Scorpio

Oradea

9 poruka u ovoj temi

Pozdrav! Za vikend idemo do Debrecena pa mislimo da napravimo pauzu u Oradei. Ono što ne mogu da nađem nigde je kako se plaća parking za auto (da li se plaća vikendom?) i drugo, gde bi bilo najbolje ostaviti auto pa peške obići centar?

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Automobil nam je cijelo vrijeme bio parkiran ispred smještaja, pa ne mogu da vam sa sigurnošću kažem gdje da parkirate. Parking se naplaćuje u centru, mislim da su postojale table. Eventualno možete da se parkirate negdje oko katedrale "Catedrala Episcopala Invierea Domnului", to je nova pravoslavna crkva smještena blizu tvrđave i tu pored je ogromna stambena zgrada i čini mi se da ima veliki plato. Od te katedrale samo prođete kroz park Prvi decembar (Parcul 1. decembrie) i već ste kod sinagoge, a tu počinje centar. Druga varijanta je da pokušate u sporednim ulicama koje nisu previše blizu centru ili oko zgrada da se uglavite negdje.

Capture.PNG.17037a15c3435bf8ba357f9c867d

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Hvala na informaciji!

Bili smo u subotu, ali samo na neka dva sata. Kola smo ostavili kod same mesečeve crkve*. Vidim da ima tabla, ali na njoj ne piše nešto posebno, tipa da li vikendom naplaćuju ili ne, a kako nema nigde napisano da li se i kako plaća (ni na web-sajtu), ostavio sam auto pa šta bude. :) 

Oradea je sjajan grad, baš smo se pozitivno iznenadili. Na momente podseća na Beč, onaj potez od mesečeve crkve pa prema tvrđavi s tim da nismo imali vremena da idemo u tvrđavu. Šteta, nadam se jednom ponovnom dolasku u ovaj grad.

Od kuće smo krenuli sa +28, a tamo je bilo +13 sa jakim vetrom, mi u kratkim rukavima. Gledali su nas malo čudno, verovatno su i po govoru zaključili da smo neki Rusi sa severa.

Dosta njih govori mađarski. Od Oradee prema severu do Mađarske granice su različite firme, a toliko na jednom mestu mislim da nisam skoro video. Nekih 20 minuta smo se vozili i neprestano su s obe strane puta bile firme.

Mislim da treba minimum neka dva, možda tri dana za ovaj grad. Južno od grada na nekih 45 km ako se ne varam je "pećina medveda" koju mislim da je zanimljivo obići, a na tom potezu ima pešačkih planinskih staza sa sjajnom prirodom.

Za vikend-izlet je sjajna lokacija!

------

* Zove se "mesečeva" jer ima iznad ulaza sa spoljnje strane loptu koja se okreće i pokazuje fazu meseca.

------

Kroz Rumuniju se van grada vozi jako brzo, pa bi možda početnicima vozačima koji su naučili ovde da voze to možda bio problem. Kolone automobila od Arada do Oradee idu po 120 km/h, a čini mi se niko ispod 100 pa ni kamioni.

Izmenjeno (banem)
4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@banem 

Ludaci slično voze i kroz Bukurešt, mrtva trtka između njih i Turaka, mada u svakom glavnom gradu makar na istoku Evrope se slično vozi...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Grad je na slikama prelep :klap:! Moglo bi se spojiti sa Aradom, mada sam se zarekla da cemo imati jesenje putovanje sa samo 1-2 grada.:D

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Arad je drugi grad koji smo posetili nakon Oradee u dva putovanja, ali kako je to druga tema, nisam spominjao. Noću je fenomenalan. Mogu se spojiti u turu jer je Arad na putu prema ili od Oradee. Eventualno ko ide do banje Đule u Mađarskoj, može da spoji sve tri lokacije u jedno putovanje!

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, odlicna ideja!! Kao dete sam cesto isla u Djulu, a to mi je bilo i prvo putovanje van zemlje, cak pre mora :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Postavljeno (izmenjeno)

Oradea za Uskrs, petak i subota.  Divan grad, ali pust...Svi su u tržnom centru.

IMG_20220422_150232.jpg

IMG_20220422_150259.jpg

IMG_20220422_150400.jpg

IMG_20220422_154613.jpg

IMG_20220422_155433.jpg

IMG_20220422_160222.jpg

IMG_20220422_173044.jpg

U Tvrđavi , i unaokolo

IMG_20220422_180340.jpg

IMG_20220422_192855.jpg

IMG_20220422_193005.jpg

IMG_20220422_193021.jpg

IMG_20220422_193234.jpg

IMG_20220423_101302.jpg

Izmenjeno (rakel)
4

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26913
    Ukupno tema
    902664
    Ukupno poruka