Djokaputnik

MOJA VELIKA MRSNA TURSKA TURA

165 poruka u ovoj temi

@Djokaputnik svaka cast na putopisu! Citah sa uzivanjem, divno!

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pawtraveller

Hvala. Drago mi je da ti se dopalo.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Bravo za putopis, zanimljivo, interesantno, duhovito i korisno.

Izmenjeno (Laki1960)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Laki, hvala na komentaru

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sustiže nas treći talas. Da li nam je to oduzelo pravo da maštamo i planiramo sledeće leto u Turskoj. Ja ee i pored korone i Karabaha, nadam putešestviju u Gruziju i na Crnomorsku obalu Turske.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidim da se mnogima svidela moja ideja  o detaljnom planiranju letovanja za dogodine. Nadam se da će još neko priložiti svoj Virtuelni putopis.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo još nekih detalja planiranog putovanja na istok 2021. Pošto obično krećemo polovinom jula, znači da nam je ostalo još "samo" sedam meseci za pripreme i kako je to moderno reći zatvaranje finansijske konstrukcije. Kao što rekoh prvi dan je plan da se pređe 1450 km od kuće do Amasre. Drugi dan od Amasre preko Kastamona do Sinopa još 450. Treći dan Sinop-Amasja-Trabzon dodatnih 700 km. Dva dana u obilasku Pontijskih planina iznad Trabzona i put do Batumija potrošila bi još 700 kilometeri, što bi ukupno bilo oko 3300 km. Napominjem da je Batumi udaljen svega petnaestak km od turske granice. Koliko bi kilometara prešli kroz Gruziju zavisi od procene koliko je bezbedno vozati se po gruzijskim drumovima. Naime, mnogi tvrde da su Gruzini očajni i vrlo rizični šoferi. Doduše i o Turcima sam isto čito na ovom forumu, a ispostavilo se da su ljudi profesori (pogotovo za beograđane). Elem, kad preskočimo vozanje po Kavkazu za povratak nam ostaje još 2200 km do kuće uz jedno noćenje na Crnomorskoj obali i dva u Stambolu. Ukupno 5500 km vožnje do Batumija i nazad. Ako me Gruzini na licu mesta ubede da su ih nepravedno ocrnili što se volana tiče biće tu sigurno dodatnih 1500-2000 km. Što se putnih troškova tiče, lane je za 5500 km bilo potrebno oko 400 evra a s obzirom da se putevima pored Crnog Mora i kroz Gruziju ne plaća putarina, dodatno bi mi trebalo još 50-60 evrića za naftu u Gruziji, pošto je tamo čorba džabalesko.

Smeštaj sam gledao većinom na Airbnb-u i Bukingu, studiji ili apartmani sa obezbeđenim parkingom. Ja uvek biram jeftiniji smeštaj, ali obzirom na iskustva sa Istambulom 2019. sada sam mnogo detaljnije proveravo uslove i komentare gostiju. Šta će biti za par meseci  ko zna, ali sada se može rezervisati zaista po smešnim ciframa sa mogućnošću besplatnog otkazivanja i bez plaćanja unapred. U Amasri dva noćenja za dve osobe ukupno 45 evra, jedno noćenje u Sinipu 20, tri noćenja u Trabzonu 48, u povratku noćenje u Samsunu 25 i  noćenje u Stambolu opet 25 al za dve noći. Ukupno devet noći u Turskoj hanumu i mene bi koštalo 163 evra. U Batumiju se nude apartmani u oblakoderima na samoj obali sa pogledom na more, sa bazenima i sa garažom  od 12 evra za noć pa naviše, s tim da se za 7+ dana dobija popust do 15%. I za ovo letovanje znači ne planiramo više od 1000-1100 evra, pogotovo jer je hrana što istočnije to jeftinija. Bože zdravlja! Ako neko sme da stane na crtu pa da u julu na plaži u Batumiju popijemo po čašu belog gruzijskog iz Kahetije (kažu da je Tito pijo samo Kahetsko belo kad je išao u posetu Staljinu... naravno, dok su bili dobri).

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Stalno mi se motaju stihovi onog "narodnjaka" : Drumovi će poželet Turaka, al Turaka nigde biti neće. Imam utisak da će ovog leta to biti slučaj sa turskim drumovima: Drumovi će poželeti Srba, ali Srba nigde biti neće. Sudeći bar po temi Turska, jer se po nedelj dve dana niko ne javlja. Ako ima neki valjan razlog da se Turska zaobiđe, dajte da svi čujemo pa da tražimo nove destinacije, ionako je poslednjih dana počela da me svrbi Južna Italija i Sicilija, daj da se prešaltam na vreme i proučim sva skretanja kod Albukerkija.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ljerka

Далеко од тога да одустајем.  Чак шта више, ја се спремам из све снаге. Него ми чудно да је овакво затишје на форуму, јер лето није далеко. И ја сам убеђен да ће Турска бити доступна дестинација, горе сам и навео план пута за црноморско приморје и Грузију... Значи то ми не гине, али с обзиром да никада није могло повољние да се резервише смештај у Италији и на Сицилији него сада, размишљам да турско-грузијску туру оставим за догодине јер сумњам да ћу кад ова пошаст прође и цене рипе моћи себи да приуштим летовање на западу. Ових дана грозничаво прелиставам Букинг и Ер-БНБ. Ако резервишем Италију, онда ми предстоји још грозничавија припрема, проучавање рута, места за посете, потражња карата за трајекте, проучавање цена у маркетима и ресторанима... Ако превагне Турска, онда опуштено, све већ знам... само чекам јул (нисам га заборавио)

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U Alanji 7 noćenja i kraći izleti po okolini. Put za Stambol preko Taurusa, stanka u Ajfonkarahisaru i pravac Jalova. Trajektom preko Mramorja do Jenikapija pa opet isti hotel u blizini Aja Sofije. Dan dva za uživanje u Carigradu (eventualno mali šoping za hanumu) pa pravac Srem. Koliko će koštati put... videćemo a hoteli su bukirani po ceni od 19-34 evrića. 15-16 noćenja bi trebalo da izađe 350-400 gore pomenutih novčanica. Većina hotela je sa bazenom, negde su u pitanju dvokrevetne sobe, negde je studio a negde apartman.

Ako Bog da, da se 29-30 dočepamo kuće sledi: Moja velika mrsna turska tura II.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Djoko ne smandrljavaj tu Mesopotamiju, posto ces  vec da se navozas do tamo greota da je samo tek tako preletis. Znam ja da ti volis da se vozas...meni bi za ovo putovanje trebalo 2 meseca :D...gledam nesto ovih dana i pravim plan za Mesopotamiju (jednog dana). Dok se ja nakanim ti ces vec sve i da opises i pokazes nam slike :klap:

Dakle, srecan put,  pamti sve pa nam posle pisi natenane.

Blago tebi

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka