nspace

Ostrvo ASTIPALEJA - skriveni, daleki egejski dragulj -Ilustrovani putopis

26 poruka u ovoj temi

:klap:Predivan putopis,uzivao sam citajuci. Svaka cast.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Hvala. Bas mi je drago da je eto, ovog leta, jos neko odavde bio tamo. Hvala na dodatim fotkama. Steta ako vam je vetar mozda pokvario uzivanje. Jos u vreme priprema za put, citao sam na netu da je vetar cest pogotovo u julu i avgustu, ali s obzirom da inace uvek letujem u septembru to se pokazalo kao dobra opcija i sto se tice vetra. Bilo je ok, kada je duvalo to je bilo najcesce sa severozapadne, suprotne strane ostrva, a oseti se kad se popne skroz gore na brda iznad Hore i na vrhu Hore na tvrdjavi, dok je u uvali u Pera Galosu i plazama sa donje, istocne strane ostrva bilo ok, na najvecoj Livadi plazi je bilo konstantno mirno i bez vetra.

Pored ostrva Serifos, gde sam bio proslog leta, a gde mi je najveci utisak jedna totalno opustena, i spokojna atmosfera autenticnog grckog ostrva bez masovnog turizma, pored toga utisak sa Astipaleje mi je i bas taj reset kako kazes. Ko voli takav odmor i ne ocekuje ludi provod u klubovima i na plazama i guzvu - pravo mesto. S obzirom da znate koliko ste daleko od kopna imate taj osecaj da ste odvojeni od stvarnog sveta i vremenski i geografski u sred mora na mirnom ostrvu koje kao da zivi samo za sebe. Nasuprot prelepoj Hori sa njenom dugom istorijom i koja zadovoljava zelju za tumaranjem po starim i tihim ulicicama i luci Pera Galosu, veliki ostatak ostrva je samotan, pust i sirov, za totalni beg od civilizacije, sto se meni posebno dopada.

Jeste. Ostrvo Kalimnos na istoku je tu negde isto udaljeno koliko i ostrvo Kos. Mi smo se sa Astipaleje vracali u Pirej brodom koji je stigao sa Kalimnosa - Blue Star Diagoras, koji ima neku giga mega dugacku liniju koja obilazi ostrva Dodekaneza, krece jos dan ranije od Kasteloriza, pa preko Rodosa, Simija i jos nekih ostrva, dolazi prvo na Kos pa ide gore na Kalimnos, pa se odatle nekim danima spusta do Astipaleje ili obidje gore Leros, Lipsi i Patmos, pa posle, jos 10 sati bez zaustavljanja, do Pireja.

S obzirom da ste vi bili u julu, mogao je mozda s tvoje strane jos tada da padne neki putopis, izvestaj ili foto tura:)

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Tačno, mogao je da padne izveštaj, izvinjavam se što nije.

Ali kada malo bolje razmislim i nije mogao. Nakon povratka sa letovanja, mi smo uvek barem mesec dana bolesni, onda mesec dana prazni i tek trćeg- četvrtog meseca počinje buđenje kroz pripreme za novi poduhvat.

Putuju ljudi tamo. Mi smo na brodu prlikom odlaska čuli "naški", a naš je brod (BS Naxos) krenuo sa Astipalie, tako da su sigurno bili na njoj i to verovano sa kolima pošto ih nije bilo u kafanici ili oko nje u luci.

Da, oko vetra. Ko god je pogladao neku sliku Astipalie i verovatno se instant zaljubio  u nju(kao što se nama desilo kada smo pre par godina sa broda napštajući Pirej videli reklamu preko čitave zgrade u izgradnji) primetio je i vetrenjače u nizu, tako da je prisustvo vetra logično i nemamo pravo da se ljutimo na njega. Mi smo voleli da ranu popodnevnu kafu pijemo u "Meltemiju" u skladu sa vetrom.

U svakom slučaju, planiramo povratak tamo za par godina.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Da, vetar je zaista problem na Astipaliji, jer se moze desiti (kao sto se nama desilo) da za nepuna cetiri dana boravka (ne racunam tu jednu noc u povratku sa Amorgosa kada smo boravili  u jednom isto sjajnom smestaju bilzu aerodroma u Maltezani), da nismo uspeli da vidimo maltene ni 50 % od planiranih stvari.

Ko je citao moju temu o Astipaleji od pre dva leta, mogao je da vidi koje su sve opcije za prevoz do ostrva i sa te druge receno, manje frekventne strane odnosno iz pravca Kalimnosa (Rodosa) (pored broda "Diagoras" koji je tada isao svakog ponedeljka sa Rodosa (Kastelorica) do Astipeleje (sa A. je polazio negde oko 23 h), postojao je i brod (“ Nissos Kalimnos “ kompanije A.N.E.) koji medjutim zbog jakih vetrova nije uvek pouzdan nacin konekcije izmedju Kalimnosa i Astipaleje). Nama se recimo desilo da kada smo se prebacivali sa Astipaleje na Amorgos, da smo bili maltene jedini putnici ("Blue star"), a koji se nesto vise napunio kada smo pristali u Egiali, a predpostavljam da je vec sasvim bio pun prilikom pristajanja na Naxosu i narocito na Parosu.

 

Izmenjeno (Dragan)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Odlican putopis! Vidi se da Vam je ostrvo i te kako "lelgo"!

Odlicne slike, odlican tekst, bilo je pravo uzivanje dok sam citao.

Pozdrav

Mirko

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

 

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Evo jos jedan lepo snimljen video sa Astipaleje, iz ove godine, koji su neki Nemci postavili na vimeo.

 

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Vrlo verovatno da ponovo idemo na reset ove godine, naravno na 4 dana.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ostrvo super izgleda

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka