banem

Čuvajte stvari od krađe

4 poruke u ovoj temi

Ponekad se desi da autobus bude opljačkan, tako smo skupo naučili nešto.

Bili smo na putu ka Siciliji sa pauzom u Rimu od dva dana. Posle tri i po meseca suše je pala (navodno) velika kiša i bilo je vanredno stanje u Rimu, pa vodič odlučuje da posetimo tržni centar Porta di Roma kako bi imali tehničku pauzu dovoljnu da bi vozači mogli da nastave vožnju do Sicilije.

Autobus parkiraju na prilaznom putu tržnom centru, mi svi izlazimo. Neke od stvari koje smo imali kod sebe, a koje su mi bile potrebne za Rim, ostavljamo u autobusu. Procenjujemo da je tamo bezbednije nego u tržnom centru. Uostalom, šta će mi kamera, foto-aparat i razne druge stvari tamo.

Po povratku saznajemo da je autobus "obijen" (tako su nam rekli). Sve vrednije stvari su od gore pokupili. Vodič i jedan vozač su već bili u policiji koja, navodno, nije htela da izađe na lice mesta. Ukrali su dokumenta od autobusa i neke stvari vodiča i oni su to otišli da prijave. Greška br. 1 - treba da se sastavi spisak nedostajućih stvari, grubo utvrdi vrednost i onda pozove policija.

Naime, vozači su navodno zaključali autobus i otišli s putnicima u tržni centar.

Vodič je propustio da zove našu ambasadu koja bi intervenisala kod policije. Navodno policija ne izlazi na uviđaj ako je ukradena vrednost manja od 3000€ (u ovom slučaje je bila veća). Ja sam razgovarao sa našim konzulom u Rimu koji mi je potvrdio da slučaj nije njima prijavljen iako je vodič tvrdio da jeste. Greška br. 2.

Pisao sam Yuti (oni nisu odgovorili), turističkoj inspekciji, MIP-u (takođe bez odgovora), konzulatu u Rimu, razgovarao sa par advokata... pa ću preskočiti šta je ko savetovao i doći do onog ključnog.

Po pravilniku Yute član 10. stav 3. prevoznik ne odgovara za stvari putnika osim u slučaju grube nepažnje. E sad treba videti šta je "gruba napažnja" i da li je to osnov za postupak. Međutim, kako većina advokata kaže tu se jako jako teško dokazuje ko je šta imao čak i kada bi bila reč o "gruboj nepažnji".

Ceo ovaj uvod služi samo da prenesem jedan savet - sve vredne stvari koje imati nosite sa sobom jer niko ne odgovara za njih, ni agencija, ni prevoznik. Neki od pokradenih saputnika su pomislili  - šta bi recimo sprečilo vozače da pozajme te stvari i isceniraju krađu, jer oni nemaju nikakvu odgovornost, a bilo je i drugih mišljenja. Svašta čovek pomisli tražeći logičko objašnjenje.

Dakle, u autobus tokom pauza, makar i najkraćih, ostavljate samo ono što nema veliku vrednost.

Po rečima vodiča i vozača, njihov autobus je već bio obijen jednom, a i oni sami znaju da se u Rimu dosta krade. U svim tim okolnostima oni su se poneli nezrelo rekao bih i omogućili lopovima da nas baš lepo ojade. Sad bi diskusija mogla da krene u stranu da vozači nisu čuvari i da je bilo slučajeva da su ubili vozača koji se zatekao u vozilu tokom pljačke, ali mi to nije namera. Namera mi je da prenesem ono što smo skupo platili da naučimo, a što vodiči i agencije nikada ili nerado spominju - turisti su itekako mete pljačkaša.

Izmenjeno (banem)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ozbiljniji vodic bi ukazao putnicima na moguci rizik....:dosada:pa neka svako odluci hoce li nositi sa sobom stvari ili ostaviti u busu.. neozbiljno...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

To se verovatno izbegava iz prostog razloga - šta misliš da kaže "nosite sve vredne stvari sa sobom jer mi ne odgovaramo za krađu? Neko bi odmah pomislio ono što sam napisao, pa bi na kraju svi nosili sve sa sobom.

Bio je i onaj slučaj kada su i kofere pokrali, lako se nađe u našim vestima. Rizik uvek postoji kada se napusti autobus.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sta je onda poenta...ne nositi na put nista cega ti nece biti zao ako dobije noge?Pare,telefon,pasos...svako normalan i onako nosi sa sobom...kada izlazi iz busa ...

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


 • Posetili nedavno   0 članova

  Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

 • Naša statistika

  26211
  Ukupno tema
  874054
  Ukupno poruka