Simo

Mali savet za rezervisanje smestaja u V. Britaniji

1 poruka u ovoj temi

City break turizam postaje sve popularniji, broj avio linija je svakim danom sve veci pa i nasi turisti sve cesce se odlucuju na obilaske gradova bez usluga agencija i placanja skupih hotela. Mnogi vole da putovanje skroje i isplaniraju po svojoj potrebi pritom vodeci racuna o troskovima, koji su ipak, vecini nasih turista najbitnija stavka.

Ukoliko planirate pun na ostrvo a jos uvek imate dilemu oko smestaja zelim da vam napisem par saveta koji bi mogli da vam pomognu. Mi uglavnom smestaj trazimo preko bookinga, trivaga i slicnih sajtova ali kad god smo tako radili nikad nismo bili sigurni sta nas ceka. Najpoznatija turisticka mesta na ostrvu su uz London, svakako i Edinburg i Glazgov, a mozete da dodate tu i Dablin posto prica vazi i za njih. Iako je velika ponuda, velika je i traznja u ovim gradovima pa su cene samim tim dosta velike a kvalitet je veoma sarolik. Ovde morate obratiti paznju da ukoliko je cena niska to uglavnom znaci da se radi o smestaju sa deljenim kupatilom (nekima to ne smeta dok neki recimo zele sopstevno kupatilo), dok recimo u Dablinu je vrlo tesko pronaci smestaj gde su deca dobrodosla. Kada sam gledao smestaj preko bookinga u 90% slucajeva za Dablin sam nasao napomenu da deca nisu dobrodosla. Nekada smo bili zadovoljni smestajem ali bilo je i kad smo se razocarali a cene su uglavnom iste. Za 3-krevetnu sobu sa doruckom smo placali oko 75-80 funti za noc i uglavnom su to stare zgrade na sprat ili dva gde je stolarija uglavnom propala i namestaj prilicno star. Dorucak moze biti super ali moze biti i bajati kroasani sa par marmelada i putera i to je to. Jednostavno kad god odem na booking i trazim smestaj ako pocnem da citam komentare nikad necu pronaci smestaj jer svaki ima zamerku i uvek cete naci neki koji 5 ljudi hvali a 5 ljudi kudi pa se uvek pitate kako izabrati. Jedni se zale na buku, jedni na prljavstinu, jedni kazu da su prevareni i da su dobili nesto sasvim drugo nego sto je na slikama itd. poznate price.

Medjutim, posladnja dva puta pokusali smo nesto sto smo mislili da je skupo pa nam nije ni padalo na pamet ali smo se iznenadili. Okusali smo srecu sa ovim "modernim" lancima family hotela tipa Campanile, Premier Inn, Holiday Inn, Travelodge i bili smo vise nego zadovoljni. Ove hotele cete naci i na bookingu ili trivagu ali cesto je cena ili veca nego direktno na sajtu ili je u ponudi neki hotel koji je na obodu grada. Svi ovi lanci imaju po nekoliko hotela u svakom od ovih gradova ali dok su neki u predgradjima ili u blizini autoputeva i aerodroma, neki od njih su i u samom gradu.

Za vikend smo odseli u Travelogde hotelu u Londonu koji se nalazi sa "one" strane Temze ali blizu svih glavnih turistickih atrakcija. Bili smo na 10 minuta peske od Londonskog Oka, 10 minuta od Shard-a, gotovo uz Millennium Bridge. Kako smo koristili i City Tour bus bili smo i na 10 minuta od polazne stanice. Kad smo gledali smestaj na sajtu cena je bila ista i za ovaj hotel i za jedan od njihovih hotela koji je bilo na 5 milja od centra grada. Da sumiram, za 3-krevetnu sobu sa doruckom platili smo 85 funti za noc (69 je cena bez dorucka). Hotel ima 7 spratova, sa po 30-tak soba na spratu, sve je potpuno novo, sa klimom (koja se naravno koristi za grejanje, pogotovo za Uskrs), velikim TV-om (nije onaj mali 22-24 inca kao u Grckoj pa ne vidis nista, mada nisam od onih kojima je TV bitan na ovim putovanjima ali kako je kisa livala gotovo ceo dan, u sobu smo, promrzli i prokisli, usli vec oko 19:00 pa nam TV dobro dosao). Namestaj potpuno nov, prozori naravno PVC pa iako smo bili uz prugu voz nismo ni culi kad prolazi, a prolazi cesto), TV je cak bio nov Samsung, znaci nisu stedeli pa uzimali neki no name. Kupatilo veliko sa kadom, kuvalo za vodu sa nes kafom, cajevima, mlekom... Procedura na recepciji je bila bukvalno 30 sekundi, samo sam rekao ime i prezime i dobio kljuc tj. karticu uz potvrdu da je soba placena sa doruckom i da je dorucak od 8 do 12. Kad smo odlazili imate samo rupu u stolu na recepciji gde ubacite kljuc za fast check out i to je sve, recepcioner nije ni bio za stolom. Za dorucak na ulazu u salu je samo covek zapisao nas broj sobe i pokazao nam koji je nas stol. Za dorucak imate gotovo sve sto vam je potrebno, zapravo dorucak je "unlimited, kids eat free" a imate jaja, kobasice (svinjske i vegeterijanske), paradajz, sampinjone, sunku, pasulj, tost beli i smedji, puter, kroasane, marmeladu, med, nutelu, mleko, cerealije, vocnu salatu, caj, sok narandza i jabuka... Jos jedna napomena, ukoliko niste od onih turista koji idu po restoranima i jedu Dzejmijeve muckalice i slicne stvari nego trazite neki "takeaway" obicno i tu potrosite vremena da nadjete neki koji pristojno izgleda, da nije skup, da nije guzva... uvek imate neki problem, ovi restorani serviraju i vecere i to po pristojnim cenama, cak tesko da cete naci napolju jeftiniju varijantu a bolji obrok. Gledali smo neki pakistansko turski takeaway restoran gde je kebab bio 7 funti a velicina porcije nepoznata, pizze u gradu su bile od 12 funti pa nadalje a u hotelu nude 6-7 vrsta pizza i svima je cena 9.85, pizze su 12 inca. Pored pizze imate veliku ponudu jela primer pola pileta sa salatom i sosom 9 funti, beef lasagne 7.80 itd. a imaju ponudu bilo koja 2 jela + piće za 13.25, ili ukoliko uzmes ovaj obrok za 13.25 za dodanih 1.25 mozes da dobijes burger ili pizzu a za te pare napolju tesko da mozete jesti ali sve to mozete videti na sajtu.

U Glazgovu smo rezervisali Campanile hotel i platili 60 funti bez dorucka i smestaj je bio isti kao u Travelodge-u tako da zaista nemate brigu i dilemu sta ce vas sacekati kad dodjete. Mislim da je Premier Inn cak i proglasen za najbolji porodicni hotel na ostrvu.

Ukoliko mozete da birate vreme putovanja to je jos jedna prednost jer smestaj u ovim hotelima mozete da nadjete i za 30 funti ukoliko recimo dolazite preko nedelje, vekendom je malo skuplji. Cena ugavnom zavisi od polozaja hotela i dana u nedelji ili mesecu.

Eto toliko, ako imate neka pitanja slobodno pitajte.

Izmenjeno (Simo)
2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26052
    Ukupno tema
    869358
    Ukupno poruka