jele

KUDA ZA VIKEND?

17 poruka u ovoj temi

Na ovoj temi mozemo na jednom mestu podeliti iskustva o zanimljivim destinacijama koje se mogu obici za vikend, bilo da su u pitanju gradovi, sela, jezera, planine, manastiri, banje, salasi, carde, restorani, etno kuce, dvorci, ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo na primer mi smo proslog vikenda izlet zapoceli obilaskom manastira Svetih Arhangela u Kovilju.

Citiram: ''Према сачуваном предању манастир Ковиљ је подигао свети Сава око 1216. године, или српски краљ Драгутин. Савремена историјска наука тврди да је првобитна црква подигнута у 16. веку или већ у другој половини 15. века. Храм је до Карловачког мира 1699. године био више пута спаљиван од Турака. Нова, већа црква грађена је од 1741. до 1749. године. Манастир је спаљен и опустошен од мађарске војске 1849. године. Храм је био толико оштећен да се није могао обновити него је изграђен нови, данашњи, храм и обновљени и подигнути конаци.''

Posle manastira smo otisli do carde Arkanj (iliti Na kraj sveta). Nije radila pa smo se malo prosetali okolo. Kod carde mozete da iznajmite camac i cini mi se da je mesto raj za pecarose. U Arkanju sam poslednji put na ribljoj corbi bila pre jedno 10 godina i tada nisu imali struju. Mislim da je situacija i sada ista. Evo slika dela terase carde.

img1444gc0.jpg

Posle Kovilja smo otisli do Titela da obidjemo etno-kucu Bogojevic, medjutim bila je zatvorena, a i nismo se prethodno najavili telefonom. Uglavnom, u brosuri je stajalo da u etno-kuci postoji suvenirnica, da je moguca degustacija i kupovina domacih proizvoda. Kontakt telefon je: +381 63 833 47 74.

Posle Titela smo krenuli put Perleza, pa putem Beograd-Zrenjanin prema Eckoj. Na skretanju ka selu Belo Blato ugledasmo restoran Trofej. Restoran ima divnu terasu za rucavanje, mini zoo vrt, mini vetrenjacu u dvoristu, deo u kom deca mogu da se igraju. U produzetku dvorista restorana se nalaze dve renovirane kuce, banatska kuca porodice Ostojin u kojoj je sveze otvoren mini restorancic i kuca na kojoj pise etno-selo Tiganjica koja jos uvek nije u funkciji.

Ulaz sa puta u restoran Trofej:

img1479fl7.jpg

img1479fl7.5951638540.jpg

Terasa za rucavanje:

img1476gn5.jpg

Banatska kuca porodice Ostojin i Tiganjica:

img1472om3.jpg

img1472om3.12c4867188.jpg

Enterijer restorancica u banatskoj kuci:

img1465ir2.jpg

img1466im5.jpg

Detalj iz dvorista:

img1471ur1.jpg

img1471ur1.011440bcf0.jpg

Klopa je odlicna, cene nisu visoke. Ima specijaliteta od divljaci.

Nastavak sledi kasnije, izmorio me je ovaj imageshack...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Posle obilnog i odlicnog rucka u restoranu Trofej, nastavismo put sela Belo Blato da obidjemo etno-kucu i staru vetrenjacu i to sve uz puf-pant-pant uzdahe.

Naravno, opet se nismo telefonom najavili, tako da smo etno kucu videli samo spolja.. Rekose nam da ucitelj koji je zaduzen za provodjenje turista po etno kuci zivi preko puta, ali nam je bilo zao da coveka dizemo sa rucka.

Evo detalja iz dvorista etno kuce. Nista posebno, ali kad smo vec zapucali da je vidimo, da podelim sliku i sa vama.

img1487yl8.jpg

Stara vetrenjaca u selu je zaista stara u bukvalnom smislu reci. Oronula je i nalazi se u krugu neke fabricice. Imam problema sa postavljanjem slike, pa istu necu podeliti sa vama ovaj put.

Odlucili smo da obidljemo i Carsku baru. Kad idete asfaltnim puticem sa desne strane vam se nalazi restoran Sibila na ribnjaku Ecka, dalje se desno prostire Carska bara, a levo od putica se nalazi rezervat Carsko selo. Ispred se nalazi rampa i drvene stepenice pored table sa oznakom rezervata. Prostor je lepo uređen za odmor - drvene klupe i stolovi pod nastrešnicom. Pred sam ulazak u rezervat, tj. kad hocete da krenete ''stazom zdravlja'' u obilazak oko ovog dela bare-rezervata se nalazi kucica u kojoj se mogu kupiti karte za grupnu voznju brodicem. Mislim da je cena bila oko 250 din po osobi. Malo smo se prosetali ''stazom zdravlja'', popeli na pontoncic na vodi, odmorili se i vratili nazad. Cela staza se proteze na oko 4 ili 5 km i negde na kraju se nalazi vidikovac. Nismo obisli celu stazu - naravoucenije: ne ici prepunog stomaka. Na tabli ispred rezervata su navedene biljne i zivotinjske vrste koje zive u rezervatu. Kada smo procitali i da tu obitava ugrozena vrsta divlje macke, malo nam nije bilo svejedno, al' na svu srecu nismo imali bliski susret sa istom.

Detalji iz rezervata Carsko selo:

img1506xq5.jpg

img1509sv8.jpg

Posle setnje smo se zaputili u Ecku i obisli 'kastel' Lazar. Dvorac, iliti kastel je sav pod konac i nije po mom ukusu, ja volim da osetim starinu. Trenutno jos uvek uredjuju dvoriste. Unutra se nalazi restoran, aperitiv bar i sobe-apartmani. Pitala sam da li slucajno postoji neka mini muzejska postavka, ali na recepciji rekose da nema. U holu ispred aperitiv bara se nalazi ''autenticni'' viteski oklop.

Dvorac sa dvorisne strane:

img1544zw9.jpg

U povratku kuci svratismo na kafu na Salas 84.

img1590pc7.jpg

img1590pc7.4a5f01fb06.jpg

The end

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Super ti je ova tura! Ima svašta za videti! ja sam jedino u Trofeju-u bio nekoliko puta i stvarno je za pohvalu! Dobra hrana,ok cene,a uz sve to uđivanje obiđeš mini zoo i etno kuću! Inače postoji već dugi niz godina,ali se svake godine prošituje i obogaćuje ponudu!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa kazu da Trofej radi od 1994. godine, ali evo ja prvi put bila i stvarno mi se svideo. Sto kazes ima bogat sadrzaj oko restorana, prava uzivancija. Bilo mi je smesno kad nam je cika u restorancicu u banatskoj kuci naplatio 40 dinara kafu. Ista ta kafa je na Slasu 84 100 dinara.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa kazu da Trofej radi od 1994. godine, ali evo ja prvi put bila i stvarno mi se svideo. Sto kazes ima bogat sadrzaj oko restorana, prava uzivancija. Bilo mi je smesno kad nam je cika u restorancicu u banatskoj kuci naplatio 40 dinara kafu. Ista ta kafa je na Slasu 84 100 dinara.

Meni je Trofej usput kada idem bilo gde,pa je to tradicionalno da se tamo popije kafa za srećan put i večera za srećan povratak! :) I mimo svega što je postalo jako popularno mesto i uvek ima guđve nisu se osilili kao na salašima!

Izmenjeno (Roli)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Razmisljam da ovaj vikend odem do Backog Monostora da obidjem taj rezervat prirode Gornje Podunavlje, pa me interesuje da li je neko bio, kako je, sta jos moze da se obidje u okolini, itd.

Obisla bih i Bezdan (svratila bih do te Velike carde), a mozda i do carde Andric kod Sombora.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo sad sam malo kopala po internetu i videla da na tom potezu Sombor - Backi Monostor - Bezdan ima jos svasta da se obidje: Dida Hornjakov Salas, Zooloski vrt Miki u Kolutu, muzej duvana u Teleckoj, Ekoloska ucionica u Barackoj, etno-kuca 'Bakin salas' u Somboru, itd. Sta kazete, jel' neko obisao ova mesta?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovde ima zanimljivih predloga, ali tema nikako nije da dobrom mestu. Molim moderatore da je premeste u podforum Srbija, ili da je spoje sa nekom slicnom temom tamo, ovde je nezasluzeno zapostavljena!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zašto na podforum Srbija?

Kad nam ukinu vize sledeće godine, moći ćemo na kafu u Segedin ili na 2 dana do Trsta, Budimpešte, Beča....ah...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Takodje mislim da se izlet ne odnosi samo odlazak negde u nasoj Srbiji.

Ima ljudi koji odlaze i do Sofije na jedan dan, Segedin, Solun....BiH, Makedoniju.....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pa dobro, ima, nije da nema, sto ljudi-sto cudi :D ali ovo sto je bilo predlagano je u Srbiji pa sam zbog toga mislila da ide tamo...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

za vikend...splavarenj tarom ali kad se prolepsa vreme  :):D to mi je bilo zanimljivo par dana nije bas neko klasicno odmaranje ali je svakako zanimljivo

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Preporucite mi neko mirno mesto za ovaj vikend...:)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Marex, izvinjavam se, ne videh tvoje pitanje na vreme, ali kao ideja za neki buduci vikend- Katici kod Ivanjice, "Pansion Obradovic"...imas tu temu u okviru podforuma "Srbija"...to je jedino mesto gde se potpuno opustim i odmorim.....

Izmenjeno (pefkari)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27008
    Ukupno tema
    905816
    Ukupno poruka