Milicax

Retimno ili Hanja

166 poruka u ovoj temi

par slika sa Krita od prosle godine

http://www.putovanja.info/sr/moja_foto_tura/galerija/4727

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

vetra ima svuda na Kritu ali je prema meni pozitivna osobina jer da ga nema(a prestao je da duva 2 dana za vreme mog boravka i trazili smo ga nazad)bilo bi pakleno!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Upravo se i ja sad dvoumim oko Hanje, a ove fotke izgledaju primamljivo :) Da li je neko bio u mjestu Agia Apostoli koje je valjda 4km udaljeno od Hanje, i u hotelu Elotia? Bila bih zahvalna za svaku informaciju...

Za ljude koji su bili zaljubljeni u Jadran, Agia Apostoli je idealno mesto. Jedina je plaza na Kritu iza koje je suma cetinara sa crvenom zemljom i mirisima koji su karakteristicni za Jadran. Blizu je Hanije, sastoji se od 2 plaze u 2 uvale u kojima je mirna voda i kada su na ostatku ostrva veliki talasi. Izgled nije narusen gomilom kafica i gradjevina, posto je to zemljiste u vlasnistvu vojske, pa tamo ne sme da se gradi.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Drugari,

vidim ima strucnjaka za zapad Krita. Da li moze neko da posavetuje da li je bolje Platanias ili Agia MArina, sta je zgodnije za obilaske zapada, koje je mesto lepse...Da li uopse ici u hotel tu ili traziti Hanju ili Retimno?

Znam da su ti gradovi svakako lepsi, u Hanji sam i bila jedan dan...ali je smemstaj jeftiniju u Plat.i Marini...

U Agisu sam bila 2 puta, pa mi je istocna strana ostrva poznata, sada bih da istrazujem zapad.

Unapred hvala na savetu!

:D

Moja preporuka je Agia Marina. Plaza je bolja zato sto je ispresecana malim kamenim "molovima", koji ipak donekle smire nalet jacih talasa, dok je u Plataniasu otvoreno more. Ta 2 mesta su bukvalno spojena i bez problema se stize sa kraja jednog do kraja drugog. Uostalom u Agia Marini je nocu mirno, a u Plataniasu je uvece dosta zivo, pa covek moze da ode tamo u provod, a posle da se vrati i na miru da spava.

Iako Krit tesko da moze da se u potpunosti "dozivi", ako se ne iznajmi auto, ali autobusi do Hanije idu na svakih 15-20 minuta, karta je 1.5 evra, a poslednji polazak iz Hanije je u 23h (bolje je pouzdati se u onaj od 22:30). Hanija nikako ne moze da se istrazi za 1 dan. Po kolicini prelepih mesta i prizora tesko je da moze da se poredi sa bilo kojim gradom na Kritu, pa cak i u celoj Grckoj.

Retimno pretstavlja neku minijaturnu verziju Hanije, ali realno sem dugacke plaze u samom gradu i burnijeg nocnog zivota, Hanija je po svemu drugom bolja (taverne, restorani, ulicice, gradjevine).

U okolini Hanije je takodje mnogo veca raznovrsnost uvalica i plaza, u odnosu na jednolicnu okolinu Retimna. Preporucujem plaze u okolini Hanije: Agia Apostoli, Marati, Lutraki (zadnje 2 su na poluostrvu, na kojem je aeodrom).

Retimno ima prednost, ako neko ima zelju da obidje delimicno i istocnu stranu ostrva, kao i zapadnu, ali to ne preporucujem, posto ispadne previse naporno, a tada se dobije tek delimican utisak a ne celokupna slika.

Kolima sam presao preko 600km, a istocno sam najdalje isao do Knososa. Balos plaza jeste prelepa, ali ako se ide kolima bolje je ici na Elafonisi, posto sve isto ima, a i put je bolji. Kod Balosa je problem sto kod iznajmljivanja kola nijedna agencija, cak ni kad je auto pokriven punim osiguranjem, ne pokriva ostecenja na gumama i donjem delu automobila, a to vam do Balosa ne gine.

U okolini Hanije preporuka je i obici pecinu Agia Sophia (na putu za Elafonisi), mestasce Meskla (koje se nalazi juzno od Hanije, u plantazama narandzi i maslina), manastir Agia Triada (odmah iza aerodroma), kao i predgradje Hanije - Halepa, gde ima riblji restoran Thalassino Augeri, koji je odmah uz vodu (odatle su prelepi zalasci sunca sa pogledom na Haniju).

Mogao bih jos 10 strana da ispisem o Haniji, ali ipak ovo je samo forum :)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kakva je plaza kod Retimna? Znam da nije kao na Jonskim ostrvima, Sporadima, lici li na neku npr. Rodos? Na slikama deluje nekako zaprljano, mutno, zbog tog tamnijeg peska, kamencica?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kolko sam ja shvatio dugacka je izmedju 12-15 km i meni deluje sasvim Ok, lepa porodicna plaza.

beach-view.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Plaža u Retimnu je peščana, vrlo često ima talasa (koji su nekome prava zabava :klap:), a nekada vam spasioci čak brane ulazak u vodu. Možete doneti svoj suncobran, a iznajmljivanje na plaži je 9 eura (2 ležaljke i suncobran). Samo oprez: duž cele plaže suncobrani (koje vidite gore na slici) su od nekog PVC-a, pa vrlo brzo gorite. Nigde nema slamnatih, toaleti su retki (uglavnom prelazite ulicu i idete do obližnjih kafića), a tuševa ima sporadično.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo malo (više) informacija i utisaka sa prošlogodišnjeg letovanja na Kritu (20.07-30.07.2010.), Retimno, smeštaj u hotelu Olympic Palladium, agencija Follow me. Nadam se da će nekom biti korisno kao što je bilo meni kada sam čitao tuđe utiske pred ovo letovanje. Utisci su izneti u množini, jer sam bio sa devojkom, koja takođe stoji iza ovog teksta, pa imate i viđenje iz ženske perspektive :).

Pošto je poznato da je Krit preveliki da bi se obišlo sve što treba obići za 10 dana, fokusirali smo se na zapadnu stranu ostrva (od Retimna koji je negde na sredini ostrva, pa na zapad), a istok, na kom mislim da se osim Agios Nicolaosa, Crissi ostrva i eventualno Vai plaže i nema Bog zna šta videti, smo ostavili za neki drugi put. U svakom slučaju, najtoplije preporučujem zapadni deo ostrva. A na zapadnoj strani opet mislim da je lepši južni deo, na Libijskom moru. Znači bilo je ovako: Dan 1. (20.07.)

- Let Beograd – Heraklion (Krit). Avion poleteo u 5.15h, sleteo u Heraklion u 7h (8h po grčkom vremenu). Autobusom iu Herakliona do Retimna (80km) putuje se 1h 15min. Smeštaj u hotelu Olympic Palladium, u starom delu grada Retimno. U hotel smo stigli u 10h, u sobe ušli oko 12h. Dan proveden u šetnji kroz Retimno.

Dan 2. (21.07.)

- Dan proveli na gradskoj plaži u Retimnu. Plaža peščana, dugačka oko 8 km, sasvim pristojna. Cene za 2 ležaljke i suncobran se kreću od 6 do 9 EUR.

- Pronašli najpovoljniju moguću rent-a-car varijantu – agencija Galaxie (ne Galaxy), na ulici iznad gradske plaže (oko 100m od početka plaže, iz pravca grada), za 7 dana 150 EUR, full osiguranje.

Dan 3. (22.07.)

- Ujutru uzeli auto (Kia Picanto), dan proveli na Preveli plaži (oko 40km od Retimna, na južnoj strani ostrva, u Libijskom moru). Na Preveli se silazi sa parkinga iznad plaže, niz 482 stapenika. Na plaži se reka uliva u more, pre plaže reka prolazi kroz šumu palmi i lep kanjon, kroz koji reka pravi brzake. Na plaži se ležaljke plaćaju 3 EUR/kom, suncobran nije potreban jer postoji dosta prirodnog hlada koji pravi drveće, tako da se može i samo peškir staviti u hlad. Vožnja pedolinom uz oko 200m reke košta 5 EUR po osobi. Plaža peščana. Jedna od par koje se moraju videti tokom boravka na Kritu.

- Posle Preveli plaže posetili manastir Piso moni Preveli (oko 4km od parkinga Preveli plaže). Treba videti.

- Posle manastira otišli na obližnju plažu Damnoni, na oko 5km od plaže Preveli (na drugu stranu u odnosu na manastir). Plaža odlična, peščana, kratko se zadržali jer je padao mrak.

- Pređena kilometraža: 100km.

Dan 4. (23.07.)

- Opet se uputili na južnu stranu ostrva, na Libijsko more. Svratili u gradić Spili, poznat po lavljim fontanama. Nalazi se na oko 30km od Retimna. Simpatičan gradić, treba se zaustaviti na kratko u njemu, iako nije na obali.

- Iz Spilija došli do Agia Galinija, grad na obali Libijskog mora, ništa posebno, može se zaobići. Nalazi se na oko 30km od Spilija.

- Iz Agia Galinija otišli u Festos, antički grad (ostaci), nalazi se na oko 15km od Agia Galinija. Ulaz 4 EUR po osobi. Interesantno, ali ne previše.

- Iz Festosa otišli na plažu Kalamaki. Prelepa, treba je videti. Na oko 5km od Festosa. Duvao jak vetar taj dan na južnoj strani ostrva (vetar je odlika Krita), veliki talasi, samo smo zagazili u vodu. Plaža – krupan pesak, sitan šljunak.

- Sa Kalamaki plaže otišli na Matala plažu, u gradu Matala. Nalazi se na oko 12km od Festosa. Plaža – krupan pesak, sitan šljunak. Uz plažu se nalaze stene sa isklesanim prostorijama/udubljenjima koje su bile Rimske grobnice, a kasnije i naseobine hipika. Duvao jak vetar, veliki talasi, samo smo zagazili u vodu. Plažu treba posetiti tokom boravka na Kritu (nalazi se na ukupno oko 90km od Retimna).

- Pređena kilometraža: 190km.

Dan 5. (24.07.)

- Po preporuci žene iz rent-a-car agencije, pošli smo da obiđemo plaže u gradićima Kalives i Plaka (na oko 45km od Retimna ka gradu Hanja), kao i grad Hanju.

- Došli u Plaku, nismo našli plažu, vratili se 2km i okupali na plaži gradića Almirida. Tipična gradska plaža, simpatična plaža, ima prirodnog hlada. Plaža peščana.

- Iz Almiride prošli kroz Kalives, videli da ima tipičnu gradsku plažu, ništa posebno, nismo se zadržali.

- Potom produžili put ka Hanji. Hanja se nalazi na oko 20km od Almiride, ukupno na oko 75km od Retimna. Prelep grad, može biti dobra destinacija za letovanje.

- Pređena kilometraža: 160km.

Dan 6. (25.07.)

- Obilazak ostrva Gramvusa i lagune Balos. Polazak iz Retimna u 8.15h, onda do gradića Kisamos (alias Kasteli) autoputem na krajnji zapad ostrva (oko 95km), od Kisamosa do luke Kavonisi ima oko 3km (samo se prođe kroz Kisamos). U Kavonisi, iz kog polaze brodovi za Gramvusu i Balos, stigli oko 9.45h. Brodovi za Gramvusu i Balos polaze u 10h, 10.15h i 10.30h. Cena povratne karte za brod kojim se obilaze i ostrvo Gramvusa i laguna Balos je 22 EUR. Postoji i brodić koji samo vozi u lagunu Balos, cena povratne karte je 12 EUR. Posle sat vremena vožnje brodom, stigli smo u lagunu Balos. Fenomenalno. Rozikasti pesak na plaži, i more u svim nijansama plave boje. Postoji samo mali broj ležaljki i suncobrana (tridesetak), iznajmljivanje 2 ležaljke i suncobrana je 5 EUR. Na nekim brodovima koji dovoze u lagunu postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana (4 EUR). Plaža peščana, mora se obići tokom letovanja na Kritu.

