seregig

Ribolov na Tasosu

215 poruka u ovoj temi

Bravo,bravo za malog ribolovca !!!

Eto kako male stvari mogu da nam učine život i odmor prelepim ! Sjajan izveštaj i veliki pozdrav i poljubac za malog ribolovca ! :cestitam:

Sardina na grčkom - γαύρος , mislim da ih ima izjutra po ribarnicama ( neznam za Potos konkretno ) , ali u Limenariji imaš 2 ribarnice koje su na putu za Potos. 5€ je kilogram , pa ih još malo pusti da odstoje ( poklopljene u nekoj kofi ) , da malo "povuku" miris , a onda ih stavljaš cele - sistem jež , samo sa velikim udicama , a sa strane preko vrtilice drugi predvez na kome je olovo.

Trebalo bi da očekuješ brancina i oradu na to.... I , ako je nešto dobro kod te promene vremena , dobro će biti za pecanje. Još ako duva jugo - tj. dubinska struja sa mora - idealno ! Riba će prići relativno blizu obale , voda malo zamućena i eto ozbiljnijeg ulova ! Samo bistro i hvala na iscrpnim izveštajima ! :hello:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@ jelenabata

koje ste udice koristili za lov iglica sa onom vaser kuglom.

jel stavljate olovo izmedju kugle i udice ili udica pliva prakticno po povrsini.

jel se moze na isti takav nacin loviti jos neka riba slicne velicine kao iglice.

izvinite na gomili pitanja odjednom ali vrsim poslednje pripreme pa da nesto ne propustim.nosim dva stapa od 4 metra na plovak i jedan sa masinom i vasim sistemom vaser kugle.planiram da iskoristim onaj potoski mol da zabacim nekoliko puta sa klincima

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Drugar , molim bez izvinjavanja ! Idemo redom:

- udice za lov iglice najbolje 10 - 12 ( npr. Mustad ili Owner )

- ne stavljamo olovo između kugle i udice.....vaser kuglu puniš vodom , to ti je otežanje samo po sebi , ako je malo više napuniš biće teža , tj. izbačaj duži , a i udica sa filetom će tonuti malo dublje ;

- da , može , uz malu modifikaciju...naime , ako nastaviš da vezuješ još udica u nizu , jednu ispod druge , pa tako 10 - ak komada , dobijaš tzv. "jež" sistem. Tu je najefikasniji mamac izvrnuta naopako korica hleba , da sredina - beli deo , bude napolju , a udice se jednostavno namotaju i na kraju napraviš "lažni" čvor , pa bacaš na 30-50m od obale....Ubica za ciplove i ušate , a zezne se i po koja salpa . Ako ovaj sistem napraviš sa olovom , bez vaser kugle , možeš da ga koristiš kao dubinca....čak i da umesto kore hleba koristiš srdelu kao mamac !

Nadam se da sam pomogla , koliko toliko....Ako te još nešto zanima samo pitaj ! Ja sam juče sa Batom završila spisak i spremila naš arsenal za ovo leto , ali samo još da prođe 24 danaaaaaaaaaa..... ;)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cao svima ovde sam nov. Kao i u ribolovu procitao sam sve sto sete napisal.

Gde je najbolje pecati ribu. Ja cu biti smesten u skala potamiji pa me interesuje koje su plaze za pecanje a koje za podvodni ribolov.

Naravno da li je potrebno da se harpun prijavljuje na carini

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav Iko !

Sto se Skale Potamie tiče . nismo tamo pecali , pa nemamo ličnog iskustva , ali u principu su svi dokovi , luke ok za pecanje sa obale.

Ili neki kameniti delovi plaža sa stenovitom konfiguracijom tla....Sve zavisi šta bi ti pecao ?

Za podvodni ribolov Aliki divlja uvala , Kekes , Skala maries ( Atspas beach ).... Neznam za harpun ...i mi ga nosimo prvi put ove godine i nosićemo ga sa ostalim priborom za pecanje u futroli , mislim da to niko i ne gleda i ne treba posebna prijava na carini.

Ako te još nešto zanima ...tu smo !

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo da i ja dodam koju...

Zavisi gde i sa koje strane cete najvise boraviti. Sa harpunom imas najvise sansi da nesto ulovis (ako si pocetnik kao i ja i bez camca).

