ljerka

VIMINACIUM- utisci

2 poruke u ovoj temi

Opet u meni onaj neizdrž koji se već tradicionalno  javlja  početkom godine u zimskim mesecima kada velikim putovanjima vreme nije. Opterecen je i oprezni um zbog tada jos dosadne  korone koja i dalje uporno vreba one  koji izmicu njenim  pipcima. Gde otići da se izmaknemo od svakodnevnice bar jednodnevnim resetovanjem tela i duse ? Drzavni praznik /Sretenje/ najavljeno lepo vreme,  opredeljuju naš izbor na Viminacijum a u nastavku dana i obilazak Golubačke tvrdjave.Dovoljno za prezivljavanje  kratkih i sumornih zimskih dana do neke nove prilike.

IMG_20220215_091237.thumb.jpg.f07cdc3ea7

U Viminacijumu sam bila prvi put  dosta davno/ sad već daleke 2009 godine/ kada još uvek nije bio toliko popularan, otkopan  i izgradjen,  te je zaista bilo krajnje vreme da se ponovo vidi. Utisci i osećanja su mi podeljena, ali ću pokušati da objektivno razdvojim ono što je jako dobro, kao i propuste koji nisu nerešivi. Arheološki lokaliteti su mi posebno zanimljivi za koje se prethodno pripremim ali i nadogradim posle  obilaska istih jer sam bogatija saznanjima  o  životu i dostignucima starih civilizacija. Videli smo ih dosta po svetu i svesna sam jako dobro objektivnih činjenica da je potrebno vreme, velika ulaganja u sama istraživanja koja traju decenijama, ali isto tako ulaganja i u okruženje, infrastrukturu i vazne komercijalne i naučne sadrzaje. Da ne pominjem da je  svaki arheološki lokalitet  stanje civilizacijske i istorijske  sreće  ko je , sta  i gde ostavio iza sebe. Izmedju ostalih lokaliteta imamo Viminacijum i tragove Rimljana, koji je na dobrom putu  da se razvije u jos  nesto veće i šire prepoznatljvo.

Krecem od loših utisaka kojih je daleko manje  od  pozitvnih, ali  vaznih. Krenuli smo iz Beograda  autoputem do skretanja za Požarevac, pa preko starog Kostolca do lokaliteta po sistemu sa konja / autoputa / na  magarca tj stanja puta koji se godinama ne menja  kod starog Kostolca nadomak lokaliteta. Porodica koja je sa nama bila u grupi za obilazak, po sopstvenom priznanju polomili bi kola da ispred njih nije bio traktor  koji je dodatno usporio na par mesta zbog neshvatljivo visokih, iznenadnih  grba na putu. Nema znaka upozorenja a nismo baš svi lokalci kojima je poznato stanje kolovoza. Neshvatljivo. O smecu  duž puta da ne pricam, jer je vec vidjeno. Prilazna infrastuktura godinama je  ista, losa i drzava  stvarno treba da se pobrine sto pre kako bi lokalitet bio pristupacniji. Sta tek stranci sa pravom  komentarisu, ne smem da pomislim, iako oni dolaze vise  vodenim putem, krstarenjem Dunavom te ih prevoze  možda nekim drugim lokalnim putem.

Visoka ulazna kapija koja najavljuje atar Viminacijuma  u oronulom je stanju  sa  ispucalom farbom naziva lokaliteta koju treba obnoviti  bez većih ulaganja. Samo par kg farbe  i dobra volja od ulaganja. Verovatno sitničarim, ali kapija je ipak najava, dobrodošlica i prvi utisak. Imam  ponekad  losu manu kada sve gledam, narocito ako znam  da c o tome  pisati.

