meda

Kolima iz Srbije za Tursku

3169 poruka u ovoj temi

Hvala i na odgovorima i na zelji za srecan put ... manje / vise sam sklopio sve 'kockice' u vezi trase puta, odradio servis na kolima i sad cekam nedjelju i polazak osmeh1.gif

Izmenjeno (ljerka)
obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Treba mi jedna informacija ,da li u Turskoj ima plina?

Izmenjeno (ljerka)
obrisan citat, direktan odgovor na post
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kolima do Marmarisa...

gde uzeti trajekt,

koja je cena po coveku, i po kolima...

koliko se vremena putuje...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vec je pisano o ovome ali ajde opet.

Trajekt uzeti preko Dardanela-Canakkale konkretnije za Canakkale preko mesta Eceabat ili Lapseki svejedno...kosta 10-tak evra za auto+4lica.

Canakkale-Marmaris imas nekih 600km i 8h voznje.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uh... procitah celu temu :) Planiramo pocetkom avgusta u Sarimsakli kolima pa u najvece planiramo kojim putem da idemo :) Po viamichelinu preko Grcke je duze nekih 150km, ali bih rado izbegla Bugarske carinike i policiju, los put oko Sofije, putarine, i Turske gangstarbajtere koji kroz Sicevacku klisuru voze 130 km/h i preticu u koloni, kad krene jedan krecu svi, bez gledanja....

Sto se tice Grcke, do sada sam bila samo do Soluna, ali po prici forumasa vidim da je i ovaj drugi deo od Soluna do Turske odlican, ogranicenje 130, bez putarina, tako da kada se uzme sve to u obzir onih 150km duzeg puta i ne predstavlja neku posebnu razliku...

Posto vozimo nas dvoje, nebi spavali nigde, eventualno ako nas uhvati umor dremnuli bi na nekoj pumpi malo... Jedino oko cega se dvoumimo je da li uhvatiti trajekt Gelibolu-Lapseki ili Eceabat-Canakale, ako neko moze da mi kaze da li ima neke razlike, da li je negde bolje/brze/jeftinije, sta god...??? :)

I svratili bi na dorucak u Canakkale na taj "najbolji burek na svetu" koji pominju vec par njih, samo ako moze neko da mi objasni gde se nalazi tacno?!? :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam se vratio izSarimsaklija, sredinom nedjelje. Prvi put sam putovao u Tursku, kolima, saporodicom.

Možda, da odmah na početku, iznesem svoj utisak, poslije pređenog puta, da jeTurska ipak AVIO destinacija, a ne AUTO destinacija. Kad ovo pišem, prvenstvenomislim na loš kvalitet turskih puteva, ograničenja brzine i navike turskihvozača. Ovim ne želim da obeshrabrim one koji planiraju odlazak u Turskukolima, vec da im dam, što precizniji, 'uvid u stanje' (makar za period od 20.06. do06.07.) na putu do Sarimsaklija i nazad.. I da još dodam, poželjna je varijantada idu barem dva vozača (što u mojoj porodici nije slučaj - samo ja vozim, paje vjerovatno i to uticalo na moju prethodnu ocjenu – sve je lakše udvoje :),zar ne).

Putovalo je nas četvoro (dvoje odraslih i dvoje djece od 7 i 9 godina),automobilom Logan1.5 dCi (koji je u besprekornom stanju - NAPOMENA: obavezno provjerite kvalitetguma na kolima pred put ili razmislite o kupovini novih, ukoliko su vampostojeće u lošijem stanju – turski putevi su nekvalitetni i trebaće vam dobregume). Konkretno, u mom slučaju, Tigrove Sigure su bile na visini zadatka.

Do Sarimsaklija smo išli preko Grčke i plan je bio da se vratimo istim putem (iostanemo koji dan u Grčkoj) - 'isprepadani' vijestima o stanju u Grčkoj saInterneta, plus od rodbine i prijatelja koji su se iz Grčke vraćali prekoBugarske, odlucili smo da se vratimo preko Bugarske. Ja sam se, lično, zbogtoga pokajao: put kroz Bugarsku je iskustvo kojega ću se dugo sjećati (inajtoplije vam preporučujem da ZAOBIĐETE tu trasu).

Do Sarimsaklija smo putovali preko Dojrana, gdje smo i prespavali u smještaju'DanDar'. Smještaj je ništa naročito, četvorokrevetna soba, oni je zovuapartman jer su ubacili frižider, koštala nas je 40E. Iz Beograda smo krenuli u04:45 i stigli na Dojran u 12:30. Na ovoj dionici nije bilo nikakvih problema,kao ni čekanja na srpsko/makedonskoj granici. Vjerovatno vecina vas zna da jeputarina kroz Srbiju: 730 + 190 RSD, a kroz Makedoniju 3x1E (eto, da navedem zaone koji, mozda, putuju prvi put). Skretanje za Dojran, sa autoputa, je poslijeDemir kapije i kanjona Vardara: isključujete se desno (ima oznaka), pa opetdesno (ispod autoputa), idete za Josifovo i Valandovo i brzo stižete u Dojran. Večeralismo u jednom ribljem restoranu (FukTak – moja preporuka) u Starom Dojranu (3 kmje od Novog do Starog Dojrana). Sjutradan smo krenuli u 4:25. Vozite jednomjedinom ulicom (ka Starom Dojranu) i dolazite, prvo, na makedonsku, a zatim ina grčku carinu. Pošto je bilo rano, bili smo jedini na carini i čekali smoonoliko, koliko je cariniku bilo potrebno da pregleda pasoše i udari vize.NAPOMENA za one koji se opredijele za ovaj pravac: primopredaja smjena nacarini je u 6 sati po makedonskom (odnosno, 7 po grčkom) i traje sat vremena.Da budem precizan, u tom periodu NIJE moguće preći granicu. Kad prođete grčkucarinu, vozite pravo do mjesta Drosato, gdje skrećete desno za Solun. Ovdje bihobjasnio uključenje na EgnatiaOdos iz ovog smjera: NIJE moguće da se iz ovogsmjera ukljucite na EgnatiaOdos u smjeru za Kavalu - put bi vas odveo u Solun.Potrebno je da se sa ovog puta isključite kod putokaza za mjesto Liti (bukvalnona 20-ak,ili manje, kilometara od Soluna) - isključujete se desno i ulazite uLiti. Vozite pravo sve dok ne vidite tablu (plavu) na kojoj pise Kavala -skretanje je lijevo i tu prolazite ispod Egnatia Odos-a. Zatim vozite pravo svedok ne ustanovite da ne možete dalje pravo (iz suprotnog smjera ce vam dolazitioni koji se isključuju sa EgnatiaOdos-a) i na tom mjestu skrećete lijevo. Procicete kroz jos jedan podvožnjak i poslije dva skretanja desno, uključićete se naEgnatiaOdos za Kavalu. Ako vam ovo izgleda malo komplikovano, pregledajte temu'Grčka-kolima' - vrijedi se pripremiti, u protivnom, kao što rekoh, otići ćeteza Solun.

EgnatiaOdos je, makar 20.06. :), bio u besprekornom stanju: bez ijedne jedinerupe ili zakrpe, fenomenalno obilježen i označen, ograničenje brzine 130 km/h.Nije se plaćala putarina, ali prije Kavale su radnici postavljali podnožja zanaplatne kućice (znaci, očekujte da će, po mojoj procjeni, naplata putarinepočeti tokom ove sezone). Takođe, prije Kavale, imate jedini, da tako kazem,'normalni' parking, gdje ima WC i dva kontejnera u kojima možete kupiti kafu,vodu, sokove i grickalice. Tu smo se zadržali 20 minuta i nastavili dalje. Dane zaboravim: gorivo obavezno natocite u Makedoniji (na MakPetrolu je 1 litarevro dizela kostao 1.05 Evra). Duž EgnatiaOdos-a nema nijedne pumpe, pa akobiste željeli da točite gorivo, morali bi da se isključite sa istog i da, poslije,tražite uključenje. Nižu se mjesta: Kavala, Xanti, Komotini, Aleksandropuli idolazite na grčko/tursku granicu. Na putu smo izbrojali dvadesetak vozila(ukupno) u smjeru ka Turskoj. Eto, da napomenem i taj detalj: grčko/turska granicaje na rijeci Marici (dobro poznatoj iz naše istorije), koju Grci zovu: Evros.Znači, prvo idete na grčku carinu, zatim prelazite most preko Marice (ima tu ipo dva naoružana vojnika sa svake strane mosta, čisto da se ne prepadnete) ionda dolazite na tursku carinu. Proći ćete kroz tri, da ih tako nazovem,kontrole: na prvoj su nam pregledali pasoše, na drugoj su nam tražili zelenikarton i saobraćajnu dozvolu, a na trećoj, opet, pasoše. Mala napomena u vezi saobraćajnedozvole: u Sarimsakliju su nam rekli da se saobraćajna dozvola, kao iodgovarajući podaci, traže zbog predupređivanja preprodaje kola u Turskoj.Recimo, mi smo htjelii da idemo na izlet na ostrvo Lezbos, ali nam je rečeno dabismo morali da idemo kolima (Turci se plaše da mi možemo prodati kola uTurskoj, a sa Lezbosa, recimo, odletjeti avionom), što nam je značajno podiglocijenu izleta, pa smo odustali. U supruginom pasošu, pošto su kola na njenoime, turska carina je upisala podatke o ulasku kolima (čisto da znate da vas točeka).

Inače, kad pređete prvu kontrolu(pasošku, da je nazovem), slobodno parkirajte kola i otiđite do mjenjačnice –trebaće vam lire, makar za trajekt preko Dardanela. Tokom našeg boravka kurs sekretao od 218 do 230 TL za 100 E.

Iz Dojrana smo krenuli u4:25, a u Tursku smo usli (po zavrsetku turske carine) u 9:15, odnosno, u 10:15po turskom vremenu (časovnike u Turskoj, kao i u Grčkoj, pomjerite za 1 satunaprijed – da budem precizniji: nema vremenske razlike između Grčke i Turske).Da ne zaboravim: bili smo JEDINI i na grčkoj i na turskoj carini.

Put vas dalje vodi do mjestaKesan (izgovara se: Kešan), tačno 30 km. Tu skrećete desno, ka Gelibolu-u (odnosno, Galilpolju).

Već poslije prvih pređenih kilometara uočili smo da su u toku veliki radovina putevima, i to uglavnom u smjeru ka Sarimsakliju. Ovo znači da ćete vozitidobrom, da tako kažem, dužinom u jednoj traci (u drugoj traci su kola koja vamdolaze u susret). Isto tako se uočava da turski putevi nemaju onaj fini sloj(premaz) na vrhu – vozite po nečemu što bih mogao nazvati tucani, nabijeni,kamen. Tako je sve do Izmira (za dalje ne znam), Na sve strane su saobraćajniznaci: kamenčići na putu. Tokom čitave vožnje sam se bojao da mi nekikamen(čić) ne ošteti šoferšajbnu ili ulubi limariju. Ograničenja brzine uTurskoj su: 50 km/h u naseljima, 90 km/h izvan naselja i 120 km/h na autoputu.Ja, lično, sve vrijeme boravka, nisam vozio brže od 90 km/h. Da vas ne prepadam,ima i završenih deonica, po kojima se vozi normalno, a kao što rekoh, radovi suu toku (i na pravcu prema Bugarskoj, i na pravcu prema Izmiru), tako da oprezanije na odmet.

Da se vratim putu: kod Kešana skrećete desno za Gelibolu, ulazite u grad iput vas direktno vodi u luku. Mi smo se opredijelili da Dardanele pređemo baštu, da bi izbjegli ulazak u Čanakkale (ovako se Čanakkale samo obilazi).Bukvalno smo direktno uletjeli na trajekt. I u polasku, i u povratku, cijena jebila, za automobil i nas četvoro, 25 TL. Mi smo uhvatili trajekt: Gelibolu –Čardak (mjesto Čardak je 2-3 km lijevo od Lapsekija) – ovo navodim čisto da sene zbunite: potpuno je svejedno da li je linija Gelibolu-Čardak iliGelibolu-Lapseki. Po izlasku sa trajekta odmah skrećete desno i odatle, pa doSarimsaklija, pratite samo pravac za Izmir. Put je odlično označen i ne postoji mogućnost da igdje zalutate (kao što rekoh, samo pratite pravac za Izmir). Put vas vodi do Lapsekija, pa do Čanakkale-a.Želim da upozorim na deonicu od Čanakkale-a do Ajvačika: tu se put penje ubrdo, a poslije silazi do mora. Na toj deonici, u brdu, imate punu liniju jedno10-ak km i česti su šleperi (mi smo naletjeli na iste i u povratku i upolasku). Formira se kolona. Turci, jasno, pretiču, ne obaziru se na bilo kakvaograničenja ili upozorenja: moj savjet je da pažljivo odradite tu deonicu.Negdje iza Čanakkale-a smo ručali (i to odlično) na jednoj pumpi: četiri jela,dvije vode, jedna kokakola plus jedna turska kafa = 28 TL. Tu smo se i maloodmorili i spremili za nastavak puta. Kao što sam napisao, slijedi ta dionicado Ajvačika, gdje preporučujem pažnju. Inače, na toj dionici, ima 2-3simpatična restorana sa stolovima u hladu šume, iz kojih se širio fenomenalanmiris pečene jagnjetine, ali na našu žalost, mi smo već ručali. Možda nijeloše, ako naletite na šleper (ili, kolonu šlepera, kao mi), da tu predahnete, uhladu šume i uz jagnjetinu :). Poslije uspona imate i spuštanje do mora (takođepreporučujem opreznu vožnju) i dolazite do mora. Put do Erdemita ide poredmora, kroz naselja, pri čemu je plaža desno, odmah ispod puta, a ljudi idu nakupanje i prelaze preko puta, kojim vi vozite. Ograničenja su u naseljima svuda70 km/h i 50 km/h – ja sam ih maksimalno poštovao.

E da, zaboravio sam da napišem, da smo poslije ručka, a prije ove nezgodnedionice, svratili u Troju (skretanje je odličnio obilježeno, ima svega 5 km dotamo) – moj vam je savjet da i tu svratite i predahnete. Ako ništa drugo, makarda se slikate za uspomenu.

Poslije Erdemita, imate još jedno, da kažem, veće naselje: Burhanije, zatimAjvalik (ne skrećite u Ajvalik, nego nastavite pravo) i poslije 7-8 km (od skretanjaza Ajvalik) uočićete oznaku za skretanje u Sarimsakli (desno). Put vas vodi usam centar (čim skrenete vidjećete veliki hotel Temizel, s lijeve strane, čisto da vam to budekao orijentir) i kad više ne možete pravo, skrenite lijevo, i potom pravo dokne izbijete na glavnu promenadu (ulicu pored mora). Za hotel Amforu skrećetedesno i, recimo, poslije nekih 200 metara, uočavate hotel sa desne strane. Uhotel smo stigli oko 18:00 (po turskom vremenu). Parkirali smo, sve vrijemeboravka, u toj glavnoj ulici – ne znam kako je u glavnoj sezoni, tokom našegboravka bilo je, uvijek, mjesta za parking u blizini hotela.

Na dionici kroz Tursku, do Sarimsaklija, ima bezbroj benzinskih pumpi.Benzin je svuda preko 4 TL (negdje oko 2 E), dizel je od 3.25 TL (na manjimpumpama) do 3.68 TL (u Sarimsakliju – i to je, barem na relaciji od granice doIzmira, najskuplja pumpa), a plin je oko 2.2 TL (znači oko evra). Turci dizelzovu motorin (mada svi razumiju šta je dizel i evro dizel). Plin zovu otogaz.

Šta da vam napišem o povratku kroz Bugarsku, osim da ne razmišljate o tojvarijanti (mada, znam, da je putnicima iz Niša i Pirota, to najprirodnijavarijanta). Ali, evo, da napišem koji red i toj dionici: idete sve kao i udolasku, do Kešana. Kod Kešana ne skrećete nigdje, idete za Jedrene (naturskom: Edirne). Put je solidan. Jedino veće naselje je Uzunkopru. Tu vamskrećem pažnju na jedno skretanje (lijevo, na jednom semaforu) za Jedrene: radise o maloj tabli (sa strelicom) koja se teško uočava jer je zaklonjenovegetacijom, plus, velika tabla koja stoji naspram semafora je takođezaklonjena vegetacijom (ne vidi se dok stojite na semaforu). Na toj dionicivrijedi da svratite u Jedrene (sve je fenomenalno obilježeno i lako dolazite dočuvene džamije Selimije) i napravite sat-dva predaha (ako ništa drugo, makar dase slikate pored džamije i potrošite preostale turske lire). Dalje, lakoizlazite iz Jedrena i pratite put za granični prelaz Kapikule. Potom prolazitetursku, pa bugarsku carinu. Na bugarskoj carini su nam oprali kola (ulazite uEU, jelte), pa naplatili 3 Evra (nemam pojma u koje svrhe), pa idete do prveShell pumpe da kupite famoznu vinjetku, tamo je nema, pa idete na Lukoil pumpu(tamo je ima), platite 6 Evra i lijepite vinjetku na staklo. Da ne opisujemdetalje puta, navešću samo: veoma loše oznake, loš kvalitet puteva, radove napar mjesta, česta upozorenja o radaru (i ograničenju brzine na 60 km/h), akreščendo je čuvena obilaznica oko Sofije. I ne bih dalje o ovoj ruti ...

Prešli smo ukupno (sa izletima do Izmira, Pergamona, izletima u lokalu:Badavut, Ajvalik, Džunda, ...): 3126 km. S početka pomenuti Logan 1.5 dCi jebio na visini zadatka, sa maksimalnom potrošnjom od 4.8 l / 100 km. Ukupantrošak za gorivo je iznosio oko 200 E (točeno na Mol-ovoj pumpi u Beogradu,Makpetrolu u Novom Dojranu, pumpi u Sarimsakliju i Lukoil-u na obilaznici okoSofije).

Ako vas nisam obeshrabrio :), da vam poželim srećan put i da uživate tokomodmora ... za ovakav put treba imati i malo, da tako kažem, avanturističkogduha ili kako kaže pjesma Kemala Montena: još uvjek ima proljeća umeni’ ... pa eto, ako još uvijek ima proljeća u vama (i ako vas kreće dvojevozača), srećno ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

BRAVO!!! Necu ici ovom linijom, ali je lepo videti nekoga ko se STVARNO potrudi da objasni u detaljima, HVALA u ime svih onih koji ce u ovom putopisu naci korisnih informacija!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala ... meni su, u pripremi puta, nesebicno pomogli mnogi ucesnici(e) ovog foruma, pa ako sam ovim izvjestajem uspio da nekom pomognem, drago mi je ... za sva pitanja, svima vama, stojim na raspolaganju ... tek sad vidim da je puno rijeci spojeno - ne znam sta je razlog, osim ako nije to sto sam tekst kucao u Word-u, pa uradio copy-paste, izvinjavam se svima na ovome (nadam se da je, ipak, prihvatljivo za citanje) ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

necemo zamerati ko zna da cita zna i kada je sve spojeno svaka pohvala na ovom putopisu :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Posle nedavnih tekstova i uticaja koji oni imaju na planiranje putovanja, javila se želja da i ja iznesem svoja iskustva.

Zaista cenim svačiji trud i zelju da svojim iskustvima olaksa put drugima, ali bih isto tako istakao da je mnogo individualnih opažanja, te da (racunajući i ovaj moj post) ne treba uzimati sve ove tekstove zdravo za gotovo.

Trudiću se da ne odem preširoko a da na ovu temu iznesem i svoj stav.

Od 2004 godine letujem u Sarimsakliju, i nikada nisam čuo(što ne znači da ih nema), niti od jedne agencije, ili bilo kog prevoznika- dakle nekoga ko profesionalno prelazi zadatu relaciju da iz Srbije u neko od turskih letovališta ide preko Grcke. Vidim da je ova ruta u poslednje vreme sve popularnija, kod naših turista, ali uz vecu kilometražu od nekih 150km u jednom pravcu, i gotovo dvostruko vecu cenu goriva u Grčkoj u odnosu na Bugarsku, zaista ne vidim razlog- osim naravno licni( provod, razgledanje, svraćanje kod rodbine, prijatelja…) za izbor te trase.

Kada sam prošle godine u Sarimsakliju video Zastavu 101 sa srpskim tablicama, to je bilo prilično iznenađenje za mene, još kad mi je vozač objasnio da je došao preko Grčke zbog toga što su kroz Bugarsku ograničenja brzine, te nema auto puta celom dužinom, ostao sam zatečen, pogotovo znajući da moj novi službeni kec razvija stotku(jedva) sa gasom do patosa i na laganoj nizbrdici. Ovo je samo ilustracija koliko svako od nas individualno doživljava putovanje i koliko različitih vidjenja iste stvari ima.

Da se osvrnem na kratko na voznju kroz Tursku. U velikoj vecini postova na ovom forumu izneto je misljenje da su putevi u Turskoj dobri, a i ja sam tog misljenja, naravno to je kao i sve ostalo individualno, ali sam retko sretao vozila da idu brzinom manjom od 100 km na čas. Čak i na pravcu prema Edremitu vozi se brzo i retko ispod navedene brzine. Moje iskustvo na osnovu višegodisnjih odlazaka u Tursku je da su ogranicenja brzine informativna, te da se niko striktno njih ne pridržava. Isto tako viđao sam radarske kontrole na putu, pa ne znam koliko bi se oni složili sa ovom mojom konstatacijom. Načelno, vozite kako voze drugi, koliko mislite da uslovi puta i vaše vozilo dozvoljavaju i neće biti problema.

Voznja kroz Bugarsku traje oko 4 do 4,5 sati, i osim deonice od oko 140km, od otprilike Svilengrada do Plovdiva vozi se po solidno kvalitetnom kolovozu. Ova deonica prolazi kroz nekoliko manjih mesta, i u zavisnosti od gužve prelazi se za 1,45 do 2 sata.

Kroz Sofiju ili oko Sofije se može proći na tri načina, obilaznicama levo i desno od grada kao i kroz sam grad, po meni je najbrža obilaznica koja ide levo oko grada gledano iz pravca Turske, dok je ubedljivo najgora varijanta desna obilaznica oko grada, koja je najduza a i puna rupa.

Sve u svemu 30.06. ove godine od Sarimsaklija do Gradine putovao sam ukupno 11 sati i trideset minuta sa čekanjem trajekta i prelaska Dardanela od 50 minuta, stajanja na free shopu od 30 minuta i Mc donaldsu kod Plovdiva 45 minuta, vozeći pri tom prilično ‘’normalno’’.

Toliko od mene, sa preporukom da ne odbacujete lako varijantu koja vodi preko Bugarske.

Srećan put, opušteno, bez grča, i uživajte u vožnji kojim god putem išli.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dobro, to je mislenje sa tvoje strane, upravo i ja planiram tvojom rutom da idem, ali naravno ima ljudi koji vole Grchku, ja sam ishao 3-4 puta, i moje licno misljenje je da su to najobichniji cigani, i da su jedini gori ovi nazovi drzhava, ispod nas, to je opet ponavljam moje LICHNO mishljenje. Definitivno je da smo svi razlichiti shto i forumu daje drazh, ruzhno bi bilo kad bi svi imali isto mishljenje, ipak ovako imash vishe solucija na stolu. Bitno je putovati, videti i lepo se provesti, a to nam je svima poenta poseta ovom forumu!

Ujedno bi mi valjalo par informacija u vezi putovanja, pa cu ti pustiti pp.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

A kakav je auto put posle Sofije, jel je bar kao nas ili je gori? I kakav je put od Bugarsko-Turske granice do trajekta? Mi se samo dvoumimo da idemo preko Grcke zbog toga sto svi kazu da je auto-put noviji i bolji...a sto se tice goriva najjeftinije je u Makedoniji - Diesel 1.03 eura... :cool:

Hm... a meni nikako da neko odgovori na pitanja od pre neki dan :))

Da li uhvatiti trajekt Gelibolu-Lapseki ili Eceabat-Canakale, ako neko moze da mi kaze da li ima neke razlike, da li je negde bolje/brze/jeftinije, sta god...??? Neki kazu da je bolje Galibolu-Lapeski jer je posle dolje bolji put prema Canakale nego gore prema Ecebatu... :lud:

I svratili bi na dorucak u Canakkale na taj "najbolji burek na svetu" koji pominju vec par njih, samo ako moze neko da mi objasni gde se nalazi tacno?!? :klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Auto put posle Sofije se ne razlikuje nešto od auto puta Beograd-Niš, jedino nisam primetio da ima udubljenja na putu nastala od težine kamiona kakve veoma često imamo na našem auto putu, inače je to to. Postoji i jedna deonica novog auto puta od nekih 30-40 km, pred samu granicu sa Turskom, sa naravno novim asfaltom.

Što se trajekta tiče, mislim da je prilično svejedno kojom trasom ideš, ali evo nekih detalja koji mogu da te opredele:

Gelibolu-Lapseki, ne moraš da ulaziš u Canakale, cini mi se da je i put vise pravolinijski i brze se prelazi.

Ecebat-Canakale, prolazi se kroz centar Canakalea(sto uopšte nije razlog za brigu),put sa malo više krivina koji celom dužinom ide uz more, i po meni više mediteranski doživljaj. Ove godine uvedeni su novi trajekti koji su veoma brzi(reklamiraju ih da za 7 minuta prelaze Dardanele), za koje ne znam da li ih ima na liniji Gelibolu-Lapseki.

Ne verujem da u Turskoj mozes da nadješ loš burek, ali ajde da ja dam preporuku za burek koji sam probao. Kad izađete iz trajekta u Canakaleu(u ovom slucaju je poželjno da idete ovom rutom)nastavite pravo,prolazite kružni tok, zatim prolazite prvu raskrsnicu sa semaforom i tražite da se negde parkirate, dakle sve je to u pravoj liniji na nekih 300- 400 metara od mora. Pređite ulicu i u nizu prodavnica imate malu pekaru sa nekih 5-6 stolica i dobrim burekom. U tom nizu prodavnica preporucio bih i ‚‚de facto‚‚ domaću robnu marku konfekcije gde za 3-4 evra mozete kupiti solidne majice, a za malo vise para jos ponesto. Ako nekoga interesuje mogu i neku preporuku za hotele u Canakaleu... Pozdrav i srecan put.

Izmenjeno (mikap)
obrisan citat, direktan odgovor na post
1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala :)

A da li je neko iso kolima ili busom do Pumukkala na ekskurziju, kakav je put, koliko se putuje, vidim da ima oko 350km...?

I jel bio neko u nekom aquaparku koji je blizi Sarimsakliju, posto jedini koji sam ja nasla je onaj u Kusadasiju,sto je malo daleko :)

I jel je iso neko u Sarimsakli preko Sabre ili ste svi isli samo preko Azura i Holidaya? Preko sabre je dobro sto je ponuda "na dan" tako da mozes da biras kad ces da podjes i da se vratis, koliko ces dana da ostanes... pa me interesuje da li je neko iso preko njih...? :)

Izmenjeno (puma87)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka