srkicom

Amsterdam

182 poruke u ovoj temi

Definitivno, kod njih su za razliku od nasih prave rasprodaje. Cena se spusta dok se ne proda a svidja mi se i opcija "kupis dva a placas jedan po ceni skupljeg artikla. Naravno da sam izabrao dvoje najskupljih cipela. zvizduk.gif

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

eurolines

ako je potrebna pomoć, pitaj :)

hvala puno, evo pokusavam da se snadjem :)

Nisam bila lenja, pa sam redom skidala svih desetak nalepnica, da bi na videla pravu cenu jedne svilene haljine koju sam kupila za 5 eur-a !. Ko ima strpljenja da saceka, jos ako su u pitanju mali brojevi, moze dobro da prodje, naravno pod uslovom da vas nek drugi ne pretekne. ;)

ovo me je posebno obradovalo :D

Izmenjeno (DraganV)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Pozdrav svima juče stigao iz Holandije, posle 18 predivnih dana provedenih na holandskih 10-16 stepeni, na srpskih 30 stepeni. Posebno mi je bilo čudno to što sam dan pred povratak spavao sa uključeni grejanjem u stanu, da bih narednog dana spavao u Beogradu pored otvorenog prozora preko noći :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ovako, u Holandiji smo moja devojka i ja proveli 18 dana (od polovine aprila do početka maja). Da bi mi bilo lakše u opisivanju, pisaću u jednini.

- Vreme: Uglavnom, osim dan ili dva, je padala kiša. Nekada samo pet minuta, nekada sat ili dva, ali uvek je bila tu negde. Temperatura oko 12-16 stepeni, bila je u dva navrata i 22 stepana, a tada je izgledalo kao da je 30, zbog velike vlage.

Inače vreme me je poslužilo, jer me je kiša uvek nekako mimoilazili. Jedini bliski susret sa kišom imao sam u Roterdamu, dva dana pred povratak za Srbiju.

-Obilasci: Prvo da napomenem da sam znatno odstupio od prvobitnih planova za obilazak, posebno muzeja iz tri razloga. Hteo sam da kupim nacionalnu muzejsku karticu (Museum kaart) ali je nisam našao u Hagu. Drugi razlog Muzej Mauritshuis u Hagu koji sam prvi hteo da posetim se renovira pa je bio zatvoren za posetioce. A treći, kao sam prošle godine obišao dosta muzeja u Amsterdamu, bio sam zaiteresovan samo za još dva-tri pa sam zarad nekih drugih aktivnosti odlučio sam da odložim obilaske za neku narednu posetu Holandiji.

Inače bio sam tri dana u Amsterdamu (jedan od njih je i Dan kraljice)

Dva dana u Roterdamu, jedan u Hagu, jedan u Briselu, posetio sam Harlem, Gaudu, Zandam, i predivna morska mesta Ševeningen, Zandvoort, Noordwijk, Katwijk i dr.

Baza mi je bio grad Leiden i jedno manji gradić u blizini mora poznato po proizvodnji cveća, posebno lukovica lala, zumbula i narcisa (Noordwijkerhout).

Bio sam i u etno muzeju, selu Zaanse Schans i u najpoznatijem parku lukovica i cveća na svetu Keukenhof-u (tema ove godine je bila Poljska i klasični kompozitori).

Bleomencorso (Bollenstreek): U Noordwijkerhout-u sam prisustvovao paradi cveća, tzv. Bleomencorso. Sva mesta poznata po uzgoju rezanog cveća i lukovica se nalaze u pokrajini Južna Holandija u pečniku od nekih 20-ak kilometara oko ovog gradića. Krajem aprila svake godine organizuje se parada cveća gde najveći proizvođači cveća i sve bitne firme i javne ustanove tih gradova se takmiče koja će najlepše da se predstavi mestanima i turistima, tako što naprave paradna kola sa ogromnim eksponatima i skulpturama od cveća, koja defiluju u povorci dugoj nekoliko kilometara kroz naselja.

Kraljičin dan Queen's Day: Opšti haos, horde „narandžastih“ ljudi koji stižu od železničke stanice Amsterdam centraal, preko ulice Damrak ka Tgru Dam i ka ulicama oko Oude kerk i Red light district-a, srca Amsterdama. Vašarište koje počinje od perifernih delova grada i predgrađa gde imaš osećaj da si pre u nekoj arapskoj zemlji Severne Afrike ili Bliskog istoka, pa prema Westerkerk-u, Muzeumplein-u i kanalima prepuni ljudi, improvizovanih tezgi načičkanih svakakvim drangulijama i bespotrebnim predmetima koje su njihovi vlasnici izneli u nadi da će neko od prolaznika dati koji evro za njih. Deca prodavci, devojke koje prodaju sveže ispečene kolače ili limunadu ispred svojih stanova na trotoaru, tik uz kojeg uličnog muzičara ili improvizovani ulični barovi, sa platformama za dj-eve. Momci, jedva punoletni sa zavijenim dž...... u ruci pitaju dežurne policajce za neku informaciju, a ovi ljubazni sa osmehom im izlaze u susret. Svega tu ima i može da se vidi.

U isto vreme na plažama Severnog mora gomile ljudi, što turista, što meštana šetaju pored mora, sede na pesku, sunčaju se i uživaju u prelepom aprilskom danu, koji kao da je specijalno za ovu priliku bez karakterističnih kiša, pa čak ni pretećih oblačaka na nebu.

-Kupovina: Obilazile su se se i druge znamenitosti poput C&A, H&M, Bloker, Bershka i dr. Posebno su bila interesantna ona sniženja oko Dana kraljice, pa je tako u C&A mogao da se kupi muški džemper za i 4,5 eur ili jakne za 20-ak eur, za žensku garderobu da i ne govorim. U mnogim prodavnicama je Mid season sale.

-Hrana: E to je posebna priča, probalo se puno toga. Uglavnom i kao prošle godine slatkiši: stroopwafel (nezaobilazan), soesjes (mini princes-krofne, sa ili bez čokoladnog preliva), oliebollen (poput krofni sa suvim grožđem), apple bollen (krofna punjena nadevom od jabuke), poffetjes (mini palačinke) i mnogi drugi, a otkrovenje su bile belgijske galeta, Belgic wafel prelivene čokoladom.

Probao sam puno različitih sireva sa svakakvim dodacima, posebno pohvale za Oud goudu, ali ima nekih koji mi se nisu svideli (gauda sa kimom npr.).

Piva još uvek pod brojem jedan Grolsch, pa onda Bavaria, Leffe, Jupiler i Heineken.

REZIME: Došao sam iz Holandije kao i prošle godine pun utisaka i sa preko 3000 fotografija. Ono što je sigurno da ću joj se i dalje vraćati :weee:

Izmenjeno (tristan1)
3

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo i nekih fotografija post-27267-0-43981200-1336456911_thumb.j

Izmenjeno (tristan1)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Sjajno tristan1. :)

Svasta si video, svasta obisao... Hoces praviti neku foto turu, potogovo sa parade cveca, bas bih volela to da vidim.

Meni je jedna od omiljenih gouda sa sambal sosom, onako ljuta i da oude goude, ali bas ona stara. Joj, ma volim ja sav sir, jedva cekam da odemo, ima samo sir da jedem :D Sto se tice piva i mom suprugu je Grolsch omiljeno pivo, pogotovo sto i jeste iz tog kraja gde idemo, gde ce nam biti baza. Kuci imamo jako puno njihovih casa, takodje imamo i kao neku njihovu tocilicu, ne znam da li si video, pakovanja od 2l piva, plasticna ali malo cudna flasa, to je kao punjenje za tu tocilicu. Onako fora je za kucnu varijantu :D

Pretpostavljam da si jeo tamo (a verovatno i ovde, mada kod nas ne moze da se poredi) onaj keks spekulas, e meni je bilo otkrovenje pasta od spekulasa, kako krem. Fantasticno je, probaj ako nisi.

Mi se sad u julu spremamo isto i mi cemo biti otprilike taj broj dana. Manje vise cemo i slicna mesta obilaziti. S tim da je nama baza, gde cemo najduze biti, Hengelo, kod Nemacke granice. Ali cemo verovatno par noci biti u Amsterdamu, a par u Roterdamu.

Sto se tice Belgije mi imamo plan da skoknemo do Briza i Antverpena.

Reci mi , gde si odsedao? Jel imas neku preporuku

Takodje kako si isao do Holandije, kolima, avionom? Mi idemo autom, pa imamo nameru i malo Nemacku, konkretno nesto od dvoraca Bavarske da obidjemo, pa zatim da se uputimo romanticnim putem kroz Nemacku. Pa bi tu nocili dve noci, jednu kod Fusena, jednu negde na toj romanticnoj ruti. Posle na auto put i pravac Hengelo.

Jedva cekam.

Izmenjeno (mikap)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Mi smo trebali svratiti do Enshede-a, imali smo poziv od jednog poznanika, međutim nije nam se uklopili u raspored.

Antverpen je lep grad (prošli smo kroz njega) posebno taj centralni deo, ali sam se u jednom trenutku osetio kao da sam u nekom getu. Ne znam tačno koji je to deo grada gde smo bili, ali bukvalno je izgledalo kao da smo negde u Bronksu.

Inače, moja devojka ima babu u Holandiji, pa smo prošle godine kada smo je posetili upoznali puno naših ljudi tamo sa kojima se družimo, tako da smeštaj uvek imamo obezbeđen i to nam nije problem, a putovali smo Lufthansom. Ja sam još ranije, prošle godine kupio avio-karte preko mađarske aviokompanije koja je propala u februaru ove godine, pa sam ponovo kupio karte preko Lufthanse, ali sa dužom pauzom na Fraportu (5-6 sati), jer sam u poslednjem trenutku uhvatio nešto jeftinije karte.

A taj keks, mislim da nisam probao (probali smo toliko toga, da se i ne sećamo svega), ali ću ga poručiti jer nam prijatelji stižu u avgustu na odmor.

U vezi foto-ture razmisliću, hteo sam u predhodnim porukama da okačim neke sličice, čak sam lepo i ukombinovao sa tekstom, ali ispostavilo se da ne može tako, a i baš nemam iskustva sa postavljanjem fotografija na ovom forumu. :nempojma:

Još samo da dodam kada pominješ Nemačku, da pripremam još jedno putovanje za drugu polovinu septembra sa posetom Beča (otprilike 6-7 dan) i Minhena (5 dana- Oktobar fest). Nadam se da će se ovo realizovati.

Puno pozdrava

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Naravno i mi idemo do Enshedea , tamo su nam kumovi. Dok u Hengelu je suprugova mama, i on sam je rodjen u Hengelu.U Amsterdam i Roterdam idemo kod njegovih polusestara. Medjutim hteli bi ipak da imamo i neku rezervu, adresu nekog ok smestaja, cisto za svaki slucaj ako zatreba.

:)

Taj keks, spekulas, imas i kod nas, Bambi ga pravi, to je keks sa cimetom. Medjutim ipak je to njihov keks, tamo je lepsi, stvarno je odlican, a ima i pasta u teglici od toga keksa.Jao svasta tamo ima, probaj Vla (ili je Fla) to su kao pudinzi u tetrapaku u radnjama se redovno kupuju, pa seljacki vocni jogurt....

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Vla smo prošle godine naročito kupovali, ove nešto manje. Super je, posebno sa nekim kolačima ili biskvitima. Ma toliko toga ima, da ne može sve ni da se stigne da probaš :tongue:

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ne moze :don-t_mention: ali se zato svim snagama trudimo da probamo sto vise :D

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Evo zanimala bi me jedna stvar najbolji mi se prijatelj ženi uskoro i volio bi ga prije svadbe na momacku odvest u amsterdam za vikend recimo pocetkom ili sredinom 6 mjeseca, da krenemo u petak i vratimo se u nedelju. Nikada nisam isao tako s nekim van drzave sam. u biti cilj je naravno dobar provod ne zanimaju me nikakve znamenitosti kulturne ili ista sl. iskljucivo klubovi, žene, dobar provod, imamo oboje 21 ... pa ima li itko kakvih savjeta sto se puta smjestaja i sl. naravno put osobnim vozilom ne dolazi u obzir zbog prevelike kolicine opijata koje ce biti u nama a i preskupo bi bilo posto bi to sam financiro

1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

sl1-zgrada-holandskog-pa.jpg

Zgrada holandskog parlamenta u Den Haag-u

sl2-palata-mira-den-haag.jpg

Palata mira u Hagu

sl3-ulaz-u-kinesku-cetvr.jpg

Ulaz u Kinesku četvrat u Hagu

sl4-kurhuis-scheveningen.jpg

Kurhuis u Scheveningen-u

Slike iz parka Keukenhof, Lisse

sl5-keukenhof-1.jpg

sl6-keukenhof-2.jpg

sl7-keukenhof-3.jpg

sl8-keukenhof-4.jpg

sl9-keukenhof-5.jpg

sl10-keukenhof-6.jpg

sl11-sopen-od-cvea-keuke.jpg

Šopen od lala

sl12-cvetni-potok-keuken.jpg

Cvetni potok u Keukenhof-u

Izmenjeno (tristan1)
2

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Slike sa parade cveća u Južnoj Holandiji, mesto Noordwijkerhout

sl13-bloemencorso-1.jpg

Detalji napravljeni od raznog cveća (uglanom zumbula)

sl14-bloemencorso-2.jpg

sl15-paradna-kola-od-cve.jpg

sl16-rotterdam.jpg

Rotterdam

sl17-kubuswoningen-cube-.jpg

Kubuswoningen (Cube houses) Rotterdam

sl18-plaza-u-noordwijk-u.jpg

Plaža u Noordwijk-u

sl19-gradska-kula-gouda.jpg

Gradska kula, Gouda

sl20-polje-narcisa-u-bli.jpg

Polje zumbula u blizini Severnog mora

sl21-polje-narcisa.jpg

Polje narcisa

sl22-etno-selo-zaanse-sc.jpg

Etno-selo Zaanse Schans

sl23-etno-selo-zaanse-sc.jpg

Zaanse Schans

sl24-vetrenjaca-u-zaanse.jpg

Izmenjeno (tristan1)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

sl25-lale-ispred-amsterd.jpg

Lale ispred Amsterdamskog istorijskog muzeja

sl26-amsterdam.jpg

Queens day 2012

sl27-queeens-day-jedan-o.jpg

sl28-queens-day-kanal-si.jpg

Kanal Singel

sl29-queens-day-trg-dam.jpg

Slike iz Belgije

sl30-gradski-muzej-brise.jpg

Muzej grada, Grote markt, Brussels

sl31-manneken-pis-brusse.jpg

Manneken Pis

sl32-place-du-petit-sabl.jpg

Place du Petit Sablon, Brussels

sl33-antverpen.jpg

I za kreja malo Antverpena :)

Izmenjeno (tristan1)
1

Podeli ovu poruku

Link do poruke

tristan fotke su fenomenalne. Cvece je predivno. Svaka cast, divno je :aplauz:

Hvala sto si ih podelio sa nama. Sad bas definitivno jedva cekam taj jul , pa u Holandiju :)

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906127
    Ukupno poruka