elladitsa

Gastronomija kao deo ili detalj putovanja

76 poruka u ovoj temi

Pozdrav svima,

 

skoro sam otkrila i ovaj odeljak i mislim da može biti vrlo interesantan svima onima koji žele da razmenjuju iskustva dalje od - kako ste spavali u tom i tom smeštaju (no hard feelings onima kojima smeta ova opaska).

 

Tako da mislim da je lepo početi još neke teme i doprineti raznovrsnosti samog foruma.

Svi mi koji volimo da putujemo znamo da je istraživanje ukusa i mirisa jednako važno kao i sama slika bilo kog mesta koje smo posetili.

S tim u vezi me interesuju i Vaša iskustva na teme;

- gde ste najbolje jeli - pili?

- šta ste neobično (ili neuobičajeno za nas) ili pak čudno probali?

- šta biste opet probali ili voleli da probate a da nema u mestu u kom živite?

...I bilo šta sličo što Vam može pasti na pamet, a u vezi je sa temom (slike naravno poželjne).

4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Za mene je ovo fantastična tema koja je nedostajala ovom forumu. A možda i nije, s obzirom da upravo ovde često pročitam, "ne putujem da bih zdrao", u finijoj varijanti, da bih jeo...dok je za mene kuhinja i hrana vrlo važan deo kulture jedne zemlje i naroda u uvek i svuda volim da jedem lokalno, a naročito na mestima na kojima jedu lokalci. Najbolje sam jela, van diskusije, u italijanskoj regiji Campania, u oblasti Costiera Amalfitana. Najmanje mi se dopala hrana u Maroku. Od egzotičnih, najviše volim kuhinju južne Indije i tajlandsku kuhinju. O ostalom bih morala da razmislim..

Izmenjeno (jelenait)
4

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Putovanjem na razne destinacije, cesto sam u prilici da jedem raznu vrstu kuhinje. Negde sam jeo bas lepe morske plodove, ali ostalo je bljac, ili mesni specijaliteti su za medalju, ali testenine i ne bas tako dobre.Sve u svemu, razne kuhinje, razni kolorit specijaliteta.

3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

:klap:

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

divno iskustvo!!!

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Elladitsa, taj black pudding se jede i kod nas i zovemo ga krvavice. Tipična engleska hrana je fish and chips i volim ga, ponekad, naročito negde uz obalu Devona ili Dorseta. Postojji i nešto nalik nasim pekarskim proizvodima, lisnato masno testo punjeno kojekakvim gulasima, cornish pastry, nije po mom ukusu. Pecenja sa sosovima (gravy). Englezi najpopularnijim engleskim jelom smatraju chicken tikka masala. Ja obozavam indijsku hranu i u Londonu ima sjajnih indijskih restorana, od relativno jeftinijih, do vrhunskih sa Michelin zvezdicama. I uopste, u Londonu mogu da se nadju najbolji restorani na svetu, naravno, cene su visoke. Kad smo već kod indijske kuhinje, davno sam cula da u Bosni ono što mi zovemopilav, zovu pirjan. U indijskim rsstoranima sam shvatila da se jela s pirinčem zovu birjani. Ima neka tajna veza. Obozavam indijski hleb naan, obozavam apsolutnu ljutinu juznoindijske hrane, začine, i još mnogo drugog.

Francuska kuhinja je fantastična, meni je foie gras prehrambeni artikal br. 1 uopšte. Nešto neopisivo. Možda zato što je praćeno grizom savesti zbog jadnih gusaka. Ono sto cini da više volim italijansku hranu je sto je lakša od francuske.

U Spaniji najviše volim tapas, kao sto i u Grckoj najvise volim desetine tanjirića mezedakia. Grcku hranu volim, jela sam i u domaćoj i u restoranskoj varijanti, volim kuvana jela, rostilj od mlevenog mesa mi manje odgovara. Recimo da jako volim grcku hranu, ali ne bas svaki dana. Vrlo mi je slična i turska i libanska.

Goveđi rep je specijalitet i u Rimu, coda ala vaccinara, a te hobotnice, ne znam, jedu se i one od oko 1/4 kg, ako na takve mislis.

1

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Znam, ali te krvavice ni kod nas nisam probala :( i mislim da ne bih, kao ni kavurme i sl. (izmedju ostalog sve to ima i u Grckoj)

Sto se tice fish & chips smatra se engleskom hranom, ali te kombinacije mozes svuda jesti.

