Majčili

Kako iskoristit slobodan dan u Kairu?

43 poruke u ovoj temi

Naravno da većina turista dolazi u Egipat zbog arheoloških spomenika ove zemlje. I ja sam pre svega iz tih razloga obilazio Egipat, ali kada sam već tu naravno da sam obišao i ove znamenitosti koje sam ti nabrojao. Uzgred postoje ljudi koji putuju u Egipat ne zbog piramida već zbog tih, kako ti kažeš, beznačajnih crkava. Takve ture je svojevremeno pravilo ,,Dobročinstvo,,. Naravno da u svetu ima mnogo lepših crkava od ovih u Kairu, ali vrednost nekog kulturno istorijskog spomenika se ne meri njegovom lepotom. To što tebe ne zanimaju islamski spomenici Kaira i što nećeš da uđeš u dzamiju, jer moraju da se izuvaju cipele, to je tvoj problem. Istorijski centar ovog odvratnog, prljavog grada, sa tim malim beznačajnim crkvama, Unesko je stavio na listu svetske kulturne baštine. Jes da i ti i supruga imate univerzitetske diplome, ali mislim da je Unesko malo kompetentnijii od vas. Ti reče da si otišao u Kairo zbog spomenika Drevnog Egipta, a potom si napisao da u ovom gradu vredi videti samo Gizu i muzej. Šta je sa Memfisom (takođe na Uneskovoj listi, zajedno sa Platoom Gize), jer i to ne vredi posete? Šta je sa lokalitetom Sakara? Ovaj lokalitet se nalazi na otprilike deset km od Gize. Tamo se nalazi najstarija piramida, Dzoserova, tzv. Stepenasta piramida, delo čuvenog Imhotepa. Tamo je i Unasova piramida, čuvena po svojim tzv. tekstovima. Tamo se nalaze i mastabe: Mereruka, Ptah Hotepa, Tija, zatim Serapeum, i još par grobnica i piramida. I ovo se nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Jel ni Sakara ne vredi posete. Dakle, u Kairu ima tri kuturna dobra sa Uneskove liste. Trenutno ne mogu da se setim ni jednog drugog grada sa tri Uneskova spomenika. Ne znam da li uopšte ima takvih gradova u svetu (u svakom slučaju vrlo ih je malo).

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prvo, u potpunosti se slazem sa lavom, ali takodje i sa baki70 i NeTom. Na sta lice vasi (Livadar) komentari? Pa ne mora da vam se svidi Kairo, ali pljuvanje necije kulture i obicaja, nacina zivota, SIROTINJE, itd. je krajnje neprimereno i ruzno ... ne moramo o 'obrazovanju i diplomama' ni da zapocinjemo diskusiju kada ne postoji osnovno vaspitanje.

O мом образовању не бих са тобом. И супруга и ја имамо универзитетске дипломе.

Da 'diplome' nisu merilo obrazovanja - vec uobrazenosti - ste definitivno dokazali.

Био сам и у коптском музеју и висећој цркви, обишао сам и цитаделу, ЗОО врт и те џамије (њих споља, разуме се да се нећу изувати). Нисам их набројао, јер нико не иде у Каиро плански, да би то видео. Много лепших цркава и музеја има на другим местима у свету, док нажалост, пирамида има само у Египту. Људи у Каиро иду због сфинге и пирамида, остало је додатна варијанта.

Kamo lepe srece da ste uz diplome uspeli da steknete objektivnost. Stvarno, "nazalost" piramide su samo u Egiptu??? :bolje-da-cutim:

Не би требало судити о туђим поступцима напамет.

Jos samo da se sopstvenih reci pridrzavate ... uhhh ...

Имам право да изнесем своје импресије о том сметлишту, које се своде на дубоко гађење, без обзира што се Вама, поштоваоцима арапског света, то не допада. Нико ме не може спречити да ствари називам правим именом.

Prvo, da iznesete misljenje da, imate pravo, ali ne da mesta/o pogrdno nazivate. Drugo, vi niste kreator srpskog jezika, da smatrate da vasa 'imena' imaju bilo kakve veze sa stvarima koje imenujete - posto to sto vi radite nije imenovanje vec 'jezicko smetliste'.

TRECE - ako Egipcani jedini spadaju u arapski svet, ja sam kraljica Siba, a sutra cu roditi Supermena. Zar vas te diplome nisu naucile sta je stereotip???

