koket

Afrika- Zanzibar

121 poruka u ovoj temi

:P

i naravno "cena"

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tek sad sam video ovu temu, pa da proverim jel' jos aktuelna ili ne?

Zanzibar je mesto na kome sam bio dva puta i za koje me vezu lepe uspomene. Ukoliko imas mogucnosti da odes, idi...

Oko cena ti ne mogu pomoci, jer su okolnosti pod kojima sam ja isao malo specificne: jednom sam isao da radim a jednom kao turista (ali iz Kenije). Najbolji hoteli su, naravno, skupi, ali se verovatno mogu naci i jeftinije varijante.

Preporucujem par dana boravka u Stone Town-u radi obilaska i razgledanja, a ostatak odmora na istocnu obalu na uzivanje u plazi i okeanu.

Ako si ljubitelj gaziranih pica, obavezno probaj Stoney Tangawizi :)

Pozdrav i sretan put

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

rafiki, tebi se svidela istocna obala Zanzibar??? OK, ima lepih plaza (Jambiani npr) ali je na celoj istocnoj obali problem oseka. U toku poslepodneva se more povuce po 200 metara i ostavlja iza sebe blato. Nisam video da se na istocnim plazama moze kupati poslepodne. Zato taj problem nema severni deo ostrva i plaza Nungwi koja se meni najvise svidela i gde nema tako drasticnih plima i oseka kao na istocnom delu.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ja sam bilo prošlo ljeto 7 dana na Zanzibaru u selu Paje na istočnoj obali otoka. Točno je da je istočna obala pod velikim oscilacijama plime i oseke, pa je kupanje skoro nemoguće.

U našem slučaju oseka je bila puno veća od 200m, rekla bi skoro 2km (bez pretjerivanja). More se povlači ujutro oko 10 i opet se vraća oko pet popodne. čak i kad se vrati more, valovi su tako jaki i sve je muljavo od pijeska, da ni tada kupanje nije baš nešto.

bili smo i na sjevernim plažama, Nungwi me baš nije oduševila, meni je najljepša bila plaža Kendwa, malo južnije od Nungwi na zapadnoj obali. Ukoliko vas zanimaju slike ima cijela galerija Zanzibar beaches i izleti na Zanzibaru na mojoj FB stranici.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

i još nešto... iako je afrika općenito na glasu kao jako jeftina destinacija, zanzibar se već polako smatra "elitnim" ljetovalištem istočne Afrike i ponegdje cijene boljih hotela mogu rasti u nebo.

Na ovom linku možete provjeriti i usporediti cijene na nekim od najljepših plaža Zanzibara.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pravo receno nije bas neka egzotika,a cene Hotela kao na Karibima,bas je skupo ako uporedis njihov zivotni standard.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav svima.

Ponovo sam pročitala temu Zanzibar pa ću preneti svoja iskustva, da budućim putnicima olakšam put.

Prvo ću početi od plime i oseke , jer je tu stala rasprava. Navodi se da se na istočnoj stani ostrva popodne ne može kupati jer tada nastupi oseka. I to takva da se okean povuče i do 2km.

Ovo je delimično tačno. Tačno je da se okean drastično povuče i po 2km , što je za naše poimanje plime i oseke jako mnogo, ali nije tačno da se na istočnim obalama Afrike popodne i to isključivo popodne ne može kupati. Namerno sam navela istočnu obalu Afrike a ne samo Zanzibara, jer hoču da skrnem pažnju da je cela strana istočne Afrike podložna ovakvoj oseci a ne samo istočna strana Zanzibara.