- U laguni Balos smo se zadržali malo više od 3 sata, onda smo brodom prešli kratak put do susednog ostrva Gramvusa, na kom se nalazi stara venecijanska tvrđava. Vožnja brodom iz lagune Balos do ostrva Gramvusa – 15ak minuta. Zadržali smo se na Gramvusi oko 1h 30min. Dovoljno da se popenjemo na tvrđavu na vrhu ostrva. Tvrđava dominira ostrvom i celim krajem. Spoljašnje zidine tvrđave dobro očuvane, unutrašnjost delimično. Penjanje do tvrđave oko 20 minuta, sa odmorima, spuštanje malo kraće.

- Brod sa Gramvuse polazi u 17h, u polaznoj luci Kavonisi je u 18h.

- Pređena kilometraža: 220km.

Dan 7. (26.07.)

- Opet smo se uputili na Libijsko more. Autoputem za Hanju, posle 30ak km isključenje za Vrises, onda još oko 40km putem koji preseca ostrvo, za Hora Sfakion. Mali gradić na obali koji nema plažu, ali ima neki šmek i lepu obalu.

- Iz Hore Sfakion smo nastavili obalom za gradić Frangokastelo. Nalazi se na oko 15km od Hora Sfakiona. Frangokastelo ima dosta lepu i interesantnu plažu koju vredi videti. Plaža sitan-krupan pesak. Na plaži se nalazi i venecijanski zamak, odlično očuvan.

- Iz Frangokastela nastavili smo put na istok, ka Plakiasu, koji se nalazi na oko 30km od Frangokastela. Plakias je simpatičan grad u malom zalivu, ima lepu peščanu gradsku plažu. Vredi svratiti na kupanje.

- Iz Plakiasa smo krenuli nazad za Retimno, i usput prošli, kao i kad smo išli na plaže Preveli i Damnoni, kroz fantastičan kanjon Kurtaliotiko. U kanjonu treba zastati i napraviti par fotografija, duva jak vetar koji doprinosi dobrom ugođaju. U stenama kanjona, ispod puta, nalazi se crkva do koje vode stepenice sa mini parkinga uz put.

- Došli u Retimno, nastavili ka izlazu iz grada (na istok), tu se na oko 5km od centra Retimna nalazi plaža i Baja kompleks. Plaža je mala, sa krupnim peskom, palmicama i lepim kafićem na plaži. Ležaljke i sucobrani su besplatni, ali je piće nešto skuplje – ice cofee i ceđena pomorandža su 8 EUR. Vredi doći. Baja kompleks sadrži i lep bazen, oko kog su ležaljke, baštenske garniture, i može biti mesto na kom se provede ceo dan.

- Pređena kilometraža: 160km.

Dan 8. (27.07.)

- Destinacija – plaža Elafonisi. Autoputem za Kisamos, pre Kisamosa na oko 5km isključili smo se sa autoputa (postoji tabla – isključenje za Elafonisi i Drapanias). Krivudav ali dobar put vodi na jugozapad ostrva. Na oko 5km pre Elafonisija nalazi se manastir Moni Hristoskalitisas, koji vredi obići, sadrži i 2 mini muzeja. Ulaz 2 EUR po osobi.

- Plaža Elafonisi nalazi se na oko 135km od Retimna, na krajnjem jugozapadu ostrva. Fenomenalna. Jedna od onih koje se moraju obići tokom letovanja na Kritu. Kada se sa parkinga izađe na plažu, treba ići desno, ka ostrvcetu do kog se dolazi tako što se pregazi more. Ostrvce nema ležaljki ni suncobrana (pre ostrvceta ih ima, cena je 7 EUR za 2 ležaljke i suncobran), ali je plaža tu najlepša, i dosta dugačka, skoro 2km, što se sve može prepešačiti, kada se sa jedne strane može videti prelepo more, a sa druge peščane dine poput pustinjskih. Plaža peščana.

- Sa Elafonisija smo krenuli na plažu Falasarna, na severozapadu ostrva. Išli smo najzapadnijim putem koji je ucrtan na mapi Krita, tim putem putuje se 53km (nešto više od sat vremena, put dosta krivudav). Falasarna je podeljena na 3 plaže, jedna veća i dve manje. Plaža lepa, peščana, verovatno najprijatniji pesak za pod stopala od svih plaža na Kritu, jedna od onih koje se moraju posetiti tokom letovanja na Kritu. Put Falasarna-Retimno je dugačak 112km.

- Pređena kilometraža: 300km.

Dan 9. (28.07.)

- Obišli smo manastir Arkadi, koji se nalazi na oko 35km jugozapadno od Retimna. Lep manastir i istorijsko mesto za Krićane jer je simbol borbe za oslobođenje od Turaka, mesto stradanja Kritskog naroda tokom bune protiv Turaka sredinom 19. veka. Manastir impozantan, treba ga posetiti.

- Nakon toga smo se vratili na obalu Kritskog mora i provozali se pored lepih, manjih plaža gradića Panormo i Rumeli. Nismo se zaustavljali.

- Dan završili na plaži i kompleksu Baja u predgrađu Retimna. Ležaljke pored bazena se plaćaju po 3 EUR, što obezbeđuje i neograničeno korišćenje 2 bazenska tobogana.

- Pređena kilometraža: 100km.

- Na kraju dana vratili automobil u rent-a-car agenciju. Za 7 dana smo prešli ukupno 1.230km, na što smo potrošili 120 EUR za benzin (1l bezolovnog košta u proseku 1, 60 EUR).

Dan 10. (29.07.)

- Šetnjom kroz veliki park blizu hotela Brascos počeo je zadnji dan u Retimnu.

- Obišli smo venecijansku tvrđavu na brdu u Retimnu, tzv. Fortezu. Ulaz 4 EUR po osobi. Kada ste već u Retimnu, treba je videti, sa nje se pruža lep pogled na grad.

- Nakon toga ostatak dana smo proveli na gradskoj plaži.

Povratak za Beograd je bio 30.07., polazak iz hotela za aerodrom u Heraklionu je bio u 5.15h, let za Beograd je bio u 8.55h.

U vezi hotela Olympic Palladium – hotel kategorisan sa 3*+, ima spoljašnji bazen, sobe klimatizovane, LCD televizori, SAT TV. Sobe sa terasama. Hotel sadrži i javni kompjuter sa besplatnim internetom, teretanu, mogućnost korišćenja veš mašine i mašine za sušenje veša. Sve u svemu, prostorije i smeštajni kapaciteti sasvim pristojni i veoma čisti. Hrana (aranžman je podrazumevao polupansion, doručak i večeru) se nije mnogo menjala tokom 10 dana, ali postoji mogućnost izbora više vrsta jela, salata i dezerta, tokom jednog obroka, pa se može iskombinovati tako da ne bude jednolična ishrana. Najslabija karika u hotelu je osoblje. Uz retke izuzetke (jedna recepcionarka i jedna sobarica), nedostaje ljubaznosti, osmeha, stiče se utisak kao da je osoblje bez ikakve obuke, sa ulice pokupljeno ovog leta i angažovano za rad na recepciji i u restoranu. Ne umeju da proglave ni kalimera, već obaraju pogled kad se prođe pored njih. Vrhunac smo doživeli jutro kada smo krenuli nazad za Beograd. Kada je trebalo da nam bude poslužen doručak (po principu švedskog stola), rano ujutru u 4.30h, zatekli smo salamu, sir, maslac i kuvana jaja, bez vode, mleka ili bilo kog drugog napitka, kao i BEZ HLEBA, a kada smo od recepcionara zatražili da donese hleba, on je gunđajući otišao u kuhinju, i doneo neku polovinu hleba koja je preostala od juče. Treba napomenuti da nam je taj rani doručak bio deo aranžmana, odnosno da smo ga platili kao i svaki drugi doručak i večeru i noćenje, nije poklon hotela (ne sitničarim, zaista, nego se nakupilo...).

U vezi samog aranžmana posredstvom agencije Follow me – klasika, zakinuti smo za više od celog jednog dana boravka, kao i za pola noćenja. Ne da nismo imali 11 dana provedenih u Retimnu (ponuda agencije je tako glasila), nismo imali ni punih 10 (gledajući dan kao 24h), a takođe nismo imali ni punih 10 noćenja, jer ako moramo da ustajemo u 3.30h, u pola noći, to se ne može nazvati noćenjem. Vodič agencije Ana de Pater je bila na raspolaganju za sve informacije o Kritu.

U vezi saobraćaja na Kritu – na autoputu se ni najmanje ne poštuju pravila saobraćaja. Preticanje u krivinama na autoputu i preko duple pune linije je najnormalnija pojava. Prekoračenje brzine je takođe potpuno uobičijana pojava. Policije ima (radarska kontrola brzine) na autoputevima, na ostalim putevima policije nema. Kada se vrši preticanje na autoputu, običaj je da sporije vozilo, koje se pretiče, pomeri u desno, u zaustavnu traku, sporija vozila čak i voze zaustavnom trakom, pa je opasno zaustavljati se u njoj, naročito nakon krivina. Nisam nigde video takav način vožnje kao što je uobičajen na kritskom autoputu.

Na kraju, rang lista:

- Elafonisi plaža - OBAVEZNO,

- Balos laguna - OBAVEZNO,

- Preveli plaža,

- Frangokastelo plaža,

- Falasarna plaža,

- Manastir Arkadij,

- Manastir Pisomoni Preveli,

- Matala plaža,

- Kanjon Kurtaliotiko,

- Hanja...

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Plaža u Retimnu je peščana, vrlo često ima talasa (koji su nekome prava zabava :klap:), a nekada vam spasioci čak brane ulazak u vodu. Možete doneti svoj suncobran, a iznajmljivanje na plaži je 9 eura (2 ležaljke i suncobran). Samo oprez: duž cele plaže suncobrani (koje vidite gore na slici) su od nekog PVC-a, pa vrlo brzo gorite. Nigde nema slamnatih, toaleti su retki (uglavnom prelazite ulicu i idete do obližnjih kafića), a tuševa ima sporadično.

Na slici plaže koju je postavio Volođa vidi se samo II tj. dalji deo plaže. Deo bliže centru, koji se ne vidi je malo širi sa malo većom gužvom. Da, prava porodična plaža sa talasima (ne uvek tako velikim). Odličan izbor za sve one koji nemaju nameru da dobiju malo više od Krita (Retimno je odličan početak). Mala ispravka - 2 ležaljke i suncobran su 7 evra, Od 16-17 h može i za 4 - 5 evra. Ako vas kvitar zapamti platićete nešto manje ako na plažu dođete kasnije npr. posle 14h (ovo nije pravilo). Inače bitna finansijska stavka na letovanju su suncobrani, ležaljke (u Retimnu su najskuplji). Niko ne brani da doneseš/postaviš svoje, ali ko će to da vuče sa sobom stalno. Na južnoj obali, na manjim plažama i u skromnijim, ali ništa manje lepšim mestima (naprotiv) mogu biti i džabe, npr. u mestu Lentas, Plakias,....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo malo (više) informacija i utisaka sa prošlogodišnjeg letovanja na Kritu (20.07-30.07.2010.), Retimno, smeštaj u hotelu Olympic Palladium, agencija Follow me. Nadam se da će nekom biti korisno kao što je bilo meni kada sam čitao tuđe utiske pred ovo letovanje. Utisci su izneti u množini, jer sam bio sa devojkom, koja

svaka cast na opsirnom tekstu.imam utisak da smo bili tamo../../public/style_emoticons/default/klap.gif

