pošli u Kardamenu, turističko mjesto bez posebnog interesa, osim za one koje smjeraju zasjesti u neki od bezbrojnih irskih i sličnih lokal-patriotskih pubova u bezličnoj i dugačkoj luci te u njima čekati jutro. Mi smo otišli na biljar u jedan bar u kojem se ne može igrati biljar ako se ne plati i preskupo piće! U ovaj je gradić dovoljno doći jednom u životu! Vratili smo se u apartman i otišli na počinak. Barem smo tako mislili. Ali nekakva čudna buka nam nije dala spavati. Negdje iz neodređenog smjera čula se potmula buka koja bi mogla ličiti, recimo, na rad velike veš-mašine. Ja baš nisam referenca za buku, ali budući da ni Željka nije mogla spavati bučilo je stvarno podosta. Željka je odlučila stoički podnositi buku ležeći na krevetu a ja sam zgrabio madrac s kreveta i bacio ga na balkon, skočio na nj, pokrio se dekom (noć je bila prohladna) i utonuo u san.

U jutarnjem polusnu čuo sam glasove prolazećih ljudi koji su se vjerojatno čudili zašto spavam na balkonu (imali smo sobu u prizemlju)?! Željkini podočnjaci su mi potvrdili da je balkon bio dobar odabir. Otkazali smo drugu planiranu noć u ovom mjestu i zapičili dalje. Mobitelom smo pokušali nazvati agenciju da produžimo najam auta za još jedan dan, no kako se nitko nije javljao na telefon rekli smo si da je valjda OK da ga vratimo dan kasnije i platimo dva dana umjesto jedan. Došli smo u Tingaki, mjesto izgrađeno za turiste i krcato apartmanima, pansionima i sličnome. Našli smo neki neugledan hotel C kategorije u kojem je soba izgledala kao da je vodoinstalater izvodio elektro-radove i obrnuto. I to nekad davno. No soba je djelovala dosta mirno, bili smo skroz na rubu naselja. A Tingaki ima i plažu, pješčanu i dugu i s nje puca pogled na susjedni otok Pserimos. Nakon kupanja i ručka krenuli smo autom na brda uspinjujući se do mjesta Zia na planini Dikeos, odakle se pruža pogled na dobar dio otoka i gdje nažalost dolaze mnogobrojni turistički busevi s pripadajućom masom posjetitelja. To su mještani Zie dobro iskoristili - sve je prepuno štandova s kojekakvim glupostima koje se mogu utrapiti turistima, a prodavači su izrazito agresivni i bezobrazni. Dođi, vidi, bježi! I pobjegli smo, i to na krajnji sjeveroistok Kosa, do mjesta Terma Lutra, stjenovitog dijela otoka s lošim cestama i teže pristupačnim plažama. Ispred nas je veliki zaljev, dio Turske, a u prolazu između Kosa i Turske plovi tanker za tankerom. Večerali smo u Kosu - odabrali smo jedan turistički restoran gdje smo ipak uspjeli solidno i ne preskupo jesti. U luci pred restoranom vezani su brojni izletnički brodovi, od lijepo sređenih jedrenjaka do plovećih limenki što liče na idealne kandidate za reprizu Titanika.

Ujutro pred balkonom naše sobe pod palmom pase krava. Neobičan ambijent za dobro jutro. Naš treći i zadnji dan na Kosu provest ćemo u gradu Kosu i u njegovoj blizini jer auto moramo vratiti a brod nam kreće tek u 23 sata. I tako mi stižemo u agenciju u kojoj smo unajmili auto, kad ono teta u agenciji sva ljuta na nas. I sad nama nije jasno, poštivali smo ovo imbecilno pravilo da auto moramo vratiti odmah ujutro i šta sad?! E, kaže ona, ako auto uzimate na dva dana, morate ga vratiti već drugi dan navečer! Dakle, platiš dva dana, dobiješ dan i pol! Lagano smo joj platili naša dva dana pa neka se ona pjeni koliko hoće! I za inat nismo karte za brod kupili kod nje nego u jednoj drugoj agenciji. S ruksacima na leđima krenuli smo malo obići grad Kos i vidjeti "Hipokratovo stablo", platanu pod kojom je dotični liječnik navodno podučavao svoje učenike. Od platane nije puno ostalo, sva je šuplja i ovih par suhih grana koje se još drže, stoje samo zato jer ih pridržava metalna konstrukcija bez koje bi se cijelo stablo urušilo u tren oka.

