Tirkizna

Dvorci Slovačke

6 poruka u ovoj temi

Da li je neko obilazio dvorce u Slovačkoj, samostalno ili preko agencije?

Videla sam ovaj aranžman i volela bih da nastavim sa tradicijom obilaženja dvoraca po Evropi. Za sada sam obišla dvorce Bavarske i Transilvanije ( i Vojvodine :D). Na spisku su još i dvorci Loare.:)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tirkizna, jesi li nešto obišla u sopstvenoj režiji ili istražila?

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Obilazak dvoraca Slovacke mi nije bila primarna namera, vec samo propratni sadrzaj putovanja u Poljsku radi posete Auschwitza, najveceg koncentracionog logora u Evropi. Ispostavilo se, kako to obicno biva, da su propratni sadrzaji ostavili jaci i bogatiji utisak.

Na putovanje krecem iz Beograda, ali se zbog izvesnih okolnosti ono odvija preko Hrvatske i Madjarske, pa zbog toga pravo putovanje  kroz Slovacku pocinje nocenjem u Kampu Thermal  u mestu Dunajska Streda. U njegovoj neposrednoj blizini nalaze se termalni bazeni, pa je u cenu kampa, pa i svih hotela u okolini, ukljucena poseta toplicama. Cene smestaja za jednu noc po osobi se krece od 17,5 do 65 eura.

Narednog dana, putovanje se nastavlja prema ostacima Dvorca Devin, pa dalje prema Bratislavi i Bratislava Hradu, te prema Dvorcu Cerveni Kamen. Namera mi je bila da istog dana posetim jos i dvorac Trencin, kao i dvorac Budatin u blizini Ziline, ali zbog nepredvidjenih problema na putu poslednje dve posete se preskacu i, po neverovatnom pljusku i nevremenu, jedva stizem do narednog prenocista, Kampa Pod Debowcem i blizini grada Bielsko Biala u Poljskoj. Posto je kamp zatvoren, prenociste mi pruza Hotel an Bloniach, po ceni od 27,5 eura po osobi.

Dalje nastavljam preko Oswicima, Krakowa, Vjelicke i Zakopana, da bi se posle dva dana obreo pred zidinama Dvorca Orava, a nocio u Kampu Betula na jezeru Mara, u mestu Liptivski Trnovec, po ceni od 16 eura po osobi.

Narednog dana put me vodi do Dvorca Bojnice, pravog bisera kada su gradjevinske starine u pitanju, kako zbog arhitekture tako i zbog ocuvanog eneterijera i namestaja koji je godinama bio, kao i sam dvorac, u vlasništvu porodice Palfi. Put nastavljam dalje posetom Dvorcu Zvolen i malom gradicu Banska Stiavnica sa ocuvanim starim kucama i trgovima, kao i sa dva nevelika dvorca: Starim i Novim. Ovo mesto nikako ne treba propustiti!

Putovanje kroz Slovacku se zavrsava u Kampu Lazy, o kome, u ruralnim predelima Niskih Tatri, u blizini madjarske granice, brine Holandjanin, vlasnik farme ovaca i koza, kao i prizvodjac nevidjeno ukusnog kackavalja od mesanog mleka...

8..JPG

34..JPG

82..jpg

205. Dvorac Orava.jpg

214..jpg

238..jpg

324. Stari dvorac.JPG

327. Novi dvorac.jpg

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@vlajche71, moze li malo vise o  ulaznicama, radnom vremeni? Koji ti je najlepsi dvorac? @safira, nisam otputovala, uhvatila me je tokom zime neka ceznja za morem, iako sam bila pocetkom septembra i idem sad u avgustu, pa sam uspela da nagovorim muza dragog da idemo konacno u Kotor jer nismo jos bili zajedno u Cg, a tamo ne zelimo da letujemo:D

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dvorac Devin: Radno vreme od aprila do oktobra svakog dana od 10 - 16h. Cena ulaznice je 5 evra po osobi.

Bratislava Hrad: Radno vreme cele godine svakog dana osim ponedeljka od 9 - 17.30h. Cena ulaznica je 8 evra po osobi.

Dvorac Cerveni Kamen: Radno vreme od aprila do oktobra svakog dana osim ponedeljka od 9.30 - 15.30h. Mogucnost obulaska dvorca samo u vodjenim turama koje polaze na svakih pola sata, a cene ulaznice je 7 evra po osobi.

Dvorac Trencin: Radno vrme svakog dana osim ponedeljka od 9 do 16.30h. Cena ulaznice 4,5 evra po osobi.

Dvorac Orava: U aprilu je zatvoren, Ostalim mesecima je otvoren svakog dana od 8.30 do 17h. Ulazak u muzej je u vodjenim grupama sa razgledanjem u trajanju od 70 min. Cena ulaznice je 7 evra.

Dvorac Bojnice: Radno vrme je od aprila do oktobra je svakog dana osim ponedeljka od  10 do 15h sa pauzom od 12 do 12.30h. Poseta dvorcu je moguca u grupama u trajanju od 70 min, uz objasnjenja samo na slovackom jeziku. U letnjoj sezoni je moguce zakazati i vodjene ture na engleskom jeziku.

Navedene vremena vaze samo za period od aprila do oktobra, dakle -u  van sezoni. U sezoni je radno vreme duze i treba ga, kao i cenu ulaznica, proveriti na sajtovima dvoraca.

 

 

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@vlajche71, hvala :)!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26682
  Ukupno tema
  895726
  Ukupno poruka