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala, trudio sam se, ali ono treba videti. Još bih dodao preporuku da se na veće, lepše i udaljenije plaže ne ide dok malo ne "u'vati" sunce, znači tako 3-4 dan. Ili će da bude propast, ne pomaže ni faktor 150. Tako npr. na Balos ne treba ni pomišljati pre, lupam, 5og dana, jer nema ni prirodnog hlada, a ima 15ak suncobrana koji se razgrabe čas posla, i nemaš kud dok brod ne krene nazad...

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

....Još bih dodao preporuku da se na veće, lepše i udaljenije plaže ne ide dok malo ne "u'vati" sunce, znači tako 3-4 dan. Ili će da bude propast, ne pomaže ni faktor 150. Tako npr. na Balos ne treba ni pomišljati pre, lupam, 5og dana, jer nema ni prirodnog hlada, a ima 15ak suncobrana koji se razgrabe čas posla, i nemaš kud dok brod ne krene nazad...

Pre dve godine na plazi Agio Paraskevi (Kefalonija) neki italijani ostavili vrlo mocan i velik suncobran, ali "cevka" bese podebela.

Ja ga "spakovao" u gepek i sad pravim plan "koca i konopca"!?!

Kad ga sremac skroji nema ni "tajfun" da ga oduva!:kisa:

Nego stalno divanimo o tom vetru pa se pitam jel neko skontao neko "pravilo" po tom pitanju i da li ga uopste ima!?!

Gde god sam bio uvek je bilo neko pravilo "odakle duva - a ti na suprotnu stranu trazi plazu".

Izmenjeno (volodja)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidi, za pravilo pojma nemam, al da duva na Kritu - brate mili duva! Meni nije smetao mnogo, štaviše, pravi i velike talase, koje obožavam. Doduše bukvalno me je oterao sa Matala plaže, jer kad te šine onaj pesak-polu šljunak po leđima, a ne daj Bože i po licu, videćeš šta je piling! Vadio sam pesak iz ušiju do Nove godine! Na Kritu su mi rekli da kad je vetar na severnoj strani ostrva (Kritsko more), nije na južnoj (Libijsko more), dvaput sam proverio ovu teoriju, i ispalo je tačno.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na Kritu su mi rekli da kad je vetar na severnoj strani ostrva (Kritsko more), nije na južnoj (Libijsko more), dvaput sam proverio ovu teoriju, i ispalo je tačno.

Ajde upamticemo ovo!

Moze biti vrlo korisno.

@Mihajlo 78

Citam nekoliko puta ovaj tvoj putopis pa vidim da si bio u Hanji.

Moj plan je da se smestimo u Agii Apostoli, a veceri da provodimo u Hanji (eto i ti kazes da je lep grad!).

Negde sam procitao da se u nekim delovima Hanje placa parking. Da li je to istina?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Au, ubih se tražeći taj Agia Apostoli, čuvam 3 različite mape Krita, ni na jednoj ga nema, tek na netu videh da je tu negde između Hanje i Agia Marine! Al važno da postoji. Parking se plaća, i u Retimnu i u Hanji, sistem je sličan kao u Bg i ostalim našim gradovima gde se plaća (plaća se od ujutru do 20-21, sms-om, karticama koje kupuješ na kiosku...). Plaća se u širem centru gradova, ja sam imao sreću da mi je hotel Olympic Palladium bio tu na ivici šireg centra, pa sam auto parkirao 2 ulice iznad hotela. Hotel nije imao svoj parking, koliko sam primetio, malo koji hotel ga (bar u Retimnu) i ima.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka