aleksandar.v

Yasmine Hammamet

47 poruka u ovoj temi

Pošto sam neočekivano dobio drugi deo odmora, reših da ponovo odem u Tunis..... B)

Međutim, sad bih malo da odem do Yasmine Hammameta... Interesuje me da li je neko tamo bio.... Lični utisci?

Kako izgleda taj deo grada... Koliko je "natrpano" hotelima?... Kakve su plaže? Trgovine, supermarketi? Provod, večernji izlasci?

Verovatno ću ići u ElMourad Hammamet ili Vincci Lalla Baya? Pročitao sam šta kažu Nemci.... ali me interesuje info iz prve ruke.....

Evo, otvaram ovaj topic....

Izmenjeno (ljerka)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Aleksandre, ja sam se vratio upravo danas iz Yasmina...Moji utisci su FENOMENALNI..!!! Yasmin Hammamet je pravi biser!! Ukoliko si u mogućnosti ne propuštaj priliku da odeš tamo, sigurno ćeš se lepo provesti. Prosto teško mi je da zamislim da neko može da traži još više nego što nudi gradić sastavljen samo od novih hotela ne starijih od dve tri godine, koji se proteže duž peščane plaže od jedno 2km sa fenomenalnim šetalištem-rivom, koja se završava sjajnom marinom.. Duž njega turiste voze vozići kao i kočije sa konjima (!) a po njemu Tunižani u njihovoj nošnji raznose i prodaju cvet jasmina na okruglim tacnama..U središtu "grada" nalazi se izgrađena veštačka medina (medina=trvrđava, stari grad) koja je sastavljena samo od kafića i restorana sa zabavnim parkom za decu.

Restorana ima stvarno bezbroj, najviše italijanskih a u marini i puno sa morskim specijalitetima - ribama i jastozima koji su izloženi ispred restorana. Puno ima arapskih kafića gde se puši šiša i oseća se onaj opojni miris na ulici..ako si išao u arapske zemlje znaš o čemu govorim.

Postoje i nekoliko supermarketa a najveći je koliko ja znam "Blue Ice" koji je i za nas jeftin i dobro je snabdeven, nalazi se preko puta marine.

U Yasminu nema lokalnog stanovništva, samo su turisti i nema onog arapskog naturanja robe i smaranja. Bezbednije sam se tamo osećao nego u Beogradu, veruj mi.

E sad, nisam bio u tim hotelima ali sam prolazio pored njih i spolja mi se čini da je Lalla Baya mnogo interesantniji, on izgleda kao nekakav zamak, veoma interesantno, a čuju se iz dvorišta razne animacije, kad god sam prošao tamo..Oba su u prvoj liniji do plaže na dobrom mestu.

O provodu ti mogu reći da je relativno tanak što se tiče diskoteka, ako voliš tehno muziku i ne izbivaš iz diskoteka onda najbolje da i ne ideš u arapske zemlje nego pali na Ibicu ili Mikonos.

I još jednom, nadam se da si shvatio, ovo važi samo za Yasmin Hammamet, ne i za Južni ili stari Hammamet, to je nešto sasvim drugo.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zahvaljujem na veeeooommmaaa iscrpnoj informaciji. Gledajući fotke na netu donekle sam stvorio sliku u glavi, ali bez preporuke iz prve ruke, sve to ne vredi....

Drago mi je da si se lepo proveo...... Nadam se da ću uspeti da rezervišem Lella Bayu.... Obećavam dobre slike...

"I još jednom, nadam se da si shvatio, ovo važi samo za Yasmin Hammamet..."

Naravno, pre šest godina sam bio u starom Hamammetu, mogu misliti šta su u međuvremenu napravili u Yasminu.....

Hvala još jednom....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Cao Branko! Interesuje me u kom si hotelu ti bio? I da li mozda znas nesto o Imperial Parku koji je isto u Yasmine Hammamet-u? Da li si mozda prolazio pored njega,gde se on nalazi? Ja idem 8-og septembra pa me interesuje! Hvala unapred!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@ Aleksandar.v

Tek sad sam video tvoj uvod..."reših da ponovo idem u Tunis.." ali nije loše naglasiti razliku između ovih naselja zbog onih koji idu prvi put tamo kao i ja jer sam bio prvi put u Tunisu.

@Ljilja

Ja sam bio u hotelu Excel, to je jedan od hotela sa donjeg dela lestvice tamo. Pre odlaska sam otvorio topic Hotel Excel Yasmine Hammamet pa kako nije bilo odgovora ja sam opisao neke svoje utiske iz njega.

Kraj Imperial parka sam prošao par puta i spolja hotel izgleda lepo. Mada tamo skoro svi hoteli bez izuzetka izgledaju stvarno lepo i rađeni su u sličnom stilu, bele boje su i ne više od dva tri sprata u visinu, svi su novi..Ima samo par izuzetaka koji su otišli u vis napr hotel Iberostar Solaria, na odličnom mestu ali nekako čudne arhitekture, pomalo mi deluje zastrašujuće sa svojom kapijom i nekakvim vodopadom na ulazu..Hotel Kartago je takođe pored i masivan je nije u tom arapskom fazonu ali vrlo je lep.

Imperial park koliko se sećam je malo dalje od plaže možda 400-500m ne više i to ti neće pretstavljati nikakav problem.

Na samoj plaži nema hotela, plaža im je jedinstvena samo

postoje table sa imenom hotela čije su ležaljke tu postavljene i gosti hotela ne plaćaju ništa. Plaža je peskovita, može da se stavi peškir na pesak i da se bolje sunča nego u ležaljci. Prvih par dana kada sam ja bio more je bilo puno talasa, duvao je vetar kao naš jugo, sa mora na kopno i naneo neviđenu količinu trave, u stvari nekakvog trunja tako da je more izgledalo kao kad razmutiš talog od kafe u vodi, bez preterivanja. Talasi su išli uvis 2m, kao za surfovanje. Tada sam

zažalio što sam otišao tamo, ali već sutra je počeo da duva vetar kao naša bura i za noć očistio more od trave i smirio talase, jedino što je na obali ostala gomila trave koju niko nije odnosio nego je ležala kao balega. U moru nisam primetio meduze, hvala bogu, jer sam nosio

ožiljak 3-4 godine od susreta sa jednom na Jadranu. :angry:

Plaža vrvi od padobranaca koje vuku gliseri i od raznih banana i dušeka koje vuku gliseri i namerno zanose da turisti uz vrisku upadaju u more. Iznajmljuju se masovno i jet ski skuteri i skija se na vodi.

Na plaži nema tuševa?! i to nisam uspeo da provalim šta je u pitanju. Ja sam namerno ostavljao more da se suši na meni, to je lek za moje sinuse.. :)

Evo još jedna informacija: cene pića po restoranima su skoro svuda iste, pivo je svuda 2,5 td sokovi 1,5-2 td, pizza je od 5-10 td, najčešće oko 8-9td, panini (it. sendviči) su oko 3 td. U odličnom libanskom restoranu El Kalaa u medini večera po osobi će izaći oko 20 td sa pićem..

Prijatan odmor i kad se vratite napišite utiske!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Branko dao si super opis

Hvala

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Branko puno,puno ti hvala!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja bih jos preporucio Sandra Club (L Ecrin) hotel koji je stvarno odlican. Ima 4*, ali nije neki luksuz, ima zanimljive sobe i prostorije - ipak, super je cist, osoblje je veoma ljubazno i uvek na usluzi, sobe se redovno ciste, menjaju peskiri, posteljina, jos ako ih castite 1-2 DIN (55-110 nasih dinara) za 3-4 dana, vodice izuzetno racuna o vama i vasoj sobi. Hrana je veoma dobra, ali pazite na kolicinu i nemojte da mesate puno, u kombinaciji sa jakim suncem, moze da izazove malo problema. Nemojte nikad preterivati s hranom u Tunisu. Bazen je zanimljivog oblika, svaki dan se cisti i provera se Ph i hlor. Hotel je u Yasmin Hammametu par minuta blize centru i plazi od Excela. Tim za animaciju je fenomenalan, vrlo su zabavni i ljubazni i sprijateljili smo se njima za 5 minuta, tako da je u hotelu bilo veoma zabavno. Svako vece neki kabare, show sa publikom, zezanje, fakiri, folklor... Posebno su blesavi Danijel, Fredi, Chouchou i Djames (iz Mauritanije)... Hotel je odmah preko puta Carthago Land-a (zabavni park), jako blizu medine, do centra Yasmina (gde je Blue Ice klizaliste i supermarket) je 10-12 min pesaka, plaza je na oko 250m od hotela, ali medina i Carthago su odmah pored i nece vam biti dosadno. Preporucio bih i Viking restoran, desno od ulaza u Carthago Land, odlicna klopa i pizza (malo skuplje, pizze su od 8.9 do 12 din, pivo 2.5-4 din, coca-cola, djus, fanta - 2 din, voda 1,5 din). Svira dzez i bluz, sa uzivom svirkom uvece (ponekad). Isto tako, na ulazu u Carthago Land (kod slonova Hanibala) odmah desno, mali restorancic sa drvenim stolovima i klupama, odlicna klopa i vrlo jeftina (pizza od 5 do 8 din, pice 2, pivo 2,5, ostala klopa od 5-12 din). Vrlo su ljubazni i zanimljivi. Jos desno je "Freestyle", OK restorancic za rucak, sa slicnim cenama, ali izgleda malo "luksuznije". Posle hotela Karthago, preko puta Blue Ice-a je marina, super je sredjeno, gomila kafica i restorancica ali dodajte 20-30% na vec pomenute cene. Sve je jako lepo sredjeno i vrlo, vrlo cisto... i svi su ljubazni. Nema smaranja cak ni u Hammametu, u staroj medini. Stari Hammamet je veoma zanimljiv. Sam dozivljaj medine, i starih delova grada je fenomenalan! Cenkanje, zezanje sa ljubaznim i zanimljivim lokalcima je lud dozivljaj. Ali stvarno, nikad nisu bili napadni ili neprijateljski nastrojeni. Medina u Yasminu je jedan veliki, moderni (za njih) bazar sa puno suvenira i lepe robe (ako zelite kupovinu). Medina u Hammametu ima to isto uz smek starih vremena (sagradjena je 904. godine). Istrazivanje sukova i zavirivanje u njihove stancice u medini je poseban dozivljaj... nekome izgleda to ruinirano i prljavo, ali ja nisam bezao od toga. Uvek volim da vidim druge kulture i ljude i meni je to bilo sve super. Yasmine je perfektno cist, uvece ne moze da se prodje od guzve... lokalci koji tu letuju su malo bogatiji (dobra kola, kamere, odlicno obuceni) su isto tako zanimljivi, kao i oni koji se setaju i rade po restoranima. Gostoljubivi su, sve pitaju, sve ih interesuje i nemojte se plasiti sto se ponasaju prisno prema vama. Takav je mentalitet. Jos nesto, pored hotela Vinci Lella Baya, prema Karthago hotelu imate mnostvo radnjica, malih bazara i Taxiphone-a (Public Phone). Za 1 tuniski dinar imate oko 1min 30 sec razgovora ka Srbiji. Inace, oduseve se kad kazu odakle ste, odmah specijalna cena, a cenkanjem spustate po 5-6, nekad i 10 puta cenu!

Plaze su ciste (bez tuseva), ako ste all inclusive ne placate nista, inace je 5 din dve lezaljke i suncobran. Nama je prva 3-4 dana bilo sve perfektno cisto, onda je padala kisa celu noc i dan, uz jaci vetar, pa je to nanelo travuljinu... ali prosetajte se do vecih i bogatijih hotela, recimo karthago odmah doveze bager i cisti plazu... jeste 5 dinara ali barem cete 2-3 dana biti na cistoj plazi dok vasu ne ociste... ima puno sportova na vodi (20 din paraglajding, 7.5 din banana, 30 din jetski, 10 din vodeni krevet)... i slicno. Supermarket kod Blue Ice centra je jedini veci u Yasminu. Solidno snabdeven, lici na c-market iz osamdesetih. Cene vrlo pristupacne (voda 0.3 din, koka kola 0.5 din i slicno, banane 1.3-1.5 din za kilo). Dakle, nesto kao kod nas.

U Novoj Medini u Yasminu se uvece placa ulaz 1 din (imate i bon za konzumaciju pica), dok preko dana ne placate ulaz. U staroj medini se ne placa ulaz, i ona je obavezna ako zelite da vidite dah Tunisa i same te kulture. Hamamet je isto zanimljiv, prosetajte, uzmite taksi idite u severni deo... (5-5.5 din od Yasmina do medine u Hammametu, nemojte se cenjkati vec trazite obavezno da ukljuci taksimetar, ako nece, ima taksija milion oko vas). Imate i vozic koji obilazi Yasmine, Hammamet i Nabeul (2.5 din po osobi) i super je da vidite sve sto vas interesuje, a ako vas mrzi da setate...

Otprilike je to to... meni se izuzetno dopalo (od hotela pa do stare medine i lokalnih obicaja) i sigurno cu se vratiti tamo. Jos jedan savet: sto vise tecnosti, non-stop. Suvlji je vazduh, prika non-stop a sunce jako. I ne dugo na sunce... i uzivajte!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko slao razglednicu iz Tunisa?Koliko im treba vremena?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Razglednice... 5 (u staroj medini i citavih 10) za 1din... vece razglednice oko 0,5 din komad. Markica za SCG 0,6 din... jos nisu stigle (pre dve nedelje poslate) :D

Naime, postu nikad nisam video da je otvorena (rade kako hoce), a u hotelu verovatno cekaju da se nakupi... pa salju :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Koja je voltaza?Imaju li fen u sobama?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Imas fen, mislim da u svakom hotelu od tri* pa navise imas fen, sigurno. A to bi trebalo i da ti pise u opisu sobe.

Nasima su stigle razglednice. Ostavili smo ih u hotelskom sanducetu, par dana pred polazak. Trebalo im je manje od deset dana.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Gore pomenuti opisi mi previše deluju kao jedna strana medalje Jasmin Hamameta, pa evo prilike da i sam iznesem par impresija o ovom turističkom mestu, uzimajući u obzir njegove i prednosti i mane.

Hajde da krenemo od lepih stvari. Dakle hoteli u J.H. su zaista nešto što treba videti: veliki, čisti, prelepi (neki poput L.Baye zaista kao iz persijskih bajki). Plaža je dugačka, od belog peska, glavna avenija kroz mesto je prelepa, marina je zaista fantastična posebno naselje koje se zida u okviru marine na malom veštačkom poluostrvcetu. Atrakcije na plaži poput banane, skutera, paraglajdinga i slično su bagatela u odnosu na Tursku ili pogotovo Crnu Goru. Saobraćaj (generalno u Tunisu) je organizovaniji i manje opasan od onog u Turskoj. Za razliku od Susa ili starog Hamamaeta, u Jasmin Hamametu te prosjaci i vaćaroši ne smaraju, nema žickanja, moljakanja i slično. Čak mi i taksisti deluju vrlo korektno (biraš sam da li da se voziš za dogovorenu cenu ili na taksimetar, ali u svakom slučaju se poštuje cifra, bez pumpanja i ''zaokruživanja''). Prava vrednost i lepota Jasmin Hamameta se najbolje doživi kada se ode do starog Hamameta koji je (uz izuzetak predivnih hotela koji se nalaze izmešteni iz grada) tipičan primer prljave i smrdljive orijentalne kasabe. Što se tiče hotelske usluge ja sam bio u hotelu Safa (***) i bio sam veoma zadovoljan, pa predpostavljam da su uslovi u hotelima sa jačom kategorizacijom još bolji. Hrana je sa jačim začinima od naše, ali je raznovrsna i za mene ukusna.

