meda

Kolima iz Srbije za Tursku

3084 poruke u ovoj temi

Evo da i ja podelim nase putesestvije sa vama, meni su dosta znacili podaci sa foruma pa se nadam da cu i ja isto tako pomoci nekome :klap:

Putovali smo Nis - Grcka - Turska (Sarimsakli). Kroz Srbiju je put prihvatljiv, auto-put do Leskovca, posle toga Grdelicka klisura u kojoj treba biti pazljiv jer ima dosta guzve u sezoni... Na granici nije bilo guzve jer smo svratili u manastir Prohor Pcinski na rucak pa smo presli tamo, bukvalno samo mi i carinik, ali ni na Presevu nisu bila zadrzavanja duza od 20 minuta. U Makedoniji isto klasika, uglavnom dobar put. Putarina u Srbiji 190 dinara Nis-Leskovac, ko ide iz Beograda 740 + 190 u jednom pravcu... U Makedoniji na 2 mesta po 50 denara a na jednom 60, primaju i razmenjuju evre na naplatnim rampama (od prilike je 60 denara 1 euro).

U Grckoj put do Soluna negde dobar negde osrednji, ima 3 trake za oba smera pa treba da se vodi racuna jer neki ocekuju da se pomerite u zaustavnu traku kad pocnu da preticu prema vama... Od Soluna do Turske granice autoput kao pista, nov, jos uvek se ne placa putarina (mi smo se vratili 12.avgusta i nije se placala) ali su kucice za naplatnu rampu postavljene, verovatno ce da prorade kada prodje sezona. U Turskoj se do Sarimsaklija ne placa putarina nigde.

Put u Turskoj...hm.. autoput u izgradnji, pa se po negde vozi u jednoj traci, negde u dve, tako da su ogranicenja od 50 do 90km/h, ko ih postuje moze da bude jako smorno jer su vecinom 50 km/h... mi smo se na tamo trudili da ne prekoracujemo previse, ali u povratku nismo imali strpljenja :) Kada smo isli na tamo bilo je na jednom delu mnogo sljunka, ali kada smo se vracali to su malo rascistili... Cela Turska se generalno dosta gradi - putevi, hoteli, zgrade...

Na tamo smo uhvatili trajekt Galibolu-Lapeski - 25 TL, a u povratku Canakkale-Ecebat (23 TL)... Trajekt ide uglavnom na pola sata, eventualno posle ponoci na sat. Vise mi se dopao prelaz Canakkale-Ecebat, trajekt je veci i brzi, putuje 15 minuta (Galibolu-Lapeski je putovao 40 minuta). Canakkale je jako lep grad, mi smo iskoristili priliku i obisli vojni muzej (mornaricki).

Sve u svemu put nije naporan kao sto mnogi misle, Nis-Sarimsakli 1100km (preko Prohor Pcinskog, i sa svracanjem u Alexandropolis). Moze da se izveze bez spavanja, mi smo na tamo dremnuli u kolima na Grcko-Turskoj granici 2 sata, dosta znaci kada se putuje celu noc.

Sto se tice goriva (pricam o EuroDiesel-u), najjeftinije je u Makedoniji - 1.1 euro, u Grckoj je 1.37 eura, a u Turskoj 1.75eura (3.84TL),mada u Turskoj varira od pumpe do pumpe, ali se svakako nikako ne isplati da se sipa tamo. Sipali smo u Nisu za 20eura, pa u Makedoniji napunili za 60eura (MAK petrol, moze da se plati i u eurima, ako ne prihvate na prvoj,prihvatice na drugoj pumpi, ima ih bas dosta na autoputu do Grcke), i to nam je bilo dovoljno do Turske nazad. U povratku smo u Grckoj dosipali za 25eura da stignemo do Makedonije,gde smo sipali za jos 35eura. Sve u svemu ukupno 116 litra (140eura) - prosecna potrosnja 4.8, na auto putu 4.7 (Audi 1.9TDI). :don-t_mention:

Glavno pitanje - da li ima policije...hm...pa i ima i nema :) Od prilike da smo u svakom pravcu videli po 3-4 puta, od prilike u svakoj drzavi po jednom, u Turskoj mozda 2 puta u svakom pravcu... Nas su "zaustavili" 3 puta - ali cim vide da su srpske tablice odmah pokazuju rukom da nastavis...to nam se isto desilo i u MK, i u GR i u Turskoj... :lud:

Na Grckoj granici u povratku su nam trazili (pored pasosa i zelenog kartona) i medjunarodnu vozacku... mada mislim da nije cesta praksa, ali eto, mozda je bolje da se izvadi i medjunarodna... Mi smo izvadili samo za supruga pa je on vozio uvek preko granice za slucaj da zatraze uz pasose...

To bi ukratko bilo to, ako nekog nesto jos zanima neka pita slobodno... Sto se tice hotela - Buyuk Berk u Sarimsakliju - prezadovoljni smo i svakom bi ga preporucila, ali o tome vise na temi o hotelima. :don-t_mention:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da li neko moze malo detaljnije da opise tu dramu oko ili kroz Sofiju? Idemo u Tursku u Sarimsakli, hotel Berk.. hvalaa

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Koliko ja znam obilaznice oko Sofije su pune rupa (citaj kratera), a put kroz centar Sofije je ok, ne traje to ne znam ni ja koliko dugo kolika god da je guzva (a nije) jer je i dosta krace, tako da je najbolje da se prodje kroz centar, prati se samo put za Plovdiv i to je to... ja uvek idem tamo jer su mi pricali da su obilaznice katastrofa...

Sto se tice hotela Berk - uzivajte! :don-t_mention: Jer je stvarno za uzivanje! :klap:

Izmenjeno (puma87)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@ Ivantos

Nema nikakve DRAME oko Sofije. Radi se o sledećem: po logici stvari, uvek je bolje jedan veliki grad (metropolu), ako je moguće, zaobići kad vam se nalazi na maršruti. Sofija je jedini izuzetak za koji ja znam. Tri puta sam prošao pored Sofije severnom obilaznicom (na račvanju na ulazu u Sofiju putokaz veli "Istanbul"), da bih četvrti put, u nameri da se zaustavim i provedem neko vreme u Sofiji, krenuo kroz centar i shvatio koliki sam prethodnih puta bio magarac. Ta severna obilaznica oko Sofije (za južnu ne znam, nisam njom prolazio) je, definitivno, najgore parče puta, bilo da se ide do Burgasa (Crno more) ili u Tursku. Mislim da Bugari (s pravom?) očekuju da tu deonicu, cca. 70km, umesto njih izgradi EU ili Turska, pa je, u smislu održavanja, ne pipaju k'o da se ne valja. To je gore čak i od naših puteva pod Miloševićem. Dok, sa druge strane, kroz centar Sofije vode široki i lepo sređeni (kao kroz Novi Beograd) socrealistički bulevari. A ta je trasa čak i nekih 30km kraća. Kad se uđe u grad, ide se samo pravo, putokazi su Plovdiv i Istanbul (u suprotnom smeru Belgrad), tu ni lud ne može da zaluta. A ni gužva nikad nije naročita (recimo, ni prići prosečnoj beogradskoj). Tako da, samo pravo i nema problema... i izlazi se na autoput za Plovdiv/Staru Zagoru.

Srećan put i lep provod!

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

znaci kroz Sofiju?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Znaci da :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

E sada ja, sinoć smo se vratili iz Marmarisa (1477km Mladenovac-Marmaris u jednom pravcu). Ono što su srkis i puma87 napisali je to i bilo bi suvišno da ja potvrđujem stvari. Imam kompletan plan puta (devojka je vodila evidenciju) sa kilometražama dužinom putovanja i slično pa ako nekome bude potrebno slobodno neka upita za koji detalj a ja ću ga opisati. Ja ću se potruditi da opišem neke detalje koje predhodnici nisu izneli, jer da jesu verovatno bi im post bio kao roman.

BUGARSKA

Na granici stajete u kolonu automobila. Imate dva tipa kolone: Imate rampu iznad kojeg svetli zastava evropske unije i rampu gde piše all passports, mi naravno stajemo u red za ovaj drugi. Mada mislim da možete da stanete bilo gde, jer nekada ta svetla i ne rade.

Kurs je 1e = 1.91 do 1.93 leva. Imate više menjačnice pa uvek najmanji kurs ima ona prva od granice ali sledeća na 15m već bolji.

Gorivo: Ja sipao samo na Shell-u. Shell V power diesel 1litar = 2.5leva-2.64leva = 133.5din-140.0din, ostale pumpe su jeftinije.

Vinjetka (korišćenje puteva u Bugarskoj)! Ne kupujte je odmah posle granice u onim trfikama (zvaničnim državnim), jer je kod njih ova za 7dana 18leva a na Shell-u 10leva. Čak nam je Bugarski graničar rekao idite na Shell. A ako vas ovi u trafikama pitaju da li imate Vinjetku, recite imamo i 50metara niže kupite je na Shell-u. Shell imate na oba Bugarska granična prelaza.

- Od granice do Sofije je ograničenje većinom 60km/h, u prvih 15km od granice nema policije ali na 25km pred Sofiju ima bar 3punkta. Noću nema ni jedne patrole. Moj savet je da izbegavate prevelika prekoračenja, pa i ako vozite brže to da radite prateći nekog drugog. Sva sreća pun put nemačkih turaka, pa kada vas neki prestigne vi u kolonu za njim.

- Sofija, definitvno po sredini, nikakve obilaznice. Noću su prazni bulevari a danju ume da bude gužve, za ceo put kroz Sofiju samo jednom skrećete (levo iz pravca Srbije). Noću sam prešao ceo grad za 20min, u povratku u 13h za 30min. Policije ima dosta na ulazu u Sofiju iz pravca Srbije i na izlazu (uključenje na auto-put) gde ima dosta radova. Pazite kada se budete vraćalii poštujte ograničenja prilikom silaska sa autoputa jer baš zaustavljaju i koriste radare.

- Auto put. Asfalt dobar u prvoj polovini od Sofije. Oprez na ulasku u tunel iz pravca Srbije, ograničenje je 80km/h i imate patrole na oba kraja tunela. Tu su sa radoarom 24h. Smanjine ispod 80km/h, lagano kroz tunel i posle tunela pun gas do izlaska sa Auto puta.

- Deo puta do granice sa Turskom. Bolji asfalt nego na autputu, niska ograničenja 50-60-80km/h. Gde god je naselje (selo) možete da zateknete neku patrolu sa radarom. Opet sistem, u kolonu za bržim nemačkim turčinom sa pristojnim rastojanjem pa kada on naglo prikoči i vi ćete.

- Obratite pažnju na poslednjih 20km do granice tu se izlazi na njihov auto put u izgradnji, postavili su table na kojima je naznačen ulaz na auto put ali je 100m niže patrola i ograničenje je 60km/h, mogu da vas upecaju, odmah iza njih normalno je ograničenje.

TURSKA

Imate čekiranje na dva mesta. Jednom vam pregledaju pasoše a na drugom dokumenta automobila. Izgradili su ogroman tržni centar tako da tu obavezno stanite. Pored stvari, parfema, brze hrane (kao u Delta centru na poslednjem spratu) imate menjačnicu. Strastveni pušači ovde obavezno kupite cigare jer su boksevi jako pristupačni 12lira-30lira (490din-1224din) a u letovalištima kutiju cigara nećete naći ispod 7lira (286din)

Kurs je 1e = 2.40 do 2.53 lire. Na granici kurs je 2.40. U zlatarama kurs je nešto jači, a najbolji u bankama, samo se treba malo promuvati. Dakle na granici zamenite samo onoliko koliko vam treba da stignete do krajnjeg odredišta

Gorivo: Ja sipao samo na Shell-u. Shell V power diesel 1litar = 3.88lire-4.00lire = 155.0din-163.2din, ostale pumpe su jeftinije. Ovo gorivo je mnogo skuplje ako ste se zeznuli pa zamenili evre po kursu 2.3 (ima i takvih menjačnica), onda litar može da vam izađe i 177din!!!

Put do Marmarisa. Pratite sledeće table od granice iz pravca Bugarske: Edirne - Canakale - Izmir - Aydin -Mugla - Marmaris. Trajek prelaz je skuplji u manjem mestu Gelibolu-Lapseki=25lira, trajekt je lošiji, Ecebat-Čanakale=23lire brži i bolji trajekti.

Auto put Izmir-Aydin. Na prvoj rampi samo prođete. To me je izbezumilo pošto sam se pitao kako ću da platim auto put ako nemam karticu. Na izlazu sa autoputa u mestu Aydin pored rampi radi im prodaja kartica (KGS kartica). Kartica u jednom pravcu je 5lira, kartica za pet prolazaka je 20lira (ja kupio ovu jer mi trebalo i za povratak kući), imate i veće. Karticu samo pokažete na skener, skine vam se sa računa na kartici jedan prolazak, rampa se podigne i idete dalje.

Duž auto puta ima više svetlećih reklama na kojima piše: KGS 08:00h-24:00h. Da li to znači da se tada naplaćuje ili se samo u tom periodu kartica može kupiti, ne znam. Bilo bi korisno da ljudi koji su išli u Kusadasi i Bodrum napišu gde su kupovali ove kartice jer ja nisam video prodaju na izlasku iz Izmira, a moguće da nisam primetio.

Putevi su im sve bolji, dosta rade i za koju godinu zaboravićemo na one postove koji govore o čuvenim truckavim putevima Turske a pričaćemo samo o magistralama sa 3 trake u jednom pravcu, dve za vožnju i jedna zaustavna sa završnim finim asfaltom. To im je od prilike standard, svuda tako rade.

BITNO: ako planirate da turistički skočite do Grčke iz Turske nekim brodićem (mi planirali do Rodosa) imate začkoljicu! Pošto ste ušli kolima u Tursku ne možete izaći peške pa makar i turističi preko njihove agencije. U našem slučaju to je značilo da moramo da ukrcamo i auto na Katamaran da ga provozamo do Rodosa i vratimo nazad u dobru novčanu nadoknadu! Odustali smo od Rodosa!

Detalje o Marmarisu, gde je najbolji kurs, dobra i kvalitetna klopa, obližnja mesta koje možete posetiti, okačiću na deo foruma: IZLETI Marmaris

SRBIJA

Granica u povratku. Imate više kolona na rampi iznad jednih se nalazi zelena tabla sa nekim sitnim tekstom a iznad drugih crvena. Pošto je velika gužva bila ja stadoh ispred crvene i kada sam bio na jedno 10 kola do rampe pročtam da je crvena tabla za one koji imaju nešto da prijave a zelena za one koji nemaju ništa da prijave. Da ne bi ste napravili grašku kao ja pa se vraćali na kraj druge kolona jer ne znam da li bi me carinik zezao što nema šta da prijavim a u njegovom sam redu, vi odaberite u povratku pravu kolonu.

Izmenjeno (forestlander)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kurs je 1e = 1.40 do 1.53 lire. Na granici kurs je 1.40. U zlatarama kurs je nešto jači, a najbolji u bankama, samo se treba malo promuvati. Dakle na granici zamenite samo onoliko koliko vam treba da stignete do krajnjeg odredišta

Verovatno si napravio lapsus, da nije kurs od 2.40 do 2.53 lire

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Verovatno si napravio lapsus, da nije kurs od 2.40 do 2.53 lire

To i ja primetih, verovatno je chovek permotuvao 1 i 2. Sto se tiche goriva javljaju stalno da padaju cene goriva, sem kod nas naravno, nas ovce shishaju kao i uvek. HVALA na savetima, dobrodoshli, isti nam je put do Turske granice, i ja po savetima forumasha cu kroz Sofiju, uglavnom vidim da se i ti slazesh gorivo u Srbiji do Bugarske, u Bugarskoj pun i na zadnjoj pumpi opet do chepa. Chak smo i iste dizele gledali, ja sam ga sipao u Becu, i nemojte zaboraviti da je to MNOGOOOOOO bolje gorivo nego shto nama ovi sipaju. Zapazhanja za Bugarsku, naravno ako ti nije problem mozhesh pustiti i na pp, da ne davimo ostale. Moj je neki plan da svratim do Subway-a na klopu, nisma nikad jeo u Sub-u pa bi valjalo probati.

Veliki pozdrav i josh jednom HVALA

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Jeste napravio sam grešku upravo sam prepravio post.... Na PM pitajte šta vas zanima... Za gorivo savet je isti: Sipaj u Srbiji da dođeš do granice, razmeniš jedno 100e, napuniš na ulasku u Bugarsku i izlasku iz Bugarske. Meni auto na pun rezervoar može da pređe 1100km, tako da sa ja sipao i u Turskoj. Išao sam do Oludeniza, Salimija (pogledaj deo forima izleti Marmaris) pa sam za 13dana u Marmarisu napravio dodatnih 600km puta... Pozdrav.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Možda može neko da mi posavetuje,gde je najbolje spavati na putu za Sarimsakli.Da li u Bugarskoj i gde.Da li ima obezbeđenih motela sa parkinzima ,ili u Turskoj i gde?Koja je putanja i da li se ide preko Haskova,koja je maršuta BG-Sarimsakli,ne verujem Via Mishelinu već vama forumaši.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Isli smo u septembru u Sarimsakli kolima. Od Kragujevca do tamo ima 1100km! Najbolje bi ti bilo da prenocis u Haskovu (nadji na netu neki motel i vidi cene, mozes cak i da rezervises) mada smo mi u kolima spavali! Avanturisti nema sta!!! pozdrav

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

S obzirom da je verovatno vecina vas (nas) pocela planiranje letovanja. Zanima me da li je neko putovao autom do Kusadasija i koju je rutu koristio? Hvala Aleksandra

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Isli smo u septembru u Sarimsakli kolima. Od Kragujevca do tamo ima 1100km! Najbolje bi ti bilo da prenocis u Haskovu (nadji na netu neki motel i vidi cene, mozes cak i da rezervises) mada smo mi u kolima spavali! Avanturisti nema sta!!! pozdrav

Isao bih sa dvoje male dece ( beba 8 meseci i 3 god cerkica) u Sarimsakli (moze i neko drugo mesto-grad)kolima 01.07.,sta bi mi predlozio ili bilo ko prati ovu temu u koji Hotel da se smestim? Neki uslov bi bio da je blizu plaze a opet ne tako skup ili eventualno nesto drugo.Napominjem da po prvi put idem u Tursku tako da bi mi svaki savet bio od koristi :-) (dosta toga sam naucio ovde na forumu),i to pocev od restorana za ishranu pa do temperatue vode i kvaliteta plaze. Pozdrav svima !

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

evo pogledaj ovde ...

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26884
    Ukupno tema
    902076
    Ukupno poruka