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Uglavnom se ovde pisalo o hrani koja nam se dopala, međutim Zoranov post o irvasovom mleku, me je potsetio na kumis i šabat koje sam pio u Kazahstanu. Prvo je fermetisano kobilje mleko, a drugo fermentisano kamilje. Oba ova pića su bezveze.

2

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Poljska se nalazi u srcu Evrope. U poljskoj kuhinji se uočva blizina susednih kultura pa se u njoj osećaju uticaj ruske, nemačke, austrijske, jevrejske, češke kuhinje.

Poljska nacionalna kuhinja je preuzela specijalitete brojnih nacionalnih manjina koje u njoj žive.

U Poljskoj,u srednjem veku,voda je bila dosta zagađena, pa je u velikoj upotrebi bilo pivo, koje se razlikovalo od današnjeg jer nije bilo gazirano, a pila su ga i deca.

Prvi sačuvani poljski kuvar je iz 1682. god.Tipčne namirnice poljske kuhinje su: kiseli kupus, cvekla, krastavci, šumsko voće, pavlaka, gljive, ...

Ova moja priča vodi ka jednom od poljskih specijaliteta a to je Barszcz - čorba,ili supa,od cvekle. Neću vam opisivati način pravljenja ili izgled ali ovaj poljski specijalitet (postoje i ruski,ukrajinski i još od nekih zemalja u okruženju) me vezuje za jedan smešni događaj sa putovanja.

Kako smo kao veća grupa bili smešteni po depadansima Novog Sonča a hranili se u lokalnoj menzi,ni ova supa nije bila onakva kakvu je drugi opisuju tj. kakvu sam kasnije jeo po nekim svetskim raestoranima.

Sa zrnima pasulja koji su plutali po bistroj kiseloj,malo masnoj supi,ovo jelo je imalo i upravo takav ukus. Većina nas je uglavnom probala čorbu i ostavili je po strane čekajući neko konkretnije jelo.

Naš umetnički rukovodilac je iz pristojnosti pojeo pun tanjir. Kako je sedeo za stolom sa njihovim folklornim predsedništvom oni su bili oduševljeni. U jednom momentu mu je stigla još jedna porcija koju je opet morao,iz pristojnosti,da smaže.

Neko vreme posle ovog događaja sam sa nevericom opet probao Boršć. Ovog puta je to bilo u jednom kijevskom luksuznom restoranu. Bio sam zadovoljan (ne i oduševljen) ali je to bilo daleko lepše i ukusnije od mog prvog susreta sa ovim jelom.

Izmenjeno (Zoran Stefanović)
3

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Nigde nisam jeo pihtije, koje obozavam , osim kod nas.. Pa kuvane kolenice u kupusu, nesto slicno ima u Italy (Osobuco, ako se ne varam) ali, kod nas se neuporedivo bolje sprema...Sarme , od kiselog kupusa.. To nigde jos nisam video, osim kod nas ...Pasulj, ali vojnicki, iz kazana.. ( ko je bio u vojsci, taj zna o cemu pricam :D) svinjski papci u saftu...A tek gibanica!!! Kajmak, prsuta, mladi sir.. Hocu reci , da i pored stalih kuhinja , nasa kuhinja je po meni jedna od boljih.

I ja bih se slozila da je nasa kuhinja jedna od boljih (e sad ne znam koliko tu igra ulogu i stvar navike).

Sto se tice sarmi, mislim da i Slovaci imaju isto jelo, ali nisam sigurna.

U jugozapadnoj Nemackoj i istocnoj Francuskoj u oblasti Alzasa se isto jede kiseo kupus, pa je moguce da imaju i oni nesto slicno.

Ja sam mozda redak primerak koji ne voli nasu sarmu, mnogo mi je jaka i ne volim kiseli kupus, ali zato obozavam grcke sarme od kupusa.

Spremaju se sa obarenim usoljenim kupusom (koji je pre toga svez), punjenje je po istom principu kao i kod nas, ali nema zaprske od paprike i nema suvog mesa i slanine okolo koji nase sarme cine masnim i zacinjenim za moj ukus.

Preko njih se preliva sos od limuna i jajeta.

Pasulj iz kazana je zaista sjajna stvar kod nas, slucajno sam se zadesila u Krivom Viru oko 1og maja ove godine gde su clanovi Drustva ljubitelja bozura imali skup i kuvali isti, a posto sam bila u pratnji kumova, kuma koja je Gruzinka je jela sa mnom i kaze da je i njihov pasulj slican.

Kajmak rules naravno :)

0

Podeli ovu poruku


Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar


  • Posetili nedavno   0 članova

    Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

  • Naša statistika

    26982
    Ukupno tema
    905031
    Ukupno poruka