Guest skinner

Brazil

34 poruke u ovoj temi

Neke varijante za jeftiniju kartu do Sao Paola ili Ria?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

OK, niko ne zna.

Pa dobro, da li ima nekog ko je vec leteo za Brazil i da li je moguce naci karte u periodu karnevala?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li zna neko jel postoji argentinska ambasada u Beogradu i da li nam je potrebna viza za Argentinu?

Hvala

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mislim da postoji neka jeftina varijanta preko onih jeftinih kompanija, mozda da pokusas na googl-u da vidis, potrazi wizzair. Imam prijatelja u Brazilu i on mi je rekao da je najeftinija variajnta negde oko 700 eura do Amsterdama iz Ria (povratna karta)....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Za Brazil koliko znam nema jeftinijih varijanti u smislu low cost kompanija kao sto je easy jet i slicno. Jedina mogucnost je rezervacija karata mesecima unapred. Ja sam putovala preko Lufthanse i platila kartu oko 1000 EUR s tim sto sam je rezervisala mesec dana ranije. Rana rezervacija karte je jedini siguran nacin da imas kartu kada ti odgovara.

Argentinska ambasada je u Knez Mihajlovoj. Mislim da je to u stvari konzulat, i nalazi se tu negde oko Terranove. Pogledaj na Krstarici za broj. Inace za nas ne treba viza ukoliko je boravak do 3 meseca.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Rio de Žaneiro

Povedi me u Rio,ovde su čuda moguća

»Bog je stvorio svet za 7 dana a dva jepotrošio na Rio« – vole da kažu Karioke.

Poslednji dan u godini se čudesno obeležava u Riu, kao što priliči njegovom imenu. Dominiraju plavo nebo, plavi okean i kolone ljudi obučenih u belo.

Silaze na more da požele svoje želje u staroj godini jer im se već sutra, u Novoj godini, one mogu ostvariti. Ovde, pre nego bilo gde na svetu ,sve je moguće.

Noć nestvarne beline

Dan, 31. decembar, je dan rituala. Kada su robovi došli u Brazil nije im bilo dozvoljeno da se klanjaju svojim bogovima –Orišas – pa su se dosetili i postavili katoličke svece na oltare da bi izgledalo da se njima mole. A zapravo je svaki katolički svetac bio jedan njihov Oriša, npr. Bogorodica obučena u plavo bila je Jemanža, boginja mora.Njen kult se upražnjava u novogodišnjoj noći,i svi su obučeni u belo. Pomešani religiozni kultovi,a posebno afrička religija dobila je posebno mesto u ovom gradu.

Bela garderoba, belo cveće, upaljene sveće... uobičajeno za mnoge spiritualne rituale pa i novogodišnji. Osoba se klanja, na taj način predaje se svecu a sveće osvetljavaju dušu i pročišćavaju mesto. Poželite vašu najveću želju, upalite sveću i darujte Jemanžu belim cvećem. Neće vaszaboraviti!

Rio ja magija, ovde se dešavaju čuda, ovde se želje ispunjavaju.

Tačno u ponoć

U ponoć biva veličanstveni vatromet. Nešto praiskonsko u nama raduje se vatri. Započinje novi dan. Zapečaćene želje bacaju se u okean.Talasi će te noći uz želje, odneti i mnogo belog cveća ka pučini. Prvojanuarsko jutro nagradiće uspavanu plažu Kopakabana izlaskom sunca. To jutro jeveličanstveno. Karioke spavaju, miriše leto, talasi su umorni a male sveće dogorevaju...

Kako je sve počelo

Prvi januar. Tog dana 1502. godine portugalski moreplovcisu ugledali su zaliv Guanabara misleći da je velika reka. Tako je Rio dobio svoje ime »Januarska reka«. Postaće glavni grad i tako sve do 1960.

Evropski narodi su se mešali sa afričkim robovima i indijancima i ta pomešanost stvorila je jedan veseo, srećan narod –Karioke, kako se zovu privilegovani građani Rio de Žaneira.

Karioke ga zovu Cidade Maravilhosa – čudesni, divan grad. Ovde se olako zaboravljaju problemi i obaveze

Za zaljubljenike u lepotu i uživanje savet: zagrejte malo srce, predajte se igri i magiji. Obucite se u belo, Rio vas čeka.

Dobro došli!

Izmenjeno (Dubravka25)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i nekoliko sličica Nove godine u Riu

post-8452-1274953695,89.jpeg

post-8452-1274953856,77.jpeg

post-8452-1274953945,62_thumb.jpeg

post-8452-1274954150,62_thumb.jpg

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, takva je Nova godina u Riju, međutim moj prvi susret sa ovim gradom nije bio baš tako očaravajući. Naime, kada smo sletali na aerodrom crvrnela se zemlja i mnogo, mnogo, nekakvih kao kartonskih kućica. Posle sam shvatila da su to čuvene favele, u kojima nikad sa sigurnošću nije određeno koliko ljudi tačno živi. Neki nikad ne budu upisani u knjigu rođenja.

U Riju nisam bila samo turista, već "stanovnik" jer sam dva meseca bila u gostima kod kumova koji dugo žive tamo, i boravila u skladu sa njihovim dnevnim navikama.

Odmah su mi objasnili, da kad šetam gradom, poskidam svo prstenje, minđuše i sl.

Moram da naglasim da nisam imala nikakvih problema ali sam pratila uputstva koja su mi davali.

Naprimer: rekli su mi da se klonim grupe dečaka, maloletnika jer su uglavnom oni lopovi. U Brazilu su maloletna deca zaštićena, pa ih bosovi iz favela koriste za džeparenje. Mogu da budu dosta opasni.

Inače, ljudi su dosta veseli i prijateljski raspoloženi. Nije slučaj da vas komšija posle drugog viđenja podrobno ispita gde idete, poželi vam lep dan, fino kupanje, uživanje u kupovini i sl. Nije retkost da vas pri pozdravu srdačno izljube iako vas ne poznaju baš dobro.

Kopakabana je lepa dugačka plaža, ali se retko ko kupa jer su talasi prilično veliki. Uglavnom se svi brčkaju. Iznad plaže stalno kruže spasilački baloni sa korpama, koji "skupljaju", neoprezne plivače ukolko se udalje mnogo od obale. Kopakabana živi ceo dan i celu noć. Preko dana se ljudi izležavaju na suncu, a uveče se prave žurke.

Rano ujutro deluje malo sumorno, jer nailazite na gomile beskućnika koji su noć proveli spavajući na kartonskoj kutiji.

Uz plažu su mnogi luksuzni hoteli, a čuvena Portugalska šara proteže se po trotoarima uz plažu. Ne može se pohvaliti hladovinom, ali zato na svakom koraku možete popiti hladno kokosovo mleko.

Videla sam jako male ptičice i ogromne leptire. Videla sam kako se na dalekovodu sam od sebe pravi ogroman crveni buket cveća i nije mi bilo jasno kako niče kada nema zemlje.

Objasnili su mi da je to biljka parazit, koja hranu uzima iz vazduha.

A naše mame i bake bi se postidele kada bi videle kolki su adami, koje one ovde kod nas brižljivo čuvaju i zalivaju.

Pored Nove Godine u Brazilu se održava još jedan nadaleko čuven događaj a to je karneval.

Ranije se on slavio po ulicama, ali zbog velikog broja povređenih, karneval je prebačen na SAMBODROM, to je neka vrsta stadiona, gde su sa leve i desne strane tribine (zavisno od toga gde sedite je i cena) a pored tribina se pruža da kažem ulica, i sve je to ograđeno kao stadion.

Postoje razne škole sambe koje se to veče takmiče. Pobednik je onaj ko ispuni mnoge uslove. Računa se vreme koje mora povorka da prođe od jednog do drugog kraja te sambodromske ulice, zatim se naravno ocenjuju kostimi, igra, i savašta nešto.

Bila je ogromna gužva, i ja sam se osećala malo neprijatno dok nije zasvirala prva BATERIJA, to je orkestar koji ide ispred povorke jedne od plesnih škola.

To mnoštvo boja i zvuka, sam videla samo tu. Brzo zaboravite na gužvu, na to da vas noge bole, čak i na to da Vam se ide u wc (jer je posle teško vratiti se na isto mesto).

Šoping je isto odličan. Paralelno iza ulice na kojoj se nalazi Kopakbana je ulica u hladovini, puna prodavnica sa uglavnom Brazilskom robom. Kupaći kostimi su im odlični i nisu skupi, kao i ženske sandale, papuče...

Da li slučajno, možda mi je promaklo, ali ni jednog belca nisam videla kao prodavca, pekara...

Bogati ljudi žive u KONDOMINIJUMIMA, to je više solitera, sa dva tri zajednička bazena, igralištem za decu i sl.. koji su opasani visokim zidom i imaju svoje obezbeđenje. Slučajni prolaznik ne može da uđe bez najave.

Ono što je interesantno da se bogati ljudi, bilo belci, bilo crnci uglavnom ne mešaju. Postoje isto tako luksuzni kondominijumi za bogate crnce.

Meni je bilo zanimljivo kad sam shvatila da je saobraćaj tako organizovan, da se po ulicama uvek vozi u jednom smeru, kako bi se izbegle gužve. I tako sve u krug.

Naravno, obavezno treba obići botaničku baštu, Korkovado, Glavu šećera... ali o tome već dosta znate.

Izmenjeno (Dubravka25)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo da pokusao otvprit malo staru temu u vezi brazila-rio

jeli ima tko novijih informacija?kada je najbolje otici tamo,malo sam gledao avio karte i dosta su paprene:angry:,

a sto se tice hotela i oni nisu bas nesto povoljni,a oni koji nesto vrijede jako su skupi......

pa ako netko ima kakvu noviju informaciju ....dobrodosli,,,,:klap:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja i moja supruga putujemo u Brazil tj. u JA u aprilu na mesec dana. Bicemo u Riu, pa vodopadi Iguazu, Buenos Aires, La paz pa preko jezera u Cuzsko, naravno Machu Pichu, Lima, pa nazad do Sao Paola i odatle nazad kuci.

Karte je najjeftinije bilo kupiti jos pred kraj leta 2012 i to za period karnevala ili posle njega. Posto je za vreme karnevala stravicno skup smestaj a i vreme za uspon na Machu Pichu je bolje u kasnijim mesecima mi smo nas put pomerili za april-maj. Karta je kostala od Rima do Rio de Janeira preko Iberie okruglo 500 eura sa svim taksama. Na to se naravno mora dodati put od Bgd-a do Rima sto nije tesko pronaci a da bude ispod 150 eu. Naravno na to ide i prevoz po unutrasnjosti JA.

Tu smo kupili avio karte za 4 leta Buenos Aires-La paz, Cuszco-LIma, Lima-Sao Paulo, i na kraju Sao Paulo-Rio de Janeiro i to je izaslo ukupno u paketu oko 400 eura. Ostatak prevoza cemo busom po kontinentu. tj Rio-vodopadi-Buenos aires ide busom kao i La paz-titikakaCuszco i taj deo po Peruu takodje busom osim zavrsnice i odlaska do Lime.

Smestaj rezervisan preko neta u hostelima. Naravno Brazil je tu najskuplji ali snadjosmo se nekako.

Malo me je strah kompleksnosti puta ali se nadam dobrom provodu.

Izvinjavam se zbog ultra zakasnelog pisanja.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

jao moja vecna zelja...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

I moja....mislim da bi tamo mogla da provedem ceo svoj zivot.. :srce:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vratio sam se prosle nedelje iz Brazila pa eto, da podelim utiske. Nas troje smo kupili avio karte preko neta po veoma povoljnoj ceni: povratna od Budimpeste do Ria preko Rima za 665 evra. Doduse, prevoznik je Alitalija o cijoj usluzi nemam lepih reci ali bitno je da je jeftino. Verovatno je na cenu karte uticala cinjenica da je polazak bio na petak 13. pa dosta sujevernih Brazilaca izbegava da leti na taj dan. Posto smo planirali 20 dana da ostanemo i obidjemo vise gradova i destinacija, unutar Brazila smo takodje isli avionom, brazilskom nacionalnom kompanijom TAM. A tura nam je bila: prvi dan karneval u Riju, drugi dan Manaus, sledeca 4 dana Amazonija, potom jedan dan Sao Paulo, 3 dana Iguasu, 4 dana Salvador de Bahia i 4 dana Rio. Sto se tice Brazilskih gradova, najlepsi od svih nam je bio Salvador de Bahia tako da bih poceo opis bas sa ovim gradom. U njemu jedino mozete osetiti duh kolonijalnih vremena jer je centar grada na brezuljku i prepun je kucica u kolonijalnom stilu, kafica, restorana, crkava...Nakon Salvadora, Rio nam je izgledao poprilicno sivo i bezdusno. Salvador naime naseljavaju crnci potomci robova. Uvece se organizuju fantasticne svirke africke muzike a tokom dana, centar vrvi od turista. Suveniri su poprilicno jeftini dok je hrana u restoranima neuobicajeno skupa. U istorijskom centru Salvadora je Majkl Dzekson snimio svoj spot "They don't really care about us". Salvador u granicama grada i nema bas lepe plaze ali u njegovom zalivu postoji par ostrva koja vredi posetiti. Kao i u Lisabonu, i u Salvadoru postoji dzinovski lift koji prevozi stanovnike od centra (koji je na vrhu jednog brda) do marine. U Marini je i veliki market sa suvenirima. Pored ovih osnovnih turistickih atrakcija, malo dalje od centra nalazi se jezero sa dzinovskim figurama koje nocu svetle, novi stadion, nekoliko lepih trgova, ulica i shopping centara. Ono sto me je najvise iznenadilo u Salvadoru je organizacija saobracaja. Avenije sa 8 traka, pesacki mostovi, podvoznjaci...Ukratko, ovaj grad bih preporucio svima koji planiraju da obidju Brazil.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nastavicu putopis sa opisom Ria. Karneval je bio za 10. Odlicno organizovan i obezbedjen policijom sa tacnim planom i programom. Od 9 uvece do 5 ujutru se smenjuju plesne skole. Svaka plesna skola ima sat vremena da proparadira od pocetka do kraja Sambodroma. Jedinu zamerku imam na to sto tih sat vremena uvek ide ista pesma pa to malo pred kraj ide na zivce ali sta da se radi. Naravno, preko dana se u centru grada odrzavaju okupljanja ljudu uz muziku gde dosta njih igra, pije pivo i provodi se ali je pravi, zvanicni karneval uvece na Sambodromu kada se odrzavaju i takmicenja. Sto se tice ostalih atrakcija Ria, moram da primetim da im centar i nije bog zna sta. Dosta velikih, sivih zgrada bez nekih posebnih znamenitosti (sa izuzetkom par crkava). Mnogo lepsi delovi grada su juznije od centra (Gloria i Catete). Mi smo bili smesteni u Botafogu koji se ispostavio kao ruznjikav ali sa odlicnim pogledom na glavu secera. Ustvari, najvise mi se dopao deo grada iznad Ipaneme ali mi se cini da je to najluksuzniji deo (po cenama hrane, garderobe i suvenira). Ono sto nas je najvise iznenadilo u Riu bile su cene. Sve je dosta skupo za nas dzep pocevsi od ulaznica preko restorana pa sve do nocnog provoda. Trenutno, ulaznica za zicaru koja vas za 10 minuta doveze do glave secera je 20 evra sto je preskupo. Takodje, ulaznica na Hrista je 15 evra (ukuljucuje i mini-van do statue). Nista jeftinija nije ni hrana po restoranima. U marketima su im cene slicne kao i kod nas. Copacabana i Ipanema su jako lepe i sredjene plaze sa dosta cistim peskom. Boja mora je jako lepa ali su problem visoki talasi. Za 4 dana, jedva smo se jednom okupali. Crvene zastavice su se stalno vijorile a zastrasujuce je bio uopste pokusati uci u vodu dublju od kolena. Bas steta. Nocni provod moze da se nadje na vise mesta u gradu ali kazu da je najbolji u cetvrti Lapa. Mi smo vec drugo vece tu otisli i utisak nam je bio dosta blag. To je ustvari jedna ulica sa klubovima i barovima iz kojih dopire muzika i mnostvo ljudi sedi. Ima i zivih svirki ali nisu sve dobre. U klubove se placa ulaznica od 3 do 10 evra a prava je lutrija odabrati klub gde ce biti dobra svirka. Mi tu srecu nismo imali pa smo zaglavili u jednom klubu sa uzasnom zivom svirkom iz kog smo za pola sata pobegli ali verujem da ko zna i prati zbivanja, moze tu dobro da se provede. Jedno vece smo setali Kopakabanom i videli da se tamo provod uglavnom svodi na skupe hotelske restorane gde bogati Amerikanci, Nemci i ostali Evropljani veceraju do kasnih sati. Sve u svemu, Rio na nas nije ostavio nikakav poseban utisak, posebno nakon Salvadora.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sto se tice Sao Paula, imali smo samo jedan dan za obilazak tako da smo malo toga videli. Centar Sao Paula je poprilicno mali u odnosu na samu velicinu grada. Glavni trg sa katedralom je dosta sredjen sa palmama a interesanan je i teatar. Problem oko obilazaka u Sao Paulu je sto se turisticke atrakcije nalaze na razlicitim delovima grada i udaljene su medjusobno od 8 do 15 kilometara tako da morate uzeti taksi ne biste li uspeli bar neke od njih da obidjete. Tu su park i spomenik nezavisnosti koji izgledaju jako sredjeno i lepo, avenija Paulista koja zaista nije nista specijalno (gomile poslovnih zgrada i japiji koji ispred njih puse cigare), Betmen cetvrt sa grafitima...

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26885
    Ukupno tema
    902097
    Ukupno poruka