Lilica

Napulj

221 poruka u ovoj temi

Hvala vam na lepom putopisu. Pohvaljujem vaš opis putovanja koji je nenametljiv a sadržajan. Kako pominjete Siciliju da li se negde nalazi vaš putopis o Palermu i Cataniji? Mi planiramo veliku turu Jug Italije i Sicilija pa molim za preporuku koliko dana odvojiti za gradove Napulj- Catanija -Palermo?

Pošto se prepliću dva putopisa od dva autora pohvale se odnose na oba.

Izmenjeno (nebojsabrada)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@nebojsabrada

Hvala na komentarima, dago mi je da vam se dopada i nadam se da ce biti od pomoci prilikom planiranja vase veoma zanimljive ture. Nisam tada pisao putopis, samo sam postavio foto ture, pa mozete pogledati. Ja sam sticajem okolnosti u Palermu i na Siciliji boravio / takoreci ziveo, nekih dva meseca, pa sam imao dovoljno vremena da obidjem sve bez zurbe, pa ne znam koliko vremena imate na raspolaganju za obilazak, ali svakako Sicilija je univerzum za sebe, velika je i tek tamo ima toliko toga lepog da se vidi i obidje. Ne znam kako i cime putujete  ali sam je ja uzduz i poreko obilazio efikasnim zeleznickim saobracajem. Pogledajte teme za Siciliju, pa probajte da se inforimsete sta i kako i koliko dugo i sta ne treba propustiti u zavisnosti koliko vremena imate. Svakako, pocevsi od vecih gradova i centara kao sto su  Palermo, Katanija, Sirakuza (pod obavezno), pa preko desetine zivopisnih sela po obali i brdima necete nigde pogresiti. Unapred vam zelim lep provod.

Izmenjeno (nspace)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Čitam mužu  tvoj zaključak, smeška se i kaže BRAVO. To je to, Napulj je i na nas ostavio jak utisak, u zabavnijem gradu do sad nismo bili. Fucnuto, oronulo, beskrajno šarmantno, sa gomilom detalja zbog kojih se hod usporava a osmeh sa lica ne silazi. Zaista il te osvoji na prvu, il se ne dopadne ni na kraju. Naprosto mislim da ovde sredine i mlakog utiska nema.

A nasmejalo me par tvojih sličica, reko da li je moguće da smo u okeanu tezgi, pultova , gajbi...na kojima se prodaju dzidzabidze  slikali baš istu "prodavnicu"

20190529_214407.thumb.jpg.6a50e949979d9b

Da ne bude zabune ovo je moja, a ne tvoja slika:D paprika tj. rogove il sta je već ovo. Kažu da je protiv uroka ali da radi samo ako se pokloni, a ne ako se kupi za sopstveno teranje zloduha, pa sam ja nakupovala takodje gomilu da poklonim dragim mi osobama. 

DSC04604.thumb.JPG.7905280eaf7f00e6f0cb6

I jedna iz Positana, isti ugao, neki drugi šetači...

Super su ti postovi,  baš mi je  drago što su nam slični utisci. 

Izmenjeno (Teogonija)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

:D Verovatno smo slikali istu tezgu posto je tu bilo napisano sta je to i kako se zove...posle da imam da znam.

Ocekujem jos slika i utisaka i sa nekih  mesta gde ja nisam zasao, sigurno ih imas!

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nshedonist, nadam se da nisi u Napulju pomenuo kečap! Na pizzu se stavlja samo gusti sok od pasiranog paradajza, možda je u tome razlika.

Ali, htela sam nešto drugo da primetim: da li mi je promaklo, ili zaista među poslednjim putnicima za Napulj niko nije pomenuo Cappellu San Severo; da li je moguće da vas vodiči nisu tamo vodili ili vas nije impresionirao Hrist pod velom? Ili mi je, čitajući, promaklo.

Inače, vidim da ste baš lepo izobilazili.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@jelenait

Potpuno si u pravu u Italiji ne postoji kečap za pizzu. I u Italiji vam nikad  u piceriji neće doneti dodatni kečap, kako se to čini u Srbiji, da bi dodatno prelili picu . Picu će vam doneti  u startu prelivenu prelivom od paradajza i to vam je to. Međutim, naši ljudi pod prelivom od paradajza podrazumevaju kečap. Stoga sam, da bi objasnio razliku u ukusu, jer zaista je preliv od paradajza potpuno drugačijeg ukusa od kečapa, koji se koristi u Srbiji, naveo preliv od paradajza-kečap, kako bi ljudima bilo jasnije da razlika u ukusu potiče od drugačijih sastajaka kojima se pizza preliva.

Što se tiče vodiča i njihovog angažmana, moram reći da je, na žalost, u pitanju  komercijalni deo u centru pažnje. Naime, vodičima je, po običaju, bilo u interesu da se što više putnika prijavi za fakultativne izlete, a što se dodatno naplaćuje. Ali sa druge strane i putnici su imajući u vidu kratko vreme, koje je bilo na raspolaganju, imali interes da koriste usluge vodiča. Naime, kada bi imali više vremena na raspolaganju, mogli bi drugačije organizovati posete najznačajnijim znamenitostima, ali vremena je bilo zaista malo , te je verovatno ono što smo uspeli da vidimo bilo maksimum za vreme, koje nam je bilo na raspolaganju. Kada bi trebali sami da se organizujemo verovatno bi uspeli da vidimo sve što je značajno, ali bi nam u tom slučaju trebalo bar duplo više vremena od onog koje smo imali. Iz tog razloga mi smo uplatili sve predviđene fakultativne izlete i prepustili se vodičima.

U svakom slučaju, za prvi put, mi smo zadovoljni onim što smo za kratko vreme uspeli da vidimo. A za sledeću posetu Napulju i regiji Kampanja, znali bi da se sami organizujemo da vidimo ono što smo sada propustili da vidimo.

Pozdrav NShedonist.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li je pametno obilaziti u avgustu Pompeju i Vezuv iz Napulja,kao i Sorento i Amalfi obalu?Da li su vrućine koliko-toliko podnošljive,je li možda neko to praktikovao u tim uslovima?Čitao sam na nekim blogovima o gužvama u vozu ka Pompeji i da ima baš puno džeparoša.Preporuka je da se obidje Pompeja i Vezuv u istom danu.

Razmatram da spojim Napulj sa Barijem u jednom putovanju jer postoji i Flixbus povezanost ova dva grada.Vrlo zanimljiva regija (tačnije dve pokrajine) za naš standard imajući u vidu jeftine letove i smeštaj.Doduše,letovališta na Amalfiju su mnogo skuplja od samog grada Napulja.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Leicester Slažem se sa ovim što je @Teogonija lepo napisala.

Salerno je odlična baza za obilazak Kampanije, može da se pronađe dobar i jeftin smeštaj a sam grad ima puno toga da ponudi a na par kilometara je Amalfi obala.

Kao što verovatno znate, cene u avgustu svuda u Italiji više nego obično.

Pompeju sam obilazila početkom septembra i bilo je jako toplo ali izdržljivo!

Razmišljala sam da obiđem Vezuv kraj avgusta 2017. godine ali sam odustala zbog vrućine! No, sve je individualno. Ko zna, možda ove godine ne budu toliko toplo.

U svakom slučaju, ako ste u prilici, posetite ovaj kraj obavezno! 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka