Guest skinner

Brazil

34 poruke u ovoj temi

Manaus...onaj ko je čitao Mister Noa kao dečak, verovatno ce poželeti da poseti ovaj grad :)

Manaus važi za jedan od najmanje bezbednih gradova u Brazilu u sta smo se lično uverili jer smo imali pokušaj pljačke na ulici u sred bela dana ispred glavne katedrale. Sami stanovnici grada kažu da se svaki dan desi jedno ubistvo i jedna pljačka. Centar grada je veoma mali sa glavnom atrakcijom: teatar Amazonas. Kao i u Srbiji, par glavnih ulica natrpano je sportskim radnjama gde se prodaju patike i japanke. Sistem prodaje im je užasan. Naime, kada kupite nešto, odlazite sa tim do prve kase gde vam prodavac daje neki papir sa kojim odlazite do druge kase. Na drugoj kasi vam radnik štampa na štampaču 3 računa i pečatira. Dva ostavlja sebi a jedan daje vama. Sa tim računom odlazite na treću kasu gde vam radnica uzima taj račun i daje drugi a onda sa vama odlazi nazad na prvu kasu po robu koju ste kupili i koja vas tamo čeka. Izgleda da im je korupcija jako velika kada moraju da imaju 3 kase koje kontrolišu jedna drugu. Pomislio sam „bože, koliko je to samo bespotrebno zaposlenih ljudi i birokratije“. Ceo proces šetanja po kasama zna da potraje i do 15 minuta. U Manausu može da se nađe dosta jeftina garderoba a posebno obuća pa je pogodan za shopping. Južni deo grada se nalazi uz luku na samo 10 minuta pešaka od centra a za njega su nas upozoravali da ga treba izbegavati mada mi se čini da je problem sa kriminalom podjednak u celom gradu. Uveče je atmosfera oko teatra veoma lepa. Kupola teatra bude osvetljena iznutra a na platou ispred istog se održavaju koncerti. Ima i jedan restoran sa živom muzikom kao i poslastičarnica i par kafica.

Turisti uglavnom dolaze u Manaus jer je on polazna tačka za obilazak Amazonije. U ulici koja ide pored teatra nalazi se nekoliko agencija gde mogu da se uplate ture po Amazoniji. Mi smo imali sreće pa smo uplatili dosta jeftinu četvorodnevnu turu u jako dobroj agenciji i baš smo bili zadovoljni.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

„Jedna je džungla. Sve ostalo su samo velike šume". I zaista, Amazonija je bila pravi dragulj celog putovanja. Kao što sam već naveo, uzeli smo četvorodnevnu turu preko jedne odlične agencije a vodič nam je bio jedan simatičan klinac Max. Kamp u kom smo noćili je bio fantastičan. Bili smo smešteni u bungalovu sa kupatilom i mrežama protiv komaraca na prozorima. Takođe, svaki krevet je imao baldehin tako da nas komarci uopšte u Amazoniji nisu grizli. U turu su bila uključena 3 obroka dnevno, 3 noćenja, prevoz i sve aktivnosti u džungli a to su: pecanje pirana, kupanje u Amazoniji, tracking kroz džunglu, noćno hvatanje kajmana, veslanje kroz kanale, hvatanje riba harpunom, obilazak sela, gledanje procesa pravljenja gume itd. Nakon što smo dobro pokisli u džungli, zamolili smo vodiča da umesto u šatorima u džungli, prenoćimo u kampu i to nam je bilo omogućeno bez dodatnih troškova. Hrana u kampu je bila skroz OK mada po malo jednolična. Oduvek sam imao želju da se okupam u Amazoniji i ta želja mi se konačno ispunila. Vodič nas je brodićem odvezao na sred reke i tu smo uskočili u vodu koja je bila topla i neverovatno čista. Naravno, pirane nisu bile u blizini kao ni one ribice što se uvlače u uretru :) Na putu od Manausa do kampa smo prošli pored susreta voda tj. mesta gde se Rio Negro (tamnija reka) spaja sa Amazonom (svetlija, blatnjava reka). Te dve reke se ne mešaju jer imaju drugačiju ph vrednost već teku paralelno jedna pored druge i to jako zanimljivo izgleda. Noćno hvatanje kajmana je bilo takođe uzbudljivo. Naš mali vodič Max se u tišini noći, sa nama u čamcu, uvukao u neku trsku i rukom izvadio kajmana od jednog metra. Posle ga je uspavao pa smo mogli da se fotografišemo sa njim. Međutim, najjači utisak u Amazoniji mi je ostavilo jedno oblačno poslepodne, nakon kiše, kada smo krenuli kanuom da veslamo kroz poplavljene kanale. Takva tišina i lepota prirode ne može da se opiše niti fotografiše već mora da se doživi.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast velx i za putovanje, kao i za ovaj tvoj izveštaj iz Brazila. :klap: :klap: Još kad bi mogla neka sličica ili foto tura bilo bi sjajno.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E ovo je avantura. Nisam sigurna da bih se ja odlučila za nešto ovakvo ali ti zavidim na hrabrosti i avanturističkom duhu.

Pridružujem se Bakiju, daj neku sličicu :thankyou2:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kakvo putovanje, svaka cast na avanturistickom duhu. Ovo je pravo osvezenje na forumu i poslastica za citanje. Pridruzujem se ostalima u zelji da postavis FT, da malo i mi bar putem slicica uzivamo u prizorima koje ogromna vecina nece nikada imati sansu da vidi uzivo.

Sta je ono zuto na predzadnjoj slici, sta se tu desava?

Izmenjeno (Teogonija)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

sjajno ! ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Moram da pohvalim fotografije, bravo! Nekada sam gledala reportazu o ovim vodopadima, jel to bese nesto u dve drzave? Fantasticno izgleda i na slikama, mora da je uzivo takvo da se covek najezi od lepote.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, Iguasu vodopadi su na granici Argentine i Brazila s tim sto je veci deo u Argentini a Brazil ima samo dobar pogled na kompletne vodopade. Argentinska strana je mnogo bolja jer moze veoma blizu da se pridje razlicitim delovima vodopada i na razlicitim visinama.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

velx, druze fantasticno putovanje i fantasticna reportaza.

Ja se trenutno nalazim u Juznoj Americi u Surinamu, gde trenutno radim, a kako mi radna viza istice sredinom Juna, obavezi sam da izadjem iz zemlje pre nego sto se to desi barem na jedan dan, a pritom imam i dve nedelje odmora, tako da planiram da ga provedem negde u okolini.

E sad, kompanija mi placa avionsku kartu do kuce i nazad, a mogu i da trazim da ta destinacija bude negde drugde...Brazil recimo :-)

A posle procitane tvoje reportaze, Brazil je dospeo u vrh moje wish liste.

Mislim, dolaze mi supruga i cerka , i treba da odlucimo gde cemo provesti moj dvo-nedeljni odmor , a do sada su vodili Karibi, a razlog je- u Junu je u Brazilu kalendarski zima, a mi smo kao svaki prosecni srpski turisti zeljni kupanja u moru.

Tako da je pitanje za tebe ili nekog drugog, sta u stvari znaci zima u Brazilu ?

Na Wikipediji vidim da je recimo za Rio u to doba godine prosecna temperatura izmedju 18,4 C i 25,2 C, sto i nije previse hladno, ali ne znam !?

Da li neko mozda zna da li je Jun u recimo Riu hladan?

Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tradicionalni restoran u Sao Paulo-u. Koncept brazilskih restorana je teško opisiv, definitivno jedna od najboljih stvari koje sam probao u životu.

sao_paulo.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Velx, super putopis! Zelimo jos...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka