nina_mom

Situacija u Grčkoj - šta ako se desi bankrot? Da li otkazati aranžman?

228 poruka u ovoj temi

Evo i informacija iz prve ruke. Kumovi su mi na putovanju i trenutno se nalaze u Atini. Jutros su bez problema sa bankomata podigli 900 evra. Ogranicenje koje imaju Grci 60e dnevno ne vazi za strance.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

a šta kažu za benzin?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ima ga na pumpama:rolleyes:

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Avionom su putovali tako da nisam ni pitao.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Pošto pretpostavljam da su ta ostrva u Egejskom moru, nećeš imati problema jer uvek negde ide neki lokalni čamac/brodić a u krajnju ruku možeš i iznajmiti neki. Nećeš ostati zaglavljena na jednom ostrvu sigurno, potrebno je samo malo snalažljivosti. Ovo pišem iz iskustva.

Imam i ja puno iskustva sa putovanjima po grčkim ostrvima, takoreći dvadesetogodišnja, ali je Astipalija tačkica u moru do koje ni u redovnim prilikama nema sigurnog prevoza zbog vetra i nemirnog mora (izuzev Blue stara jednom dnevno), tako da baš brinem sa puno razloga. 

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Dobro, da li menjati naslov teme 

ŠTA AKO u KAD...?

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Друг Ципрас, ноћеске рече нашим домаћинима доле (нико ово у Србији није пренео!):


“Другови Грци,

Грчка влада протеклих шест месеци води битку у условима невиђеног економског притиска како би спровела мандат који сте јој дали 25. јануара.

Мандат на основу којег смо преговарали с нашим партнерима, требао је означити крај мера штедње и омогућити повратак просперитета и социјалне правде у нашу земљу.

Реч је о мандату који подразумева постизање одрживог споразума који би једнако поштово демократију и заједничке европске прописе, те водио према коначном изласку из кризе.

Током овог раздобља преговора, од нас је затражено да спроведемо споразуме које су меморандумима закључиле претходне владе, иако их је народ Грчке категорички одбацио на недавним изборима.

Међутим, ни на тренутак нисмо помислили на предају, на то да издамо ваше поверење.

Нажалост, наши су партнери током прекјучерашњег састанка Еурогрупе, након пет месеци тешких преговора, упутили ултиматум грчкој демократији и народу Грчке.

Ултиматум који је противан темељним начелима и вредностима Европе, вредностима нашег заједничког европског пројекта.

Затражили су од грчке владе да прихвати предлог којим се народу Грчке намеће нови неодржив терет, и поткопава опоравак грчке економије и друштва, предлог који не само да обнавља стање неизвесности, већ и појачава друштвене неједнакости.

Предлог институција укључује: мере које воде даљњој дерегулацији тржишта рада, смањењу пењија, даљњем смањењу плата у јавном сектору и повећању ПДВ-а на храну, угоститељство и туризам, док истовремено укидају порезне олакшице становницима грчких острва.

Ови предлози директно крше социјална и темељна европска права: показују да циљеви појединих партнера и институција – када су рад, једнакост и достојанство у питању – не подразумевају одржив договор од којег користи имају све укључене стране, већ понижавање целог народа Грчке.

Ови предлози пре свега истичу истрајност ММФ-а на суровим и казненим мерама штедње, те више него икада пре чине правовременом потребу да водеће европске силе искористе прилику и предузму иницијативе које ће коначно и дефинитивно привести крају кризу грчког државног дуга – кризу која утиче на друге европске земље и прети самој будућности европске интеграције.

Другови Грци,

Управо сада на нашим раменима лежи историјска одговорност према борбама и жртвама народа Грчке за консолидацију демократије и национални суверенитет. Наша одговорност за будућност наше земље.

И то је одговорност која од нас захтева да на ултиматум одговоримо на темељу суверене воље народа Грчке.

Нешто раније сам на седници владе предложио организацију референдума како би народ Грчке био у прилици да одлучи на суверени начин.

Предлог је једногласно прихваћен.

Сутра ће по хитном поступку бити сазвана седница парламента како би се ратификовао предлог владе о одржавању референдума следеће недјеље, 5. јула, на коме ће се одлучити прихвата ли се или одбија предлог институција.

О својој сам одлуци већ обавестио председника Француске и немачку канцеларку, као и председника ЕЦБ-а, а сутра ћу у свом писму и службено затражити европске челнике и институције да продуже тренутни програм још неколико дана, не би ли народ Грчке могао донети своју одлуку слободно од сваког притиска и уцена, како је и прописано Уставом наше земље те демократском традицијом Европе.

Другови Грци,

Позивам вас да на уцену ултиматумом, којим се од нас тражи да прихватимо тешке и понижавајуће мере штедње без краја и без икаквих изгледа за друштвеним и економским опоравком, одговорите на суверен и поносан начин, као што то налаже историја народа Грчке.

На ауторитарност и тешке мере штедње одговорићемо демократијом, мирно и одлучно.

Грчка – колевка демократије – послаће јасан демократски одговор Европи и свету.

Лично се обавезујем поштовати исход вашег демократског избора, какав год он био.

И апсолутно сам уверен да ће ваш избор поштовати историја наше земље и послати свету поруку достојанства.

У овим критичним тренуцима, сви се морамо присетити да је Европа заједнички дом многих народа. Да у Европи не постоје власници и гости.

Грчка јест и остаће интегрални дро Европе, а Европа је интегрални део Грчке. Али, Европа ће без демократије бити Европа без идентитета и без компаса.

Позивам вас да покажете национално јединство и мирноћу како бисте донели исправну одлуку.

За нас, за будуће генерације, за историју Грка.

За суверенитет и достојанство наших људи.”

УРА!

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

А ја на ово само могу да пустим песму мојих другара:
 

 

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam u Atini, ulice prekrcate turistima, kafici Grcima. Banke koliko vidim ne rade ali na bankomatima ne vise od 7-8 ljudi. U gradu mirno kao da je sve ok.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

STA SVE NOVINE NECE DA IZMISLE AKO UZMEMO U OBZIR PREDJASNJI POST

 

POČINJE HAOS U GRČKOJ "Rafovi su prazni, a u džepu imam pet evra"

Jutarnji.hr/I. H. | 29. 06. 2015. - 17:54h | Komentara: 30

Život bez banaka i bankomata teško je pao Grcima, koji su se danas suočili sa prizorima potpuno praznih rafova u prodavnicama. Podjednako prazni su i džepovi građana, koji se nadaju čudu.

"I dalje se nadam da je sve ovo samo ružan san iz kog ću se uskoro probuditi", kaže stanovnica Atine Evgenia Gekou (50).Ona je danas na putu do posla ugledala svoje sugrađane kako stoje u kilometarskim redovima ispred banaka, iako je na njihova vrata stavljen katanac.- Imam pet evra u džepu. Mislio sam da okušam sreću na jednom od bankomata, ali saznao sam da je već ispražnjen - kaže Janis Kalaizakis (58).Oni koji su na vreme uspeli da podignu novac, suočavaju se sa drugim problemom - u prodavnicama nije ostalo mnogo toga što mogu da kupe, piše "Jutarnji list".U strahu od rasta cena, građani su ispraznili rafove i napravili zalihe hrane. Pravi haos vlada i na benzinskim stanicama, gde ljudi osim rezervoara pune i kanistere.Usled ograničenja, svako može da kupi gorivo u vrednosti od najviše 20 evra, a Grci na Tviteru javljaju da trenutno ima samo dizela.

 

 

.....neka pisu nasi forumasi samo ...njima cemo najvise verovati...:D

Izmenjeno (liliputanac)
0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

U gradu su neke mirne demonstracije, al dva busa nepuna policije, nista spec.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ipak ima i drugačijih vesti iz letovališta:

photo-thumb-31054.jpg 
stabilja je rekao/la:

U Sivoti nema goriva.Moyda sutra popodne. Mi se vracamo prekosutra

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Na Lefkadi marketi i pumpe rade normalno. Za bankomate ne znam.
comment-android.gif (kroki, 29. jun 2015 22:06)

Evo me u Asprovalti. Osim reda ispred bankomata, ali samo NBG, ništa od ovog nije tačno. Radnje pune, na pumpi po koji auto, sve radi. Grci jesu vidno zabrinuti ali nema prevelike tenzije. Bar ovde.
comment-android.gif (#*%@$&, 29. jun 2015 21:57)

U Nei Poriju sam. Danas citam nestasice, redovi... pa odjurim da sipam benzin. Na pumpi ima i benzina i dizela i nema redova. Prodavnice su pune. Sve je normalno. Grci tvrde da je sve prenaduvano u vestima sa ciljem da ih zaplase. Videcemo...
(miha, 29. jun 2015 21:56)

Na Kefaloniji sve normalno...karticama se placa normalno, bankomati rade i nema guzve, benzina ima na svim pumpama...a turista koliko hoces!!!
comment-android.gif (Spanulis, 29. jun 2015 21:33)

Čitam vesti ovde u Pefkohoriju i pitam se dal sam u toj vašoj opisanoj Grčkoj ili može biti da se Halkidiki ocepio ili proglasio SAO Halkidiki
comment-android.gif (milan, 29. jun 2015 21:15)

itd itd itd...

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905038
    Ukupno poruka