Putnici koji navode da se nisu mogli kupati na istočnoj strani Zanzibara i to konkrtno u selu Paje , koje se nalazi na velikoj odn. dugačkoj plaži Jambijani , su bili suviše kratko da bi saznali da se Indijski okean , a verovatno i drugi okeani , pomeraju ciklično. I ono što su nas učili u školama da plima tj. voda nadolazi ujutru a uveče nastupa oseka tj. povlačenje vode , u ovom slučaju ne važi. Ukoliko na Zanzibaru provedete barem mesec dana uvidećete da nekada okean nadolazi rano ujutru da bi se več oko podneva opet povukao .A onda opet popodne između 4 i 6 ponovo počeo da se vraća. Ovo je samo jedan od primera , i kombinacije opisanog primera su brojne. Tako da nije tačno da u selu Paje na istočnoj strani Zanzibara popodne nema vode nikada. Iskustvo putnika koji se napred navode je takvo da kada su oni bili popodne nije bilo vode . Ali to zavisi od svakog dana i nemora da znači da ukoliko neko u buduće ode na Paje da neće imati popodne vodu za kupanje.

Moje najnovije iskustvo je iz septembra ove godine .Okean je počeo ujutru od 6 sati polako da se povlačio i već oko 8 ili 9 pešačilo se oko 2 km do grebena, ali je već u 11 sati vrlo vrlo brzo nadolazio i ponovo počinjao da se povlači oko 4 popodne . Prema tome ja sam imala sve dane provedene na istočnoj strani Zanzibara plimu i visoku vodu za kupanje. Ja samo o ovome pisala i u svom putopisu iz Kenije . U Mombasi sam bila 3 nedelje i dosta vremena sam provela na plaži, pa sam videla i doživela brojne kombinacije smenjivanja plime i oseke. U hotelu je bila izložena informacija sa prognozom za nekoliko predstojećih dana o kretanju plime i oseke. Prema tome , to je priroda i ne može se izmeniti i ne treba kriviti selo Paje koje se nalazi na istočno strani Zanzibara i stavljati ga kao loš primer.

Samo dobronamerno navodim , ne kritikujem.

Slike koje sam postavila na ft Zanzibar snimljene su na nekoliko plaža pa i na Paje, pa možete se uveriti da je vode na Paje bilo.

Dan pre nego što sam došla u hotel koji je bio u selu Paje bila sam na plaži Kiwengva u popodnevnim satima. Voda je bila do kolena ili malo dublje do struka. A i Paje i Kiwengva su na Istočnoj strani.

Kad ce spominjem Kiwengvu ... ona mi se mnogo dopala , pesak na plaži je mnogo čistiji od Paje . Nema onih malih školjkica kao na Paje pa je mnogo prijatnije šetati bos. Na plaži se igra fudbal, jašu konji , igraju razni sportovi. Najčešči turisti na plaži a i na celom Zanzibarz su Italijani, na moju radosta. Ima dosta lokalnog sveta koji se muva okolo , druže sa turistima , nude razne ponude , suvenire , pričaju Italijanski, lokalni kuvari omekšavaju hobotnice na plaži dok čavrljaju sa prijateljima. Ako bi se ponovo vratila na Zanzibar nemam ništa protiv da nekoliko dana ponovo provedem na Kiwengvi.

Ispod plaže Kiwengva nalazi se Chwaka zaliv. I prilikom posete plaži Mičamve primetila sam da je voda ovde nešto viša nego na otvorenijoj istočnoj strani obale ostrva. Pa ako nekoga interesuje neka obrati pažnju.

Šaljem link sa MFT jer ja nepostaljam slike na net da bi ispod napisanog teksat kačila i slike , već vam ih ovako šaljem.

http://www.putovanja.info/galerija/tanzanija/zanzibar/stone-town/zanzibar-9938

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

E sad bi krenula od početka sa par najnovijih informacija za Zanzibar.

