anrim

Barselona, opšta tema

415 poruka u ovoj temi

Ako neko može da podeli svoje neposredno iskustvo boravka u Barseloni (smeštaj, prehrana, ups and downs) samnom, bila bih veoma zahvalna...Na netu ima dosta detaljnih turističkih sajtova, ali to ipak ne može da zameni stvaran svet.

 

PUT U BARCELONU,

 

STANICA PRVA

AMBASADA ŠPANIJE, KONZULARNO ODELJENJE

 

Evo me opet, jos nisam otisla, ali se polako uklapaju kockice, o cemu detaljno kad se vratim.

Za sada za sve one koji zele da posete Španiju u bilo kojoj varijanti, prvo i pre svega treba da znaju da im treba viza za koju treba ubedljivo najviše papira od svih šengenskih, adresa španske ambasade je Milentija Popoviće 45, iznad Slavije, za privilegovane u Beogradu, a za nas ostale tu je web sajt sa delimično do potpuno netačnim informacijama, www.spanija.org.yu

Od trenutka kad dobijete broj do trenutka dok ne budete mogli da predate dokumenta prodje i mesec dana, viza se izradjuje bar 7 dana, pa se planirajte pažljivo.

Ne znam na koji se nacin moze doći do tačnih informacija sta sve treba za vizu, a da se ne ide vise puta u BG.

Ono sto sam ja promasila je veoma vazna stavka da ne primaju elektronske rezervacije hotelskog smestaja nego samo faksirane sa potpisom i pečatom hotela (sto ce prilicno zbuniti osoblje hotela kojem se budete obratili, jer zaista sta ce vam to, ali će vam poslati u roku od 15 minuta, jer je gost uvek u pravu...bar mislim.

Druga veoma vazna stvar je da se potvrda o penzijskom i invalidskom osiguranju ne dobija na poslu (NIJE M3 obrazac), već u Socijalnom, tj. za privilegovane u Beogradu u Nemanjinoj, na salteru 8 gde ce vas sacekati red od 50+ ljudi, i zove se M4. Ako niste iz Beograda, nemojte u Nemanjinu, nema svrhe, ali mozete pokusati u ulici Dr. Aleksandra Kostića kod Ž. stanice u Direkciji za PIO.

Dopune dokumentacije se primaju SAMO posle 13 sati.

 

Treba da putujem 15. IX, vizu su mi obećali za 13. IX. Imam karte za avion koje ne mogu da vratim. Život na ivici.

 

Ako neko zna šta sve može da bude traženo NA ULAZU U Španiju, jer to što se ima viza ne mora ništa da znači, nek se hitno javi...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

barselona je diiiiiivna

pitaj sta te zanima

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jeli moguce da se od2005 god niko ne javlja sa temom Barselona.Interesuje me sto je najbitnije posjetiti i sto mi se preporucuje za nocni provod ,napominjem da nisam za diskoteke.

Ostajem 5 dana pa cu mozda imati vremena i za shopping .Hvala sto se javljate.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

tina, ne znam kada ideš i šta te interesuje.

Ja sam tamo živela nekoliko godina i moram ti priznati da sam uvek bila iznenadjena onime što ljude interesuje kada dodju prvi put u ovaj grad. Puno njih mi je dolazilo u posetu i svakoga je interesovalo nešto drugo. :rolleyes:

Ako te interesuje shopping najbolji meseci su januar, februar i avgust.

Shopping zona je od Plaza Catalunje ka katedrali i onda Rambli, i sve i da hoćeš ne možeš da tuda ne prodješ :D

Ako više voliš tržni centri, Maremagnum je najzgodniji, a i njega je teško zaobići :D

Ono što smatram nezaobilaznim za posetiti su

- Gaudijeve zgrade, Casa Batllo meni lično najipresionantnija

- Park Guell, do koga je najlakše stići autobusom br. 24 koga možeš uhvatiti ispred same robne kuće El Corte Ingles na Pz. Catalunya, ili negde na Passeig de Gracia ... ide oko 20 minuta, možeš izaći kada vidiš turističke autobuse i mnogo turista koji se penju na brdo, ili da sačekaš još malo, bus sidje dole na momenat pa se onda penje skroz do samog parka, i staje na sporednom ulazu (stanica je kad prodje ulaz tako da ćeš ulaz sigurno primetiti kao i autobuse i parking prekoputa, i onda treba pozvoniti da bi bus stao)

- Palau de la Musica Catalana, samo ture sa vodičem na engleskom, španskom ili katalonskom, ali čak i da ne razumeš jedan od ovih jezika ono što ćeš videti vredi svakog centa

- Magična fontana, besplatni show na Montjuic-u ;) .. radno vreme zavisi od perioda kada dolaziš, ali nećeš promašiti ako odeš u petak i subotu kad padne mrak :D

Sve ostalo ćeš već videti, prošetati gotičkim krajem, Bornom (oko Pikasovog Muzeja) i plažom i Ramblom i Ciutadelom, itd.

Smatram da se ne isplati Tibidabo (osim ako ne vodiš decu), kao ni Montjuic tvrdjava (popeti se na pola puta je dovoljno)

Takodje proveriti za Camp Nou, jer leti izvan sezone umeju da rade renovacije i onda se može desiti da ulaz skupo platiš a zapravo ništa ne vidiš. Kad kupuješ kartu to ti naravno neće reći. :angry:

Ako nemaš novca da udješ u sve zgrade i muzeje (ili te neinteresuje) opet ćeš videti dovoljno toga :)

Pitaj šta te interesuje rado ću ti pomoći.

Pozz

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 DA LI JE NEKO BIO U SPANIJI I BARSELONI, TAKODJE ME INTERESUJE DA LI JE NEKO BIO U HOSTELU....ZELELA BIH ZA NOVU GODINU DA ODEM TAMO KAKVA SU VASA ISKUSTVA...

 

HVALA UNAPRED, POZDRAV SVIMA

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Barselona je divna smajl.jpg ! Ali ima dve male malecne prepreke. Prva se zove Spanska ambasada, koja te ubije u pojam! Tolika kolicina papira je zastrasujuca! A onda malo i lova, naravno da treba vise para nego za ove nase popularne destinacije ..... Srecan put i lep provod u sta ne sumnjam....

Izmenjeno (DraganV)
Nema potrebe citirati ako se poruka odnosi na prethodni post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

UFFF BARSELONA..samo kad se setim.... nesto neverovatno....

Ima toliko toga da se napise o Barseloni ...sada stvarno ne mogu :(

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Barselona je svakako destinacija koju treba obici - ako ti nece nedostajati sneg za NG, sto da ne! Ja sam bila u maju 2004. i evo mojih iskustava:

1. Spanska ambasada - mislim da gora ne postoji! Mi smo isli tamo sluzbeno, da ne navodim detalje, ali sve nam je bilo placeno od strane jedne veoma poznate i ugledne americke kompanije koja posluje u svim zemljama na svetu - put prvom klasom i smestaj u hotelu sa 5* uz kupljene karte za F1 koja se vozila tog vikenda na stazi u Katalunji = takav maltretman koji nisam dozivela prilikom viziranja pasosa za najobicnija turisticka putovanja. Do te mere da mi je sluzbenica njihove ambasade rekla "kad se vratite, morate da dodjete u ambasadu najkasnije 7 dana po povratku da pokazete pasos i da vidimo da ste se stvarno vratili"??? Uzas, uzas - ako nista drugo bilo je valjda ocigledno da nas sestoro ima vise nego dobro zaposlenje u nesrecnoj zemlji Srbiji te da nam pranje sudova po njihovim restoranima nije ni na kraj pameti, ali ajde ...

2. Hotel - nas hotel je bio stvarno fenomenalan, vise ne mogu da se setim kako se zvao, bio je sa 5*, ako ti znaci nesto iskopacu kako se zove, mada su tamo svi hoteli visoke kategorije zaista extra - nema greske (kao npr. u Egiptu B) ). Sve je extra pocevsi od usluge, preko hrane do soba. Inace je ovo jedan moderan hotel preko puta plaze, tu je i neki veliki panorama ringispil preko puta (nije u samom centru grada).

3. Grad Barselona je zaista caroban, obavezno idi da vidis Gaudijev park, zatim dve Gaudijeve zgrade u centru i Sagrada Familia crkvu. Najbolje resenje je uzeti dnevnu kartu za panoramski busic koji staje kod svih bitnih mesta. Izadjes gde hoces, na pola sata dolazi drugi bus koji te vozi dalje (i tako ceo dan :)) U samom centru grada imas jednu ulicu kao nas Knez (pocinje od trga Kristofera Kolumba), setaliste je i prepuno je cveca - ovde vodi racuna da dobro drzis tasnu (poznata lokacija za dzeparose). Tu su i neki likovi koji izigravaju statue - sad vidim da to ima i kod nas ali ovi tamo su bas originalni. E da, tu imas veliki izbor razglednica - stvarno ima fenomenalnih.

4. Hrana - sad osecam da ce me napasti neki ljubitelji spanske kuhinje, ali meni se licno nije dopala. Ovo je stvar ukusa, pa ti ipak preporucujem da probas Paelju sa piletinom ili plodovima mora, ili obe :) Inace im je kuhinja dosta jaka za moj ukus, sto me iznenadilo (ocekivala sam nesto slicno italijanskoj kuhinji, ali nije). Vina su im fenomenalna :) Preporucujem i sladoled od pomorandze serviran u pomorandzi :) Mmmm

5. Shopping - mmmm mislim sta reci, nema sta nema, i Bog te zaboravi :). Cene su bile ok kad smo mi bili - npr. ako kupujes kod njih u Zari procices jeftinije nego u Bgd.

Generalni utisak - Spanci su jako usporeni, tako da nemoj ocekivati kad sednes u kafic ili restoran da ce neko odmah da se stvori kod stola. Nisu neljubazni, samo imam utisak da su vec oguglali na turiste i cinjenicu da od njih zive :)

Ako zelis, mogu ti poslati po koju slicicu na mail. Pitaj ako te nesto konkretno zanima - ja sam ovo prilicno uopsteno napisala :wub:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U Barceloni sam bila prošle godine ali u sklopu ekskurzije, tako da po pitanju smeštaja ne znam puno toga da ti kažem jer sam, standardno, bila smeštena u okolnom Lloret de Mar-u. Mi smo sami iz Lloret-a išli u Barcelonu na ceo dan, autobusom i vozom, idu sinhronizovano i kupuješ istu kartu za oba. Ima oko sat vremena vožnje, manje-više.

Barcelona je za mene grad u kojem može predivno da se živi. Bar se meni tako čini i ne bih se bunila da tamo neko vreme živim. Grad ima prekrasnu peščanu dugu plažu na kojoj ljudi i u toku radnog vremena uživaju.. Grad je potpuno živahan, krcat, prepun istorije i fantastičnih građevina ( naravno, Sagrada Familia ), Fontana Monžuik, Gaudijev Park, potom stadion Camp Nou.

Ono što predlažem je da osim ovih građevina koje svi obiđu, i uglavnom prošetaju na glavnoj ulici Barcelone-La Rambli, zađete u lavirint uskih i starih uličica ovog grada. Možete obići stari deo grada odnosno Gotsku četvrt, a okolo svega toga ono što najbolje možete da vidite je kako barselonci žive: kakve su im zgradice, balkoni, parkovi, kako se deca igraju. Nije sve baš toliko ni popularno i modernizovano tamo, imaju i oni siromašne kvartove, kad sam videla jedno naselje blizu Barcelone a pored mora, zgrozila sam se...Ali, ipak, toga ima svuda..

Posle La Ramble, dakle, obavezno poseti šetalište Barselonetu i luku i naravno na kraju i plažu. Pogled je predivan, gde god da staneš u gradu, jer je jako sređen i lep, pun je ljudi i stalno živi. Eto, to bi bilo ,,ukratko,, neki moji predlozi, ali za smeštaj zaista ne mogu da ti pomognem...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala vam svima na odgovoru

Moj decko je dobio vizu i isao je prosle godine i videla sam da je Barselona prelepa, ali muskarci kao muskarci vise nije video nego stojeste, ali bar mi je doneo lepe poklone, he he he

Odustala sam ove godine od Spanije i otisla na Rodos.

Mozda ce se prosereciti za Novu Godinu i mozda ce neka nasa agencija uspeti da organiyuje turu od 5 dana u Barseloni.

Do tad mi ostaje da se nadam da cemo jednom u zivotu i mi Srbi biti tretirani kao turisti a ne kao zivotinje

Pozdrav od Ive

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Fantasticno..predlazem da se tema zakljuca - :D ko moze da doda bilo sta posle ovoga?!....Ja idem sledece nedelje, ,mada...opisi su tako detaljni da se osecam k`o da sam bila :) Hvala hvala hvala!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Opis ti je fenomenalan i potpuno tačan, pogotovo za PREVOZ (na primer od Ljoreta do Barselone metroom i autobusom, mi smo se vozili sami) , stvarno autoru teme svaka čast što je zapamtio sve.

Slike okači u MFT ili ovde nalagano!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala na komplimentima :) Potrudicu se da sutra ili prekosutra postavim MFT koja ce pratiti ovaj opis, jer ce uz slike biti mnogo bogatiji.

Izmenjeno (Nonamed)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlican opis! Hteo bih da dodam da obavezno treba posetiti i Parc de la Ciudadella, tamo je Cascada, prelepa fontana u cijem je projektovanju Gaudi ucestvovao dok je jos bio student. Park se nalazi veoma blizu Barcelonete, do koje vredi prosetati tek da osmotrite beach life. Parc Guell takodje treba obici zbog pogleda na grad, cuvene fontane sa gusterom i blesavih kuca koje kao da su iz bajke o Ivici i Marici. Akvarijum je bacanje para, osim ako vam nije bas stalo da vidite ajkule od pola metra.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka