Serafim

Letovanje u doba ramazana

9 poruka u ovoj temi

Posto sledece godine (2015) ramazan pocinje 18.06. i traje mesec dana, tj. u vreme kada vecina nas ide na letovanje,voleo bih da oni koji su bili na letovanju predhodnih godina u vreme islamskog posta,podele iskustva sa nama koji nismo.Naime zanima me (kao i sve predpostavljam) da li kvalitet usluge ( cistoca, kolicina i kvalitet hrane najpre),opadnu u tom periodu?Naravno da ce (nadam se) ,biti odgovora iz triju zemalja gde mi najvise letujemo (Egipat,Turska i Tunis), pa bih Vas zamolio da svoja iskustva navedete sa detinacijom i kategorizacijom hotela.Hvala svima.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke
Podeli na drugim sajtovima

Ja sam bila pre par godina u Tunisu/Hamametu u doba ramazana (septembar), hotel 5*. Mislim da je kategorizacija hotela nebitna jer što se tiče kvaliteta usluge te vrste nema ama baš nikakve razlike (pored toga bila sam još 1 u Tunisu i 2 puta u Egiptu u vreme kada nije bio ramazan). Međutim, ja ne bih ponovo išla u to vreme (niti bih drugima preporučivala) jer je grad uveče od 7-9 potpuno pust, toliko da deluje spooky, baš nimalo prijatno. Ok, može tih 2 h da se provede i u hotelu ili već negde gde nije tako pusto, ali po meni je bolje ići u neko drugo vreme.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nisam bila na letovanju, ali sam boravila u Kairu u vreme ramazana, kako i jednom u Istanbulu. Nije bas pristojno jesti ili piti vodu a da te gledaju lokalci tokom dana, ,sve do iftara. To je izrazenije u Egiptu neko u Turskoj. Ljudi su mnogo usporeniji tokom dana, uvece zivnu. U Egiptu je i drugacije radno vreme u doba Ramazana, a mogu ljudi da budu i malo nervozniji, ako teze podnose post. Mislim da su Turska, pa i Tunis malo labaviji nego Egipat, gde su stanovnici bas striktni u postovanju posta.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Ja sam više puta bio u islamskim zemljama tokom ramazana, ali od ove tri koje si naveo bio sam samo u Turskoj. Ovo što je napisala Jasminas o pustom gradu uveče ne važi za Tursku. Tamo je upravo uveče tokom ramazana bilo znatno življe nego običnim danima. Restorani su bili krcati, gužva na ulicama, iskićen grad. Doduše pričam o Istambulu, ali ne vidim razlog da bi po letovalištima bila drugačija slika.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Zivlje je i u Egiptu, tacnije Kairu. Tamo se svi ubrzaju pred veceru, tj. dorucak. Krenu kod prijatelja, rodbine, jedu na otvorenom, prava praznicna atmosfera. Nije retkost da pozovu i nepoznate da im se pridruze i podele hranu sa njima, to sam i ja dozivela.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Nema razlıke.

Sto se usluga u hotelıma tıce, one su ıste. Jedıno ce spemacıce provestı 20 mın. u vasoj sobı spremajucı je umesto realnıh 15, prımera radı, sve ostalo se ne prımetı.

Prvıh nekolıko dana su usporenıjı generalno jer osım posta ustaju u sred nocı ( pred prvu molıtvu ) da bı 'doruckovalı' pa su ı neıspavanı. To se prımetı samo dok se ne navıknu u prvıh 3-4 dana. Onı ' agresıvnıjı ' su po pravılu pusacı :hahaha:

Pred pocetak İftara je ludnıca u saobracaju jer svı pokusavaju da stıgnu tamo gde ce veceratı. Posle zvuka topa zatısje prvıh nekolıko mınuta ( mada se u samom centru grada ne prımetı zbog buke ) potom je ceo grad zıvljı jer su restoranı ı ulıce prepunı.

Ramazanska vecera bı trebalo svakı put da se vecera sa nekım od rodjaka ılı blıskıh prıjatelja, tako da su vrlo pokretnı u tom perıodu da bı se sva kolena porodıce posetıla ı sa svım prıjateljıma podelıla vecera.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

E sada jedno kontra pitanje, kakva je situacija u mestima gde inače letuju oni koji se pridžavaju ramazanskog posta? Pitam konkretno za Ulcinj, jer su tamo gosti mahom muslimani iz okruženja, Bosna, Makedonija, Albanija, Kosovo... Ovo se odnosi na Ulcinj a ne na Adu Bojanu gde ima dosta Srba i gostiju iz ostalih Evropskih država. Konkretno, da li oni koji se pridržavaju ramazanskog posta u tom periodu idu na letovanje?

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Oni koji poste ne idu na letovanje. Oni koji idu na letovanje , ne poste, jer putniku je dozvoljeno da naposti, odnosno da kasnije posti to što je propustio dok je bio na putu.

0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Letovao sam na sve tri navedene lokacije za vreme ramazana, nikakvu razliku nisam primetio.

Izmenjeno (Faust29A)
0

Podeli ovu poruku

Link do poruke

Napravi nalog ili se prijavi sa postojećim kako bi komentarisao/la

Potrebno je da budeš član naše zajednice kako bi ostavio/la komentar

• Posetili nedavno   0 članova

Niko od registrovanih članova ne gleda ovu stranicu.

• Naša statistika

27028
    Ukupno tema
    906127
    Ukupno poruka