Strasno, izgleda da vam se ne gadi samo Kairo, vec i razumni ljudi koji POSTUJU druge kulture, rase, tradicije, itd. No, eto, opet ste nam dali primer nizih nivoa srpskog mentaliteta - jer oni koji ne znaju ni sami sebe da postuju, nikada nece ni druge ... mozda ipak gresim i to nije slucaj sa vama ... i narcisi ne umeju da postuju nikog i nista ali zato i te kako postuju jedino sebe ... to ce pre da bude ...

Рику хоџа поредити са црквеним звонима, ајде молим те... Поредиш девојке у мајици на бретеле или у купаћем костиму на плажи са нудистима. Требало би жене да иду у ролкама на 37 степени, да их не би неко гађао флашом! Кад они дођу у Европу, иду тако забрађени, па их нико не напада физички. Згадим се, али не реаугујем, нарочито не физичком силом против жена.

Ovde ste me vec izveli iz takta ... da nisam zena, da ne zivim medju Arapima, pa da me zavlacite! Nikada niko od mene nije trazio da idem u 'rolkama', niti me je ko bilo cim gadjao! Arapi jednino mole da zene ne nose 'nap****ake', da prostite, da se ne setaju u bretelama, i polu-majica, polu-brushalterima ... iskreno, i JA bih to isto ocekivala od sebe i od svojih cerki ... ali opet, stvar vaspitanja ...

Meni su takodje lepsa zvona nasih crkava od 'prayer call-a', ali to ne znaci da cu njihovu 'pesmu' da psujem i pljujem. Poredjenje svakako moze da se napravi, jer oba sluze u iste svrhe - t.j. da 'pozovu' vernike na molitvu.

Sramota je to sto kao hriscanin (pretpostavljam da mislite da jeste, posto toliko pricate o crkvama, mada diskusiju o tome sta ustvari pravi nekoga vernikom a nekoga nevernikom, necu da zapocinjem) ste u stanju da pricate takve stvari o drugoj (takodje monoteistickoj) veri. Da, sramota, zato sto ja do sada nisam imala prilike da sretnem ni jednog jedinog arapskog muslimana koji je jednu ruznu rec o mojoj veri predamnom rekao, cak naprotiv. Nosim brojanice, mali krst, ne krijem ko sam i sta sam i nikada to ne bih uradila - a Arapi, zbog takvog stava, postupaju prema meni sa VIDNIM postovanjem.

Dosta sam vala ispisala, nadam se da cete nesto shvatiti - bar toliko da vase 'prave' stavove vise ne iznosite ovde. Cuvajte ih za vase prijatelje i istomisljenike. Nikako ne shvatajte moje misljenje kao neki 'sud' ... kad tad, svima ce da nam sudi pravi Sudija ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Као што сам рекао, изношење свог става је моје право, мада, будући да сте импресионирани арапским светом, ви за индивидуална права и не марите много.

Помињањем имагинарног пријатеља сте се дисквалификовали за причу о извесним темама, а госпођи да кажем да нисам у обавези да поштујем исламм из чисто теолошких разлога.

Људе бих могао, али не заслужује свако поштовање само зато што је рођен. Није тамо прљаво само због сиротииње, већ због орјенталног јавашлука, који мене и многе учеснике ове теме у постовима испред мог укључивања саблажњава. Видим да ви нисте туристи већ људи који дуже живе међу Арапима, можда развивши Штокхолмски синдром...

Ућуткати ме не можете... Нећу да толеришем њихов безобразлук, скрнавлук, подмуклост... 

Зашто потенцијалне жртве египатских превараната не би биле упозорене на то шта их чека, уз фото илустрације, па тако доспеле у прилику да формирају свој став, прочитавши и ваше толераторске постове?!

Не спомињимо фашизам, преозбиљно је и лично увредљиво, а не сећам се да сам у том смеру посезао опонирајући Вама.

Ислам је и тамо, као и овде дошао на сабљу и не може побудити поштовање у мени.

У сваком случају, када човек бира где ће за свој новац отићи (само на авион и хотел нам је пропало 1000 евра) боље је да оде негде где ће уживати и бити безбедан. 

Што се Крфа тиче, земљаче, зар је проблем што упозоравам људе на оно што сматрам значајним. Из те ремарке, јасно је да дух мог поста о каиру нисте схватили, као и онда кад сте ме оптужили да ме интересују молови и сл. а не култура и историја. Ја нити сам сноб, нити мислим да је новац на врху животних стремљења, напротив, али сам згађен укупним Каиром и то јасно кажем. И замислите, не можете ми ништа.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Slobodno, nista vam mi, odnosno ja, ne zelimo, taman posla. Da vas ucutkujemo? Ne dolazi u obzir. Samo napred, sirite mrznju, stereotipove, nepostovanje, da vam se isplati diploma. Sve religije ovog sveta na sablju, osim vase, a i nju po novinama i vestima pljujte, sve pripadnike drugih vera svrstajte u jedno bice, sve Arape izjednacite sa Egipcanima, sve Azijate sa Kinezima, sve Evropljane sa ??? ... valjda Stokholmom ??? Nisam ni znala da je Egipat na orijentu, ja mislila da je Afrika u pitanju, svasta imam da naucim ...

Objektivnost je nepotrebna, u pravu ste, mi koji se trudimo da docaramo mesta cinjenicama - i dobrim i losim - i trudimo se da prepustimo citaocima da donesu zakljucak, mi smo zaista svi zivi 'toleratori', ispran nam mozak sta ces, nemamo vasu disciplinu skrnavluka i bezobrazluka ... mi individualna prava shvatamo drugacije ...

Dovidjenja i zbogom.

Izmenjeno (hmmm)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Као што сам рекао, изношење свог става је моје право, мада, будући да сте импресионирани арапским светом, ви за индивидуална права и не марите много.

Naprotiv, svet kao svet, bilo da je kineski, arapski, evropski, američki, afrički ili ekimski - svaki je priča za sebe. Impresioniraju me neki elementi japanskog sveta, ali to nije tema.

Помињањем имагинарног пријатеља сте се дисквалификовали за причу о извесним темама, а госпођи да кажем да нисам у обавези да поштујем исламм из чисто теолошких разлога.

Bila je namerna provokacija. Ne krijem svoj ateizam, ali mi ne smeta da neko veruje u šta god hoće. Sa vernicima nikad nemam problema, jer nikoga ne ugrožavaju. "Vernici", isključive osobe i ekstremisti su druga priča. Uzgred, mnogo puta sam na televiziji video pokojnog patrijarha Pavla i beogradskog muftiju Jusufspahića kao goste jedan drugom i kako govore o međusobnom uvažavanju i poštovanju religija. Obojica su uvek imali lepe reči jedan o drugom, kao i o onoj drugoj religiji. Nadam se da njih smatraš kompetentnim, a naročito njihove teološke razloge i poznavanje učenja sopstvenih religija.

Људе бих могао, али не заслужује свако поштовање само зато што је рођен. Није тамо прљаво само због сиротииње, већ због орјенталног јавашлука, који мене и многе учеснике ове теме у постовима испред мог укључивања саблажњава. Видим да ви нисте туристи већ људи који дуже живе међу Арапима, можда развивши Штокхолмски синдром...

Ako moram da se ispovedam, živeo sam među Amerikancima i Britancima. Ljudi k'o ljudi - ima ih dobrih, poštenih, baraba, lopova... isto mu dođe svuda u svetu. Što se tiče smeća, fora je u tome da Kairo i nema komunalnu službu u pravom smislu reči, već neku koja bi se mogla nazvati improvizovanom. Španci su pokušali pre nekoliko godina da im to organizuju, ali im se pokušaj izjalovio. Naprosto nisu mogli da naplate usluge. Što se tiče čistoće ostalih orijentalnih (tj. arapskih) zemalja (npr. Saudijska Arabija, UAE i ostale države tog regiona), na mnogo je boljem nivou. Nafta samo teče, ima se, može se... A i oni su Arapi.

Ућуткати ме не можете... Нећу да толеришем њихов безобразлук, скрнавлук, подмуклост...

Зашто потенцијалне жртве египатских превараната не би биле упозорене на то шта их чека, уз фото илустрације, па тако доспеле у прилику да формирају свој став, прочитавши и ваше толераторске постове?!

Pisalo se o tome i pre ove teme, a pisaće se i nadalje, počevši od napumpanih cena za bilo koju robu ili uslugu, ali i o „receptima" da se tome stane na put. U tome nema ničeg lošeg, a ako imaš saznanje za još neki trik koji nije opisan, slobodno ga podeli sa svima.

Не спомињимо фашизам, преозбиљно је и лично увредљиво, а не сећам се да сам у том смеру посезао опонирајући Вама.

Učinilo mi se iz opisa onog teksta da je pomenuti sveštenik napisao sve i svašta, ali pročitavši nešto veći deo u originalu, ocenio bih da svet opisuje iz teološke vizure. Ukratko, tekst je takve prirode da se može analizirati kao teološko štivo, a ne kao turistički vodič za Egipat. Uostalom, pisac je tamo boravio pre tridesetak godina, što jeste bitno za naše potrebe.

Ислам је и тамо, као и овде дошао на сабљу и не може побудити поштовање у мени.

У сваком случају, када човек бира где ће за свој новац отићи (само на авион и хотел нам је пропало 1000 евра) боље је да оде негде где ће уживати и бити безбедан.

Што се Крфа тиче, земљаче, зар је проблем што упозоравам људе на оно што сматрам значајним. Из те ремарке, јасно је да дух мог поста о каиру нисте схватили, као и онда кад сте ме оптужили да ме интересују молови и сл. а не култура и историја. Ја нити сам сноб, нити мислим да је новац на врху животних стремљења, напротив, али сам згађен укупним Каиром и то јасно кажем. И замислите, не можете ми ништа.

Što se tiče islama, u ovom razgovoru su pomenute njegove dve dimenzije, od kojih je prva teološka. Što se tiče ove dimenzije, mislim da ga većina forumaša ne prihvata, pa ni ja, u čemu se slažemo, bez obzira na versko opredeljenje. Ne prihvataju ga ni katolici, budisti, hinduisti... niti to bilo ko od njih traži. Da ne bude zabune, ovde i dalje govorim o teološkom aspektu. Ni hrišćanin niti budista neće verovati u ono što piše u Kur'anu, neće se moliti na isti način kao muslimani, niti će na bilo koji način prihvatiti ta učenja. Sasvim legitimno.

Društveni aspekt bilo koje religije je nešto drugo. Savremeno društvo već dugo prihvata postojanje religije, ali se protivi tome da religija upravlja životom društva, trudi se da onemogući/umanji verske sukobe i podstiče toleranciju. Da nije tako, Nemci bi se pobili međusobno (kao katolici i protestanti), Britanci bi klali katolike, Amerikanci bi spaljivali veštice, a muslimani bi dočekivali evropske turiste s isukanom sabljom. Svakako da ne mislim da bi svaki turista morao da postane musliman, budista ili šta god, ali osnovni je red poštovati zemlju domaćina i njihove običaje. Naravno da se u muslimanskoj zemlji može očekivati poziv na molitvu sa minareta, baš kao što se u Indiji može očekivati da (sveta) krava blokira saobraćaj.

Za Krf zaista nisam u tom trenutku shvatio poentu. Razumeo bih da je ono rekao neko ko radi u banci za 5.000€ mesečno i ko nikada nije video toliko sirotinje na jednom mestu. Shvati da mnogi od njih nisu ni pismeni, da ne idu u školu, da nemaju od koga da saznaju za bolje obrasce življenja i ponašanja, da je društvo takvo kakvo jeste i da se pojedinac teško može probiti ili odskakati od većine.

Konačno, evo linka za jedan članak da se vidi kako žive mladi u Kairu: http://www.goethe.de...i/en1842071.htm

Izmenjeno (NeTom)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ако већ дођете у Каиро, свуда можете ићи таксијем, који је јефтинији него код нас. Из центра Каира, немојте никако платити више од 20 фунти такси за било који правац, сем за аеродром, ту ћете дати најмање 50 евра.

Кад заустављате такси на улици, увек му реците где идете, пре него што уђете у ауто, затим му понудите десет фунти, ако буде тражио дватдесет после тога, ви понудите 15 и углавном ће пристати. Преко 20 НИКАД не плаћајте!

Воду из чесме ни за живу главу. Мислим да се може купити у радњи 1,5 л за 2 фунте.

Многи ће нудити да вас воде у фабрику парфема или у музеј папируса. Кад то кажу - ЛАЖУ! Нема никаквих фабрика или музеја, све су то накупци, најобичнији трговци. Све што нуде, треба оборити најмање 50%, а папирус, врло лако и 70, 80 %.

Милилитар парфема не треба никада платити преко 1,5 фунте. Неки парфеми су им заиста добри и трају по 24 часа.

На улици ће вас салетати и Курта и Мурта, вуцараће вас до својих дућана, где ће вас нудити хибискусом, чајем, соковима... традиционалним египатским гостопримством. Најбоље је на улици се правити да не разумете шта причају, кад вам се обрате, излупетајте пар речи на неком непостојећем језику, то их збуни и пусте вас на миру, јер трговци (читај овејани преваранти) знају (бар донекле, а неки врло добро) по више језика (енг, фра, нем, рус, ита, есп...). Ако се пређете и признате да сте из Србије, одмах ће сложити неку лаж о својој љубави према нашој земљи и/или сестри која тамо ради или се удала. Што им мање простора оставите за причу, лакше ћете их се отрести ако нећете да пазарите то што уваљују, а ако хоћете, прво се добро прошетајте базаром да бисте знали што реалнију цену (обавезно научите арапске бројеве, није тешко, јер у супротном хоће да слажу да нешто на чему арапским бројем стоји цена 8 фунти кошта 15, искусио сам то неколико пута). Кад сте све добро обишли, уђите у радњу и правите се да јако слабо говорите енглески, па загледајте и прегледајте прво оно што не купујете, а тек касније питајте за оно што заиста желите, а кад чујете цену, обавезно се шокирајте и крените да идете, тада почиње цењкање, а пристаните тек кад спусти 50%.

Ако хоћете да се једно вече пристојно осећате, отидите на брод Плави Нил, цене су 20% више него у Србији, а амбијент једнако толико слабији, али је ипак пристојно, а тек у контрасту са остатком околне депоније... сјајно је. Испод торња имате неки кафе, ресторан, не знам ни сам шта је, зове се Вила Замалек, и то је пристојно место, мада прилично скупо. 5,6 пута скупље него у центру града. Није сређено ништа посебно, као неки обичнији кафић у центру НС, али је прелепо за Каиро и прилика је да се мало опустите.

Трговци ће често након обављеног посла, покушати да вас слажу да се за који дан жене, па ће вам поклонити неку тиркизну буба мару, а онда ће тражити од вас поклон за то предстојеће венчање под изговором египатске традиције. Само им вратите поклон и окрените се. Ако неко покуша да вам нуди нешто џабе, као што је превоз и сл. тај хоће да вас насамари, јер ће успут обавезно понудити да вам покаже музеј папируса, мењачницу са најбољим курском, фабрику парфема и сл. а то је све мрежа превараната са којима је дотични у дилу.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I ovo je taxi u Kairu. Ali bez brige, kotrlja se. biggrin.jpg

dscf2534.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jel ONO pored kolena taximetar ili strujomer?biggrin.jpg

Izmenjeno (ljerka)
obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Нема везе, шта год да је, не ради, то ти је 100% :smorilo:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Prvog dana u Kairu posle muzeja sledi slobodno popodne. Moja preporuka je Kairski toranj. Cifra je mozda malo jaca, ako se dobro secam 65 funti, ali vredi sve do zadnjeg pjastera. Pogled na Kairo je neopisiv.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo da prikazem kako to izgleda.

Pogled sa tornja.

dscf2543.jpgdscf2542.jpgdscf2541.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovo je baš "težak" deo foruma pa sam rešila da ga malo "olakšam". Obišli smo Kairo više puta i videli sa vodičima sve što je moglo,više puta. Kad smo išli na krstarenje, posle samostalne šetnje Kairom, rešila sam da pre krstarenja odem kod frizera. Frizer ,u hotelu Džozer u kom smo otseli, nije radio i devojke sa recepcije su nam rekle da idemo "odmah tu iza ćoška". To smo i uradili. Muž je seo u neku kafanicu da popije čaj, a ja malo dalje kod frizera. Ulica je neasfaltirana, u kafani pod kalaisan, a kod frizera nema tekuće vode ! Kad sam ušla oko mene su se svi skupili, pozvali su vlasnika koji je otišao na ručak , a u medjuvremenu je došlo još šest žena da me vide. Radnja mala, mesta ima samo za jednu mušteriju! Gazda je odmah organizovao donos tople vode, žene su mi skuvale čaj i donele od kuće nešto kao baklava. Morala sam sve da pojedem! One su samnom celo vreme pričale a ja ih ništa nisam razumela. Svi su mi pipali kosu jer sam prirodna crvenokosa i kovrdžava (sad se farbam), i po svaku cenu su htele da mi isprave kosu. Sve je bilo jako simpatično,a ja sam bila oduševljena i dala im ogroman bakšiš. Kad sam izašla, svi su krenuli samnom, jer su znali da me muž čeka (to su im javili). Inače, muž me :srce: malte ne nije prepoznao,zbog nove frizure. Sledeće godine smo svratili u radnju i odneli im veliku kutiju čokoladnih bananica za decu.

Izmenjeno (dujaspasa)
3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

meni je ovo krajnje simpaticna prica,kao iz nekih filmova,super!klap.gif

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26962
    Ukupno tema
    904659
    Ukupno poruka