U poslednje vreme zbog novih avio kompanija koje lete iz Beograda pojavljuju se povoljniji letovi za nas prema Zanzibaru. Postoji mogućnost ,od čega zavisi i cena karte, da se na Zanzibar stigne preko Najrobija do Stone Towna ili direktno do Dar el Salama . Ukoliko odlučite da idete do Dar el Salama moja preporuka je da rezervišete hotel tik do luke polaska ferija. Meni Dar el Salam nije bio bitan niti interesantan. Jedino što mi je bilo interesantno da par ulica koje su na 10 min . hoda do lule u toku noći zažive od lokalnih restorana i hrane koja se priprema na ulici, i to je lepo videti i osetiti pa zato spominjem. Malo bi vam značilo kad bi vam sada preporučivala i opisivala hranu koja je u ponudi , i iz tog razloga ću vam reći da šta god da poručite iz ponude je stvarno ukusno i porcije su pristojne veličine. Cene su iste koa i za sve ostale lokalne ljude. A videćete da su uglavno lokalni ljudi gosti. Samo bi skrenula pažnju na hlebne lepinjice koje se zovu Ćapati. Morala sam da kažem lepinjica i ako one stvarno nisu lepinje više liče na našu deblju palačinku. Negde su stavrno kao palačinke a negde su ipak više hlebaste. Prave se od crnog brašna i služe se uz jelo , pa se Ćapati kida i sa njim jede hrana , ili je već isečen na trouglove . Vrlo je jeftin , a cena opet zavisi gde ga naručujete. Na ulici je oko 1000 tanz šilinga a na plaži jedan Ćapati košta 2000tš. Preporučila sam da ukoliko dođete u Dar el Salam izaberete hotel koji nije dalje od 10 min hoda od luke i ferija , jer je to dovoljno da bi sutra ujutru mogli da poranite na feri.

Sve feri kompanije , kojih ima nekoliko pa ih ne bi nabrajala, zahtevaju da se dođe 1 sat pre polaska. Ukoliko niste unapred rezervisali kartu onda poranite još 1 sat ranije da bi ste kupili kartu za feri. Poslovnice svih feri kompanija nalaze se u luci jedna pored druge , a čekaonice i šalter sala su kao da ste negde u zapadnom delu Evrope. Karte za feri se kupuju uz pasoš. Cena ferija za lokalno stanovništvo u jednom pravcu je 20.000tš ali vi kao očigledan stranac nećete dobiti kartu po toj ceni. Stranci plaćaju 35$ u jednom pravcu od Dar el Salama prema Stone Townu. I cena karte podrazumeva da ćete biti smešteni na gornjoj palubi u VIP kabini veličine 15m2 sa klimom da se smrzneš , posluženjem od čaja , soka i kolačiča. Ukoliko nećete da sedite u kabini niko vas neće smetati da sedite među lokalnim putnicima. A to svakako preporučujem jer je pogled sa gornje platforme fantastičan , i vidi se deo plaže i nemojte propustitit kad feri pristaje u ST.

Ukoliko se pre puta informišete preko Wikipedije o ceni feri karte gde navode da je cena karte 35$ pa posle na šalteru vidite da je cena 20.000tš , nemojte se zbuniti . Na Wikipediji nisu precizni i ne kažu da stranci moraju platiti VIP kartu 35$ . Onako kako oni navode deluje da je to lokalna cena preračunata u dolare.

Put do ST traje oko 2 sata , pa uživajte u prizorima ko zna šta će se vama prikazati. Možda delfini , možda jato riba pri površini i jato galebova koji su ih uočili pa se obrušavaju na njih i hvataju ih pri površini.

I kad stignete u ST prvo ćete videti nekadašnju sultanovu palatu ili kuću čuda , koja je nekada bila najviša zgrada u ST i prva imala lift. Sada je muzej u ulazak se naplaćuje 5.000tš. Ulaz do 6 p.m. Do nje je odmah stara tvrđava u kojoj su držali robove dok ih ne prodaju. A sad je tvrđava mesto kulturnih zabava , pozorišnih predstava , muzičkih događaja. A preko puta kuće čuda i tvrđave je šetalište u toku dana a uveče Ferogani ili kako se već izgovara garden ili nočni riblji market. Tu ima svega i to je raj za oči i za stomak. Negde sam pročitala na forumu da je primedba da je na nočnom marketu skupo. Nije bagatelno sigurno . Jastog nikada nije jeftin nigde ali nije ni preskup. Toliko ima raznovrsne hrane da sada ne mogu da se setim cene hrane pojedinačno na pijaci. Samo znam da je tu najjeftinije da se uveče jede , za razliku od prozapadnih restorana tipa Merkjuri na obali , koji imaju baš baš visoke cene. Koliko se sećam cena nekog običnog pića u Merkjuriju jeod 6.000tš ,a čaša ceđenog soka od šećerne trske i lajma na noćnoj pijaci je 1.000tš. Porcija pirinča sa masala sosom u lokalnom restoranu Lukman ili lokalnom restoranu koji se nalazi odmah do Merjkurija je 2.000 ili 2.200tš .A ako uzmete još neki dodatak od mesa, ribe ili nap. oktopod u crvenom kari sosu onda je cena jela sa pirinčem i npr. sprajtom 6.200tš. Ovo je kao luksuznija varijanta.

Zato navalite na noćnu pijacu jer tu je uveče ceo svet iz ST , ne samo turisti već i lokalci. Svi sede na obali dok posmatraju lokalne momke kako sa doka skaču u jako plitku vodu. Ima tu mnogo stilova skokova i bravura i razbijenih stomaka. Skokovi se oduže do u kasno noću , i sve to donosi jako lepu atmosferu i svi se super provode. Posle večere na nekoj od lokalnih trafikica možete kupiti lokalno pivo ili pivo od Džumbira . Tamo ga zovu Zanzibarska ili Tanzanijska koka kola. S obzirom da koka kola prozvodi tu brstu piva, i košta tu na obali 1.000tš.

http://www.putovanja.info/galerija/tanzanija/zanzibar/stone-town/zanzibar-9938

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da bi ste ušli u Stone Town morate proći carinsku i pasošku kontrolu i dobiti još jedan pečat u pasošu i ako ste još uvek u Tanzaniji. Nisam žurila jer sam htela polako da uživam u pogledu na egzotiku koja je prolazila pored mene. Muškarci su nosili neke vezene kapice a žene su nosle duge crne haljine ali su ima marame bile od neverovatne palete boja. Aneke su nosile haljine najvedrijih boja. Svaka je nosila drugu boju , i to ne bilo koju boju već onu koja ne može biti intenzivnija. Marame su bile povezane na hiljadu načina i nijedan nije bio isti. Odmah sam zapazila da su uspevale da ukombinuju boju marame sa tašnicama. I za kratko vreme se moglo primetiti da su dosta visoke i lepe , sređene. Neke su nosije jako puno nakita . Zato na ostrvu i ima puno zlatara sa jako lepim komadima nakita , za razliku od od naše jednostavnosti.

U ST nećete oći da uđete ukoliko nemate potvrdu o vakcinaciji protiv žute groznice ili ti žutu knjižicu. Jedna gospođa kod pasoške kontrole proverava. A onda kad sve to obavite podignete pogled prema izlaznoj kapiji i vidite velikim slovima natpis ZANZIBAR. Kad zakoračite kroz kapiju shvatite da ste napoknon došli gde ste dugo priželjkivali u egzotiku koja je jedinstvena . Smatram da posle svih mojih pređenih kilometara to mogu reći. Maja Volk kaže da se na Zanzibaru oseća u vazduhu , gde god bili , miris začina što opravdava drugo ime Zanzibara -ostrvo začina. Setila sam se toga kad sam zakoračila kroz kapiju. I oseti se moris cimeta , kima , karanfilia , džumbira. Navedeni začini i još šaka njih se koriste u svakom njihovom jelu. Unaokolo ima mnogo restorana i hotelskih kuhinja iz kojih kao u crtanom filmu se izvija miris i aroma jela začinjenih začinima sa ostrva. I tako se taj miris pronosi gde god da bili na ostrvu u ST a i na celom ostrvu svuda su domaće kuhinje.

Pre polaska čitala sam putopise ljudi sa ovog i drugih foruma i o njihovim iskustvima kod izbora smeštaja, i došla do sledećeg zaključa. Smatram da je najbolje rezervisati smeštaj blizu pristaništa i to iz više razloga.

1. Lakše je u tom delu grada naći svoj hotel nego u centru ST , nečete se izgubiti i tražiti da vas u povratku dovedu do hotela.

2. Ukoliko je smeštaj blizu pristaništa lako izađete na glavnu ulicu pored obale , na kojoj se nalazi jedan od preporučenih lokalnih restorana , pred retorana Merkjuri, u produžetku je deo plaže sa brodićima lokalnih ribara koji su bitni za Prizon island, dalje je muzej pa onda kuća čuda i noćna pijaca.

3.Od luke je lako i brzo doći do polazne stanice lokalnih buseva koji se zovu dala-dala, i do zelene pijace i pijace začina

4. Ujutru svi ribari dolaze u luku da prodaju ulov od prethodne noći , i tada svi sa Zanzibara dolaze u luku...jedinstven prizor za posmatrati sa terase hotela . Ukoliko vam hotel gleda na luku. Dovoljno je bilo da sednem na stepenište ispred hotela i da sa foto aparatom čekam . Opet šarenilo od boja njihove garderobe i žeskih marama , raznih korpa . Prolazili su pored mene svako sa svojim vrstom ribe. Kad sam sa dala-dala išla na sever ostrva stali smo u neki hotel samo da bi vozač isporučio neku ogromnu ribu nalik na sabljarku hotelu. Riba je bila spakovana u korpu ispletenu od lišća i postavljena na krov busa.

Ukoliko ipak zalutate lutajući ulicama ST, jer je to najbolji način da ga doživite, zamolite nekoga da vas dovede ili uputi ka vama poznatoj lokaciji. Npr. prema Anglikanskoj crkvi pored koje se nalazi cenjeni restoran Lukman ili prema Kući čuda i tvrđavi. Kad mi se žurilo, a nisam imala vremena da se pravim pametna, zamolila bih nekoga da me uputi u pravi pravac, a zauzvrat sam im poklanjala po nešto što sam sa tom namerom za poklon ponela od kuće. Nekako su svi lakovi za nokte mojih prijateljica kupljeni kao neuspeli pokušaj završili kod mene. A ja sam odlučila da sa sobom ponesem sve te boje , češljiće , nakit , stare satove da bi ih poklonila.Neyaboravite i staru garderobu kao poklon.

Prednji savet sam dala i prijatelju iz Hrvatske koga sam upoznala na mom prvom putu u Afriku , koji je bio na Zanzibaru dve meseca nakon mene. Ovaj put nismo uspeli da ponovimo da budemo zajedno u isto vreme u poseti Africi. I savet mu je bio koristan. Zato ako me poslušate , obavezno za početak zamolite nekoga iz hotela da vas sačeka kada dođete , da bi vas najlakše doveo do hotela a vi dobro zpamtite pravac i okolne markere.

Sada nakon prvog iskustva i ukoliko bi se ponovo vratila na Zanzibar volela bih da budem u ST i da svakog dana idem na drugu plažu . Sredina Zanzibara je lepa dok iz dala dala posmatrate Zanzibara. Jedinstveno iskustvo je da više od jednom se vozite sa lokalnim stanovništvom , gurate se dok vas od teskobe smanjuju za jedan konfekcijski broj. Ali opet bih išla.

Dala dala prevoz po osobi košta od 1500 do 2000tš , s obzorom da sam išlao od početne do poslednje stanice. A za kraće relacije procenite sami. Uglavnom plaćajte za sebe lično a ne grupno da ne dođe do nesporazuma koliko je 8x2000 i sl.

Postoje dve vrste dala dala , osnovni je kao neki kamiončić sa krovom i u njega bi tebalo da stane 22 duže a u mini vanu 11 ili 14 i on je klimatizovan. Cena je ista. Mini van je komotniji a osnovni već sam rekla ali je za preprouku. Nikada nećete videti onaj čarobni Zanzibarski svet ako ne idete tim dala dala. Devočice i ranije opisanim haljinama i maramama koje prašte od smeha kad vas ugledaju u busu. Smeh što bi mi rekli ko lud na brašno. A onda se bus puni i puni i nema više mesta...al to mi mislimo , uvek ima još mesta. Uzimam devočicu u krilo jer druge sede na drugim krilima , dok nako već čuči na sredini busa a momci vise napolju na vratima. Preuzmam torbu neke žene koja transportuje koku i pile . Koka se razgoropadila i svo svoje nezadovoljstvo iskaljuje na pile kljucajui ga baš pravo u glavu . Pa sam morala da poturam svoj dlan pred njen kljun da bi juniora zaštitila svaki put kad se ona razgoropadi. Gde god bili na ostrvu odn. plaži , pitajte vožača kad kreće sa tog dela plaže poslednji bus da bi ste isplanirali vreme povratka.

Plaža Nungvi se nalazi na samom vrhu ostrva i prepuna je hotela , restorana . Plaže su male tek destinu metara , kolki je razmak između restorana ili hotela. Hotelii su baš luksuzni i nema primese divljine kao na istočnoj strani ostrva. Malo ispod Nungvi plaže ili 1 ili 2 bus tanice u povratku prema ST je plaža Kendwa. Plaža je proglašena za jednu od najlepših plaža sveta i na ostrvu. Atmosfera na plaži je prava rezorstka , voda za plivanje kad se hoće , hoteli i restorani okolo, lokalne pijace sa suvenirima, lokalni momci ili turisti igraju fudbal ili odbojku na plaži, vožnja kajta i sve sl. Milina. Nemam ništa protiv za povratak na ovu plažu.

Cena hrane u restoranima na plaži je raznolika , ali možete ručati npr. rižoto sa morskim plodovima za cenu od 7 do 10$ , oktopod u crvenom kari sosu ili samo grilovan sa pirinčem je 12000tš. Inače za 1$ se dobije 1560tš ako razmenjujete veću novčanicu ili više novca. U protivnom je kurs niži.

Cene začina na lokalnoj pijaci u ST je 2000tš za vrećicu bilo kog začina , to je od prilike 100-200g. I tu je sve mnogo povoljnije nego bilo gde na ostrvu gde traže za tu istu vrećicu 4000 ili 5000tš. Na pijaci je npr. ispleteni venčić od karanfilića 5000tš. Masai narukvica za nogu , koje nižu Masai Žene na plaži , su takođe 5000tš , pa kome je mnogo neka se cenjka. Domaći sapuni u prodavnicama namenjenim za strance su po kom 1500tš. I ima raznih "ukusa" od cimeta , karanfilića , džumbira, jasmina , jalan jalan cveta od koga prave i lepe kreme za lice. Obratite pažnju na ove cene jer ukoliko odete na Spajs turu tamo će van kom sapuna naplaćivati 10.000tš, sa izgovorom da je to zbog priloga za lokalno stanovništvo. I ta fora se svuda ponavlja.

Zaboravih da navedem kako da znate koji dala dala ide u kom pravcu. Na svakom busu ima broj i piše gde ide ,ali je napisano njačešće na Svahili jeziku. Zato se pre puta preko Lonli Planeta informišite jer u njemu ima tabela sa brojevima buseva i u kom pravcu ide. A ako ne nađete LP onda kad nađete stanicu dala dala buseva pitajte bilo koga u kom pravcu je polazna stanica za željenu plažu ili koji broj ide na tu plažu . Samo tada budite spremni da će "ljubazni pomagač" tražiti nagradu za tu uslugu.

http://www.putovanja.info/galerija/tanzanija/zanzibar/stone-town/zanzibar-9938

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kolika je cijena avionske karte za Zanzibar?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Prevoz do magicnog Zanzibara nikada nije bio povoljniji iz Beograda. BG- DAR ES SALAM-BG 475E!!!, decembar, januar, februar

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Preko koje avio kompanije??

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Fly dubai

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pozdrav sa zaista magicnog Zanzibara. Cujem da sneg zatrpava nasu Otdzbinu, evo mali tropski pozdrav :)

Dakle, leteli smo fly dubaijem. Cekalo se 10 sati na terminalu 2 u Dubaiju, tokom noci, ali za cenu od 460€ bg-dar, vredelo itekako! Terminal 2 koriste radnici iz Pakistana, Sri Lanke, Indije. Prepuno je od njih. Terminal je mali, ima par restorana, mek, kfc. Ima lepe toalete i puno stolica udobnih za dremku. Internet je besplatan prvih 30 minuta, posle u nekom restoranu. Svi izlazi su jedan do drugoga, vrlo je jednostavno. Fly Dubai je uveo hranu na dugim letovima, nije vise po low cost sistemu.

Medjunarodni terminal u Dar es Salaamu je vrlo vrlo mali. Viza se brzo dobija. Pripremite tacno 50$ ne starije od 2006. Popunjavate obrazac, morate znati podatke hotela gde odsedate. Kurs je za dolare na aerodromu bio ok, ali za novcanice od 50 i 100, 1$ 1700 tzs. Ali, za manje novcanice je 1500. Za evre je kurs bio katastrofa!

Na aerodromu, kada se izadje napolje, levo uz stepenice je restoran, ciji drugi deo ima klimu! Hrana je ok, a cene malo jake. Ceo obrok 10$, pita 4$, svezi djus 3$. Ali, posle dugog puta, zlata vredan restoran.

Na Zanzibar smo isli Austic airom sa domaceg terminala. On je udaljen oko kilometar. Mi smo isli peske. Izadjete na glavni put, pa krenete levo,ima pesacki trotoar i naidjete na domaci terminal. Ovaj terminal je hit hitova. Naravno, nema nista, a prtljag u avioncic nose na svojim ledjima radnici! Ima mali kiosk unutra sa vodom, vocem i grickalicama.

Voznja avioncicem od 12 mesta je najludje iskustvo u poslednje vreme. Kao leteci bus. A pogled na boje okeana, plaze i ostrvo je nezaboravan! Zaista vredi. Karta je 50 do 70$, a npr. za trajekt je 35-40$, ali treba platiti i taksi.

Zanzibarski aerodrom je jedna sobica. Tu nas je cekao ugovoreni prevoz do Paje na istocnoj obali za 50$. Voznja je jaca od sata, a usput smo videli 2 crvena majmuna u Jozani sumi. I tako uvece stigosmo u Paje u tropski raj. Uskocili smo odmah u okean. Osecaj toplog mora krajem decembra, uuuh, vredi svih datih para.

Pozdrav sa zaista magicnog Zanzibara. Cujem da sneg zatrpava nasu Otdzbinu, evo mali tropski pozdrav :)

Dakle, leteli smo fly dubaijem. Cekalo se 10 sati na terminalu 2 u Dubaiju, tokom noci, ali za cenu od 460€ bg-dar, vredelo itekako! Terminal 2 koriste radnici iz Pakistana, Sri Lanke, Indije. Prepuno je od njih. Terminal je mali, ima par restorana, mek, kfc. Ima lepe toalete i puno stolica udobnih za dremku. Internet je besplatan prvih 30 minuta, posle u nekom restoranu. Svi izlazi su jedan do drugoga, vrlo je jednostavno. Fly Dubai je uveo hranu na dugim letovima, nije vise po low cost sistemu.

Medjunarodni terminal u Dar es Salaamu je vrlo vrlo mali. Viza se brzo dobija. Pripremite tacno 50$ ne starije od 2006. Popunjavate obrazac, morate znati podatke hotela gde odsedate. Kurs je za dolare na aerodromu bio ok, ali za novcanice od 50 i 100, 1$ 1700 tzs. Ali, za manje novcanice je 1500. Za evre je kurs bio katastrofa!

Na aerodromu, kada se izadje napolje, levo uz stepenice je restoran, ciji drugi deo ima klimu! Hrana je ok, a cene malo jake. Ceo obrok 10$, pita 4$, svezi djus 3$. Ali, posle dugog puta, zlata vredan restoran.

Na Zanzibar smo isli Austic airom sa domaceg terminala. On je udaljen oko kilometar. Mi smo isli peske. Izadjete na glavni put, pa krenete levo,ima pesacki trotoar i naidjete na domaci terminal. Ovaj terminal je hit hitova. Naravno, nema nista, a prtljag u avioncic nose na svojim ledjima radnici! Ima mali kiosk unutra sa vodom, vocem i grickalicama.

Voznja avioncicem od 12 mesta je najludje iskustvo u poslednje vreme. Kao leteci bus. A pogled na boje okeana, plaze i ostrvo je nezaboravan! Zaista vredi. Karta je 50 do 70$, a npr. za trajekt je 35-40$, ali treba platiti i taksi.

Zanzibarski aerodrom je jedna sobica. Tu nas je cekao ugovoreni prevoz do Paje na istocnoj obali za 50$. Voznja je jaca od sata, a usput smo videli 2 crvena majmuna u Jozani sumi. I tako uvece stigosmo u Paje u tropski raj. Uskocili smo odmah u okean. Osecaj toplog mora krajem decembra, uuuh, vredi svih datih para.

Pozdrav sa zaista magicnog Zanzibara. Cujem da sneg zatrpava nasu Otdzbinu, evo mali tropski pozdrav :)

Dakle, leteli smo fly dubaijem. Cekalo se 10 sati na terminalu 2 u Dubaiju, tokom noci, ali za cenu od 460€ bg-dar, vredelo itekako! Terminal 2 koriste radnici iz Pakistana, Sri Lanke, Indije. Prepuno je od njih. Terminal je mali, ima par restorana, mek, kfc. Ima lepe toalete i puno stolica udobnih za dremku. Internet je besplatan prvih 30 minuta, posle u nekom restoranu. Svi izlazi su jedan do drugoga, vrlo je jednostavno. Fly Dubai je uveo hranu na dugim letovima, nije vise po low cost sistemu.

Medjunarodni terminal u Dar es Salaamu je vrlo vrlo mali. Viza se brzo dobija. Pripremite tacno 50$ ne starije od 2006. Popunjavate obrazac, morate znati podatke hotela gde odsedate. Kurs je za dolare na aerodromu bio ok, ali za novcanice od 50 i 100, 1$ 1700 tzs. Ali, za manje novcanice je 1500. Za evre je kurs bio katastrofa!

Na aerodromu, kada se izadje napolje, levo uz stepenice je restoran, ciji drugi deo ima klimu! Hrana je ok, a cene malo jake. Ceo obrok 10$, pita 4$, svezi djus 3$. Ali, posle dugog puta, zlata vredan restoran.

Na Zanzibar smo isli Austic airom sa domaceg terminala. On je udaljen oko kilometar. Mi smo isli peske. Izadjete na glavni put, pa krenete levo,ima pesacki trotoar i naidjete na domaci terminal. Ovaj terminal je hit hitova. Naravno, nema nista, a prtljag u avioncic nose na svojim ledjima radnici! Ima mali kiosk unutra sa vodom, vocem i grickalicama.

Voznja avioncicem od 12 mesta je najludje iskustvo u poslednje vreme. Kao leteci bus. A pogled na boje okeana, plaze i ostrvo je nezaboravan! Zaista vredi. Karta je 50 do 70$, a npr. za trajekt je 35-40$, ali treba platiti i taksi.

Zanzibarski aerodrom je jedna sobica. Tu nas je cekao ugovoreni prevoz do Paje na istocnoj obali za 50$. Voznja je jaca od sata, a usput smo videli 2 crvena majmuna u Jozani sumi. I tako uvece stigosmo u Paje u tropski raj. Uskocili smo odmah u okean. Osecaj toplog mora krajem decembra, uuuh, vredi svih datih para.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26885
  Ukupno tema
  902094
  Ukupno poruka