jele

Turisticko rekreativni centar Balkana

15 poruka u ovoj temi

Zao mi je sto cu malo da se ponavljam, posto sam o Balkani vec pisala na drugoj temi, ali posto sada imamo poseban podforum BiH, bilo bi dobro da se, zbog preglednosti, tekst o Balkani nalazi u ovom podforumu.

Ovaj put cu osim svojih opisa citirati i tekst iz Wikipedije.

Dakle citiram: ''Turističko rekreativni centar Balkana je dio gornjosansko-plivske turističke zone i često se naziva "krajiška ljepotica". Udaljen je 4-5 km od Mrkonjić Grada i nalazi se uz magistralni put Jajce – Mrkonjić Grad – Bihać (nekadašnji "Put AVNOJ-a").

Jezerski dio kompleksa čine dva ovalna vještačka jezera: malo i veliko, ukupne površine 56.000 m2. Jezera su izgrađena 70-tih godina 20. vijeka, a napaju se iz planinskih potoka Cjepalo i Skakavac i iz sublakustrijskih izvora ispod Velikog jezera. Jedina otoka je Crna Rijeka, koja teče u pravcu jug-sjever i nakon 17 km se ulijeva u Vrbas.

O postanku jezera sačuvano je nekoliko legendi u narodu ovog kraja, a interesantna je etimologija njegovog imena. Prema predanju tu su bila dva snažna i duboka izvora-bunara, puna ribe. Pošto se riba na turskom kaže baluk, izvori su nazvani Balukhana (stanište riba). Vremenom je ime promjenjeno u Balukana, i najzad u Balkana (što nema nikakve konotacije sa pojmom Balkan).

U julu i avgustu temperatura vode u Malom jezeru dostiže 20°С, pa je tada pogodna za kupanje. Sa druge strane, tokom zime se njegova površina često zaledi pa je moguće upražnjavanje i zimskih sportova. Veliko jezero je bogato raznim vrstama ribe: amur, linjak, pastrmka i dr.

Turistička infrastruktura Balkane je namjenjena ljetnoj i zimskoj rekreaciji i odmoru. Tokom čitave godine ovo mjesto posjećuje veliki broj domaćih i inostranih turista. Pored jezera nalaze se tereni za košarku, mali fudbal, rukomet, odbojku na pjesku, parking, uređena i obilježena mjesta za roštilj i kampovanje, trim staza i dr.

Na obroncima planine Lisine 1979. godine je uređena skijaška staza sa ski-liftom, a tokom ljeta se ovdje organizuju posjete prirodi, kampovi i sl. Svake godine se na Balkani tradicionalno održava manifestacija Dani kosidbe – Memorijal Lazar Laketa. Centralni dio manifestacije čini takmičenje domaćih i inostranih kosaca, a pored toga održavaju se smotre folklora, takmičenje u plivanju i druga sportska i kulturna dešavanja. Događaj je posvećen očuvanju tradicije ovog kraja, odnosno sjećanju na mrkonjičke kosce i kose "varcarke", običaje itd.''

U okviru ovog centra se dakle nalaze dva jezera, malo i veliko, restoran-motel i bungalovi, kao tereni za sportske aktivnosti. Obala malog jezera je betonirana i leti je to zaista poseceno kupaliste. Veliko je prirodnije i lepse, obala nije uredjena za kupace i voda u njemu leti ume da bude u najmanju ruku osvezavajuca, ha, ha. Oko velikog jezera je lepo setaliste okruzeno drvecem i neverovatnom prirodom. Malo iznad glavnog setalista, dublje u sumici, se nalazi druga, tri staza (ili staza srca), koja je uza i naravno duza. Negde na sredini setalista, iznad jezera izvire potocic cija se voda uliva u veliko jezero. Sto se tice gore-pomenute skijaske staze sa ski-liftom, za to nisam sigurna, jer je nisam videla. Samo znam da je vec duze u planu izgradnja ski-centra na ovom podrucju (ali kada ce se i da li ce se to realizovati ne znam).

Pogled na ''veliko'' jezero:

img2272qn0.jpg

img2272qn0.e47ec648ad.jpg

Setna staza oko velikog jezera:

img2128fh6.jpg

img2128fh6.07843a8fe8.jpg

Setajuci oko jezera, uvek mozete naci klupicu da sednete i uzivate u prelepoj prirodi:

img2281xu2.jpg

img2281xu2.25c8708887.jpg

Jezero pred zalazak sunca:

img2289ru7.jpg

img2289ru7.457c2b6072.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U blizini T.R.C. Balkane se nalazi i mala, ''prirucna'' ribarnica u kojoj uvek mozete kupiti svezu kalifornijsku pastrmku (uzgajalista iste se nalaze u okolini) i baciti je na rostilj.

Sto se smestaja tice, tik uz jezerca se nalazi motel-restoran Krajina sa terasom sa prelepim pogledom na jezerca. Koliko sam nacula razgovor konobara i gostiju za susednim stolom, mislim da dvokrevetna ili trokrevetna soba sa doruckom kosta oko 50 ili 60 KM. Ono sto je lose jeste zajednicko kupatilo, znaci sobe nemaju svoje kupatilo. Sto se tice cena u restoranu, nisu visoke, secam se da je porcija cevapa oko 6 KM (znaci oko 3 EUR). Odlican produzeni espreso sa mlekom kosta 1 KM (znaci oko pola evra). Restoran nudi zaista bogat izbor jela (od ribe, morskih plodova, rostilja, poslastica, itd.).

Natkrivena terasa restorana gledano sa jezera. U produzetku se nalazi i nenatkriveni deo terase.

img2210ab6.jpg

img2210ab6.1e62270518.jpg

Pogled na jezero sa nenatkrivenog dela terase:

img2148qf8.jpg

img2148qf8.3bb68dad28.jpg

Terasice koje se vide iznad terase restorana, pripadaju sobama motela.

dscn1113rg7.jpg

dscn1113rg7.ac8cf4586a.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sto se smestaja tice, postoje i drveni bungalovi za iznajmljivanje. Bungalovi se nalaze odmah pored i malo iznad restorana-motela. Imaju pogled na malo jezero. Konobar rece da je cena smestaja sledeca: za dve osobe sa doruckom cena je 70 KM, za tri osobe oko 110 KM, a za cetiri 148 KM. Svi bungalovi imaju svoja kupatila i zaista izgledaju simpaticno.

img2250vx5.jpg

img2250vx5.e81b5efaf7.jpg

Pogled iz bungalova je na malo jezero i betonirano setaliste oko malog jezera:

dscn1228rx4.jpg

dscn1228rx4.1add99b4fb.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nekih 10-tak kilometara od Balkane se nalazi eko centar-kamp Zelenkovac.

Citiram: ''Kamp spada u planinsko zašticeno podrucje živopisnog pejzaža u dolini ispod planinskog masiva Lisine 1467 m.n.v.

Kroz dolinu kampa protice potok sa pitkom vodom, desetak vodenica, tri bungalova, mala sala za sastanke i radionice. Svi sadržaji u okviru kampa izradeni su iskljucivo od drveta i kamena kako ne bi bio narušen prirodan izgled okoliša.

Od samog ulaza u eko - zonu zastaje Vam dah koliko je sve savršeno uklopljeno u prirodni ambijent. Potok objedinjuje centar na kome su sagradeni svi sadržaji. Drveni bungalovi na potoku povezani su kamenim mostovima.

U centru naselja nalazi se galerija koja ujedno posluje i kao restoran. U centru kampa nalazi se pozornica na kojoj se održavaju festivali, svirke i sl.''

Leti, negde u avgustu se na Zelenkovcu odrzava jazz festival. U kampu su obicno bili smesteni mladi stranci, volonteri ekoloskih drustava iz Evrope. Smestaj je kao sto ste procitali u drvenim bungalovima. Kafic-galerija se takodje nalazi u drvenoj kucici i ima i bastu za sedenje napolju. Ove godine su dodali jos dva opremljenija drvena bungalova. Takodje, za prvomajske praznike ove godine se tamo odrzavala neka vrsta festivala. Videh na plakatu da je na programu bila i borba dama u ringu :rolleyes:

Detalji sa Zelenkovca (kafe-galerija sa bastom ispred):

img2320fh4.jpg

img2320fh4.23ef67a88a.jpg

Basta kafe-galerije, ispred je bina koja se postavlja za raznorazne manifestacije:

img2321kt7.jpg

img2321kt7.c7aaf0b42c.jpg

Buglalov u kom se nalazi ''radionica-ucionica'' za raznorazne obuke i okupljanja volontera:

img2329zk8.jpg

img2329zk8.dba742113a.jpg

Ceo kompleks je simpatican, narocito leti za vreme muzickih festivala, ali bi se trebalo malo vise uloziti u njega, posto bungalovi polako propadaju.

Nov bungalov:

img2313em7.jpg

img2313em7.01511e5929.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Do 1990 sam redovno posecivao ovo jezero sa roditeljima(kada smo putovali od Bgd do Bihaca) Nismo propustali priliku da se okupamo i odmorimo.

drago mi je da ovako lepo izleda danas.

ako me put nanese tuda obavezno cu svratiti i prenociti

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nekada sam zivela cetrdesetak kilometara od Mrkonjic Grada i Balkane, lepo je i leti i zimi za izlete, sankanja, skijanja, rostiljanja. I sada ponekad navratim tamo! Pa, evo i moj mali doprinos ovoj temi, jedan link koji ce koristiti zainteresovanima: Balkana

Pozdrav!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlicne fotografije Cvrco! :D

Samo da dodam da su cene dovoljno velike. Samo nocenje u bungalovu je za dve osobe 50 e. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala Info! :cvetic:

Jeste, prilično je skupo, s obzirom da to nije neka ekskluzivna destinacija. Ali, ima tamo i dosta privatnog smeštaja po, verovatno, nižim cenama.

Kako god, jezero i okolna priroda su prelepi i treba ih obići, pa makar i usput.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tako je Cvrco, treba svratiti...ja sam samo svratila, sve pregledala i naravno zavirila :)

Evo i kako izgleda iznutra, par slicica...

sdc11512.jpg

sdc11514.jpg

sdc11518.jpg

Izmenjeno (Infoputnik)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U avgustu sam imao priliku da se kupam na Balkani, pošto mi je bilo usput. Samo mesto i okolna priroda su stvarno prelepi, jedino što mi je malo pokvarilo utisak je nepostojanje tuševa. Trebalo je nastaviti put još 3 sata, onako neistuširan, posle plivanja među ribama. :zid:

Izmenjeno (checkmate)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tokom ovogodišnjeg prvomajskog putovanja u ove krajeve svratismo jedan dan i na Balkanu. Nije se mnogo šta promenilo, osim što je iz nekog razloga jedan deo jezera skoro isušen. Razloge za to ne znam, ali verovatno je privremeno.

S obzirom na to da skoro svake godine svraćam na jezero, pa makar i da prošetam samo jedan krug oko njega, mogu da kažem da mi se ovaj put učinilo da je ovaj kompleks postao nekako ekskluzivniji.

Evo i par sličica, i kompletan jelovnik za one koji planiraju posetu Balkani.

IMG_3167_zpsebf5cb98.jpg

IMG_3169_zps3f1960c3.jpg

IMG_3184_zps2fe276dc.jpg

IMG_3203_zps3429fd3c.jpg

IMG_3204_zps43fb2be6.jpg

IMG_3205_zps876813ac.jpg

IMG_3206_zpsc0121e11.jpg

IMG_3208_zps813f72e3.jpg

IMG_3173_zps7d81dc6f.jpg

IMG_3174_zpsca434176.jpg

IMG_3175_zps7d6f9150.jpg

IMG_3176_zps4bf6280f.jpg

IMG_3177_zps9605c435.jpg

IMG_3178_zpsd835ec37.jpg

IMG_3179_zpsfe340482.jpg

IMG_3164_zps6a253b91.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A evo i Mrkonjić Grada kome Balkana pripada:

IMG_3146_zps4bab81d2.jpg

IMG_3147_zps49d98291.jpg

IMG_3148_zpsad04c5e2.jpg

IMG_3149_zpsc5491cda.jpg

IMG_3153_zps0f6dca35.jpg

IMG_3154_zps4ddf4810.jpg

IMG_3155_zpse6546461.jpg

IMG_3156_zps41929b70.jpg

IMG_3158_zps17633ba8.jpg

IMG_3159_zps7e238999.jpg

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Cvrčo za tebe jedno VELIKO :hvala:

Upravo pravim planove za 1 vikend . Supruga nikad nije bila u ovim krajevima ni videla ovakve lepote.Računica za nas kaže

od 110e (1 ND+ručak ) do 200e ( 2 PP + ručak) . Noćenje ili ovde ili na Kozari

Novi sajt http://www.tcbalkana.com/

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Deki, mislim da ćete uživati šta god da odaberete. Ipak malo navijam za ovaj moj divni kraj. :)

Nadam se da ćete javiti gde ste bili i kako se se proveli.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka