Teogonija

Zasto sanjam Lisabon? - putopis

41 poruka u ovoj temi

U 6/7/2016 at 4:20, ljerka je rekao/la:

@Teogonija

Prelepo ! Nadahnuto ! :thankyou2:

Putopis koji se čita sa velikim uživanjem, fotke  su divne, zapažanja, detalji, sve je pod konac, ali  doneto sa puno emocija.

 Iskrene čestitke  za uloženi trud ! :cvetic:Vidi se da ti je ovaj grad ušao pod kožu,verovatno ga zato i sanjaš. 

Sada,sa vremenske distance, koliko  dana treba planirati da se  Lisabon doživi kako zaslužuje ? 

 

Nije ti on bas preveliki grad...Ima oko 550 hiljada stanovnika ali sa gradskim naseljima ima oko 2,9 miliona. Mi smo bili 5 dana i zaista smo ya tih 5 dana obisli dosta, jer smo vec imali plan kuca cemo, sto cemo i kako cemo. Od skvera Markes de Pombal do starog dijela grada, dolje prema kapiji i obali smo isli pjeski, a metro, bus i tramvaji funkcionisu super pa smo do npr.Okeanaria, zicare i soping centra isli metroom. Da bi se dozivio kako treba, obavezno se mora poci dolje prema Trgu Rosio, kod cuvene poslasticarnice, zatim proci Rua Augustu, izaci kroz kapiju na trg Praca de Comercio, uzivati na obali ali se treba kasnije i popeti na tvrdjavu Sao Jorje, setati i posmatrati grad,pa u povratku svratiti na Alfamu. Mozete i u polasku gore,a kako se grad upoznaje i kroz specijalitete onda obavezno jedite ribu i pijte malo vina :)) Bas na Alfami je bio neki restoran gdje smo jeli losos na zaru a bio je preukusan i kostao  8,00 eura.Bogati su ribom tako da kod njih nije skup toliko.Mi smo stigli,osim parke Eduardo i skvera Marke[ de Pombal, u taj stariji dio grada ( Rosio, ulice od nje koje vode do obale, Alfama ), zatim i na Chiado, na Bairro Alto, onda u Okeanaraium, vozili se zicarom, a stigli smo i u oba soping centra  - Kolombo koji je najveci na Iberijskom poluostrvu, i u Vasco de Gama. Zatim smo isli i u Belem, gdje treba jedno pola sata voznje busom.  Sto znam, ko moze i ima kad, dobro bi mu doslo jednih 10 dana...

 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, čika Jova Zmaj, i meni je bio pravi grad za odmor. Niko od nas nije predstavu imao kako izgleda i kakav je ali je bio za pravi odmor. Zasto? Zato sto kod njih nema ništa na silu, oni su ležerni, čak prodavnice i ostalo otvaraju oko 8,9h ujutro kad se ustanu, jednostavni su , i žene i muškarci. Žene bez nekog velikog šminkeraja, većinom oniže, obučene jednostavno - farmerke, šorc, majica,...Muški isto tako, nisu napasni, ali su i ako pristojni i često ćete inače kod njih čuti da vam kažu hvala ili obrigado. Iako ne znaju jezik, oni će se dobro pomučiti da vam pomognu i povesti vas tj.došetati do te tačke koju tražite.Ako u prodavnici ili šoping centru tražite nešto, takođe će vam biti na usluzi tamošnji radnici koji se bave promocijom nekih proizvoda ili slažu neku robu. Nemaju potrebu da nekome stavljaju do znanja da su nešto važni, kao što to ovdje rade non stop. U suštini su siromašni i nemaju puno para, a sami po sebi su jednostavni i naučili su da budu jednostavni ali su uvijek srećni, nasmijani, veseli, šaljivi, gostoprimni i nasmijani.  Istina je da to rade tokom dana, ali grad je prilično miran i bezbjedan. Nekako smo se i pored toga osjećali sigurno da smo često neko od nas išao sam do hotela i nazad a nekad čak i sa kesama. To jeste malo neobično za njih i njihove prilike, mada i za naše, ali popust od 50 - 70% nismo smjeli propustit :))  I u odnosnu na ostale gradove koji takođe imaju beskućnike, obično oko metro i bus stanica, ovdje na njih možete nalećeti po ulicama i trgovima ,zatim da vam se odjednom počnu drati i zapomagati što je nekako neobično tužno i bolno.

Izmenjeno (HoneyMne)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima
U 25.5.2016. at 19:11, Teogonija je rekao/la:

 Pomorski muzej je prilicno velik, prati razvoj pomorstva i brodogradnje od 15. veka do danas.  Ovde uz LC vazi popust 33%, puna cena je 6 eura. 

DSC01475.thumb.JPG.feb714791f4c3b79c49e2

Uazni hol sa statuom  Vaska de Game 

tek sada vidim da mi se potkrala greska, a u postu nemam mogucnost Izmeni, pa da ispravim bar ovako,

U ulaznom holu je Henrik moreplovac, ispred mape sveta,  ovo nije Vasko de Gama

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Sad mi žao što ne pade kiša pa da uđem u Lisboa story centar ;)

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tamo je lijepo dje god da odes :))

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Teogonija, majstorski uradjeno!

Ne zna se šta je bolje priča ili fotografije. Bravo!

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nadam se da će san postati java.

Fiesta u tvojoj  Alfami

 

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905040
    Ukupno poruka