Stevang

Hallstatt

57 poruka u ovoj temi

Pa mislim da ne. Ako se još nešto setim pisaću. 

Sada se samo nadam lepom vremenu i da ništa ne pokvari planove. :D

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

ma tako je 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@Boba i Sloba, @Ariella, pusauite o svojim utiscima iz Halstata!!!

Ja sada ne mogu da nadjem sajt gde sam gledala cenu uspinjace, ima li da se njome ode do gore, a da se peske sidje?

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, može žičarom do gore, a nazad peške. 

ŽIČARA koja vodi do vidikovca za rudnik soli:

https://dachstein.salzkammergut.at/en/austria/poi/430003930/cable-car-hallstatt.html

RUDOLFOV TORANJ - vidikovac:

https://www.hallstatt.net/about-hallstatt/sehenswertes-en-US/familienerlebnis-salzwelten-en-US/rudolfsturm-rudolf-s-tower/

RUDNIK SOLI:

https://www.salzwelten.at/en/hallstatt/mine/

:srce::cvetic::srce:

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Malo kasnim sa odgovorom. Nažalost, nismo uspeli da obiđemo Halštat kako dolikuje. Stigli smo relativno kasno, oko 12h što je u jeku sezone očigledno baš jako kasno ako dolazite kolima (razlog je bio neplanirana poduža pauza na Traunsee koje je divno :srce:). Uglavnom,  kada smo stigli u Halštat nismo uspeli da nađemo mesto ni na jednom parkingu (bila je subota, druga polovina jula, brdo turista). Napravili smo nekoliko krugova kolima kroz gradić, i iako se postepeno oslobađalo po jedno mesto, redovi za ulazak na parking su bili poduži. Na kraju smo nekako uspeli da se parkiramo kod turističkog centra na besplatno mesto na kojem kolko smo razumeli sme da se zadrži maksimalno 30 min. (ostali smo malko duže, nije bilo problema), Tako da smo bukvalno protrčali kroz Halštat. U međuvremenu je počela  i kisa ali ništa nije pokvarilo utisak da je gradič prelep i da mu definitivno treba posvetiti više pažnje. Ono što moram da napomenem je da je ceo put do Halštata nakon isključenja sa autoputa nestvarno lep i zapravo predstavlja avanturu sam po sebi.

20180721_130749.jpg.a053878efc85ba3eba1b

Na izlasku iz Halštata u pravcu Obertaun-a smo našli jedan javni parking na kojem nije bilo gužve (zapravo nije bilo nikoga). Sa parkinga se silazi do male plaže na kojoj je dozvoljeno kupanje i kucama. Tu smo napravili pauzu za mini piknik na drvenim klupicama, sa divnim pogledom. :)

Evo par fotki tog mesta.

20180721_133245.jpg.2c61a6d80b5cb00f34ca

20180721_134123.jpg.9353abbaf9663b1b2fd6

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nisam baš siguran da se na tom parkingu možeš zadržati samo 30 minuta. 

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da, možda nisam bila dovoljno precizna. Na ovom konkretno mestu na koje smo mi stali je bio veliki znak na kome je pisalo 30 min. a vozač koji se isparkiravao pre nas sa tog mesta nam je isto u prolazu skrenuo pažnju "only 30 minutes". E sad, nismo dalje proveravali tu informaciju, ako je moglo duže onda smo se zeznuli. :D Na tom parkingu ima još mesta, nisam zagledala ispod ostalih kola da li su obeležena sva tim znakom 30 min. Moguće da nisu. Tu ima i neka prodavnica preko puta pa je možda par mesta rezervisano za one koje pazare u njoj. A možda je ovo bilo jedno od njih. 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@Ariella hvala :-)!

Inace ne razumem  kada neko na forumu daje samo sture informacije, a ne i svoj utisak i malo vise da napise, deluje mi kao da nije ni bio.

Bas je lep taj deo sa plazicom, posebno sto nema guzve ;-)!

Ja se stalno dvoumim jer znam da cu se u novenbru smrznuti, takav sam tip, a samo tada sam mogla da dobiejm jesenji deo odmora. Kada dodje prolece , onda zaboravim na taj kraj i tako vec 2 godine :-(

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

@Tirkizna

Razumem te u potpunosti. :D Nekada je jako teško uklopiti sve želje za putašestvijama sa ograničenim brojem dana godišnjeg odmora (zapravo skoro uvek je tako). Što se tiče Halštata u novembru, jeste veliki rizik da bude hladno, tmurno i kišno, ali opet ako naiđe neki "topli talas" može da bude i lepo, neka jesenja idila. Moje lično mišljenje je da je kasno proleće idealno za posetu ovoj destinaciji, ali verujem da ima svoje čari u svakom godišnjem dobu. Ako budeš išla, kuckaj nam utiske. 

2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Uvek kucam utiske, manje ili vise ( u poslednje vreme manje, ali za slabije posecene destinacije kucam, za one gde ide bas puno ljudi i ne) :) Meni deluje da je najlpse u maju i krajem oktobra, a kome nije hladno i kada padne sneg ;-)

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ove godine jos uvek nema snega i ceo taj potez od Salzburga prema zapadu je suncan i suv..pejzas je prelep i atrakcija je voziti se okolo.

Ove godine nije bilo vremena za Halstat nazalost 

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Da li je neko bio na izletu u Halstatu preko agencije Lavli?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Kada sam prosli put planirala odmor u Au i posetu Halstatu, nasla sam tabelu sa cenama uspinjace , sada ne mogu. Zanima me cena bez rudnika i da li postoji mogucnost da odemo do gore uspinjacom, a da se spustimo pesice?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sada sam nasla da je kružna vožnja 18 evra, ali ne vidim mogućnost da se uspinjačom ode samo do gre ili da se samo spusti dole :neznam:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Predivno mestasce sa 950 stanovnika,

za ovaj vikend savrseno vreme za uzivanje u Salcburgu i Halstatu.

Halstat nekih 1,15-1.30h autoputem i lokalnim autoputem od Salburga.,

Obisli sva cetiri veca jezera, koaj su predivna. Uvek sam se pitao sta je to tamo tako interesantno, Tek kada stignes uvidis igru prirode. Mesto ako iz neke bajke, Zamrznuto u vremenu. Moze se doci i vozom, smao je stanica prekoputa na drugoj obali. prelazi se brodom (3e karta u jednom pravcu ili 6e u oba pravca). DOsta turista dolazi ovom linijom i podesena je voznja brodom prema voznim linijama, na nekih 30minuta (voznaj traje bukvalno 5 minuta). Odlicno je i za slikanje i snimanje sa vode, jer je totalno drugaciji prilaz Halstatu. Na drugoj strani kod stanice nema nista posebno. U sezoni postoje i razni camci i brodici koji voze oko jezera.

Predivne sarenolike kuce, neke datiraju iz 15 veka, crkva, trg, setaliste, Pogled sa terase fantastican (moze se prici i vozilom na terasi gde je praking ispod vodopada). Pesaka se stize do vidikovca iz centra, stepenicama (terasa sa dva nivoa za automobile i  pesake fantasticna za fotografisanje i uzivanje-mingling). Staza se nastavlja gore do vrha velikog vidikovca (Pise na mapi u gradu da je potrebo 1h cik-cak stazom koja je strma isto toliko i za sputanje dole drugom stazom 1h). Stze nekada znaju da budu zatvorene zbog snega, kise ili drugi nepogoda. Karte se iskljucivo kupuju u suvenirnici ispod brda, kojom se stize od velikog parkinga, malim puticem. Tu se nalazi prodavnica,,manja izlozba, kao i toalet (50centi najjeftiniji u gradu).Karta u jednom smeru 10e, u oba smera karta uspinjacom 18e. Moze se kupiti samo dole u biletarnici, ukoliko se odlucite da odete gore, nemate da kupite kartu za silazak, jer ne postoji biletarnica na vrhu. Mozete se spustiti , stazom desno koja izlazi na pocetak Halstata (put ka Salcburgu). NA vrhu se nalazi i muzej rudnik soli gde tura traje 1,5h (cena karte 24 e samo za muzej soli) Ukoliko kupite komplet povratna uspinjaca + rudnik soli cena 34e). Cene su malo jace, ali treba malo vise vremena, barem jedan ceo dan da se sve stigne. Cene su malo jace, ako na svim visoko kotiranim turistickim destinacijama. Postoji toalet pored velikog parkinga u sa na obali (1e cena ulaska), dok je u centru bo zatvoren javni toalet.  U hotelima i restoranim, ukoliko ne sednete cena je isto 1e. Postoji nekoliko fantasticnih mesta za fotografisanje (kada prodjete dok za ukrcavanej na brod i nastavite ka uzvisenju i pogled sa malog ostrva na kraju halstata posle policijske stanice i skole i vrtica). Dosta turista dolazi iz Kine i nije cudo da su napravili i kopiju ovog mesta na nekom kineskom jezeru.

Pored Halstata, prosli smo i pored Bad Ishla cuvene banje, mondensko mesto poznato i po Ishlerima (kolaci), pored Mondsee, Wolfangsee (Gilgen), Fuschlsee i poznatog Halstata u regionu Salzkammergut koji nose cetiri cuvene regije.  Videli i mesto Bad Goisern, cuveno po ziradjivacu Gojzerica (kaze vodicu originali doalze odavde ceka se 10-15 meseci da se izrade od narucivanja po vasim merama i kostaju oko 1500e. 

Mesto za svaku preporuku, najbolje sa posetom i ostalim mestima na ostalim jezerima, uz spavanje svakako, kako bi sve moglo da se poseti. Isao bih svakako ponovo zbog tog muzeja soli (tobogana), vidikovca, setnje po planinama, krstarenje brodicima po jezeru.

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27015
    Ukupno tema
    905943
    Ukupno poruka