Astris i Aliki su zanimljive ako hoces da lovis hobotnice a da dodam, da uvek ides sa nekim nikako sam ako si pocetnik. To kazem jer sam bio na Potosu pa okolinu toga ti mogu preporuciti, ovo nikako ne znaci da su ove plaze najbolje za ribolov vec samo u toj regiji sam tamo imao najlepse iskustvo (okolina Potosa od oko 20km na obe strane).

Za pecanje sa obale, kako JelenaBata rece, svaka luka ili slicno, recimo Limenarija ima stvarno lepih dokova za pecanje.

Ja sam nesto malo vadio i sa plaze u Potosu, ako si tamo odmah iz glave cu ti dati 5 mesta gde ces naci hobotnicu.

Iako nisam naivni ronilac iznenadio sam samog sebe kada sam u poslepodnevnim casovima u obe noge dobio tako jak grc, da sam se neprijatno iznenadio i razocarao... godine neaktivnosti i sedenja ispred monitora uzele su danak. :(

Savet: povedi nekoga sa sobom.... makar i starije dete u camcu gumenom.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima sa teme! :)

Odusevljena sam vasim znanjem, narocito jeckinim i Batinim! Miro, hvala za sliku "opasne ribe"!

Rekoh vam i ja, na onoj velikoj temi, da sam videla jako malo riba u odnosu na prethodne godine, a bila sam bas dugo dole!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Pef, a hvala i Naninu... očekujemo pisaniju iz prve ruke... samo još 10 dana !!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Po samom ulasku na trajekt u Keramotiju zapljusnuo me je slani vetar i upleo mi se u kosu.....

Jedva sam čekala da krenemo ka voljenom ostrvu. Naravno, kesica čipsa i jato galebova koje nas je i ovog puta dočekalo je plovidbu učinilo zanimljivijom i bržom. Njihovi krici mi još uvek odzvanjaju u mislima.

I konačno Limenas, luka na vidiku... mojoj sreći nikad kraja, a srce ubzano tuče! Kao dete koje će ponovo sresti najbolju drugaricu!

Naši drugari iz Niša su se uveliko smestili kad smo mi pristigli u Limenariju, osunčanu i pitomu, našu bazu. Uveče smo se sreli uz rivu i dogovorili akciju za naredne dane.

Naravno, akcenat je na ronjenju, na interesantnim plažama za pecanje i uživanje u podvodnim lepotama. Na našu sreću, ovo ostrvo je prepuno "DOBRIH POŠTA", pa sam sa ponosom mogla mom instruktoru Slavetu da dopustim da bira...

Kad je pored vas takav ronilac, a pre svega zaljubljenik u prirodu, onda samo možete da uživate i posmatrajući učite.

Kako se puca pod vodom, kako izvući palasturu, očistiti je i koji je deo jestiv-sirov...

Kako uloviti sipu i kako je očistiti i još puno tajni velikih majstora... Malo je reči kojima bih mogla da mu iskažem svoju iskrenu zahvalnost i divljenje. Čast mi je što sam ga upoznala i što smo zajedno ronili!

Sonja, veliki čovek i izviđač, prefinjenog ukusa za detalje i beskrajno zaljubljena u more i sunce! Prijateljica za poželeti, uvek iskrena do koske i spremna da sasluša, uostalom to i jeste vrlina velikih ljudi! Nadam se da smo im bar malo dočarali lepote ovog našeg ostrva!

Kako sam lično ronilac - amater, apnea diver, moj dragi suprug mi je poklonio adekvatnu opremu za ovu sezonu i kupio podvodnu pušku i osti, a dobila sam i novu silikonsku masku sa temperovanim staklom, kako bi mi užitak bio još veći!

Pravi ronilački nož koji se nosi na nadlaktici ili potkolenici sa futrolom sam dobila na poklon od kuma i verujte da je puno puta koristio u savlađivanju velikih hoba! Neizostavan deo opreme je svakako i mrežica sa sitnim okcima, koja ne smeta pri plivanju i ronjenju, a omogućava lepo čuvanje plena. Peraja su takođe moja topla preporuka i to kraća, jer se ne roni na velikim dubinama...max do 7-8m.

A samo podmorje... eh, to je posebna priča...

Od ribljih vrsta se mogu videti salpe, cipli ,ovčice, knez, fratar, šparovi, list, vrane, kavala, manji gofovi, zubaci i orade, a imala sam i bliski susret sa ribom henta - hunter fish, ustvari dorado! Ali ne dorado-orada kako je Grci zovu, već ona zelena sa plavim leđima - DORADO!

Naravno da smo i ove godine uspešno lovili iglice ili zargane, kako ih lokalci zovu, na već prethodno više puta opisan sistem sa vaser kuglom. Njih lako uočite dok po površini jure jata gavuna koja sinhrono iskaču u mahnitom begu!

Školjki ima u izobilju, od dagnji, vongola, rakića-samaca do velikih i malih palastura!

Naravno, morske zvezde, ježevi crni i ljubičasti dubinci!

Moj instruktor i "drug iz dubina" je veoma uspešno već prvog dana ulovio par hobotnica, nekoliko različitih vrsta ribe i neobičnu ribu papagaj!

Upisah se i ja skromno sa par manjih hoba, a onda je iz dana u dan bivalo sve bolje, kako smo se i mi postepeno posle duge zime uhodavali i sticali sve bolju kondiciju!

Mislim da nisam puno pogrešila sa pretpostavkom da je septembar bolji za podvodni i ribolov uopšte, jer se voda lagano hladi, a i nema puno kupača koji generalno plaše ribu i drže je dalje od priobalja....

U svakom slučaju, Tasos je prebogat ribom, a ko voli i želi da je nađe....tu je! Samo malo upornosti i volje i rezultat je neminovan!

Posebno bih istakla plaže Aliki, Kekes i Pefkari....

Pefkari je neverovatna plaža... na plaži sve za svakoga... pesak lep ( nije puder pesak !), kod "Albatrosa" lep šljunčani ulaz u vodu, malo levo stenovit, ali za one malo spretnije nikakav problem... a podmorje... Jata riba koje pasu posedoniu na stenama, levi deo prema plaži kampa ima malo stena i par izvora slatko-bočate vode, pa ako ne volite temperaturnu šok terapiju, a vi plivajte samo malo dalje od njih... Desno prema stenama, par podvodnih pećinica, a pravo prema zastavici greben koji, kad ga obronite, iza krije dubinu od preko 10-12m i velika jata zubataca i orada.

E, tu se ide na "čeku u plavom " sa olovima i malo ozbiljnijom puškom od ove moje... ali biće dana!

Metalija, mali lavirint sa leve strane od stena sa kojima se more igra zavisno od plime i oseke, kao i juga i bure! Uvek nešto novo i zanimljivo, kao u arkadnoj video igrici!

Atspas - šećerna ... posebna za sebe. Čudo od plaže koje donosi svakojaka iznenađenja! Meni je ove godine po mutnom moru i jakom jugu podarila rekord - hobotnicu od 4kg! Iskrivila mi osti, ali je zato harpun dokrajčio!

Kao ispisivanje za ovo leto Gospodnje 2012 stiglo je 7 manjih hoba na Pefkariju....

Do sledećeg leta i sledećeg lova želim vam lepo i mirno more i plavetnilo koje opušta i omamljuje svojom jedinstvenom lepotom! Bistro !!!

http://www.youtube.com/watch?v=mfCXsXV1wfA

Izmenjeno (jelenabata)
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

aaa moderatori ovo se ne važi... pomagaj Miro i obriši ovo

Izmenjeno (jelenabata)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poslednja tura hoba priprema se za sutrasnje Badnje vece. Posto ove godine stizete 10 dana pre nas, nemoj da se Jeca mnogo izapinje, pa da za Slaveta nista ne ostane. ;)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@jelenabata

DIVNO RONJENJE! BAS VAM ZAVIDIMMMM

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala gene... i mi evo pripravismo za ovo veče onu najveću... Jelena kaže da se to zove Octopus Carpaccio... baš se sada baškari u flaši na 'ladovinu... ma ne brigajte, na Tasosu ima hoba ima za sve!

Seagull, galebe... ajde da ronimo zajedno!

Izlazak izgleda ovako, pa ti vidi... septembar je naš (tamo smo od 05-25 septembra)

Ma evo malo friškog videa.... božićnog:

http://www.youtube.com/watch?v=3EGon-KJlaw

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Draga Jeco, citam i kao da gledam film- po drugi put! :)

Jer, ovo opisano sve videh svojim ocima, pa "mogu da pratim tekst"! ;)

Uzivam i u citanju! :) :srce:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

:cmok: :cmok: :cmok:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka