seagull

Uslovi za ulazak u Grcku, leto 2021.g.

555 poruka u ovoj temi

 

Opet, ponavljam, najdragocenija su sveža iskustva sa granice, jer su ona najmerodavnija.

 

Srdačan pozdrav

 

Nekad, nisu najdragocenija jer ovo sto su rekli clanici Shumaca nije tacno. Granicar je nesto izigravao, ko li zna sta mu je bilo.
Nije uopste bitno gde je uradjen test.

Dali znate koliko Australijanaca (poreklom iz Bitole) sa australskim pasosom prelazi granicni premin Medzitlija, a testove naravno rade u MKD?
Ja cu vam reci - bilo je dosta ovog leta.

A jel znate zasto se njima ne kurce i ne glumataraju granicni serifi? Zato sto odma zovu konzulati/maticne ambasade :)

Izmenjeno (STEALTH)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Juce bili na makedonskoj pa grckoj granici. Makedonci trazili zeleni sertifikat, Grci takodje kao i PLF. Nesto imali stampano nesto na telefonu. Makedonac iz nase kolone bas pomno citao i gledao zeleni sertifikat( ne razumem sto ga nije skenirao:D) i  mozda je zato njegova kolona milela a druge su isle mnooogo brze. Svi smo vakcinisani. Niko nas nije pitao gde idemo, da li smo u tranzitu i sl. Na grckoj granici  ( Evzoni) smo videli medicinare ali oni su se lepo medjusobno druzili i nisam primetila da su prilazili bilo kome… e sad ja ne mogu znati sta su drugi imali (test, vakcina) kod Makedonaca ih nije bilo.

Kod Makedonaca kao sto rekoh iako nije bila duga  kolona, bese oko 7-8 automobila ispred nas a cekanje od 40 min. Kod Grka prosli ocas posla.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Ono što negde zvanično ne piše i ne važi. AG test ako hoću mogu da uradim i u Mađarskoj, pa da idem u GR, to je moja stvar. Ako nigde nije navedeno da test mora da se uradi u matičnoj zemlji, a nije, šta on kaže nema nikakvog značaja. Mogao sam da idem u Albaniju ili na Ohrid nedelju dana, pa posle za GR, tada se sigurno ne uklapam u starost testa od 48h, i hoću li onda prvo iz Ksamila nazad do Vranja u laboratoriju, pa dalje u MK i put Grčke? Glupost...  Hajde da svaki Grk na Evzoniju ima neku svoju verziju šta i kako može, a šta ne. Pustio vas je jer je tako bio raspoložen, ma nije valjda. Pita vas odakle ste, a pritom u rukama drži srpski pasoš. Nego ste možda naišli na nekog baksuza. :D

Problemi u praksi nastaju jer se zvanični web site-ovi Ministarstva turizma Grčke ne ažuriraju u skladu sa izmenama koje se donose u međuvremenu i onda se ostavlja svakom činovničiću na slobodnu volju da tumači na svoj način. Na granici bude kako ti se zalomi sa službenikom. Može meni da se ne sviđa njegovo tumačenje, ali nemam kome da se požalim i od njegove dobre volje zavisi da li će da me pusti sa papirima koje imam ili će da mi naloži obavezno testiranje kod grčke ekipe. Kad su me matretirali carinici sasvim bezrazložno, obratila sam se direktorki carine, koja je bila razumna žena, poznaje važeće pravilnike, shvati da carinik ne radi u skladu sa njima i naloži mu da pusti pošiljku jer je sve u redu. Ovde nemam koga da iscimam i da se požalim. To je tipično za južna divlja plemena. Kod nas u Srbiji se donesu zakoni koje svako tumači na svoj način. Zahtevi urbanista u Čačku se razlikuju od zahteva urbanista u Valjevu i opet taj večiti problem da ne može da se kontaktira niko razuman iz nadležnog ministarstva ko će da ih natera da ne izmišljaju krive Drine, već da rade po zakonu.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo, ilustracije radi, mog iskustva.

Granični prelaz Kulata/Promahona  (BG/GR) 14.8. oko 15:00 h.

I ja sam dosta čitao tuđe utiske kako granični policajci uglavnom ne gledaju papire već samo traže pasoš i saobraćajnu.

Posle mnogo, mnogo, mnogo čekanja na vrelom suncu došao sam i ja na red. Ono što me je malo zabrinulo jeste vozač automobila ispred mene, koji se nekoliko puta vraćao do kola i išao do kućice sa papirima i nervozno objašnjavao nešto policajcu. Bilo je jasno da je kontrola papira ozbiljna.

I tako, dođem ja na red. Prva novina je da policajci više ne stoje pored i uzimaju pasoš a zatim nas Srbe upućuju na čekanje radi skeniranja pasoša.

Sada ja izlazim iz auta i donosim pasoše i saobraćajnu bugarskom policajcu, ovaj (u mom slučaju ona) samo pregleda pasoše i saobraćajnu, papire vrati i prosledi grčkom kolegi a meni prstom pokaže na njega. E tu počinje zezanje. Grčki policajac uzima PLF i 4x antigenska. Pogleda pasoše i saobraćajnu i odmah mi vrati bez skeniranja ali zato ozbiljno studira PLF i antigenske. Antigenski su urađeni u Beogradu, dan pred polazak. Imam utisak da je čitao slovo po slovo i sve detaljno proveravao. Da malo relaksiram situaciju, na pitanja sam odgovarao na grčkom jeziku (za ove 22 godine letovanja naučilo se malo ali i dalje loše). Tu on meni sroči nešto, tipa - što se služim grčkim kad ne znam, pričaj engleski). Posle dobrih 15 minuta vratio mi je sve paire uz širok osmeh.  Na granici postoji obaveštenje za wi-fi sa lozinkom i linkom ka PLF stranici, tako da PLF može da se uradi i na licu mesta. Bila je prisutna i gabaritnija grkinja za instant testiranje.

Inače video sam, dok sam čekao u koloni, da su vratili sa prelaza dvojicu motociklista i jedan kamper!!!! Gde su otišli nisam video.

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li se neko vracao avionom iz Grčke u Srbiju, kakva je procedura oko testova, da li traže/proveravaju? 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jedna osoba koju poznajem je sletela u Beograd iz Atine i propisana je izolacija koju je proveravao i policajac na kućnoj adresi.Tada je plaćeno 9000 za pcr test da bi se prekinuo taj kućni karantin.Zaista proveravaju jer žele da naplate tih 9000 tako da je dobro izbeći sletanje u Srbiju za nevakcinisane,ili platiti.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Jesu li se promenili uslovi za povratak u srbiju iz mk ili bg za nevakcinisane; treba li prc ili ne?

(Van opcije karantina od 10 dana)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Usli danas kolima iz Makedonije u Srbiju niko nista nije trazio ni pitao vezano za PCR, zeleni sertifikat i sl. Ne spomenuse ni karantin, ni reci o Kovidu, samo pasose gledali kao da je sve normalno.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

 Na izlazu iz Makedonije nisam namerno htela da pružim taj papir, čisto da vidim da li će da mi zatraži. Uzeo je samo pasoše, vratio i to je bilo to. Nominalno i dalje važi tranzit od 5 sati kroz Makedoniju za nevakcinisane/bez PCR testa.

 

 

 

Mene na povratku iz Albanije na Kosovu su upozorili ako ne budem imao taj papir, na GP Merdare mogu platiti kaznu 2000 €. Verovatno sve zavisi na koga naletiš. 

Mada po meni tu postoji i neka vrsta zastrašivanja, sada su se dodatno osilili. 22:05 zaustavlja se policija na Šelovoj pumpi na izlazu Prizren sever. Počinje razgovor na albanskom, nastavljam na srpskom... Da li znate da je na Kosovu policijski čas 22-05.Da naravno da znam, ali ja imam papir koji dokazuje da sam u tranzitu. Da li mi je zabranjeno da izlazim iz kola, odem do toaleta, popijem ili pojedem nešto? Ili širim "virus"po pumpi od 22-05  jer je tad kritično vreme, iako je tada koncentracija ljudi najmanja  ??? 

 

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
 

Mene na povratku iz Albanije na Kosovu su upozorili ako ne budem imao taj papir, na GP Merdare mogu platiti kaznu 2000 €. Verovatno sve zavisi na koga naletiš.

 

Ovo je sad totalna luda kuća, svako može da se ponaša kao kabadahija, jer ni u jednoj državi ne angažuju pismene ljude koji su kadri da napisu jasan tekst bez nedoumica na zvaničnim website-ovima ministarstava. Tako dolazimo u situaciju da odluke nisu koherentne niti logične. U vreme kada su preinačili uslove za ukrcavanje na trajekte koji voze sa ostrva do Pireja i ukinuli self test, taj isti self test je važio za Anendyk-ove trajekte koji su vozili iz Sfakije/Agije Roumeli za Gavdos i obrnuto (za nevakcinisane), ali za prebacivanje sa mesta na mesto na samom Kritu nije bio potreban. Sad na Anendyk-ovom website-u stoji izmenjen tekst:

Boarding procedure

The boarding process will take place as follows:

• All passengers must carry and display in paper or electronic form the vaccination certificate or the disease certificate (self-test), as exported in the form of digital or printed copy from the gov.gr platform or the certificate of negative diagnosis of the laboratory test by PCR or the rapid antigen detection test.

• Vaccination certificates of the European Union as well as of third countries are also accepted.

 

"disease certificate" pa u zagradi "self test"....logično je da ovo prvo bude sertifikat o preležanom kovidu, a self test je antigenski rapid test. totalna nebuloza. Iz preostalog dela teksta se može zaključiti da više ne može da se prevozi iz mesta u mesto na samom Kritu bez ikakvog testa, kao što sam ja išla 16.09. (samo sa kupljenom kartom za trajekt) od Hore Sfakion do Agie Roumeli i natrag.

U Makedoniji su nas morogali po laboratorijama, ne možete sa antigenskim da uđete u Grčku, morate da radite PCR. Na ulazu u Grčku, službenik kaže ako ste iz Srbije, u Srbiji morate da radite antigenski test, ne možete u Makedoniji?! Svako izmišlja svoja pravila. Ako je laboratorija dobila zvanično akreditaciju da može da radi AG testove, šta ima tamo neki ćata da odlučuje čije testove će da prizna a  čije ne. I biće sve veći haos koji će se na kraju svesti na obaveznu vakcinaciju svih koji mrdaju :(

Što se tiće ulaza u Makedoniju po povratku, službenik nam je tražio sertifikat o vakcinaciji. Kad sam rekla da nemamo, ćutke uze da popunjava neki papir, dade mi bez reči. Pitam je l i dalje važi tranzit u roku od 5h, on nadobudno progunđa: "Pa upisao sam tu!"....upisao je satnicu ulaska u Makedoniju, ali nigde ne piše kad sam dužna da izađem. Sačuvaj Bože da pruže kompletnu informaciju u vremenu u kome se odluke donose naprečac i uslovi menjaju brzinom koju niko više ne može ni da isprati.

Izmenjeno (shumaca)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Јуче се вратили преко  Бугарске , нико нам ништа није тражио , само пасоше погледали и довиђења .

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

I maske napolju ukidaju od 5.marta

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

^

Nisam ni znao da su bile obavezne.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905037
    Ukupno poruka