Hajde da pređemo na malo manje lepše stvari koje niko od mojih predhodnika nije pomenuo. Dakle plaža jeste duga i peščana ali gore pomenuta trava koja je isplivala (zbog talasa) u obliku kugli veličine velikog kivija nije neka sporadična pojava već prava napast. Oko 22-23. avgusta je gotovo kompletan prilaz moru na svim plažama bio blokiran u obliku ''zida'' od naslaga trave, sa periodično prokopanim tunelčićima da bi se ušlo u vodu (uz izuzetak plaže hotela Neptun koja je tik uz marinu u zaštićenija od talasa i trave zbog malog veštačkog ostrvceta od naslaganih kamenih blokova). Svako ko je pokušao da snimi ceo zaliv koji je najbolje vidljiv sa zida pored marine, na svojim slikama će videti predivan zaliv sa hotelima u pozadini ali sa dugom crnom linijom po obodu vode na mestu spajanja sa kopnom. Travu jesu čistili bageri, ali slovima i brojem dva (2) bagera za celo naselje. Očišćena trava nije odvožena sa plaže već je na 50m od marine ( i dalje na plaži ali dalje od vode) formirana gomila poput travnatog brda osnovice najmanje 20 m2 i visine oko 2 metra. Ta gomila je i dalje stajala na istom mestu kada sam napuštao Jasmin Hamamet (01.09.) a bageri su krenuli sa čišćenjem 20.08.

Plaža je zaista od predivnog belog peska ali štrokava. Za razliku od Kušadasija u kojem sam bio prošle godine gde su plaže svake večeri prvo ručno čišćene, pa grabuljane, pa na kraju ''peglane'' sa velikim daskama, u Jasmin Hamametu se uveče prikupi samo najveće đubre (koje se gomila jer većina plaža ili nema kante ili im za to služe mali ćupovi koji su puni već oko podneva a prazne se tek uveče) a ujutru te dočekuju pikavci.

Supermarket Blue Ice u podnožju tržnog centra je JEDINI supermarket u celom Jasmin Hamametu ( u samom mestu postoji još 4-5 minimarketa, ali ni jedan više supermarket). Izraz supermarket treba uzeti sa rezervom jer je svaki beogradski Maxi (ali zaista svaki) veći od pomenutog. Dobra strana ovog supermarketa je zaista da su cene basnoslovno jeftine (primer: flaširana voda u Blue Ice-u je 300 milima, u minimarketima 600-650 milima, u hotelskoj prodavnici 1 dinar, a u hotelskom baru 1 dinar i 400 milima).

Moje najveće razočaranje su ljudi. Tunis kao zemlja koja se bavi turizmom već 35 godina, može samo da se pokloni i uči od Turske koja pre 7-8 godina nije imala ni jedan hotel. Za razliku od trgovaca po medini i na ulicama koji mahom govore engleski jezik i sa njima se može lepo komunicirati, turistički radnici po hotelima 99% ne govore engleski jezik (ulazio sam u 5-6 hotela). Konkretno u hotelu Safa koji je zaista ogroman hotel sa velikim osobljem, samo je čovek na recepciji koji vrši zamenu novca znao engleski jezik. Ostali su na bilo koji komentar odgovarali odmahivanjem glave ili foliranjem kako te razumeju ali bez uspeha. S obzirom da je Tunis bivša francuska kolonija u kojoj i poslednji prosjak govori dobro francuski i arapski, neko će reći da poznavanje engleskog i nije neki imperativ. Ali ako se uzme u obzir da je Jasmin Hamamet ISKLJUČIVO i NAMENSKI zidan kao TURISTIČKO i 100% HOTELSKO naselje, sramota je da kad pitaš recepcionera (moj primer) kada je u naselju sazidan poslednji hotel, on na vrat na nos odgovori kako do poslednjeg hotela imam nekih 800 m razdaljine (?!). Turistički radnici (uz zaista par časnih izuzetaka) su generalno promašili profesiju. Nisu neljubazni (pa čak za razliku od drugih gradova nisu toliko ni alavi za bakšiš), ali su potpuno nezainteresovani. Dobar dan i doviđenja su nepoznate reči. Tolika količina ravnodušnih likova bez inicijative i ikakve želje da ti izađu u susret je prosto neverovatna. U gradu imaš utisak da se niko od lokalaca ne smeje. Na plaži sam upoznao jako prijatnog Tunižanina koji studira informatiku ( i govori 5 jezika) koji mi je uz primetnu nelagodu rekao da je pomenuta nezainteresovanost i negostoprimstvo prosto nacionalna bolest koju oni pravdaju nekom vrstom ponosa, u fazonu došao si u zemlju predivnih plaža, hotela i mora, i šta sad očekuješ još da sam ljubazan. Taj momak mi je čak pomenuo da statistika tunižanske turističke alijanse (formirana na osnovu anketa) pokazuje da više od 80% turista nakon jednog dolaska više nikad ne poželi da ponovo dođe u Tunis, baš zbog pomenutog mlakog odnosa lokalnog stanovništva. Kada sam mu ja pomenuo da me čudi toliko negostoprimstvo od muslimana koji su tradicionalno vrlo gostoprimljivi ljudi, kao i kada sam mu pomenuo Tunižane iz unutrašnjosti koje sam upoznao u toku izlata u Saharu koji su bili izuzetno ljubazni, uz moje mišljenje da su se primorci prosto ''iskvarili'', on je klimnuo glavom. Da bi mu olakšao ''muku'' pomenuo sam mu moju prijateljicu Mitu iz Nikšića koja celo leto radi kao konobarica u hotelu Maestral pored Sv.Stefana, i koja celu zimu kod kuće ponavlja kako je ona ponosna i neće da se klanja beogradskim paradajz-turistima. Elem, vraćam se na Jasmin Hamamet: čovek (uz izuzetak izuzetno agilnih trgovaca) stiče utisak kao da je celo naselje u sindikalnom vlasništvu i da svi rade za platu u fazonu ''baš me briga da li ima sto gostiju ili hiljadu gostiju''.

Evo tipičnog primera manjka inicijative: ispred prelepog hotela Sofitel su konobari svako veče na aveniju iznosili desetak stolova sa stolicama i za 14 dana koliko sam ja bio u J.H. za tim stolovima nisam video NI JEDNOG JEDINOG gosta. Konobari su svako veče uredno stajali nalakćeni na vrata, ali uzalud. Na 200 metara od pomenutog hotela se nalazi lokal Broadway koji je 10 puta ružniji od Sofitela ali koji je angažovao simpatičnog crnca sa gitarom koji nije imao pojma ni sa pevanjem ni sa engleskim jezikom, ali je bio toliko komunikativan i simpatičan da je posle 21:00 bilo nemoguće naći slobodnu stolicu. Pozitivan primer je i kafe/poslastičarnica Canari pored marine koja je danju/noću uvek puna zbog ljubaznog osoblja, čistoće i solidnog izbora pića i slatkiša.

Što se tiče bezbednosti slažem se sa gornjim komentarima ali uz malo manje entuzijazma. Na plaži ima turističke policije ali slovima i brojem dvojica (debeli sa brkovima, i mršavi bez brkova) koji su na konjima i u toku dana jašu kroz plaže. Da li ima policajaca u civilu zaista ne znam, pošto nemam dar da prepoznam policajca u civilu. Ono što je primetno u J.H. pa i u celom Tunisu je poprilično veliki broj saobraćajnih policajaca, što je verovatno i uzrok reda koji vlada među vozačima. Bezbednost u hotelima je verovatno identična kao i u drugim mediteranskim zemljama, drugim rečima uzmi sef koji nije skup i ne razmišljaj. Mojim drugaricama su nestali sat i prsten iz hotelske sobe, ali same su krive pošto su ih ostavile ''na izvolte''. Ono što se često dešava je da u hotelskim sobama sobarice u toku sređivanja ''pozajme'' štanglu čokolade, neki komad voća ili cigaru iz kutije, ali (pored nelagode da mi neko dira lične stvari prljavim rukama) na njih se nisam ljutio jer su te žene mahom jako siromašne pa ko bi im zamerio. Vodiči iz agencije su nas upozorili da je avgust sezona povratka sezonskih radnika u unutrašnjost i da je tada tradicionalno povećan broj krađa (hm, pronađi lopova u Keruanu ili Gabesu) ali mi nismo čuli nikoga kome je bilo šta ukradeno. Na plaži smo stvari ostavljali pored ležaljki i nije bilo nikakvih problema (doduše nikad ne bih ostavio video kameru ili nešto vrednije).

Eto toliko, pridružujem se onima koji hvale dvodnevni izlet u Saharu, koji nije tako naporan kao što ljudi pričaju a čovek zaista ostaje frapiran pred prizorima zemunica u Matmati, prostranstva i pustoši Šot El Džerida ili lepoti izvora oaze Šebika. Vožnja džipovima je zaista daleko od adrenalinske ture kako je najavljuju vodiči iz Kontikija, ali je zaista lepa avanturica koja doprinosi opštem utisku.

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da i ja dodam nesto, vezano sa ovaj poslednji post:

Mi smo imali totalno suprotno iskustvo sa Tunizanima (isto tako i u nasem hotelu). U hotelu su svi znali engleski - mogao si sasvim lepo da se sporazumes. Gde god smo isli, svi su bili nasmejani, jako ljubazni i neverovatno raspolozeni za komunikaciju - pogotovo su bili odusevljeni kad cuju odakle ste - i NIKAD, ali nikad nisu hteli nista da uvaljuju. Ok, hoce da ti pokazu radnju (ako se radi o prodavcima), ali nikakve neprijatnosti nismo imali. Niti smo imali bilo kakve "jezicke" barijere. Samo na jednom mestu je radio konobar koji nije imao pojma ni rec engleskog, ali smo se nekako sporazumeli. Cak i u staroj medini smo naletali na jako stare prodavce koji su solidno znali engleski. Ok, ima lokalaca koji pricaju samo francuski, ali na vecini mesta sporazumevanje nije bilo tesko, niti je predstavljalo problem.

Inace, cela nasa grupa je odusevljena ljudima u Jasminu i starom Hamametu - svi su bili super prema nama, uvek spremni da pomognu i da te usluze. Retko gde smo sretali mrzovoljne konobare ili lokalce. Jedino - malo su spori, ali ko ne bi bio na takvoj klimi. A posto smo na odmoru... niko nije zurio nigde. Animatorski tim u hotelu Sandra Club je totalno blesav - sve smo ih upoznali, veoma su zanimljivi i veoma druzeljubivi likovi, i nikad napadni, nikad smaranje, uvek zezanje...

Mi smo totalno suprotno doziveli od onog sto je Kickingbird napisao i sigurno cemo se ponovo vratiti u Tunis. U nasem hotelu nas je SVAKO pozdravljao, uvek, kad god nas vidi i uvek uz pitanje: kako ste, jel treba nesto, ovo-ono, ali ne kiselo, vec sasvim normalno, kako i treba da bude u turistickim mestima i hotelima. Od vlasnika snack-bara, do cistacice koje su uvek bile nasmejane, tihe i neprimetne u svom poslu... Prosto nismo mogli da verujemo. Mene i zenu i nase drustvo su stalno zaustavljali po Medini (mozda sto stalno imamo osmeh od uva do uva), odakle ste, kako ste... ali ne napadno. I uvek su raspolozeni... uglavnom, mi smo bili sredinom avgusta, mozda ih je malo smorila sezona pa su postali nervozniji, ali to je samo nagadjanje...

Sto se tice plaza: - sve zavisi od hotela do hotela. Karthago je UVEK imao cistu plazu, jer odmah plati bager. Pa, izdvojite 5 dinara za 2 lezaljke i suncobran i eto vas na cistoj plazi. Nas hotel je imao solidnu, cistu plazu, nijedan pikavac niti papir ili bilo sta nisam video - jedan jedini put je bila jedna plasticna flasa koju je more donelo. Sto se tice algi: to je poznato za Mediteran a desava se cesto i u Grckoj, na egejskom moru (isto tako izgleda). 4. dan naseg boravka kisa je padala celu noc i prepodne i duvao je pristojno jak vetar. To je donelo alge i tu travu. I to je normalno za mediteransku obalu svugde. Inace je more savrseno cisto. Malo smo procunjali i plaza hotela Karthago je bila savrseno cista. Znaci, dok se kod vaseg hotela ne ocisti, slobodno prosetajte celom duzinom obale i nacicete cistu plazu (recimo i Marco Polo hotel). Sve zavisi od hotela do hotela. Za supermarket sam i rekao da je jedini veci i da izgleda kao c-market iz osamdesetih godina... i ima nekoliko mini markata, ali mozete uci u svaki hotel koji ima svoj mini-market...

Sto se tice soba... nama nista nije nestajalo iz sobe (nasi prijatelji su ostavljali sve i svasta), cak su sobarice uredno slagale nase neslozene stvari i svaki dan nas je docekivao novi aranzman sa cvecem... a sve sto je bilo slozeno i na svom mestu niko nije pipao. Ostavljali smo slatkise, cokolade... nikad nista nije nedostajalo. Mene su najvise iznervirali neki nasi turisti koji su, cim su dosli, kukali da udju u sobe. U sobe se zvanicno ulazi u 14.00, mi smo usli u 12.30 - u roku od 15-20 minuta po dolasku u hotel. Kukali, kukali... nije mi bilo jasno sta su ljudi hteli (put nije uopste naporan). Onda su vristali kako nema peskira i rezervne posteljine... pokusao sam da im objasnim kako se priprema soba u hotelu koja je napustena samo pola sata ranije ali nisu hteli da slusaju!! Onda sam se iznervirao i lepo zamolio mladica koji je raznosio stvari SVIMA do sobe da to organizuje i za 5 minuta sve je bilo sredjeno - ljudi jednostavno znaju svoj raspored (sobe se preuzimaju u 14.00) i nisu stigli da ih srede za tih pola sata (sto je i razumljivo, svugde u svetu se ta vremena postuju).

I ne stekajte se - dajte sobarici 1 - 1.5 din svaki treci dan i mladicu koji je zaduzen za vas sektor (zavisi od hotela) i koji brine o stvarima i ostalom i imacete perfektnu uslugu, 100%.

Inace, imam preko 500 slika koji mogu da pokazu kako je to izgledalo... E, sad mozda mi nismo neka zakerala, ali imamo totalno suprotno iskustvo sa Tunizanima, kao i neki nasi prijatelji koji su isli pre nas - potpuno su odusevljeni!

Stari hammamet je obavezan - taksi je vrlo jeftin i iskusicete pravi Tunis. Jeste prljav i ponegde "smrdljiv", ali to je, ljudi, dozivljaj... dosli ste u Afriku, drugi kontinent - normalno da je sve drugacije. I to su, arapi, drugacija civilizacija od nase... sve je drugacije. Nama je to bilo super - otvara neke nove vidike kad vidis drugacije ljude, njihove stanove, kuce, obicaje... Elem, to je i bio cilj naseg putovanja - sirenje vidika i upoznavanje novih mesta na ovoj planeti, i ja sam prezadovoljan tim iskustvom. Ako budem zeleo samo kupanje i savrsene plaze, onda cu ici u Grcku. A Tunis je zemlja za totalno drugaciji dozivljaj... a ako vam je iskljucivo bitno da tamo idete da se cvarite i budete samo na plazi, onda ne bih preporucio Tunis, svejdno vam je gde lezite i cvarite se... to je barem moje misljenje.

Dakle, opustite se i bice vam savrseno u Tunisu!

Izmenjeno (cozmo)
3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka