Ticadodo

TRANSFAGARAŠAN, TRANSALPINA

7 poruka u ovoj temi

Ima li ovde nekog ko je prošao ovim rutama? Na nekom od bajkerskih sajtova dobio sam šture informacije pa ne bi bilo zgoreg da direktno dobijem određena uputstva. U planu je i usputni obilazak ponekog zamka pa u tome može da mi dotična osoba bude od velike pomoći. Inače, o ovom maštam godinama.

post-606-0-21446200-1345807145.jpg

post-606-0-03116000-1345807143.jpg

Transalpina-Scenic-Road-romania.jpg

Izmenjeno (Ticadodo)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vidi, kreneš iz NS BG, i voziš na Curtea de Argeš. Odspavaš nakon nekih 480 km i nastaviš Transfagarašan roud-om do Sibiua. Nije veliki put, nekih 130 km, ali non-stop zastaješ da bi slikao i jednostavno uživao u pejzažima. Odatle kreneš Transalpinom, ima dve varijante po želji, i onda pređi na temu dvorci u Rumuniji. Iz ličnog iskustva, išli smo kolima, mogu da ti kažem da diže adrenalin. Koliko vidim, Vi bi hteli motorima, a osećaj Transalpinom kada si iznad oblaka, tvoja slika broj 3, neponovljiv je.

Sa srećom i uživajte dok ste mladi.

3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pazite samo da ne ostanete bez goriva, pumpe su retke,

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi nosili Fricovku.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Krajem avgusta, tačnije u periodu od 23-26.08. došao je na red obilazak rumunskih Karpata, naravno, u našem slučaju kako drugačije nego motorom. Godinama unazad čitali smo razne moto putopise sa ove destinacije i gledali slike i klipove, tako da smo relativno lako napravili plan puta. Učesnici putovanja su tri motora, svaki sa vozačem i suvozačicom. :rolleyes:

Plan je bio da u četvrtak posle posla dobacimo do Kladova, tu prenoćimo i sutradan pređemo Transalpinu. Za Kladovo smo išli iz Čačka preko Zaječara i zaista moram da pohvalim tu deonicu, nov i kvalitetan asfalt, zaista super za vožnju motorom.

U petak 24.08. krećemo ka Transalpini. Prelazimo granicu na Đerdapu i dobrim rumunskim putevima vozimo ka mestu Novaci, odakle počinje uspon. Vreme nas je odlično poslužilo - sunčano sa ponekim oblačkom. Priroda oko nas prelepa, o putu da ne govorim - raj za bajkere, dobar asfalt, široke krivine, gomila motora, kultura vozača na nivou. Stvarno imamo prelepe utiske. Inače, Transalpina predstavlja najviši put u Rumuniji, sa najvišom tačkom na 2.145 m. Počinje u mestu Novaci, a završava se u Sebešu, i dužine je oko 148 km. Na vrhu smo napravili pauzu a zatim krenuli polako da se spuštamo i vozimo ka gradu Sibiu gde smo imali rezervisano prenoćište. U nastavku nekoliko slika, kao i kratak video klip.

8lxIf3.jpg

s6TVMA.jpg

9ToP7E.jpg

60nBlA.jpg

CSboaN.jpg

4MKxZ3.jpg

Izmenjeno (iva_89x)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Drugo jutro našeg putovanja, subota 25.08. rezervisano je za Transfagarašan. Ustajemo rano, nalazimo Mek u kome brzinski doručkujemo i krećemo najpre ka zamku nalik na Hobitov - Castelul del Lut. Tamo saznajemo da smo ugrabili poslednju priliku da vidimo ovo zanimljivo mesto jer je od sledeće godine predviđeno da postane hotel zatvorenog tipa.

Nakon kratkog predaha nastavljamo ka cilju za današnji dan. Ispred nas se naziru Karpati i pogled nas ostavlja bez daha. Jedva čekamo da dođemo na vrh. Lično ja više očekujem od Transfagarašana - po onome što sam čitala priroda je ovde još lepša nego na Transalpini a sa vrha se vide sve serpentine koje ćemo proći što na Transalpini nije moguće.

Ono što nismo očekivali je ogromna gužva! Pola Rumunije je krenulo na ovu stranu! Gomila automobila u kolonama i što je najzanimljivije ljudi u njima nisu nasmejani uopšte im ne smeta što voze 10 km/h. Kad malo bolje razmislim, zašto bi im smetalo kod oko sebe imaju prelepe pejzaže da gledaju...

Gužva delimično kvari utisak, ali ne toliko da ne budemo oduševljeni onim što vidimo oko nas. Posle prelepe vožnje stižemo do vrha i jezera Balea na 2.043 m nadmorske visine. Tu smo napravili pauzu da uživamo u pogledu. I ovde smo imali sreće - pratilo nas je sunčano vreme sa malo oblaka i tek kada smo krenuli da nešto pojedemo navukli su se oblaci koji zaklanjaju pogled. Palo je i malo kišice, ali smo mi već prolazili tunel na vrhu posle koga smo naišli na totalno sunčano i vedro vreme! Moram da napomenem da smo videli dosta stada ovaca i da su svi specijaliteti sa ovijim sirom, što se nekima od nas svidelo, a nekima ne. :neznam:

Pred sam kraj da kažem silaska naišli smo na loše deonice puta koja su nas pratile sve do uklučenja na magistralni put koji je vodio za Targu Jiu, mesto u kome smo rezervisali smeštaj. Te deonice su bile toliko loše da su zaista pokvarile opšti utisak.

U nastavku slike i video klip.

lmXh1M.jpg

CWGR5q.jpg

ueqYfS.jpg

q0bT0T.jpg

Q26xDs.jpg

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

26915
    Ukupno tema
    902722
    Ukupno poruka