dekibg

Planina Rtanj

65 poruka u ovoj temi

Slažem se. Magična planina. :volim:

Polazak od separacije, pa severnom stranom do vrha, a onda povratak

južnom stranom do naselja Rtanj na klopu, da se nadoknade potrošene

kalorije. :ziveli:

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Omiljena i mistična planina.

Ako nekog interesuje može da nešto pročita i ovde:

http://www.enjoyserb...e/planina-rtanj

Interesantno, može se videti šta ima u blizini planine Rtanj pa eto da se malo popuni izlet, ko želi.

Izmenjeno (banek)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nas petoro zaljubljenih u ovu planinu, danas smo ponovili uspon na vrh Šiljak.

Neprijatno iznenađenje nas je sačekalo na vrhu, kada smo videli da se i luk

kapele urušio (ili ga je neko srušio). Bojim se da će u narednim godinama vrh

mističnog Šiljka ostati bez ikakavog obeležja.

Vreme je bilo toplo sa povremenim pirkanjem vetra. To pirkanje je bilo i na vrhu,

što je za ovu planinu čudno. Obično na vrhu duva jak vetar, pa je poželjno imati

u rancu jaknu ili duks.

Prijatno me je iznadio veliki broj ljubitelja prirode koji su danas peli ovu magičnu

piramidu. Najmlađa planinarka je imala samo šest godina, a kretala se kao "matora".

Među onima koji su danas peli Šiljak, bilo je veći broj neiskusnih i neobaveštenih.

Imali su malo vode, koju su popili, a da nisu ni izašli iz šume na čistinu, gde je za

većinu praktično počinjala golgota. Nekoliko "srećnika" smo u povratku snadbeli

sa dragocenom tečnošću.

Jedini izvor je na samom početku staze (ako se penje južnom stranom iz mesta Rtanj,

koju češće koriste ljubitelji ove planine), tako da je poželjno poneti sa sobom vodu.

Preporučena količina je dva litra po osobi.

Za lakše kretanje po planini poželjno je imati i planinarske štapove, mada će i

drveni završiti posao.

Za uspon je potrebna kakva takva kondicija, ali kad se popnete na vrh planine,

ona će vas darovati predivnim pogledom kilometrima unaokolo.

Izmenjeno (putnik srećko)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

...ali kad se popnete na vrh planine,

ona će vas darovati predivnim pogledom kilometrima unaokolo.

Apsolutno se slažem :).

Nas četvoro je juče prvi put osvojilo Rtanj i mogu reći da je vredelo svog uloženog truda.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Rtanj

Novembra 2009. godine sa prilično skromnom opremom (Canon G9) uspeo sam da uhvatim neverovatan prizor na Šiljku, vrhu Rtnja, koji se nalazi na 1565 metara nadmorske visine. Ostaci kapele, vidljivi na fotografiji ipak više nisu prisutni u ovom obliku. Naime, vreme (ili ljudi) je uspelo u međuvremenu da sruši ovaj impozantan luk, čime ostaci kapele gube svoj prepoznatljivi antički izgled.

Inače, na Rtanj smo se popeli sa južne, gole strane, što ostavlja prostor da se navratimo na isto mesto, ali iz drugog pravca. Pogled sa Rtnja to svakako zaslužuje.

post-15888-0-32498000-1408953561_thumb.j

Preneto sa: http://ndasic.blogspot.com/

Na Rtanj se inače može popeti golom stranom, koja je "na ruku" iz pravca Soko Banje ili šumovitom stranom iz sela Rtanj (odvajanje na putu Paraćin - Zaječar, malo pre Boljevca). Mesta za razvlačenje divljih kampova ima na pretek, a ko ne voli šatorovanje ponuda privatnih smeštajeva je takođe bogata (etno selo Balašević i sl.).

O ekstraterestrijalnim svojstvima Rtnja neću da pišem, ima dosta o tome na net-u. Sve u svemu Rtanj je prelep, kao i priroda oko njega, a pogled sa njega vredi više od svih ovih reči ;)

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Fantasticna slika!!!! BRAVO!!!!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Којим путем је најлакше доћи до подножја Ртња од Београда? И какве су варијанте смештаја у селима около планине?

Наравно, подразумевам неокласичан српски комфор, са клопом или без. Боље са.

Ако имате конкретне понуде, линкове и цене, ајмо на ПП. А ако не, дајте јавно идеје, да продискутујемо.

Хвала!

Izmenjeno (Баџа)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Najlakse je doci BG - Pn , autoputem, od PN magistrala (utegnuta) prema ZA i Boru , ne bih savetovala drugu varijantu preko Zagubice , bez obzira koliko primamljivo zvuci kupanje u Zdrelu ,

pre 2 nedelje dolazili su mi kumovi iz Bga ...kum se zestoko zezz ,isao je tim putem, kaze na putu je bilo snega i leda, vozio je 30,

a za smestaj ...nemam info , niti sam cula da se neko bavi tim seoskim turizmom , nisam iz ovih krajeva :)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

P.S.

A da ova Istocna krajina ima potencijala ...ima ...samo sto mi , kao mnogo sto sta drugo ne umemo necemo da radimo i iskoristimo :(

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Crkvu je podigla Greta Minh sa muzem, srusili su je kreteni koji su trazili zlato i naravno nisu nasli nista. Prosle godine je udario gromi sada je taj zid jos manji. Inace, iz Ilina sam (selo kod Boljevca), na Rtanj se penjem bar dva puta godisnje, ponekad i vise puta, pa ako neko ima neko pitanje, tu sam da odgovorim. Mogu postaviti i par slika ako nekoga zanima. :)

Na vrhu..

post-64135-0-12915100-1425980680_thumb.j

post-64135-0-12875100-1425980703_thumb.j

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

U 24.6.2011. at 17:59, katalin je rekao/la:

Mi (MM i ja) smo bili u julu 2009. Krenuli sa namerom da se popnemo gore. Međutim, iz pravca Sokobanje nije bilo znaka, pa smo promašili i otšli u Boljevac. Nekako sve vreme se voziš oko Rtnja, a nisi siguran gde da skreneš. Ako se još nekome desi da zna da u Boljevcu nema benzinske pumpe, već na putu ka Zaječaru. 

U Boljevcu postoje dve pumpe, Jugopetrol i OMV. Meni licno treba tri sata od naselja do vrha, ali to zavisi od kondicije. Postoji staza iz naselja Rtanj koja je relativno dobro obelezena i planinari je odrzavaju. Najveci je prvi uspon, kod Hajduckog kladenca gde mozete natociti hladnu izvorsku vodu i poslednji, pred sam vrh. Na vrhu je obicno vetrovito i hladno, narocito ako se penjete nocu (najlepsi pogled). Ako neko dolazi a ne poznaje planinu i staze, neka se slobodno javi, drustvo i ja smo uvek raspolozeni da izadjemo na vrh Rtnja. :) Sto se tice Balasevica, gibanica sada nije losa,ali umeju da fushare, a kiselo mleko je odlicno. U Milenijumu nzm kakve su cene, obicno popijem kafu i sok, nemam potrebu za smestajem, ali mogu da pitam ako nekoga zanima. Nadam se da sam pomogao. :) Imam bezbroj slika sa Rtnja, ako nekoga zanima mogu da ih okacim..

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Како стоји са смештајем у твом селу или у крају?

Ако има, идемо на ПП, да не испадне реклама или већ шта.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nema potrebe, za PP. Za sada nema nikoga ko se konstantno time bavi u mom selu, u izgradnji su bungalovi za smestaj, ali to je vise u stilu etno sela, a ne zbog Rtnja. Moje selo je 10-ak km od podnozja. Postoji naselje Rtanj u samom podnozju i tamo mozes naci sobe bez pb, postoje i pansioni.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jos 26 dana do Rtnja! ^_^

Nazalost idem samo na vikend ali planiram opet na Siljak ( poslednji put i jedini put sam se popela davne 98'e).

Predvidjam da cu da umrem do gore ali dobro:D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jos 26 dana do Rtnja! ^_^

Nazalost idem samo na vikend ali planiram opet na Siljak ( poslednji put i jedini put sam se popela davne 98'e).

Predvidjam da cu da umrem do gore ali dobro:D

Evo Rtanj od pre par dana , lepo je ali ja se gore ne penjem, ja sam dete iz ravnice :blush:

20170528_153214.jpg

20170527_193949.jpg

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26920
    Ukupno tema
    902757
    Ukupno poruka