Odšetali smo do sjeverne strane grada, gdje počinje velika i neatraktivna plaža preplavljena suncobranima i ležaljkama, gotovo prazna. Odabiremo ležaljke koje nam se čine najudobnije i plaćamo 2 € po ležaljci jer ćemo na plaži provesti ostatak dana čekajući brod. Tako smo i učinili. Budući da je trebalo čuvati stvari, na ručak smo otišli odvojeno. Uz plažu se nalazi gomila brzih i manje brzih restorana, uglavnom svaki restoran na plaži ima i svoje ležaljke. Ponuda je sva nekakva "fish and chips", ne baš primamljivo. Restoran koji odabirem pokazat će se moj najlošiji odabir restorana u Grčkoj. Prevara ide kako slijedi: naručiš grčku salatu za 3,5 € i onda te tip pita hoćeš li majonezu. I kažeš - šta-ja-znam - da hoćeš, nek se nađe. E ali grčka salata s majonezom je zapravo nekakva XY salata koja se prodaje za 4,5 €. A to ćeš saznati tek kad dođe račun! Naravno da nisam platio, ali sam se krvnički posvađao s vražjim lopovom. Na sreću to mi je bilo jedino loše iskustvo u restoranima tijekom cijelog puta. Nakon dana na plaži našli smo jednu obiteljsku tavernu gdje smo pak jeli izvrsno i na kraju još i dobili kavu "na račun kuće"!

Malo prije 23 sata pristao je brod kompanije "Blue Lines". Na krmi ima postavljen veliki displej s nazivima odredišta, na grčkom i engleskom. Među inima i Mykonos. Brod je bio tek godinu dana star i iznutra opremljen kao veliki ploveći hotel. Jedina mu je mana bila što, kako smo se do Mykonosa vozili samo 4 sata, nismo uzeli kabinu (koja bi nas došla dobrih stotinjak €) a prostor na brodu je bio tako koncipiran da nije bilo mjesta za spavanje na podu, dok su fotelje bile jako neugodne za spavanje. I tako smo se u tih par sati polomili pokušavajući bar na kratko sklopiti oči. Bilo mi je drago vidjeti na jednom mjestu na brodu ekran s kompjuterski iscrtavanim GPS položajem broda, obala i luka te svim parametrima kretanja broda. Dobra ideja za zabaviti putnike, barem one koje plovidba zanima. Krstareća brzina: 20 čvorova

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Iako sam obisao dobar broj grckih ostrva, na ovom ostrvu nisam bio. Doduse ti "obilasci" datiraju iz vremena "pre bebe".

Prethodne dve godine smo porodicno letovali u Turskoj, koristeci prednosti all inclusive koncepta. Obzirom da intimno ne podnosim koncept veliki hotel na ledini i nista okolo, a opet uvazavajuci zelju svoje supruge da je zbog deteta dobro da letujemo u hotelu koji nudi... pokusao sam da pronadjem nesto adekvatno zeljama u Grckoj. Dakle zelja mi je da spojim resort koncept sa grckom ostrvskom atmosferom za kojom patim vec 4 godine.

Kod vise puta pominjane agencije sam video ponudu za KOS.Hoteli mi deluju jako dobro, kritike na Trip Advisor-u takodje. Zanima me da li je neko bio na ovom ostrvu ? Da li se KOS moze tretirati kao autenticno Grcko ostrvo po svojim sadrzajima, plazama,...

Najmanje bitan element je provod. Jako je bitna relaksacija i uzivanje, u hotelu ali i van.

Hvala unapred !

Izmenjeno (gistro)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo da i ja napisem par reci, jer mi Kos u opciji...Pregledala sam sve ponude agencija, trazeci hotel 3-4* na plazi...Ima par lepih hotela kao sto su Atlantis, Apolon itd, ali su ruzne plaze i na slici i po opisima ljudi na raznim forumima.

Ono sto mislim da bi vama mozda odgovaralo je hotel Gaia Village u mestu Tigaki ili Tingaki. Radi ga Odeon i Relax pa pogleajte. Hotel je 200m od plaze Tingaki koja kazu da je lepa. Taj hotel preporucuju za porodice. Malo mi se nije sidelo sto je samo prizemlje i sprat, pa ne znam ako te bace u prizemlje da li je mracno...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Alexia, hvala za Odeon, nisam znao da rade Kos.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

boravijo sam vise puta na kosu,ostrvo je izvanredno i nije tako komerciolizovano kao rodos,neko je napisao da plaze nisu nesto totalna glupost,plaze su kilometrima dugacke i siroke,mozes das se izdvojis i da imas komad mora samo za sebe,voda je cicta sve je pesak,za decu je idealno jer je voda plitka,sto se tice provoda ima za svakog po zelji,ako hoces guzvu provod,nema frke ako hoces mir privatnos imas i to zavisi sta ko zeli,sto se tice hotela ima ih raznik za svaciji dzep,bio sam u tigakiju,marmariju ,matisariju,lambi,kos grad,kardamena...... ostrvo je super dugacke pescane plaze bez guzve,puno pozdrava lepo ces se provesti ako se odlucis za kos

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li znas kakva je plaza ispred hotela Atlantis u Lambiju?

Hotel izgleda ok, ali se plaza slabo vidi...Negde sam procitala da ima kamenja u plicaku i da nije nesto...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A kako je u mestu Psalidi? To je na manje vetrovitoj strani...valjda....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Citala sam da je u Psalidiju jako losa plaza. Kazu, najbolja je u Tigakiju, od tih mesta blizu grada Kosa, a nase agencije samo i rade Lambi, Psalidi i Kos.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka