Teogonija

Ravena gde Dante spava, a mozaici svetlucaju, putopis

26 poruka u ovoj temi

Bravo i hvala na divnom putopisu.

Delim tvoje misljenje. To su najlepsi mozaici koje sam video u svom zivotu.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kada sam pisala o Muzeju nadbiskupije, spomenula sam tron Maksimijana. Da to ne ostane samo jedno ime,  a i da se drugim ocima gleda njegova stolica od slonovace, evo par reci ko je on bio. 

                          DSC08478.JPG.725ea0a6e9274ac3770203daed8

Rodio se negde oko Rovinja, a bio je djakon u Puli. U toku zivota odlazi i na vizantijski dvor u Konstantinopolj, kojim je tada  upravljao Justinijan, pa se tamo radja medjusobno poverenje i postovanje. Kada jeVizantija u 6. veku preuzela Ravenu, Justinijan postavlja Maksimijana za episkopa. U pocetku nije bio prihvacen od tamosnje hriscanske zajednice, posto su oni zeleli nekog drugog za to mesto na vrhu crkve. U toku stolovanja on je dao znacajan doprinosi u verskom i u kulturnom pogledu, ucestvovao je u izgradnji bazilika San Apollinare in Casse i San Vitale. U Bazilici San Vitale na Justinijanovom mozaiku vidimo  ga kako stoji sa careve desne strane medju svestenicima, u ruci drzi zlatni krst, a iznad glave je njegovo ime Maximianvs.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Kao i uvek, sjajan tekst i sjajne fotografije. :aplauz:

Dragan je u pravu, to jesu jedni od najlepših mozaika, barem kada su u pitanju vizantijski. Meni lično veoma su interesantni i mozaici iz palate u Istanbulu. Oni su datovani u isto vreme kao i ovi ravenski, mada mi se čini da su nešto stariji i pre bih rekao da su neki prelaz između rimskih i vizantijskih. Što se tiče rimskih mozaika najčuveniji su severnoafrički (znam da je Dragan i njih gledao uživo). Jedni od najboljih poznovizantijskih mozaika nalaze se u crkvi Hora u Stambolu. Čini mi se da njih Dragan nije video, ali ići će on opet u Istanbul :happy:.

Teogonija, još jednom sve pohvale za ovaj putopis. :klanja:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, potpuno si upravu osim za Horu. Islo se, obilazilo se ali za mene i dalje Ravena No.1

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Aha, znači ipak ste stigli i do Hore.

pozdrav

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@baki70 @DraganV

Hvala puno. Posteno me namucilo ovo opisivanje, morala dam da nadjem neku meru da ne preteram  , a da opet skrenem paznju na neke detalje. Dosta teksta sam obrisala da ne preterujem i  ne ugusim narod. Fotografisano je sve iz ruke bez stativa, bez blica, nisam bila zadovoljna al nije ni ispalo tako lose na kraju ovako medju tekstom. 

Videla sam i ja one mozaike u Aja Sofiji, u muzeju Bardo su mi isto bili fascinantni oni iz rimskog  doba, ali ovi su nesto posebno, ne samo zbog raskosi vec i zbog toga sto su na mestu gde su prvobitno i bili (sto nije slucaj sa onima u Tunisu).Ostala mi Hora. Ispravicemo i to :D nekada

Izmenjeno (Teogonija)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

@Teogonija

Iskrene čestitke za ovaj putopis koji sam  pročitala sa velikim uživanjem,:thankyou2: jer sam veliki ljubitelj mozaika i nikad ne propuštam da ih vidim ako mi se pruži prilika. 

Bila sam kao opčinjena kad sam ih videla u Raveni, prvo u mauzoleju Galicije, pa onda u San VItale i dalje. I dalje su mi živa sećanja na tu lepotu.Nisam mogla da izadjem koliko sam uživala u pogledu na divnu umetnost i majstorstvo koje si tako dobro opisala. Za mene su još uvek najlepši, a  i Horini su izuzetni.

Čekam da se  situacija smiri i jednog dana obidjem i Gaziantep u Turskoj, pa ću se onda konačno izjasniti koji su najlepši :D

@baki70  Ja sam već tri puta obišla carske mozaike u Istanbulu, iako mali muzej, odličan je, dopada mi se  jako, a lepo je dokumentovana i njihova restauracija. 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905059
    Ukupno poruka