Za one koji prvi put dolaze i nisu unapred upuceni, neka ocekuju lokalitet koji se nalazi rasprsen medju njivama. Samostalno obilazenje ne preporucujem ako niste dobro pripremljeni a osim toga, nekim delovima nije moguce pristupiti bez vodica. Cena ulaznice za odrasle je  600 rsd  /studenti 500, penzioneri 400/ i u nju je ukljuceno  vodjenje u trajanju oko 1,5 sat. Ne znam da li mi nismo imali srece sa vodicem koji nam je pripao, ali je on ozbiljna zamerka. Naravno da ne ocekujem profesionalnog arheologa ili istoricara da nas vodi i objasnjava, ali mlad covek bio on student, licencirani  vodic, slucajno zaposleni iz okoline ili nešto deseto, ipak predstavlja  lokalitet i treba da bude bar malo iznad minimalne profesionalnosti.Bio je bez trunke energije i zainteresovanosti za posao koji obavlja. Sezona većih dolazaka jos nije ni  počela pa ne moze da bude umoran, a mi smo  bili jos i prva jutarnja  grupa od  9 h. i ne može se naći opravdanje u eventualnom dnevnom zasičenju. Bez dinamike u izlaganju, nekih dodatnih interesantnih prica, ostavlja nas razočaranim. Ne dolaze svi  pripremljeni na lokalitet,  te izlaganjem samo osnovnh podataka stvara kod posetioca osecaj minimalistitickog pristupa koja neće probudti želju da se ponovo poseti lokalitet ili da ga preporuči nekom drugom.Povremeno  je ostavljao i utisak nesigurnosti a na moje pitanje šta se  vredno  a lokaliteta čuva u muzeju u Požarevcu, odgovorio je  da tamo nije bio 15  godina, ali se nekako ipak teško prisetio šta tamo ima uz moju malu dopunu i pomoć.

Uvod o utiscima je loš ali sledi mnogo bolji deo. Krećem od opštih stvari, razgledanja a za kraj ostavljam  ostale sadržaje koji sada ne rade ili su fazi pripreme za sezonu.

Lokalitet je stalno otvoren  tokom  cele godine osim 1 januara sto je stvarno pohvalno i neubicajeno i  taj ritam se drzi godinama. Svakako nije isto doci u februaru ili  u letnjim mesecima  kada je i atmosfera drugacija, rade svi sadrzaji, dok se u predsezoni vrse pripreme. Karte se kupuju u dobro opremljenoj suvenirnici od sitnica do ozbiljnih knjiga, cd – ova, kopija antickih predmeta, edukatIvnh igara, tj za svakoga ima  ponešto. Zaista dopadljiv sadržaj. Za neverovatnih 60 rsd preporucujem lepo pripremljenu mapu Arheološkog instituta Beograda i parka Viminacijuma sa slikama, objasnjenima i mapom  ako nesto propustite da naknadno ili u toku obilaska pogledate. Mala kafeterija verovatno nije dovoljna kada su sezonske guzve. Da  ne propustim vaznu napomenu za jako pristojne i čiste toalete  pored kafeterije kao  i kod lokaliteta rimskih termi. Ima jos jedan toalet koji je  sastavni deo tzv Rimske vile koji radi u sezoni.Ne računajte na neku drugu  opciju u prirodi jer nema šume i sve puca od čistine povezanih njiva.

IMG_20220215_090205.thumb.jpg.6d40d86afc

IMG_20220215_090310.thumb.jpg.35154e14b1

Ispred svakog dela lokaliteta nalazi se tabla sa slikom i tekstom  na srpskom i engleskom jeziku. U sezoni  kada je daleko više ljudi, posetioci  se prevoze malim turistickim vozićem do termi i  amfitetra, a mi smo  zbog malog broja posetioca išli kolima prateći vodiča u njegovim kolima. To su osnovni, neophodni podaci.

Istorijski, sasvim ukratko radi lakšeg praćenja teksta i za manje upućene - lokalitet  čuva ostatke nekadašnjeg Rimskog grada iz 1 veka i vojnog logora koji je nekad imao veliki značaj i bio glavni grad jedne od Rimskih provincija koja je obuhvatala veći deo Srbije, severne Makedonije i deo Bugarske.Bilo je trenutaka kada je imao i autonomiju gradske uprave, kovao je svoj novac, kasnije bio i sedište episkopa, trgovački centar.Procenjuje se da je bilo 48.000 stanovnika.Imao je najviši status koji je u to vreme mogla da ima  Rimska provincija. Malo li je za davno prošlo vreme? Otkrio ga je prvi profesor i utemeljivač arheologije radeci zajedno sa zatvorenicima koji su odradjvali društveno korisni rad krajem 19 veka. Nastavili su novi, profesionalni sledbenici, a bilo je i zainteresovanih vladara da malo pomognu  – Kraljica Draga dala je donaciju u zlatnicima.

Viminacijum nije izbegao skoro uvek neizbežnu  pljačkašku sudbinu koja se dešavala i na drugim lokalitetima. Neko je tražio i pronašao vredne predmete od zlata i srebra, a nekom su dobro došli kameni sarkofazi, blokovi  nekadasnjih zidova  kao temeljan gradjevinski materijal. Surovi grabež radi licne korist iznad opšteg interesa.  

U novijem dobu pojaviše se i  novi problemi jer život i razvoj ide dalje – prvi  komšija ovog arheološkog parka je ni manje ni više već Termoelektrana Kostolac sa površinskim iskopavanjem uglja podignuta 70 - tih godina 20 veka koja  leži  na nekadašnjim rimskim nekropolama, koja se  postepeno proširivala novim blokovima. Ozbiljan komšija  koji u svom radu ponekad naleti na istorijska iznenadjenja o čemu će biti reći malo kasnije.

Šta nam je omoguceno da vidimo u ovom zimskom periodu ?

Početak   razgledanja  je  preko puta suvenirnice –  vide se ostaci nekadašnjeg   Mauzoleja  iz 3 veka  u kome je zbog načina gradnje verovatno sahranjena osoba jako visokog ranga.Pretpostavka je da se radi o Caru Hostilijanu preminulom  od kuge. Arheolozi su u Viminacijumu otkrili  neverovatno veliki broj gobnica, / preko 14.000/.,razne predmete, neke od zlata i srebra, oslikane grobnice i sl.  U nevelikom mauzoleju upoznajemo se sa načinima sahranjivanja  od početnih  kremacija do klasičnog sahranjivanja. Silazimo u podzemni deo ispod mauzuleja. Uskim hodnikom koji osvetljavamo mobilnim telefonima dolazimo do podzemnih kripti. Uvlačimo se po dvoje da bi videli oslikane zidove, freske koje su oštećenje prilokom pljackaskih pohoda.Fotografisanje je u ovom delu zabranjeno. Interesantne su pronadjene 2 paganske grobnice / sa Kupidonom i Divinom/  i  hriscanska  sa freskama, Hristovim monogramom- lovorovom vencu /detalje o grobnicama koga intersuje videti na netu/ a ovde samo da  naglasim značajne tragove prelaska na našim prostorima sa paganstva na ranohriščanske zajednice.  

IMG_20220215_091139.thumb.jpg.7748a52c47

IMG_20220215_091200.jpg.ca7e14cf80881389

 

IMG_20220215_091431.thumb.jpg.492b74c9ac

Po izlasku iz mauzoleja tura se nastavlja obilaskom natkrivenih Termi / javna kupatila / do kojih dolazimo našim kolima. Ovaj deo lokaliteta posebno volim, jer daje uvid u široko rasprostanjene navike Rimljana sprovodjene u raznim delovima nekadašnjeg velikog carstva.Da se uživalo, uživalo se i danju, a po arheolozima, odnosno fizičkim dokazima i nocu.U prilaznom  delu termi  su svlačionice,sledi  deo za tuširanje, pa onda odlazak u bazene sa toplom vodom  koja se zagrevala iz pomoć ložišta,ali i sa hladnom vodom, pa šta je kome odgovaralo.Vizuelni deo  takodje nije bio zanemaren, jer su pronadjeni ostaci  freski, te je ugodjaj bio kompletniji. Družilo se, jelo i pilo. Antički spa centar. Terme su u Rimslom carstvu  bile besplatne, dostupne svima, tek kasnije se ulaz naplacivao i posetioci su razdvajani po polovima.

IMG_20220215_093231.thumb.jpg.32d346246b

IMG_20220215_092818.thumb.jpg.bff05bafe7

IMG_20220215_093357.thumb.jpg.4b111be167

IMG_20220215_093022.thumb.jpg.3accc038e0

Voda za Terme u Viminacijumu nije bila problem, dolazila je  odlicno sagradjenim akvaduktom  od izvorišta u dužini od desetak km koji je sprovodio  vodu u grad i logor.  Nažalost nismo bili  u prilici da ga vidimo a da  li ce biti dostupan kasnije nismo uspeli da saznamo od  našeg vodica. Deo tog akvadukta je premešten  jer je bio ugrožen u delu koji koristi Termoelektrana Drmno. Na netu  ima slika kako su delovi kamenog akvadukta isečeni, podizani kranovima  i  posebno konstruisanim čeličnim sarkofazima  premešteni.

Par stotina metara dalje od Termi nastavljamo obilazak. Sa prirodnog uzvišenja  posmatramo repliku nekadašnjeg Amfiteatra koji je imao kapacitet od oko 7.000 gledaoca.Prvobitno je zaista bio napravljen od drveta početkom 2 veka, da bi  naknadno kombinovani zajedno  kamen i drvo. Naravno, bio je u blizini vojnog logora za opuštanje legionara. Amfiteatar  je bio omedjen kamenim zidom koji je bio ulepšan freskama. Imao je drvene tribine, svečane lože za važne ličnosti,  prostorije za čuvanje  životinja predvidjenih za borbu ali i  važan drenažni sistem za odvodjenje vode. Jedan tipičan, manji amfitetar,  arhitektonski pratilac  rimskih gradova.

IMG_20220215_093627.thumb.jpg.d7bf995284

IMG_20220215_093605.thumb.jpg.3463c21448

IMG_20220215_093917.thumb.jpg.d5ed4bd29b

Sledi odlazak kolima do  Mamut parka, deo lokaliteta koji je pod kljucem i u mraku da bi se sačuvao prirodni ambijent. Ovaj zatvoreni deo lokaliteta palentološkog  je karaktera, neplanirano iznudjen velikim i slucajnim otkrićem - pronalaskom skeleta mamuta koji je otkriven u celosti zaglavljen u pesku i mulju iz doba praistorije. Gospodja mamut nazvana Vika nije mogla da se  izvuče iz nezgodne situacije i uginula je u ležećem položaju u davnom periodu zemlje. Otkrio ju je  2009 godine - rudarski bager  na kopovima  uglja “ Drmno”, nedaleko od spominjanog mauzoleja. Udarac u dugačku kost presecenu na dva dela zaustavio je mašinu i u pomoć su pozvani arheolozi da vide o čemu se radi. Na dubini od 27m sačekala ih je gospodja koja u nanosima peska ostala sačuvana u celosti od lešinara i vremenskih promena koje su se u medjuvremenu dešavale.Stara gospodja Vika zivela je pre 800.000 godina godina, tadašnje  dužine oko 5,5 metara, i težine oko  oko 10 tona  u zrelim 60-tim  godinama. Velika atrakcija na koju se iznenada naišlo, uzdrmalo je javnost zbog njenog značaja jer u svetu postoji tek dvadesetak pronadjenih  primeraka koji do tada nisu bili prenoseni. Doneta je odluka da se sačuva i prebaci što bas  nije bio lak zadatak. Napravljena je veštačka pećina za njeno novo staniste na dubini od 30 m ispod povrsine tla  i  Vika  je prebačena sa sve  sve peskom koji je bio ispod nje  u posebnom  celicnom sarkofagu. Angažovane su  teške mašine i vozila   koje se koriste za transport oklopnih vozila. Osim isecanja dela stanista u kojem je pronadjena, bilo je potrebno posebnim tehnikama bilo je i  sa velikom paznjom sve njene delove preneti bez bilo kakvog pomeranja. Zaista velik poduhvat. Tri godine kasnije dobila je i drustvo jer su na novoj lokaciji pronadjene kosti  u fragmentma nekoliko mamuta starih 180.000 godina. Dobili su i oni  imena i posle ispitivanja preneseni u pecinu u kojoj je i Vika koja je  jedna od 3 rariteta u svetu pronadjenih  mamuta u celosti. Pecina je dobro osmisljena i odslikava floru i faunu doba u kojima su ove zivotinje obitavale. Ovde se prica ipak ne zavrsava jer su u pecini ima i delova dasaka od camaca i brodova pronadjenih pre dve godine. Ko bi drugi nego su opet radnici povrsinskog kopa naleteli na njih  na dubini  od 7 metara. Ispitavanja  broda dugog 15 metara i dva camasu su u toku a ono sto je zbunjuje su razliciti peridoi, mereni cak vekovima kojim pripadaju plovila. Nadam se da ce jednog dana i ono biti izlozeno kada se ispitivanja i konzervacija zavrse.

IMG_20220215_095015.thumb.jpg.6cef5c0e47

IMG_20220215_094955.thumb.jpg.77e38c5749

IMG_20220215_095629.thumb.jpg.b7dded70db

Odlazimo sa vodicem u tzv. Domus Scieniarum Viminacium u koji je bez njegovog prisustva ulaza zabranjen sto je jasno istaknuto na vratima. Novo izgradjeni kompleks u stilu rimske vile sa unutrasnjim dvoristem  i fontanom sa mozaicima. zapravo je gradjevina u kojoj je objedinjeno vise sadrzaja. Pre svega tu je naucno istrazivacki arheoloski centar Viminacijuma, labaratorije, biblioteke, odrzavaju se kongresi, razni skupovi, ali i sadrzaji namenjeni turistickoj promociji. Kompleks ima smestajne  kapacitete, nekoliko lepih soba za spavanje, organizuju se tzv Rimske gozbe  koje  za vreme nase posete nisu bile dostupne. Radi se o  degustaciji  hrane pripremljene prema rimskim receptima za sva tri obroka. Namenjeno je vecem drustvu i grupama  jer je mimimum 10 posetilaca za degustaciju sa neohodnom rezervacijom nekoliko dana unapred. Moze se  lepo uzivati  sedeci za malim stolovima  u otvorenom prolayu koji je natkrive natkriven i otvoren  prema dvoristu celom duzinom.

IMG_20220215_100313.thumb.jpg.9bc8d842b8

IMG_20220215_100320.thumb.jpg.d89525332b

IMG_20220215_100341.thumb.jpg.607ceed967

IMG_20220215_100426.thumb.jpg.7f0cf5bf62

IMG_20220215_100503.thumb.jpg.4c5088fe01

Ulazimo na prvi sprat u kojoj dominira skulptura Konstantina velikog. Izlozene su i vajarska dela savremnih umetnika-glave Rimskih imperatora. Silazimo stepenicama da bi  videli veliku maketu antickog VIminacijuma i originalne anticke freske iz grobova.

IMG_20220215_100815.thumb.jpg.d29b920bc7

IMG_20220215_100900.thumb.jpg.41b2716c92

IMG_20220215_100957.thumb.jpg.8125659fe4

Iz podzemne sale nije nam bilo omoguceno da vidimo sobu sa eksponatima, freskama iz antickog amfiteatra,olovne sarkfagei, pa se nadamo da cemo ih videti u punoj sezoni, kao i podzemnu salu ukrasenu mozaikom  sa Hristovim monogramom i nisama sa sarkofazima.

Ovde se zavrsava vodjenje ture. Sta je  jos preostalo od sadrzaja koji nisu radili …

Avantura park- deo Viminacijuma namenjen deci  ali i  odraslima opremljen sa petnaestak poligonskih prepreka koje treba savladati i  visinskim zip-lajnom za  malo hrabrije i slobodnije. Zanimljivo je da poligoni nose imena rimskih imperatora  sastoje se  od razlicitih  prepreka koje treba savladati. Od prepreka koje treba  precI u trku sa prebacivanjem tela, provlacenja kroz cevi, puzanja ispod  mreze, do platformi sa sipkama iznad vode  koja se prelazi viseci na rukama i sl. Simpaticna adrenalinska zabava kada je mnogu posetilaca u letnjem periodu.

IMG_20220215_102002.thumb.jpg.51aeefce68

 

Limes park –veliki kompleks sagradjen kao replika rinskog logora sa visokom ulaznom kapijom sa dve osmotracnice, barakama sa sestokrevetnim sobama svedenim u vojnickom stilu, velikim restoranu- kantinom sa dugackim drvenim stolovima. Predvidjen je za  za razne letnje skole, kongresni turizam, radionice u autenticnom ambijentu nekedasnjeg vojnog logora. Predvidjeni su bogati sadrzaji.

IMG_20220215_102100.thumb.jpg.a40e90be53

Posmatrano sa duzeg vremenskog perioda koliko nismo bili – odlican  je napredak kako u iskopavanjima, tako i u sadrzajima .Zaokruzena  je arheologija, neplanirana ali dobrodosla palentologija, naucni centar bez koga ne bi bilo otkrica lokalietta a tu je   i turisticko komercijalni deo, kako  za odrasle tako i za decu. Lepo uklopljeno. Steta samo sto nije vise otkopano….

 

Sledi novi odlazak, ali u sezoni.

 

IMG_20220215_103224.thumb.jpg.aff96b797d

 

Nastavljamo do Golubca …

 

 

 

 

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26790
  Ukupno tema
  899370
  Ukupno poruka