iva_89x

Reka Gradac i jezero Rovni

1 poruka u ovoj temi

Reka Gradac, u blizini Valjeva, proglašena je za najčistiju reku u Srbiji, a smatra se i da je jedna od najčistijih reka u Evropi. Izvire u podnožju planine Povlen, a zatim nakon nekoliko kilometara ponire pa opet izbija na površinu. Nastaje na mestu gde se sastaju Bukovska reka i Zabava, a nakon cca 28 km toka uliva se u Kolubaru. 

Kanjon reke Gradac je dugačak 22,7 km i prohodan je celom svojom dužinom, mada se na nekoliko mesta mora pregaziti reka. Obilazak kanjona je najbolji u letnjim mesecima jer je reka veoma hladna (temperatura vode je oko 13 stepeni celzijusa :shok:). Polazna tačka za obilazak reke Gradac je manastir Ćelije - zadužbina Dragutina Nemanjića iz 13. veka, odakle smo i mi krenuli. 

Webp.net-resizeimage.jpg.a748a3813b423ed

Od parkinga manastira vodi malo nezgodniji prilaz, poprilično kamenit u dužini od oko 200 m. Nakon toga se dolazi do mesta koje je uglavnom predviđeno za kampere i jednog etno restorana "Skok po skok". Da bi se došlo do restorana i prešlo na drugu stranu reke, prelazi se jedan uzani drveni mostić. Pošto je bila nedelja, u ovom delu je bila poprilična gužva. Mi smo nastavili nizvodno jer inače se smatra da su nizvodno najlepša mesta za kupanje. Usput nailazimo na nekoliko jahača na konjima koji jašu kroz sam kanjon, što je mene oduševilo jer sam veliki ljubitelj konja. :wub:

Nakon nekih 10-15 minuta šetnje kroz kanjon i dva prolaska kroz samu reku koja je baš, baš hladna, pronalazimo mesto za nas. Tu smo uživali ceo dan i najavljenih 38 stepeni za taj dan nismo osetili. Za nas je Gradac bio baš otkriće za tople dane i sigurno ćemo se vraćati i narednih godina.

5f65fc4aecc40_Webp.net-resizeimage(2).th

5f65fc4bc6f32_Webp.net-resizeimage(1).jp

Pre napuštanja valjevskog kraja, odlazimo i do jezera Rovni i vidikovca Velika Stena. Izgradnja brane čijim spuštanjem je i napunjeno ovo jezero je počela još 1988. godine, a završena je u septembru 2015. godine. Sama izgradnja brane je bila u žiži javnosti jer je njenim spuštanjem potpoljena crkva Svetog Arhanđela Mihaila, poznata kao Valjevska Gračanica. 

Sa vidikovca Velika stena pruža se prelep pogled na jezero koje je zanimljivog oblika. Sam pristup do vidikovca je skroz ok - auto se ostavi na glavnom putu i onda se nekih 10-15 minuta pešači skroz korektnim makadamom kroz šumicu. Na samom vidikovcu bi trebalo biti malo oprezniji jer je, kao što mu i naziv kaže, stenovit pa se može okliznuti ako se ne vodi računa.

5f65fdfbaa3b7_Webp.net-resizeimage(3).jp

5f65fdfa15e27_Webp.net-resizeimage(4).th

I na kraju kratak video zapis sa ovog izleta:

 

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26814
  Ukupno tema
  900650
  Ukupno poruka