seregig

Ribolov na Tasosu

215 poruka u ovoj temi

Hvala na savetima ali generalno mi je problem sto posle ronjenja fasujem i upalu !!!Da li je to zbog ne izjednacavanja pritiska ili ... Ostaje da vidim ove godine. Ako Bog da i volja Bozija ove godine prvi put na Tasos i Golden beach.

Izmenjeno (Guslar)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Možda da se proba pre mora i malo trenira na bazenu...Moj brat koji inače roni nekih 20-ak godina je imao pre 2 godine peh , jer se na moru preforsirao i posle 3. dana letovanja , a bez pripreme , doveo sebe do toga da mu zbog naglih prelaza i preambicioznih zarona napukne bubna opna...Treba u svakom slučaju probati sa treninzima čak i tokom zime na bazenu! Drugarski savet :)

A što se tiče Tasosa, sjajan izbor !

Svakako Vam i Bata i ja želimo lep provod i bistro more!

Kako je Golden beach u opticaju, moja skromna preporuka za ronjene je levi deo zaliva, od stene koja se vidi na Earth web cam-u, i doka, prema vidikovcu.

Samo treba imati na umu da osim jako puno izvora na kopnu, Tasos obiluje i podvodnim izvorima slatke izvorske, planinske vode, koja može, bez odela, pri ronjenju/snorkelingu , da izazove neprijatnosti , pa čak i hipotermiju!

Nije uopšte prijatno kada ronite i prođete "pojas" zelenkaste boje, a telo se prosto smzne u sekundi...

U svakom slučaju, sam zaliv u tom delu, obiluje ribom, fenomenalnan je osećaj, ima dosta varijeteta školjki i morskih zvezda, a sve zbog pomenutih izvora i jače aerizacije pod vodom, odnosno, više svežeg kiseonika.

U svakom slučaju bistro ! :)

Izmenjeno (jelenabata)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Instruktorko, veliki pozdrav! :):srce:

Znas da se ne razumem u ronjenje i podvodni ribolov, ali sa uzivanjem citam ovo sto pises! Puno korisnih saveta!

Sto se tice tih upala, podsetiste me da vecina nasih prijatelja koji upraznjavaju ovaj sport ima isti problem...i gotovo svi ostecenje sluha, a neustrasivi su kad je ronjenje u pitanju...i dalje rone...a budu im zaglusene usi, bole ih...i svi vole Tasos! :)

Izmenjeno (pefkari)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

EVO KAKO GLASI ZAKON U GRČKOJ ZA SPEARFISHING:

Country: GREECE

Region:

spearfishing licence : YES

conditions: During MAY it is not allowed to spearfish AT ALL. Not allowed to spear at night. Not allowed to spear with scuba gear, only freedive.

where is it available? (harbour/ministry/etc.):

adress: PORT OFFICE

costs: about 27 euro valid for 2 years

regulations for foreigners?: same as for locals

protected species?: A number of regulations described in the booklet you get with the licence in Greek Rolling Eyes

regulations for the large and quantity (per day) ?: A number of regulations described in the booklet you get with the licence in Greek Rolling Eyes Max 5 kilos per spearo per day or more than 5 (no limit) if you only hit one HUGE fish Smile

restricted areas?: Not allowed to spearfish near harbours, must stay away at least 300m from harbour, swimming people, fish nets, fish farms. Must always cary a buoy and dive in a circle smaller than 50 meters from your buoy.

We inform you that there are two kinds of fishing with a spear:

1) Fishing with a simple spear, non-mechanical, used just with the power of the hand. And

2) Fishing with a spear with a launch mechanism the so called harpoon gun.

Both these ways of fishing are under the provision of the Presidential Decree 373/85 and for their exertion you’ll have to obtain an individual license for amateurish fishery for which you can apply to any Port Authority in Greece.

As far as the first method is concerned with a simple spear you’ ll have to know that the par.3 of art.1 and the par. e of art. 2 of the Presidential Decree 373/85 is in force which provision that there is no other restrictions but in case you use a lamp (diffused light without illuminator) it has to have power up to 500 candles and no more.

As far as the second method is concerned with a mechanic spear you’ ll have to know that the art.1 of the Presidential Decree 373/85 is in force which provisions the following:

1. The amateurish underwater fishing is forbidden:

a) During the period of May every year.

b) Right after the sunset till the sunrise.

c) For people under 16 years old.

d) In a distance 200 metres of :

i) the point where normally people swim

ii) Port works or nautical marks or boats or other fishing means, as well as the nets with obvious marks.

iii) The anchored ships

2.It is forbidden to the amateurs underwater fishermen to:

a) To pull off catches from the fishing gears of other fishermen.

b) To continue having their “harpoon guns” armed when they are out of the water or on land.

c) To use any kind of diving gear that provides air from a boat or any kind of autonomous diving gear that provides air. Also it is forbidden to keep breathing apparatus on board.

d) To use a spear that its personal power comes from the bark of explosive or other chemical mixture.

e) To use nets

f) To catch fishes of a weight less than 150 gram.

g) To use underwater light.

3. The amateurs fishermen, when diving, they are obliged to bear a yellow drift buoy, which has a red diagonal flag where it is written Y? (the greek initials for Underwater Fishing) and which can be seen from a distance 300m. If a vessel accompanies the underwater fisherman, this flag must be on it. The underwater fisherman must be moving in a radius of 50 metres from the sign or the boat.

Finally, according to the par.2 of art.2 of Presidential Decree 373/85, the amateur fishermen can catch up to 5 kg fishes and no more, no matter the method they used to fish (except if they use nets, when the amounts goes up to 10kg). If one fish has weight over 5 kg itself, then it is permitted. Also, it is forbidden to catch more than one fish of the genre of Epinephelus.

It would be useful, when you come to our country, to visit a Port Authority for more information before you go fishing, because there are also regional restrictions as well as restrictions for the size (dimensions) of the fishes.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ovako izgleda jedan od ulova skvo-hobolovca... jedna od dve sipe koje su kasnije spremljene i konzumirane u obliku crnog rizotoa...

Uskoro kompletan recept uživo - HOOK & COOK !

img0185.jpg

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Auuu, bre, Nišlije. Profi ste u svemu što radite. Profi ronioci, ribolovci, hobolovci, kuvari, fotografi, snimači...

Svaka čast!!!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jeste Mirka... sve si u pravu, a evo i obećano... :)

Hook & Cook - Crni rižoto sa sipinim mastilom:

http://youtu.be/jtgKNlN2tac

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Preradio sam video iz 2010-e godine o pecanju iglica. Sada je to jedan, a ne četiri filma.

http://youtu.be/Z-SUZkmp7yo

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Svaka čast za video....

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

...Sto se tice tih upala, podsetiste me da vecina nasih prijatelja koji upraznjavaju ovaj sport ima isti problem...i gotovo svi ostecenje sluha, a neustrasivi su kad je ronjenje u pitanju...i dalje rone...a budu im zaglusene usi, bole ih...i svi vole Tasos! :)

O podvodnom ribolovu ne znam ništa, mada bih voleo.

Što se bola u ušima ili oštećenja sluha tiče prilikom ronjenja, o tome znam po nešto.

Ekvalizacija ili izjednačavanje pritiska u ušima se primenjuje pod obavezno, a na žalost mnogo je onih koji to ne znaju. Nije bitno da li se silazi na -40m sa bocama ili se roni na dah do -par metara, obavezno je izvršiti izjednačavanje pritiska.

Usput, to se ne radi na nekoj određenoj dubini, već pri prvom, najtanjem, osećaju pritiska u ušima. Nikako ne čekati bol!!! Sam to često radim i na svaki metar dubine - ušlo mi je u naviku tako da se sve odvija motorički, bez razmišljanja. To redovno primenjujem čak i u vožnji pri naglim spuštanjima, opet mahinalno. Probajte par puta izjednačavanje unapred, na suvo, nije nikakav problem i čas postane normalna stvar ;)

Koliko se sećam onih literatura sa kurseva ronjenja i tamo se pominje metar dubine, t.j. da to treba raditi što češće. Ako se držite izjednačavanja pritiska propisno nikakvih problema sa sluhom ili bubnim opnama nema.

E sad, što se upale uveta tiče, nisam baš siguran da nju izaziva pojačan pritisak, ali nije nemoguće...

Na Google-u možete naći par tehnika izjednačavanja pritiska u ušima pod terminom "ear equalization", ali je ipak stari dobri način zapušavanja nosa najjednostavniji (zatvorite usta, začepite rukom nos i lagano duvate iz pluća, dovoljno jako dok vazduh ne izbije na uši).

Šta se tu u stvari dešava? Na svakih 10 metara pod morem povećava se spoljni pritisak po 1 bar (t.j. 1 atmosferu). Spoljni pritisak (pritisak vode) deluje na vaše bubne opne i pritiska ih na unutra (odatle bol). Izjednačavanjem pritiska u stvari vi uduvavate vazduh u ušni kanal, sa unutrašnje strane bubne opne dok se pritisak vazduha ne izjednači sa spoljnim. Na taj način bubna opna se vraća u prvobitan položaj i boli nema.

Inače, jako retko, ali pritisak pod vodom može bolno uticati i na eventualne druge vazdušne džepove u glavi, kao što su vazduh u začepljenim sinusima, ili vazduh koji je ostao zarobljen u zubu nakon nestručnog plombiranja. To je retko, ali da znate da je moguće. Pluća ne bole iako drže vazduh (a mogu se na većim dubinama svesti na veličinu limuna) jer su ona i napravljena da se skupljaju i razvlače.

E da, početnik bi trebao da zna da i samo ronjenje na dah (apnea) može da bude opasno ako se preforsira. Moguće je onesvestiti se pri izronu (black out), što može voditi ka neželjenom ishodu (česta je to pojava kod prekomernog forsiranja). Kod pripreme za zaron poželjno je umiriti se i lagano napuniti pluća vazduhom, ali treba izbegavati hiperventilaciju (preterano duboko udisanje i izdisanje kako bi se organizam obogatio kiseonikom), jer ona povećava mogućnost black out-a.

Iz pomenutih razloga, posebno ako niste iskusan ronilac i ne poznajete dovoljno svoje telo, obavezno ronite u društvu, nikako sami!!! Ako nemate društvo onda bar ne eksperimetišite sa dubinom i trajanjem zarona, a i neka vas neko motri sa obale ;)

Takođe, kada vam pod vodom krenu grčevi u stomaku i grudima usled zadržavanja daha, nema nikakvog razloga za paniku jer to nije nedostatak kiseonika, već reakcija tela na povećanu dozu ugljen dioksida. Takve krize iskusni ronioci lako prevazilaze i to znači da kiseonika i dalje ima sasvim dovoljno da smireno i lagano izađete na površinu.

Btw. prošle godine sam se blizu Glifoneri plaže rukovao sa kapitalnom hobom (ne manja od 4 kila sigurno, kad oduzmem 30% uvećanja pod vodom). Šteta što nisam imao neke osti da nahranim familiju, ili bar cohones da je hvatam rukama :)

Generalno niko pored mene to ne radi pa ne znam ni kako se hvata, ni kako se izvrće hobotnica. Ako nekom nije teško neka mi pojasni :)

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Taksista , sjajan filmić ! Još lepše druženje sa hobicom , bravo ! :)

Hornet , pitao si za izvrtanje hobe...jako je jednostavno...onaj mali ventil, tik ispod glave , što liči na cevčicu, tj. jeste cevčica pomoću koje ona usisava vodu i kreće se je prvi orjentir...Elem, tu pored cevčice je spoj kože glave hobotnice i ostatka tela gde gurneš prst ili dva i prosto je preokreneš kao čarapu. Osim što se momentalno smiri pa je samim tim i lakše da je izneseš na obalu ili staviš u torbu ( savet koji sam svojevreno dobila od mog instruktora Slaveta ;) ) , vrlo je jednostavan zahtev za izvesti...Probaj i videćeš da nije komplikovano. A to da li smeš ili ne smeš da je izvučeš rukom ... lično ne razmišljam puno o tome šta se sve može da desi, već je brzo zgrabim i nosim van. Mada moram da kažem da mi je sa ostima ili spearom mnogo lakše i bezbednije...Nadam se da sam pomogla, ako ne slobodno pitaj još... Bistro ! :hello:

Izmenjeno (jelenabata)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala!!!

Ako zatreba nešto pitaću

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A to da li smeš ili ne smeš da je izvučeš rukom ... lično ne razmišljam puno o tome šta se sve može da desi, već je brzo zgrabim i nosim van. Mada moram da kažem da mi je sa ostima ili spearom mnogo lakše i bezbednije...Nadam se da sam pomogla, ako ne slobodno pitaj još... Bistro ! :hello:

A za nas laike,ali radoznale,sta bi moglo da se desi u kontaktu sa njom?Mislim na neku povredu ili sl.?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nema tu neke povrede, možda da te kljucne kljunom (pisalo je ovde da je to kao da te kljucne papagaj) ako je nezgodno uhvatiš. Pitanje je samo da li ti je "ljigavo" da je uhvatiš :)

Edit: U svakom slučaju odoh ja u lov na hobe letos, pa valjda me prođe gadljivost posle par puta (mada kad pomislim na uvijanje pipaka oko ruke, izvrtanje glave, mlaćenje o stenu...) :udarac:

Izmenjeno (Hornet)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka